Søg i 1200 opslag:

27/09/2022

En hellig vin og et mirakel i Andes bjergene!

Den "hellige" vin fra Italiens hjerte er bedste vin i Brugsen denne uge.  En vin fuld af karakter og bouquet -men ikke en vin, som alle holder af -modsat den formidable Unámine fra Mascota, som der er enighed (unaminous) om er en lækker vin. Og 95p/100 fra Suckling hjælper også! 

Men jeg holder nu også af sydfranske la Baume, hvor både rød og hvid giver rigtig meget vin til pengene. Og flaskerne ser flotte ud. Også Ségur fra Médoc kan anbefales i en uge, hvor Brugsen igen slår Salling-gruppen på vinen...  

Bedste KØB: Sagrantino Montefalco "Campana" - Mascota "Unámine" - Ripasso "Villa Annaberta"
Godt KØB: La Baume rød merlot/hvid viognier Chasse rød/hvid/rosé - Epicuro Z rød/F hvid - Hardy's Crest rød/hvid - Amarone - "Villa Annaberta" Riserva - Ségur Haut Médoc - Spier "Yellow Wood" - Verso Primitivo di Manduria
 

Sagrantino Montefalco "Campana", kr/fl v 2:  64,50 

2014, 2 fl: 129Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september

Kendere i Italien priser de "smukke" tanniner i den ”sakramentale” vin på den ”hellige” drue Sagrantino, men vinen er ikke topsælger! Tanninerne gør vinen superb til mad, og du vil måske give vinen 10* (10 af 5), mens din nabo har tomlen nedad med 0*/5. Vinen har en læderagtig tannisk Barolo’agtig smag, men dog med lidt mere varme.

      Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men slutter med tanniner, som stadig har godt af lidt tid i glasset for at åbne for mere bouquet. Klassisk madvin til f.eks. en tung gryderet, gerne med lidt fedt à la osso buco.

      2014 med Mundus Gold skal være på vej, mens stadig ser jeg mest 2013 med 4* fra Skovenberg i Vinbladet med ordene: "Teglstensrød. Indbydende duft af kirsebær og morbær. Kraftfuld smag af sorte bær med monumentale tanniner, god syre og lang eftersmag. Giv vinen nogle timers luft i karaffel og server den til en god bøf.". En trøst -på vingården Cecchi er årgangen en bidende hård 2018!    

      Vinen laves på den unikke, lokale, lavt ydende drue, Sagrantino, som stort set kun gror i bakkerne mellem Assisi og Perugia lidt syd for Toscana. Vinen lagres et år eller to i store egefade før aftapning.
    Jeg var vildt imponeret, da jeg for 40 år siden første gang i 1981 smagte Sagrantino -aldrig havde jeg oplevet en vin med så kompleks og rig en aroma. Men siden blev jeg mere skeptisk -det er simpelthen en svær vin! Men prøv den til 64,50 -den vil ofte koste 200 kr eller mere.   

      Vinen laves i bjergene lige syd for Assisi, berømt som den hellige Frans' fødeby. Byen er ganske lille, men har mange kirker (bl.a. Frans' domkirke, foto),  der giver byen helt sit eget præg. Vor nuværende pave har taget sit navn fra byens store søn. 
      Digteren Johannes Jørgensen (1866-1956) boede mange år i byen, hvor han blev æresborger. Han blev en af grundlæggerne af symbolismen. 

Mascota "Unámine", Gran Vino ... 79,- 

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september      

Set i 2017, som fik 95p/James Suckling og er meget overbevisende med nuanceret aroma, god dybde og længde. Kraftig, men ikke tung, med fine tanniner under frugt. Perfekt lige nu, men det haster ikke. 

      Jeg er glad for alle vinene fra Mascota, både OPI og Mascota -plus topvin Unámine, alle lavet af Rodolfo “Opi” Sadler. Vinen kommer  fra de bedste parceller i det fine Uco, godt 300.000 fl/år. Jeg er totalt enig -"unanimous"- med de kritikere, der har smagt denne vin. 
      Et blend af cabernet-sauvignon (60%) med cabernet-franc (15%) og malbec (25%) med malolaktisk gæring og lagring i nyere eg. Rydberg gav den 5* i Ekstrabladet. 2016 fik 91p/Parker.  

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september

Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu
      Rød og hvid laves i en kommerciel (australsk) stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. Og så er flasken flot! 

    La Baume var i 1880 en af regionens største vingårde, men ved besøg lægger jeg mest mærke til de australske spor i form af gigantiske tanke med fadkældre, hvor druer fra de over 200 hektar domæne bliver til vin. Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en invasion af vinens moderland. Den fes ud, så i  2003 blev den købt af Joseph Helfrich fra giganten GCF. Han har tjent formuer på billig whisky, Alsace samt især konsumvin som JP Chenet. I dag sikrer han sit eftermæle ved at lave god vin på egne vingårde som la Baume. 

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 43,-  

3 fl: 129, Rød Cotes du Rhone, rosé Syrah IGPhvid Chardonnay-Viognier IGP

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september 

En ganske solid, men ikke mindeværdig Rhone ('16 fik 87p(Spectator)! De lyse vine er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog!

Epicuro Zinfandel eller Fiano... 50,-

rød eller rosé Zinfandel, rød Zinfandel Organic, hvid Fiano

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september 
Rød og øko zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke, den ene økologisk (5* i Vinavisen) og en traditionel med en snert mere alkohol, men stadig ganske frugtig og behagelig, trods 98/99p fra den (u)lovligt gavmilde Luca Maroni.
      Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Pink zin har en flot farve, men jeg vil ikke ofre penge på den. 
      Epicuro laves af huset Femar, som ligger i Lazio ved Rom -noget tættere på Puglia, hvor vinene  kommer fra, end f.eks. de dansk tappede Capolavaro.

Ripasso "Villa Annaberta" Superiore... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september  

Villa Annaberta er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Annaberta (i Irma kendt som Palazzo Maffei) leverer ofte god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en tand over Valpantena, le Arche og Cadis. 

Amarone "Villa Annaberta" Riserva... 189,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september  

Mange vil rose denne amarone til skyerne. Det første glas er ganske imponerende, med overdådig rig bouquet, med let sødlige toner, men smagen er tør med let modne toner. Men som andre Amaroner er det 2. glas ikke så spændende -og jeg drikker lige så gerne ripasso'en herover! Vinen skal have lagret 3 år i (store) egefade og en tid på flaske. 

Verso, Primitivo di Manduria... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september 
En rigtig pleaser, som jeg ikke rigtig kan blive sur på. Vinen er rund, fyldig, frugtig, med lidt tanninbid, så blødheden ikke går amok -stadig en behagesyg vin. Og en lettelse ovenpå de Grande Passioner og Rip'amaroner, som Puglia ellers leverer. 
      Vinen leveres af Botter i Veneto, som har leveret vin til Irma (og siden Coop) i snart 50 år! 
      Coop tilbyder også en mere anonym vin fra Puglia, Borgo Reale organic rød/hvid (50, 2-3*).  

Hardy's Crest, rød/hvid/rosé... 39,-

rød cabernet-shiraz-merlot, hvid chardonnay-sauvignon, rosé, Australia

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september 

Hardy's kendes mest for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR". Jeg finder Crest bedre, men ikke så god som William Hardy. Vi ser for sjældent andet end disse middelvine fra huset med den glorværdige fortid. 

      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, men husker den som uden friskhed og spræl. Men til 39 et godt køb.  Og trøst dig -med skruelåg og glas er vinen bedre end i plastikpose med pap! 
      Fås også som rosé, som jeg desværre ikke tror på. 

Hardy's er et af de ældste huse i Australien, som plantede de første vinstokke så tidligt som 1854, ganske få år efter, at Adelaide blev grundlagt som en modelby uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne! 

Drikker meget hellere denne end Jam Shed (50, 2*), en let sødlig australier, som jeg ikke kan sige noget positivt om. Den kommer iøvrigt fra samme koncern som Hardy's, suk. 

Spier "Yellow Wood", rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, økologiskrød malbec-merlot-cabernet mv, hvid chenin-viognier, pink shiraz, Sydafrika 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september 

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og topkøb til 50. Fra den finere "Coastal" region, som bl.a. omfatter Stellenbosch og Paarl. 
      Den røde er et Bordeaux-blend med et tilskud af syrah og petit verdot + lidt eg (16 måneder smages dog ikke) -afrundet, fyldig, men ret blid. Den hvide er af 2 andre franske druer chenin og viognier får også lidt eg -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 

Brugsen tilbyder også 2005 Burmester Colheita Port (189, 5*), en ganske lækker Portvin, men ikke noget topkøb. 

Brugsen tilbyder også Kings of Prohibition australsk shiraz (79, 2*). Klodset flasken, vinen nok drikbar i små doser. Men sådan en sødlig sværvægtsfabriksvin bør aldrig koste det samme som Unámine!
     Navn og flaske er en hyldest til Lucky Luciano, gangsterkonge under Forbudstiden i USA. Lucky Luciano var en gangster af værste klasse (trods et vist venskab med Frank Sinatra), som blev første og eneste nationale leder af mafiaen i USA. Han sad i fængsel under 2.verdenskrig, men blev hevet ud for at overtale mafiaen i Syditalien til at bekæmpe nazisterne. Men hvad han laver i en vin fra Australien, ved jeg ikke! 

Brugsen tilbyder også 2 serier fra Chile -Sunrise (6 fl 199, 3*) fra Concha & Toro. Ikke smagt i flere år, men mindes en spinkel rød cabernet og en ganske ok chardonnay. Desuden Adobe (40, 4*), økologiske vine fra Emiliana. Heller ikke vine, der begejstrer, men ikke smagt i et par år.  

Ségur, Haut Médoc.. 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september

Brugsen har solgt denne ansete "Bourgeois" gennem årtier, så den sælges til en meget rimelig pris (normalprisen er utroligt nok 79!). Årgangen kan variere, men har set 2017 og 2019, som nok begge bør gemmes nogle år, især 2019. 
      2019 er stadig noget mager, men bliver bedre om 3-5 år. Vinen får 87-89p/VertdeVin (noter af læder, friskhed og fast syre, men også klasse). 

     Ségur ligger syd for Margaux på fint grus nær floden og har et perfekt mikroklima. Vinen laves i en klassisk stil, dvs. ikke høj alkohol (13% snarere end 14%). 

      Slottet har engang tilhørt et medlem af den adelige familie Ségur (som også ejede Lafite, Latour og Calon-Ségur). 

Ch. Tour de Laroze, Margaux.... 189,- 

2013 , **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september 

Det tilbud har næppe mange følgere. Vinen er ikke for gammel, selvom 2013 er lille år. Vinen er slet ikke BEDSTE vin, og 189 er for høj pris, så vinen er heller ikke godt køb.
      Det piner mig lidt, at Coop ikke har fået solgt denne vin endnu efter 7 år på flaske. 
      Konkurrenten Salling (Føtex/Bilka) har for længst fået Gravières de Marsac Margaux på lager i den fine 2019 årgang -til omtrent samme pris. 
       Og den er langt mere attraktiv -så sæt Tour de Laroze end til 129-149 og få den solgt, så der kan komme 2020 på lager! 
      Margaux er for os vinnørder et ikonisk navn, og jeg vil nok gerne købe en 10 år gammel Margaux (om end i lille årgang) til 129! 
      Vinene er tæt på hinanden og kommer fra samme ejer, familien Perrodo. Tour de Laroze er fra det smukke Labégorce (Marsac er parcel her) og Marsac fra det fine La Tour de Mons.
      Begge har i Marjolaine de Coninck en ung, dygtig vinmager. En del af Labégorce (inkl. Laroze) støder op til et parcel af selve Château Margaux, som jeg drak i sidste uge i 1981, 41 år gammel. Vinen var lidt for gammel, dog!