Søg i 1200 opslag:

27/09/2022

Når du ikke længere har råd til Bourgogne

Du har et problem, hvis du kan lide den bedste Bourgogne, for den er meget svær at finde -og ekstremt kostbar. Men vil du i disse Putin-tider nøjes med en god pinot, behøver du ikke den dyre Bourgogne længere. Campet Sainte Marie er et godt bud på et alternativ til Bourgogne. 

Men den bedste vin er Lirac fra Rhone, som er grenache for fuld udblæsning tilsat lidt stil fra syrah. Knap så kommerciel som Australiens Koonunga Hill og Wynns, men måske lidt sjovere i længden! 

      Prøv også Muscadet Bel-Air for en supersprød hvid til østers og andet godt, mens jeg genopdager 12-årige Chivas Regal, som engang var kongen af whisky, men i dag er ringeagtet af whiskiens tørvetrillere.  

Bedste KØB: Olivier & Lafont Lirac - Bel-Air Muscadet "sur lie" 

Godt KØB: Campet Ste Marie rød/hvid/rosé - Wynns shiraz + chardonnay - Penfold's Koonunga Hill rød/hvid - Matua sauvignon blanc - Cellier des Princes Rhone rød/hvid - Cono Sur "Organic" rød/hvid - The Wanted Zin Zinfandel - Chivas Regal "12 år"

Olivier & Lafont, Lirac... 79,95

2 fl: 120, bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september

Rød grenache (75%) + syrah. Meget mørk, intens aroma af sorte bær og krydderi, stærk (op mod 15%), middel til fuld krop, fast, med del syre, men bagved en afrundet, kraftig vin. Du kan gemme den 2-4 år eller server nu kælderkold til solide retter -og hvorfor ikke sæsonens vildt? 

Vinen fra de to vinmagere Baptiste Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er ofte gode køb. De kører rundt til forskellige kældre og laver vin, som de sælger under eget navn.

Campet Ste Marie, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 54,17

6 fl 325, Pinot Noir, GSM (grenache-blend), Chardonnay, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september

Vinene viser blødheden fra et lunere klima, men har ren aroma og en vis elegance. Kun smagt pinot noir, som kan gøre en billig Bourgogne misundelig -positiv bærfrugt, rund fylde, men med tilpas lille kant. Nydes inden for 3 år, herefter begynder krydderiet frra varmere lima at påvirke smagen. 
      Den røde GSM (grenache, syrah og mourvèdre) er et Rhone-blend, ikke smagt, med guld i Berlin (men det er ikke svært). Chardonnay smagt med anden etiket -også nydelig (men min udgave var lidt ordinær). Rosé ikke smagt.  
      Jeg har smagt mange vine fra LGI, et ret ungt firma, som udvælger og tapper vine fra kældre i Sydfrankrig og Rhone. Det ledes af Xavier Roger (vin) og Cédric Duquenoy (salg). Generelt gode, kommercielle vine.

Bel-Air Muscadet "sur lie", kr/fl v 2: 60,-

2 fl: 120, bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september

 Nej, Muscadet har ikke noget at gøre med muscat, der i reglen giver søde vine -Muscadet er en knastør, let, neutral, men umådeligt sprød hvidvin fra nogle af de sidste vinmarker omkring Nantes, før floden Loire løber ud i Atlanterhavet. 

      Jeg holder meget af vinen, som har alt det, som de ofte tunge chardonnay'er fra den "Ny Verden" mangler! Bel-Air er en rigtig god vingård, som ejes af 3. generation af familien Audrain. Domænet dækker 27 hektar (mest Muscadet), som drives tæt på økologisk. Vinen lagrer efter gæringen med bundfaldet -"lie"- som giver vinen mere frugt end ellers. 

Cellier des Princes, Rhone rød/hvid, kr/fl v 2: 60,-

2 fl: 120, rød Rhone "Grande Reserve", hvid Rhone Selection

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september

Kooperativet Cellier des Princes leverer mange gange mere ydmyg Rhone som denne -moderne, fyldig vellavet rød på grenache. Og meget mindre Chateauneuf. Men en god vin til rimelig pris. Også ganske frisk tør hvid.

La Chasse des Princes, Chateauneuf du Pape... 149,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 29.september
Set i 2019. Det meste vin fra det eneste kooperativ i hentes fra medlemmer uden for Chateauneuf, men "Pavevinen" er deres bedste. De laver mange udgaver, men denne "Chasse" er rigtig god, kraftig, fuld af sød frugt og krydderi, bred, stor og lang. Håber stadig at se 2019, herlig nu, men vil med fordel kunne gemmes et par år eller fire. 
      Bemærk også flasken -det er den "ægte" flaske med ikke kun pavens nøgler, men vandret under nøglerne ordet "Controlée" 

Wynns shiraz eller chardonnay... 79,95

rød/hvid, Coonawarra Estate, Australien

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september

Den røde shiraz er rigtig god, mørk og aromatisk, med blomme, urter, let grøn, måske lidt mynte, middel fyldig og pænt lang (2015 smagt for 3 år siden). Kender ikke aktuel årgang, men kan se, at nyere årgange får 89-91p af gode kritikere. Hvid er mindre kendt og ikke smagt, men får meget ros af Meny selv. 

      Wynns huset ser ikke ud af meget på fotoet, men der er en masse bagved og under jorden. Huset er med 800 hektar vin det største domæne Coonawarra, et ret køligt område syd for McLaren Vale, kendt for sin Terra Rossa -frugtbar, rød lerjord- perfekt til cabernet og shiraz. Med så stort et areal -dvs. potentielt 6-7 millioner fl/år- laves mange vine, hvoraf disse to er meget flotte basisvine. Huset er sluppet rigtig godt fra dem, selvom Wynns de sidste mange år har været del af giganten Treasury sammen med bl.a. Penfold’s og Matua herunder! 

Wynns Cabernet Sauvignon "Siding"... 110,-

Coonawarra Estate, Australien

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 19.maj

Cabernet er signatur-vinen for Wynn og Coonawarra, især John Riddoch (grundlæggeren i 1891) og Black Label. ”Siding” er på et lidt mere beskedent niveau. 
      Siding's har grøn etiket, men der er ikke meget grønt over vinen (kun smagt én gang for maaaange år siden), en middelfyldig, ganske frugtig vin med god dybde og balance. 

Penfold's Koonunga Hill rød/hvid... 69,95

Rød cabernet/shiraz, hvid chardonnay, Australia, 
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september

Rød en fast, nogle vil sige stram stil med rig duft af urter og bær, som ofte har godt af et år eller to på flaske, men egentlig særdeles egnet til solid vintermad. Nydes kælderkold. Den hvide er pæn og nydelig uden større dikkedarer (men kun smagt én gang). 
      Koonunga er en 93 hektar vinmark i det nordlige Barossa (godt 10 km fra Rowland Flat, hvor Jacob's ligger). En del af vinen herfra indgår nok i mærket, men bruges oftere til Penfold's topvine. Og Penfold's henter vine fra hele 200 forskellige druedyrkere over hele Australien. 
      Vinen har været solgt under dette navn siden 1976 -samme år som Jacob's Creek blev født- men har nu fået en storebror, der hedder netop "Seventy-Six", som smager mere som den Koonunga, jeg husker fra 1980erne.  
      Penfold's er berømt for sin Grange shiraz, som efter nogle lidt triste år igen er en seriøs rival til titlen nr 1 i Australien (især i pris). 
      Penfold's er det mest kendte hus i Treasury gruppen, et af Verdens største vinhuse, nr 1 i Australien (Lindeman, Wolf Blass, Yellowglen, 19 Crimes mv, bl.a. Beringer i Californien) samt Wynns herover og Matua herunder!

Matua sauvignon blanc, Marlborough... 79,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september

En typisk sprød, aromatisk, tør hvid Kiwi. Ikke de store dikkedarer og i længden trættende. Men vi elsker den! 2019 fik 88p/Spectator, dvs. pæn middelvin. Men historien! 
      Brødrene Spence købte i 70erne et stykke land i Matua ved Auckland statens varmeste og største by (50% af New Zealands befolkning) -men så langt fra Marlborough som tænkes kan. 
      I 1974 lavede huset New Zealand's første hvide sauvignon, sølle 300 flasker hvid sauvignon. Ældre er New Zealand ikke som moderne vinland! I dag udgør druen 60% af al vin fra New Zealand.


Cono Sur "Organic" rød/hvid... 59,95

øko, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 29.september

Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") er del af giganten Concha & Toro, men har en vis selvstændighed og leverer en masse god vin i alle klasser.
      Kun et par smagt af de økologiske, men  kendere er begejstrede -især måske for de røde. Ikke smagt den røde cabernet (90p/JamesSuckling). og pinot noir -masser af rød frugt, til den lette side (90p/Suckling). 
       De hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er dog bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu.

The Wanted Zin, Zinfandel... 49,95

rød og rosé Zinfandel, hvid chardonnay, Puglia, Italien 

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september
Denne vin er faktisk også billigere end sidste år, og mange vil elske denne vin med den bløde fylde og krydrede, let sødlige drueduft og en "fabrikeret" kort smag uden kanter
      Primitivo modner tidligt og i rigelige mængder. Indtil 90erne blev den solgt til vermouth hos Martini & Co Torino, men i dag er den kommet til ære og værdighed helt legalt som zinfandel og leverandør af Amarone-lookalikes til lav pris, ofte tappet i Norditalien.  
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i samme meget kommercielle stil. 
       Jeg er ikke vild med massevine som disse, men må indrømme, at de er god til deres arbejde! 

Romagnoli "Caravaggio", Emilia... 99,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september

Den berømte lombardiske maler er kendt for "Bacchus", men det er nu et andet værk, der præger denne etiket. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast syre + en lille snert af sødme til sidst. Men stadig en god madvin og helt ok til grill bøffen. Af druerne croatina, barbera og merlot groet i Emilia. En del af høsten er fra senthøstede druer, og en del af høsten lagrer i små egefade. 
      Vinen skal have fået 99p/100 af Luca Maroni 3 år i træk (!). Jeg køber eller ikke vin med høj Maroni-score (selvom han engang var en pålidelig kritiker, akja), men vinen er ok. 2017 har også fået 85p/100 af Decanter (svarer måske til 99p/Marone?). Og 2 glas (af 3) i Gambero Rosso. 


      Til samme pris tilbyder Meny også Enrico Verga Barolo 2016, som formentlig er identisk med Barolo Natale Verga, solgt af Skovgaard i Brøndby (pris: 220 kr, siger mere om Skovgaard end om vinen!). Ikke smagt, men vil trods pris ikke ofre penge på den  -firmaet ligger nord for Milano, meget langt fra Barolo- og er baseret på konsumvin. 

Victoria, Haut-Médoc... 99,95

Cru Bourgeois**** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september
Set i 2016. En klassisk Bordeaux, som ikke vil tiltale mange endnu, medmindre de gemmer den i 4-6 år. Elsker navnet mere end vinen, som før havde nogle tørre tanniner. Vinen har formentlig også fans blandt dronningetro engelskmænd, så de burde lave en "cuvée Elizabeth"! 

      Det charmerende slot ejes af den rige vinhandlerfamilie Richard , der har slotte i flere områder, bl.a. dette med 20 hektar på grænsen mellem Vertheuil og Saint Estèphe. Der er lidt grus, men mest limsten, som giver lidt "køligere" tørre vine med mere stramme tanniner end i naboen St Estèphe. Vinen kræver tid. 

Chivas Regal "12 år" Scotch Whisky.. 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september
I min ungdom var Chivas den fine, dyre whisky -sådan er det ikke længere, men 149 er en lav pris, omtrent samme pris som duty-free (den officielle detail er omkring 270). 
      Personligt foretrækker jeg Johnie Walker Black, er min smag, for bl.a. seriøse Tastings gav den 91p i 2019 med ordene: "A palate-pleasing blended Scotch that offers notes of delicate spices and chewy toast... a supple, vibrant, dry-yet-fruity light-to-medium body and a smooth, captivating, medium-length finish that shows accents of toasted pound cake, spiced frosting, and mocha finish".