Søg i 1200 opslag:

10/09/2022

Klassisk chardonnay er superb til prisen!

Druen chardonnay står bag alle de legendariske hvidvine fra Bourgogne: Montrachet, Meursault og Chablis. I denne uge er der 2-3 klassiske chardonnay vine, som har noget af det helt rigtige... 

Både California og Australien har en kedelig rekord for trist, tung chardonnay, men Wolf Blass' Gold Label (Bilka) er flot, takket et køligt klima i Adelaide Hills. Den har fået nogle år på flaske, mens Bourgognes Montagny (Føtex) er ung og frisk -en herlig vin, som jeg gerne drikker mere end ét glas af! Også argentinske Medalla chardonnay er en flot 90+p vin (og som den røde topkøb til 69 i Føtex). 

      Bilka og Føtex har også flere tilbud fælles i denne uge, bl.a. den fine Grigio Chianti Classico og Bordón Gran Reserva

       Men Føtex er billigere end storebror med bl.a. Trapiche's fine Medalla (også god hvid!) og Montgras' simple, men gode De Vine vine (til 33 kr et fund). 

Bedste KØB: Wolf Blass "Gold Label" chardonnay - Il Grigio Chianti Classico Riserva - Rioja Bordón Gran Reserva - Montagny "la Burgondie" - MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé - Trapiche "Medalla"
Godt KØB: Tanunda "Triathlon" - Vanitá nero d'avola + hvid pecorino 

Wolf Blass "Gold Label" chardonnay... 79,-*

*: kræver WineClub + Bilka+ app, normalpris 149
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 22.september
En vin til dig, der holder af fuldfed chardonnay med fylde og aroma uden at vinen er tung og vammel. I Wolf's univers er vi 5 trin fra bunden og ikke langt fra toppen -100% chardonnay fra det fine Adelaide Hills med gæring i små franske egefade. Vinen kan gemmes et par år. Set i 2017, men årgang kan variere. Udsolgt i Bilka Fields, så måske skal du skynde dig. 

Montagny "la Burgondie"... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 15.september

Smagt i 2019 og 20. Lys, ren aroma, fersken og lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne tappet på ejendommen. Og det er vigtigt i Bourgogne, hvor en meget lille høst i 2021 (og usikker 2022) har presset prisen på Bourgogne ud over al rimelighed. Al vin kan sælges (også den dårlige og den forfalskede, som desværre også ses i Danmark). 

      Montagny er en stor blid skråning mellem Côte d’Or og Mâcon, som kan levere vin, som kan være en habil erstatning for Meursault (fås ikke under 200 og vil ofte koste 400+). Vinen er tappet af kooperativet i Buxy, som er den største lokale dyrker. Set i 2019 og 20, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin.

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17 

rød cabernet, pinot noir, merlot, carmenère, hvid chardonnay og sauvignon, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag  15.september
Fås også i Netto, men nettoprisen er noget højere -40 kr. "De Vine" er superkøb til 33 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). 
      Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio, mens chardonnay leverer, hvad den skal, ren og frisk. Pinot noir ikke smagt, men kan se, at den har fået 5*/6 i AltomVin. 
      "De Vine" Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men meget langt fra toppen. Montgras er et ganske stort familiehus, men med 7-8 millioner fl/år en miniput i sammenligning med f.eks. Concha & Toro, Carolina og de andre. 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 15/9, Bilka indtil 22/9

Set i 2019 (90p/WineEnthusiast). En superb vin, som dog ofte har godt af 1-3 år i kælderen. 

      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 

      For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens ”ultimativt bedste køb”. Og prisen i USA er $ 27 (170 kr + moms). 
      Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra vingården i det sydlige Classico, som i årtier har været ejet af forsikringsselskabet Allianz. 

Rioja Bordón Gran Reserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 15/9, Bilka indtil 22/9

Set i 2011. Middeldyb farve; åben, ganske rig og indbydende bouquet, toner af bær, nød og eg; middel fyldig, lang -en ganske flot traditionel Rioja. Set i 2011 (ej smagt, men tryg ved 89p/Guia Peñin og 92p/Tim Atkin). '09 fik 92p/100 af både Spectator og Tim Atkin samt 91p/Guía Peñin. 
      Vinen laves de klassiske Rioja druer, 70% tempranillo, 20% graciano og 10% cariñena, druer og vin indkøbt fra alle Riojas regioner. Vinen er lagret 18 måneder i små egefade og en tid på flaske. 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne siden 1920, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Huset har i 40 år været 100% ejet af familien Eguizábal.

Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 

Tanunda "Triathlon", kr/fl v 6: 46,50 

6 fl: 279, godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 15.september (Bilka 6 fl: 299 indtil 22/9)

Triathlon er sjove blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon), bedre end husets standardvine, men ikke helt så fin som Barossa vinene.  
Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
      Fås også som rosé (grenache + lidt shiraz) og chardonnay, begge uden større interesse (3-4*). 

      Tanunda er så tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et must, hvis du en dag kommer til Barossa nord for Adelaide. Det var ejet af Seppelt,  et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin. 

Vanitá nero d'avola eller hvid pecorino, kr/fl v 3: 49,67 

3 fl: 149, øko, godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 15/9 (6 fl. 299 i Bilka til 22/9) 

Frugtig rød, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien.
Hvid er en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i topform efter  længe at være anset for uddød. 

      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. Men vin eer ikke så profitabel som modetøj, så i dag ejer en amerikansk fond, Platinum, majoriteten.
      Farnese leverer god vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 15.september

Trapiche tapper 100.000 fl. Hver dag! Alligevel er vinene gode -basisvinen er drikbare, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (i klassen 40-45 kr) svære at slå. Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Måske lidt store ord, men flot er den! 

      Skulle corona forhindre et besøg i Argentina, så se denne lille 5-6 minutter film om et besøg hos Trapiche af Jamie Goode, engelsk vinkritiker fra WineAnorak, der nyder generel respekt. 

Trapiche "oak cask" rød/hvid, v 6 fl: 49,83
6 fl: 299, rød malbec, pinot noir og cabernet, hvid chardonnay, Argentina
**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 22.september

Vinen har fået et Putin-hug op fra forårets 36 kr -men stadig er den billigere end Alamos (og for mig bedre), men slet ikke i klasse med Medalla heerover. En del vine er 2021, resten 2020. 

Pinot Noir smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men du får en blød, fyldig, men ret simpel vin med let krydret dufts.  
Malbec -en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados, '19 90p/Falstaff. 
Cabernet er lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men stadig flot. 
Chardonnay -har jeg ikke smagt, men Rydberg giver den 88p/100 + 5*/6 i årgang 2020: "Masser af fadpræg i duft og smag. Modne ferskner, tropisk frugt og vanilje i smagen. Simpel ligefrem vin, men til prisen ganske pænt glas".