Søg i 1200 opslag:

12/08/2024

Uge 33: De 20 bedste vinkøb: herlig hvid og brus

Nu er de danske kæder vendt hjem fra ferien, så Deres Udsendte har haft svært ved at holde sig nede på 20 vinkøb i uge 33. 

    Vi kommer virkelig rundt i Vinens Verden med en masse gode køb i supermarkederne. 

    Der er kun 3 tilbud fra Frankrig (ud af 20). Til gengæld er der 4 tilbud hver fra Spanien og Italien plus hele 3 tilbud fra Tyskland og tilbud fra både Østrig, Portugal og Moldova. Endelig gode vine fra "Den ny Verden" i form af Argentina, Chile og New Zealand. 

    Der er stadig mange gode hvidvine, hvor jeg nok har lagt væk på "kølige" hvide med frugt og friskhed. Både i den billige Dream (35, fra Moldova), den økologiske Riesling fra Mosel (46,50) og den østrigske Lenz Moser Veltliner (50) -men såmænd også den dyrere Kesseler Michelmark (99,95), som tilmed med fordel kan gemmes nogle år. 
    Men der er også herlig rød og bobler, en billig cava (45) såvel som en superb crémant (Cattin til 79).   

    De 20 vine er udvalgt fra 120 tilbud i danske kæder. 

    I denne uge dominerer Coop (Superbrugsen, Kvickly og Coop365) med 10 tilbud, fulgt af Salling med 7 tilbud (Bilka/Føtex) og 1 tilbud fra Netto. Endelig Meny med 2 gode tilbud.

    Der er ikke set tilbud fra Lidl og Rema1000. 

    Alle vine er tappet nær grostedet, om andet ikke er nævnt.  

10 vinkøb under 50,-

Pasas rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199, rød/rosé monastrell, hvid blend, Yecla, Spanien 
*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/8

Frugtig krydret rød, med rund tannin, balanceret af 7-8g/l restsødme. 2022 fik hele 88p/Peñin. OK hvid på macabeo + lidt sauvignon med lille sødme, men også lidt syre, så jeg også kan drikke den. 2020 og 21 fik 87p/Peñin. Rosé på monastréll har herlig aroma, pæn længde + lille sødme, som lige akkurat balanceres af lidt syre. For mig bedre end den hvide. 
       Nicolas Hammeken var medstifter af det store Globus, men koncentrerer sig i dag om sit eget Hammeken i Alicante. Det er nok det største dansk-ejede vinhus uden for Danmark med årligt omkring 30 millioner flasker fra hele Spanien. Vinene laves i kældre rundt om i Spanien (i Yecla har de historisk brugt Castaño, men har nu egen kælder). 

Noble House rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god

    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  

    Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel. Lidt billigere end i søster Føtex (39), men du skal altså købe 6. 

Mateus rosé/hvid, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15/8
Pink ehalvtør, med positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Hvide er lidt mere tør, ganske frisk, simpel og let. God terrassevin.  
    Suverænt den mest solgte vin fra Portugal, som skabte en formue til sin ejer. Målet var at få flere til at drikke vin, og det lykkedes, bl.a. Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Hollies + Crosby Stills & Nash), Jimi Hendrix og dronning Elizabeth II

Dream pinot noir/riesling/rosé, Moldova... 35,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/8

Vinene er fra Moldova, blot en times kørsel fra vingården Shabo i Ukraine -altså i fredstid! Vinene fra Moldova har (haft) fint gammelt ry som en del af Rumænien, overtaget af de russiske zarer. Landet har et stort potentiale for sin vin, takket være kolde vintre og tørre varme somre. 
    Dream er tappet i Danmark, kun rød og hvid smagt 2 gange (i 2023). 
    Den røde pinot noir får 3* af Rydberg i Ekstrabladet: "Simpel frugtig pinot noir med sødmefuld rød frugt og krydderier. Kort i smagen med en let tørhed". 
    Den hvide riesling er bedre, halvtør+, meget frisk, ren og sprød, ganske vellavet. Fik 4* fra Rydberg (2023). 

Silenia Rosé, Yecla... 39,-

*** (3/5)Coop365, indtil onsdag 14/8

BT var juni 23 lidt overgearede med 6*/6: "Det var det her, jeg håbede på i dag", mens Vinbladet mere jordnært gav 4*/6: "Spændende rosé og et godt bud på en aperitif til sommerens gæstebud. Lys løgskal. Indbydende duft af abrikos, appelsinskal og citrus. Smagen af fersken og røde bær har en eksotisk tone med tiltalende krydring og en fin syre som afslutning". 
    Vinen laves af dansk-spanske Hammeken syd for Alicante af 100% monastréll druer -som giver vinen sin intense aroma. Måske kan Spanien rivalisere Frankrig med rosé?

Cava Jaume Serra brut... 45,-* 

*: kræver Coop-app, fås også som SemiSeco (sød), Spanien

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/8

Brut leverer en ok basis-cava (dvs. Champagne-metoden) til lav pris. 5* af Politiken for 4 år siden. Perfekt til konfirmation på budget -men slet ikke Champagne eller crémant. I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!"  

Riesling "Feinherb" Organic, kr/fl v12: 46,50

12 fl: 549Økologisk Mosel, Tyskland
**** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 15/8
12 fl. er en del, men du kan blande med Annaberta "Canaja" (samme pris), en solid, kraftig Verona vin. 
I dag ses 2022 eller 23, som sikker er ligeværdig med 2021 og 2020 med 5* i Vinavisen (som fandt den et kup til 75). 2021 havde intens aroma af blomst, en lille fylde, god syre balanceret af en vis sødme. Vinen er Feinherb, dvs. halvtør. Sødmen er mærkbar, men til alt balanceret af syren. God allrounder til både rejer og glas i utide, hvis der er fest i familien i løbet af efteråret. 
    Denne økovin anbefales og signeres af Dr Renate Willkomm, og doktoren har jo altid ret! Men hun er også hovedejer af Peter Mertes, Tysklands største vinhus

Chapoutier Pays d'Oc hvid, kr/fl v2: 49,50 

2 fl: 99, hvid vermentino 2023 - økologisk Sydfrankrig

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31/8
Druen er især den fine vermentino (måske med lidt terret), en vin med rig aroma, god fylde og lidt syre, præget af lagring sur lie i 5 måneder.
    Har p.t. aldrig smagt dårlig vin fra Chapoutier, et af de fineste huse i Rhone (som dog laver vin i det meste af Verden, inkl. Tyskland og Alsace), så de kostbare vine fra Hermitage udgør en meget lille del af salget!  

     Vinene er baseret på domænet + køb udefra. For over 20 år siden købte han sin første vingård i Roussillon, som siden er udvidet med vingårde nær Nîmes. Denne vin er tæt på (måske identisk) serien Marius (som sælges til over 100). 

le Arche Ripasso, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Valpolicella, Italien

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. 

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

økologisk, Cabernet Carmenere, pinot noir, hvid sauvignon eller chardonnay, Chile

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 15/8

Lidt dyrere end i vinter (49,95), men stadig god pris. Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 

      Ikke alle smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet carmenère -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde, blød. Den hvide chardonnay. er nydelig, med friskhed og tør ren smag -men mangler lidt synes jeg. Vinene kan nydes unge. Alle har vist nok fået 90p/JamesSuckling, men også ros fra andre komptetente kritikere. 

5 vinkøb 50-70,-

Rioja Bordón Reserva... 50,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 15/8
Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, god Rioja. 
Set i 2017, 2015 fik 5* i Ekstrabladet (af Rydberg, forfatter til "Spansk Vin").
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en Rioja-folk -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne siden 1920, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Huset har i 40 år været 100% ejet af familien EguizábalEr du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og i 1956 den tørstige Ernest Hemingway

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 50,- 

**** (4/5), Netto, indtil fredag 16/8

Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men i top til prisen
Jeg foretrækker Weinmacher i Brugsen og Sant Thias i Rema1000, men Lenz Moser er en klassiker!  En tapning sidste år skuffede, men noterer, at de seneste år har fået 88-89p/Decanter. 

Masciarelli Abruzzo rød/hvid... 50,-
rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

 **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

Den røde har dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. Et lunt klima giver vin markant blødere end Chianti.  
    Set i 2021. Både 2020 og 19 fik 88p/Spectator og  89p/WIneEnthusiast. 
    Den hvide er moderne stil med lidt æble, en frisk tør hvid, som ikke matcher den røde. 2022 fik 89p/WineEnthusiast. 
    Masciarelli skabte i 1981 en frugtig, fyldig rød, som beviste, at druen montepulciano kunne mere end den industrielle konsumvin, som området indtil da havde leveret. 
    Masciarelli er vokset, og denne vin er husets basisvin med kvalitet til en fair pris. Vinen er cuvée fra husets fine domæne fra 5 af 40 vinmarker i Abruzzo. 

Yealands sauvignon blanc, kr/fl v6: 58,17

6 fl: 349, Marlborough New Zealand
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/8

Set i 2022 og 23, lillebror til enkeltmarksvinen s1, vinder i 2023 på IW Challenge's sauvignon smagning foran 20 vine. En vin med klassisk hyld, citrus og frisk græs, god fylde og friskhed, pæn længde, sprødhed. Voldsom i aroma, men holder lige balancen.  
    Chefvinmager er Natalie Christensen, valgt som årets vinmager 2023 af International Wine Challenge. Hun er tipoldebarn en dansker, som fulgte i grundlovsfader (senere biskop) Monrads fodspor efter nederlaget i 1864 og tog den lange rejse til New Zealand, hvor de grundlagde kolonien Dannevirke

Rhone Pierre-Henri Morel... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/8

Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier's afdeling i det sydlige Rhone. Mørk, meget fyldig, sød frugt, fyldig, lang -en klassisk Rhone til meget lav pris.

    Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den giver Guigal  (til 70-100 kr!) kamp til stregen. Personligt foretrækker jeg denne fuldblodsvin frem for den mere polerede Guigal. 

5 vinkøb over 70,-


Théo Cattin Crémant d'Alsace... 79,-

økologisk, brut med årgang 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/8

En god crémant med smuk aroma og lang, præcis tør smag -en velsignet drik oven på de mange kedelige crémants, du normalt får til denne pris. Den almindelige (ikke økologiske) fik i 2023 90p/WineEnthusiast og herhjemme 4* i SmagpåVin, fuldt fortjent. 
    Cattin er middelstort familiehus baseret på eget domæne i Hattstatt lidt syr for Colmar. Generelt rigtig gode vine, flere og flere (som denne crémant) nu økologisk.  

Unámine "Gran Vino"... 89,- 

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/8

Jeg er i total enighed -Unaminé -"unanimous"- med de kritikere, der har skamrost denne vin fra Mascota, der også leverer OPI, ofte godt køb. "Unamine" laves dog stadig i pæne mængder, 300.000 fl/år fra selve Uco. 

      Gran Vino er fløjlsagtig, men fast, kraftig, med rig frugt med fine nuancere og god dybde. 75% cabernet + 25% malbec med mindst et år i små egefade. Set i 2018 med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet, 95p/Descorchados og 93p/Tim Atkin -flot for vin til så lav pris. Både 2020 og 2021 har begge fået 92p/Tim Atkin. 

Il Grigio Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 15/8
Set i 2020, men 2021 må være på vej. Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Bedre med 2-4 år på flaske. 

    Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. 2020 vil have godt af et par år, men imponerer allerede. Bl.a. 93p/Spectator og 92p/Parker.. Pris i USA 27$ + tax, ca. 190 kr. 
    San Felice er en af de større, men også rigtig gode vingårde i den sydlige del af Classico. Classico er hjertet i Chianti med 7000 hektar, hvoraf San Felice ejer 140 hektar vin. Vingården har i menneskealder været ejet af forsikringsgiganten Allianz (som EM-fanatikere ved, er navnet på det store stadion i München).

Brunello "Poggio Forte"... 99,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

Brunello giver i reglen vin med en markant garvesyre, som blødgøres lidt af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten.  Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello, der ofte er bedst, mens den endnu har lidt kant. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk eller tæt på Quercecchio selv. 

August Kesseler Riesling Michelmark... 99,95

2022 trocken "Erste Lage", **** (4/5), Meny, indtil torsdag 15/8

Kesseler er en af de rigtig fine vingårde i Rheingau, måske det fineste vinområde i Tyskland. Så en af hans gode vine til 100 kr er topkøb, selvom den har fået et lille hop op i pris. 

    En rig, koncentreret tør hvid med lang smag. Overlegen i duft og sprød eftersmag med fine syrer -og er endog bedre den følgende aften med en fiskeret. Nok bedre om 3-5 år. 
    Michelmark er "Erste Lagen", dvs fra godt vinbjerg (ifølge VDP, Deutsche Prädikatsweingüter), men under "Grosse Lage" (Grand Cru) som naboerne Marcobrunn eller Wisselbrunn, der leverer små mængder (meget dyrere) vin. 
       Jeg besøgte den begavede Kesseler i maleriske lille Assmannshausen (foto) så sent som i juli. Han har udvidet vingården, siden han overtog fra sin far og har knyttet et ungt, begavet team til sig, der i dag har 33 hektar vin (mod 2,5 hektar for 100 år siden!). Med rette (4*/5 i Falstaff og Gault-Millau).