Søg i 1200 opslag:

17/09/2022

Ugens bedste vine -her er listen!

I München starter Oktoberfesten i disse dage (og slutter først i oktober, som navnet logisk antyder). Der drikkes oceaner især øl, men masser især hvidvin. Og der er gode hvide tilbud i dette opslag, som er en ugens "Greatest Hits". 

Jacob fra Østerbro mente, jeg burde have en ugentlig oversigt, så han kunne bruge en dag til at køre rundt til alle kæderne og købe ind. 
      Så 150 tilbud blev skåret ned til ca. 40 tilbud, som igen blev skåret ned til de godt 20 vine, du ser i dette opslag. Det koster blod, sved og tårer, men hvem siger det skal være let?
      Så nu har du ruten.... fra Superbrugsen, Kvickly, Irma, Meny, Føtex, Bilka, Netto, Fakta, Coop365, Rema1000 (ingen i denne uge) for at slutte i Lidl!  

      Blandt de hvide anbefaler Irma's Thörle Riesling på literflaske, men holder også meget af Fontanafredda chardonnay fra Barolo-egnen og Mud House fra New Zealand. 
      Der er også masser af god rød, bl.a. Trapiche Pure, men ugens bedste er Rozès 2013 Vintage Port, som er meget imponerende nu, men formentlig bedre om 5-6 år. En vin til ost eller en dessert med mørke bær. Eller drik den alene! 

Bedste VIN: Rozès 2013 Vintage Port - Vigorello Toscana
Bedste KØB: Intocables Black malbec + blend - Trapiche ”Pure” rød/hvid/rosé - Kingpin rød/hvid - Indomita Gran Reserva rød/hvid - Middelvlei pinotage - Thörle Riesling trocken 100cl - Grigio Chianti Classico Riserva - Fenouillet Faugères ”Naturvin” - 
Godt KØB: Indomita rød/hvid/rosé - Why Not? Prosecco - Fontanafredda Moscato d’Asti - Undivided Pinot Noir + Chardonnay - Mud House sauvignon blanc - Fontanafredda barbera + chardonnay Crémant ”Maison de Crémant” - Nugan Shiraz "McLaren Parish" - Allram grüner veltliner + riesling -  - Fleurie "la Madone" 

Klasse op til 50 kr

Indomita, rød/hvid/rosé... 29,-

Cabernet-sauvignon rød eller rosé, pinot noir, sauvignon blanc, Chile
Godt KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 21.september
En basisvin fra et stort, godt firma i Chile, som laver vin som på fabrik, men med vist talent.
      De røde pinot og cabernet er gode til prisen, men den hvide sauvignon er bedre -rig aroma og ren, tør smag med lidt citrus og hav -og den lyserøde cabernet er frisk og frugtig med lidt druesmag. 

Los Intocables, Black malbec eller blend... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.september
I længden ganske trættende, men ved første snif imponerende -Argentina for fuld black Angus udblæsning. Den hedder black og har sort etiket, fordi vinen er lagret på Bourbon egefade, men vinene smager ikke af whisky. Men fadet sætter et temmelig krydret, næsten sødt præg på de ellers tørre vine. Flot og stor. Malbec er måske marginalt bedre end cabernet. 
     Moras ejer 1100 hektar i San Juan og Uco samt naboer i Mendoza.
      Vinen kommer fra Finca las Moras, som er fast leverandør til Coop. Firmaet ejes af Trapiche (storleverandør til Føtex og Bilka), men drives separat. 

Trapiche ”Pure” rød/hvid/rosé... 40,-*

*: med Føtex+ app, rød malbec, hvid sauvignon og rosé, Uco Argentina 
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 22.september
”Pure” er uden lagring i eg og hentes druerne i Uco, et særligt (godt), højt liggende del af Mendoza ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd).  
Rød har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  
      Den hvide har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er rigeligt 5* værd til 40.
     Lille film (5,5 minutter) følger med Jamie Goode fra WineAnorak rundt i Argentina. hvor han bl.a. besøger vinmarkerne i Uco ved foden af de sneklædte Andes bjerge, hvor netop ”Pure” (og Impure) laves med besøg i det gamle Trapiche vinhus. 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29.september 
Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som lagres med eg. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Indomita, Gran Reserva rød/hvid... 45,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 21.september
Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god. 2020 får 88p/Descorchados.
Den røde pinot og den hvide sauvignon trives ved ”Cool Climate”, og det får de i Casablanca nær det kolde Stillehav. Pinot ’19 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag. 2021 får 89p/Tim Atkin.
Fontanafredda, engang ejet af Italiens konge.

Klasse 50-70 kr

Why Not? Prosecco Spumante... 50,- 

Godt KØB + *** (3/5),Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.september
Contri Spumanti er kendt for billig spumante (ses i firmanavn). I dag ses dog mest syditalienske friskfyr’agtige designer vine som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!” baseret på primitivo. Disse vine hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto tættere på kælderen ved Garda.
      De røde er kommercielle midtervine ogkan trætte lidt, men prøv prosecco, med fint brus og behersket sødme (Extra Dry). 
      Fås også som rød og hvide er en typisk anonym grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l).  

Fontanafredda, Moscato d’Asti... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.september
Vinen kommer ikke fra domænet Fontanafredda, men er lavet af druer fra Asti længere mod øst. Fint lille brus, indbydende aroma med sød bærfrugt, som går igen i smagen, som er sød, men ikke vammel. 

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 21.september
Sydfransk vin på de to druer fra Bourgogne: 
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin! 
      Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra den kølige del af Languedoc, Limoux og omegn -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.september
Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon. Nydes ung og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. 
      Mud House er kun smagt 2 gange, men ligger i selve Marlborough og jeg har fundet vinen typisk for regionen, for mig en smule bedre end Selaks og Kim Crawford, som har samme ejer. 
      Vinen minder om Waipara Hills (samme ejer og adresse). Og den må du ofte betale 100 kr for (tilmed en officiel latterlig normalpris på 169). 

Fontanafredda, barbera eller chardonnay.... 59,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 22.september
Begge er moderne udgaver af det traditionelle Piemonte. Jeg holder meget af den røde barbera (Alba), som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 får 88p af Spectator, og den aktuelle 2020 er formentlig lige så god. Topkøb. 
      Hvid chardonnay (Langhe) har ingen eg, men god aroma, sprødhed og stil. Ikke helt så overbevisende som den røde, men indbydende og frisk. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. 

Middelvlei pinotage, kr/fl v 2: 60,-

2016 Stellenbosch Sydafrika
2 fl: 120, bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 22.september
Jeg er ikke altid vild med pinotage, Sydafrikas nationaldrue, en mutation af rød pinot med cinsault (lokalt kaldet hermitage). Men jeg tror på denne vin, som kommer fra 3.generations domæne lidt nord for Stellenbosch midt i et af Sydafrikas bedste vinområder. Her har 3 generationer Momberg specialiseret sig i netop denne drue. 
      2016 må være moden nu -vent en kraftig, fed og rigt duftende vin. Nydes nu. 

Thörle Riesling trocken 100cl, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl: 139, bedste KØB  **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 21.september
Den sprøde riesling fra det fine hus i Rheinhessen er rigtig godt køb. Tør, ren og frisk med fine blomstertoner, let drikkelig fuld af aroma -som god Alsace -og godt køb, da 100 cl svarer til ca. 52 kr for 75cl. 
      Vingården har tilhørt familien Thörle siden 1600-tallet, men det er først med brødrene Christoph og Johannes, at den har nået sin nuværende størrelse. Næsten alle vine er fra egne marker omkring Saulheim.

Crémant ”Maison de Crémant”, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139, Bourgogne brut rosé eller hvid
Godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 21.september
Irma’s crémant’er skuffer til normalprisen (100++), men mon der er kunder til denne pris? Men på tilbud 60-70 kr er de rigtig gode køb. Prisen burde faktisk være højere i lyset af prisen på Bourgogne, som er i en elevator på vej mod toppen (gr 3 år i træk med lille høst -og i 2021 næsten ingen høst).  
      Jeg ville vælge den hvide, som er ganske god til prisen, med nydelig frugt, tør, ren, med høj syre skjult af svag sødme. OK til efterårets konfirmationer mv. Rosé har jeg ikke smagt, desværre. 

Allram grüner veltliner eller riesling... 69,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 22.september
Den grønne veltliner er for mig bedst, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. Riesling er nok lidt strammere, men mon ikke den kommer -og med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?  Begge er rigtig flot vin til lav pris. 
    Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass i Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Her ved floden Kamp er vi pænt langt fra Donau, så klimaet er køligt og tørt, så den sent modnende riesling har det svært, for dette er ægte veltlinerland!      

Klasse 70-100 kr

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka indtil 22/9
Set i 2019 (90p/WineEnthusiast). En superb vin, som dog ofte har godt af 1-3 år i kælderen. 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 
      For Robert Parker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens ”ultimativt bedste køb”. Og prisen i USA er $ 27 (170 kr + moms). 
      Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra vingården i det sydlige Classico, som i årtier har været ejet af forsikringsselskabet Allianz. 

Fleurie ”la Madone”, Cru Beaujolais... 79,95

Godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 22.september
Kender ikke leverandør, men vinen tilbydes af forskellige websider op til 149 kr (med prismatch!). Vinen er tappet i regionen, årgangen er formentlig 2020, så her må være et godt eller bedste køb. 
      Fleurie er den mest mondæne af Beaujolais’ 10 Crus og er ofte den bedste. Madone er et særligt bjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Du skal forvente en meget frugtig (hindbær) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. Med 2-3 år mere på flaske får du en mere fløjlsagtig vin med rig bouquet. Serveres kælderkold. 

Fenouillet, Faugères ”Naturvin”... 89,-

2021 ”Mosaïque” øko, bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 21.september
Du kan vente en ekstrem mørk, men meget frugtig, mineralsk vin med solid fylde, ganske lille krydderi og mere frugt i eftersmagen. Vinen er lavet som naturvin, dvs. uden tilsat svovl og skal nydes ung. Ikke smagt i 2021, desværre! 
      Jeg husker med glæde Fenouillet fra Faugères i ældre årgange. Vingården er lille -11 hektar- på sort skifer i Faugères, et af de fine Crus i Languedoc’s bagland, faktisk stik nord for Montpellier. Syrah (70%) suppleret med grenache og carignan.
      Den ejes i dag af familien Jeanjean, som synes at behandle den med den respekt, dette fine terroir fortjener. Vingården laver flere vine. En topvin er ikke for dyr, men de andre vine er tæt på. Vinen koster €13 i Frankrig, så 89 er en god pris. 

Rozès -terrasser med vin langs Douro.

Prisklasse over 100,-

Rozès 2013 Vintage Port... 129,-

Bedste VIN + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.september
Vintage Port er i teorien den ypperste vin fra én stor årgang og vil ofte koste 200-500 kr. Så denne vin er et rigtigt godt køb. 
      2013 var umådeligt lækker for et par år siden, men har nok mistet lidt af ungdommens frugt (der kommer igen om nogle år som bouquet). Prøv at gemme den i 5-6 år. En flot vin med fylde, farve og lang smag i en sødlig stil. Rozès’ vintage er -med WineAdvocate’s ord: ”All nice values. This winery has great pricing. The wines are very consistent—stylistically different according to vintage, of course, but qualitatively steady. They are nice deals in relatively accessible ports that are nonetheless not wimpy”. Dette respekterede medie giver vinene 91-92p/100, slet ikke ilde. 
      Rozès er et af de ”franske” huse i Oporto. Huset var længe ejet af LVMH (bl.a. også Moët med Dom Pérignon), men i 1999 blev det købt af Vranken-Pommery, et andet Champagne-firma med mærker som Heidsieck Monopole, Charles Lafitte, Pommery, Georges Goulet, Demoiselle og andre.

San Felice ”Vigorello”, Toscana... 139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil 22.september
Set i 2017 (92p/WineSpectator, 93p/Vinous). Men Vigorello er hvert år en flot vin, som er forbavsende tæt på den flere gange dyrere Tignanello. 
      Vigorello var den første ”supertoscaner” (1968) i selve Chianti, 3 år før Antinori’s kostbare Tignanello. Et blend af lokale, unikke pugnitello (35%) + 65% Bordeaux-druesorter, cabernet sauvignon (30%), merlot (30%) og petit-verdot  (5%). Malolaktisk gæring og lagring i små 225 liter fransk egefade 24 måneder. 
       Druen Pugnitello er italiensk for ”lille næve”, og druen var næsten uddød indtil San Felice genoplivede den i 1980erne. Vinen er fløjlsblød og kraftig -med Bordeaux-druerne bliver det til en stor vin, lækker og lang med flot balance. Vinen kan leve i 12-15 år.