Søg i 1200 opslag:

22/08/2024

Brugsen: skræmmende mange topkøb (igen)

Jeg kan som såkaldt vinnørd og tilbudsjæger slet ikke undvære Brugsen. Men alle andre må også have endog meget svært ved at boykotte Brugsen. Hvis du altså elsker et godt glas til rimelig pris.

Superbrugsen og Kvickly byder på endnu en uge med skræmmende mange topkøb. Jeg er glad som vinelsker, men de andre kæder må have det hårdt i disse måneder!     

    Den ny Verden står stærkt med District 7 fra California, hvor du til 59 får vin tappet på god vingård i køligt område (Monterey). Faktisk samme pris som vin fra det varme Lodi tappet i Danmark! 

Fra Sydafrika er Spier's PS Grand Reserve et superkøb til 35 (det var den også til 50 i foråret). Fra Chile er der mere klasse i biodynamiske Signos og den hvide Yealand Single Vineyard fra New Zealand, tæt på exceptionel (79).

    Og du kommer ikke uden om Barolo's Fontanafredda (59) eller Gran Coronas (79), hvis du er interesseret i vinens historie! Og glem heller ikke Chapoutier's fine hvide Pays d'Oc (49,50 v2). 

    Brugsen har skræmmende mange andre tilbud. Godt jeg ikke boykotter Brugsen! 

Bedste KØB: District 7 pinot/chardonnay - Spier "P.S." rød/hvid/rosé - Yealand Single Block sauvignon Fontanafredda barbera/chardonnay - Signos øko rød/hvid - Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid - Gran Coronas cabernet sauvignon - Chapoutier Pays d'Oc hvid - Faustino I Rioja 
Godt KØB: Spier Natured rød/hvid - Ser Lapo Chianti Classico Riserva - Diablo rød/hvid - Losada Bierzo - Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé - Landgraf Spätburgunder/riesling - Laugel crémant d'Alsace - Pocas 2012 Port - Grant's whisky 

uge 35/2024

District 7 rød/hvid... 59,-

Pinot Noir eller Chardonnay, Monterey California

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

Normalprisen (150) er  høj, men 59 er næsten for billigt -reelt det samme som dansk tappet California fra varme Lodi. Denne er  fra køligt, godt område og tappet "Over There"
    Lider du af California Dreamin', så besøg Scheid's smagerum i maleriske Carmel. Scheid har 50 år bag sig som et af de større domæner i det kølige Monterey syd for San Francisco. 
      Rød pinot er ikke ulig en Bourgogne i den bløde stil, nydelig bærduft (hindbær, blåbær), ret lys, rund, god syre bag frugten, ok lang -ikke helt overbevisende, men en rigtig kioskbasker! Nydes nu. "Et kup", mener Vinavisen -med rette- om 2022, mens ældre årgange fik 87-90p i WineEnthusiast og pæne noter fra andre også. 
      Hvid chardonnay har en positiv aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, lidt syre, men grundlæggende en vin, som vil tiltale de fleste (ikke helt ABC'ere som mig). 2022 fik 90p/WineEnthusiast. 
    Scheid solgte i mange år sin vin til andre huse, men under "Gang of 4" (foto) tapper Scheid en stadig større del af høsten selv under navne som bl.a. District 7 og Pareto's.    
     Druerne kommer fra vinstokke i Salinas, som har køligt klima takket være naboskab til den Monterey bugten i det kolde Stillehav. Her skal man besøge Monterey med Steinbecks fødehjem.  Druerne til begge vine dyrkes i øvrigt bæredygtigt, men ikke direkte økologisk. Til gengæld får hele vingården strøm fra vindkraft! 

Spier "PS" grand reserve rød/hvid/rosé... 35,-

Blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

Rød på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage hævdes at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2020 fik 4* + 88p af Rydberg i Ekstrabladet: "Fyldig vin med en flot struktur, pæn intensitet med sødmefulde sorte bær, mocca, tobak og vanilje. Krydret varm afslutning. Man får virkelig meget vin for pengene her.." (og det var til 50 kr). 
       Den hvide er chenin blanc og chardonnay. Meget frisk, tør aromatisk og stilig -men kun smagt én gang. 2022 fik 5* i Vinavisen. 
    Rosé på mix af bl.a. malbec, merlot og mourvèdre er ikke smagt. Skal være meget frugtig, til den tørre side uden at være helt tør.
    Spier ligger i Stellenbosch, men henter meget vin fra det store Western Cape, hvor de kystvære områder bruges til P.S. Generelt ere Spier's vine gode køb trods høj normalpris. Jeg håber dog, at alle venter på tilbudsprisen, topkøb til 50 og 35 kr er faktisk for billigt! 

    Kæderne tilbyder også Spier's økologiske Natured (40, 3* + godt køb). Formentlig noget lettere stil end P.S., men stadig godt køb. 

Yealands "Single Block" S1... 79,-

Hvid sauvignon, Awatare New Zealand
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8 

Hvid  sauvignon med overdådig aroma, fyldig med lidt sprødhed til at balancere den søde frugt. Fra bedste "Single Block" parcel meget tæt på Stillehavet, som har lavt udbytte. Set i 2022, men mon ikke 2023 også fås. 
    Den voldsomme aroma minder mig om 90erne, da alle udnævnte New Zealand som Verdens sauvignon hovedstad! Men den holder sig lige så den rette side af det vulgære og har en fast syre til at holde den overdådige aroma i skak. 
    Set i 2022, som i 2023 blev valgt som Verdens bedste sauvignon på London's fine IWSC, hvor vinmager Nathalie Christensen blev valgt som Verdens bedste vinmager til sauvignon.  
     Natalie Christensen er blevet valgt som en af de mest indflydelsesrige i vinbranchen og er tipoldebarn af dansk udvandrer, som fulgte i Monrads fodspor i 1872. Monrad var fader til vores grundlov, men skuffet over, at Danmark mistede Sydslesvig i 1864 -så han grundlagde Dannevirke i New Zealand (men opgav siden og blev siden biskop i Danmark).

Fontanafredda rød/hvid.... 59,- 

rød Barbera d'Alba (2022), hvid Chardonnay Langhe (2022?), Italien

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 29/8

Jeg holder meget af den røde barbera, som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde under en dyb farve. 

    År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2022 fik 90p/Spectator, ret unikt for vin til denne pris i dette dyre område!

      Hvid chardonnay Langhe ser ingen eg, men god aroma, sprødhed og stil. Ikke helt så overbevisende som den røde, men indbydende og frisk. 2022 fik 89p/100 af franske Bacchus. I dag årgang måske 2023 -og det skal du ikke være ked af. 

    Langhe dækker området omkring Barolo og Alba. 

    Fontanafredda er en meget stor og vigtig historisk ejendom, som var ejet af kongen af Savoyen, som også blev den første konge af det forenede Italien i 1861. 

    Siden 2008 har huset været ejet af Oscar Farinetti (f. 1954), som også ejer naboen Borgogno samt restaurantkæden Eataly. I dag leverer huset rigtig god vin. Coop har importeret disse vine i mere end 20 år, og det kan de godt være stolte af. Og vi andre eer glade for priserne! 

Emiliana "Signos" Single Vineyard... 69,- 

pinot noir eller chardonnaybiodynamisk, Casablanca Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

Vinene er fra Emiliana's biodynamiske vingård, del af giganten Concha y Toro. Signos kommer fra særlige parceller, lavet i små mængder, typisk 20.000 flasker. Noelia Orts (foto) står for vinene, en kvindelig vinmager indvandret fra Alicante i Spanien.
   Pinot noir: Masser af bærduft. Middeldyb elegant og kølig pinot noir med fine røde bær, pæn syre og krydret udtryk + god længde. Rydberg gav 2021 godt køb + 5*. 2021 og 2022 fik 91p/Descorchados. 
    Fra "Rincón" marken ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med!  
    Chardonnay + lidt Roussanne mv fra "Vinilla" marken, også i Casablanca. Næsten bedre end pinot med overdådig aroma, fyldig og meget frisk. 2020 og 2021 fik begge 91p/Tim Atkin. 

Diablo Chile kr/fl v6: 66,50

6 fl: 399Dark Red, cabernet-sauvignon eller hvid, Chile 


Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 29/8

Samme ejer Concha & Toro, men Signos er adskilllige klasser bedre og langt bedre køb. 

    En "Dark Red" til Mørkets Fyrste! "Red Blend 666" -malbec og syrah lagret i små egefade 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal! Dybt farvet, intens aroma af moden frugt; fløjlsagtig, kraftig, afrundet, men med fine mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige?  

    Cabernet er glmrende, ret typisk for det lune Maule -rund kraft, lidt bastant solbombe, men krydret og positiv i stilen. 2021 fik 5* af Rydberg. 

    Hvid chardonnay med eg fik 4* af Rydberg.  

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

2018 Reserva, Penedès Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

Gran Coronas er cabernet med sort etiket, akkurat som Gran Coronas 1970, som i 1979 vakte genlyd i hele Verden ved at vinde den franske Vinolympiade foran Latour 1970! 
    Denne 2018 kan være tæt på 70eren: -mørk, fyldig og blød med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Vinen har fået et år i små egefade og 2 år på flaske. 90p/Falstaff. Måske ses også 2019, knap så moden, men med 92p/WineEnthusiast. 

    Den oprindelige "Gran" var fra meget unge vinstokke på Mas La Plana. I dag sælges vinen som la Plana og er endnu bedre (og meget dyrere), men Latour er blevet et par klasser bedre (især med alder) og langt dyrere! 

    Gran Coronas kommer modsat mange fra Torres stadig fra "Penedès", dvs egnen omkring Mas la Plana! Og den er faktisk ikke så langt bagefter.

Losada "mencia", Bierzo... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

2019. Mencia er ret ny stjerne blandt Spaniens druetyper, som giver en vin langt fra de tunge, solmættede (lidt trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan ligne en Beaujolais med mere kød og styrke (14,5%). Set i 2019 med 5* og godt køb fra Rydberg (forfatter til Spansk Vin) samt 91p/GuíaPeñin. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Vinen er moden nu, hvor den unge frugt er blevet til bouquet -servér ved ca. 18 grader.  

    Faustino I Rioja Gran Reserva (99, bedste køb + 5*), er en flot vin, som fortjener mere ros. Men den ere ofte på tilbud. 

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid, kr/fl v12: 48,25

2 x 6 fl: 579. rød zweigelt, hvid riesling eller grüner veltliner, Østrig 
Bedste KØB + **** (4/5), kun Kvickly, indtil torsdag 29/8

Heidi & Roman Pfaffl (bror og søster) leder 150 hektar vingård i Weinviertel en times kørsel nordvest for Wien. Familien er levet lidt af en stjerne i Østrig. Druetypiske, friske vine med god aroma og frisk syre til rimelige priser. Men de 2 søskende vil mere -og har lavet denne serie vine til Coop, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 
    Den røde er let, tør og frugtig, en god tørstslukker, på den lokale zweigelt drue, dvs lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. 

    Den grønne veltliner er aromatisk, tør og sprød, meget lækker. Fra Weinviertel. Smagt 2 gange. 

    Riesling er tør, aromatisk vin med god syre og længde, ikke top, men rigtig flot til prisen. 

Chapoutier Pays d'Oc hvid, kr/fl v2: 49,50 

2 fl: 99, hvid vermentino 2023 - økologisk Sydfrankrig

Bedste KØB + **** (4/5), Dagli' BrugsenSuperbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31/8

Ikke smagt, men har p.t. aldrig smagt dårlig vin fra dette hus, et af de fineste i Rhone (som dog efterhånden laver vin i det meste af Verden, inkl. Tyskland og Alsace), så vinene fra Hermitage og omegn udgør en meget lille del af salget! 

    Druen er især vermentino (måske med lidt terret), en vin med rig aroma, god fylde og lidt syre, præget af lagring sur lie i 5 måneder.

     For over 20 år siden købte han sin første vingård i Roussillon, som siden er udvidet med vingårde nær Nîmes. Vil tro, denne vin er tæt på (måske identisk) serien Marius (som sælges til over 100). 

Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé, kr/fl v.6: 49,17 

6 fl: 295Pinot noir, chardonnay eller rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

Den klassisk smukke etiket har lånt lidt fra Louis Latour, men vinen er fra Languedoc, som i dag leverer  pinot og chardonnay end hjemmet Côte d'Or! En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. 
    Pæn og nydelig -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien. Rosé ikke smagt.
    Dissenay laves af LGI, så den ligner nok Campet Ste Marie (59,95 ugetilbud i Meny) (og der er lignende vin i Rema1000, også ret dyr). Men jeg vil stadig ikke kalde Dissenay for topkøb. 

Ser Lapo Chianti Classico ... 129,-

Mazzei Riserva, Italien

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

En superb Riserva, der år efter år viser det bedste fra Chianti. Aktuel årgang er 2020 (93p/Parker). Vinen er superb ung, men jeg vil gemme den 3-4 år. Den vil leve i 10 år. 
    På godt og ondt sætter denne vin Meny's ellers gode Castellare (129,95) på plads. Vil du have denne som riserva, skal du pænt op over 200 -og selv da vil Ser Lapo nok være bedre, suk! Men ikke helt så godt køb som Grigio i Bilka (endnu set til 89). 
    Markis Mazzei har i over 500 år leveret stor vin i Toscana, bl.a. den altid flotte "Ser Lapo" riserva. Vinen kommer fra det smukke Castello Fonterutoli midt i Classico, ejet i næsten 600 år af familien Mazzei, siden 1435.  
    Ser Lapo var en stamfader og lokal notar i renæssancen, som har æren af at være den første, der omtalte Chianti. Vingården har 3 røde stjerner i Gambero Rosso efter mindst 30 /!) 3 glas-vine. Slottet (foto) er også hotel. 

Landgraf rød/hvid... 69,-

øko, Riesling Feinherb og rød Spätburgunder, Rheinhessen Tyskland

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
      Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. 
    Vingården ligger i Saulheim i baglandet til Nierstein i Rheinhessen og ejer 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Laugel Cremant d'Alsace... 79,-

Brut eller rosé

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

Tror den hvide er bedre i dag. Smagte den sidst i 2018 (?), hvor jeg fandt den rimelig tør vin med pænt brus, skæmmet lidt af en duft af umodne druer camoufleret af lille restsødme. Den lyserøde fandt jeg (dengang!) bedre, med nydelig frugt af jordbær! 
    Laugel er del af GCF (Dietrich i Føtex, Metz og andre). I min lokale Kvickly stod Laugel onsdag til 129, men den -langt bedre- Crémant Théo Cattin Alsace stod til blot 89! Sært. 

Pocas 2012 Colheita Port... 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 29/8
Fyldig, middel tawny, rig bouquet, pænt lang smag. Imponerende 18,5p/20 fra Oldenburg (forfatter til Portvin). 
    Colheita betyder årgang på portugisisk, vintage på engelsk! Vinen lagrer mindst 7 år på fad før tapning og får derfor sjældent bundfald. Holdbar åben op til en måned (helst i køleskab). 
    Pocas er et af de få private familiehuse i dag og leverede før jævnt kedelig Port. Det er ved at ændre sig, og deres tawnies er flotte -som denne 2012. 

Grant's Whisky "Triple Wood"... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 29/8

En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, fade brugt til Bourbon og ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men nok kun lagret 3-4 år samlet i eg.

    Til samme pris Bacardi hvid rom (79, 3*) og Koskenkorva finsk vodka (89, 3*).