Søg i 1200 opslag:

25/08/2024

Bilka: flot supertoscaner og Chablis!

I dag er Chianti en af Italiens mest ansete vine, især nok vinene fra Classico området. Men det er ikke mange år siden, at kendere rynkede på næsen af Chianti. For loven krævede, at vinen skulle laves med 20-30% inferiøre hvide trebbiano druer. 

Men i 1968 kom Vigorello med den første supertoscaner, lavet 100% af sorte druer. Den måtte ikke sælges som Chianti -slet ikke Classico- men kun som bordvin. "Loven er et æsel", mente San Felice. 

    Og få år efter fulgte Antinori med Tignanello og siden andre -og i 1980erne tillod Italien for første gang en Chianti uden hvide druer. 

    I dag er Vigorello nået til årgang 51, og vinen er bedre end nogensinde (95p/Parker) -og fås faktisk til særdeles rimelig pris i Danmark (p.t. 149, den koster 345 på vingården). 

    Bilka har også et par andre topkøb, bl.a. Chablis Calvet (79) og Tanunda's Matthews Road (50). 

    Samt Prosecco Arche (50) og Ripasso Rocca Alata (58,17 v6) samt Grant whisky til blot 79.

Bedste KØB: Calvet Chablis - Tanunda "Matthews Road" rød - Vigorello Toscana
Godt KØB: Nero Grande rød/hvid/rosé Puglia - Asti Gemma
uge 35/2024

Vigorello Toscana... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 29/8

Supervinen fra San Felice i Chianti Classico, som i 2019 fik bl.a. 95p/Parker. Også topkøb -på vingård 46€ (345 kr).  En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. 

   Set netop i 2019, som er superb. Måske er 2020 på vej, nok lige så god, men året er køligere, og vinen bør nok have 2-4 år mere på flaske. 

    I 1960erne var en Chianti en rødvin med både sorte og hvide druer. Det sagde loven. Så da San Felice ville lave rødvin kun af sorte druer, var det ikke Chianti -slet ikke Classico- men kunne kun sælges som bordvin. 

    Nogle år efter kom Antinori (der dengang også havde Sassicaia) på markedet med Tignanello, et egelagret blend af sangiovese. Vinen blev hurtigt kendt, da Antinori er et meget større hus, og det fik mange til at overse Vigorello fra San Felice, en privat vingård. 

    I dag er Vigorello mere avanceret. Den laves af 65% druer fra Bordeaux (30% hver af cabernet og merlot + 5 petit-verdot) og 35% af den unikke pugnitello, en fremragende, men næsten uddød lokal druetype, en specialitet fra San Felice. 2 år i små egefade. 2019 gav 6000 flasker, ikke meget! 

Calvet "Chablis"... 79,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29/8

Set i 2023. Let og tør, ganske frisk og ren neutral aroma. Lidt kort. Og prisen er lav for Chablis. Jancis Robinson gav 85p/100 til ældre årgang.  
Jeg vil normalt aldrig købe en Chablis tappet 200 km fra den lille by (Beaune). Men Calvet ejes af giganten GCF, der ejer stort domæne i Chablis, så giv vinen en chance -og 79 er godt nok ekstremt interessant pris for Chablis. 
    Calvet er et gammelt hus (i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis), ejet af giganten GCF, som har hovedsæde i det nordligste Alsace -andre 400-500 km fra Chablis. 

    Den anden Chablis Pierrelée (149, 4*) er et mærke fra kooperativet Chablisienne. Kælderen sælger under stort antal mærker. Måske bedre end Calvet, men ikke prisen værd. 
    Og Meny har Chablis Chablisienne "Vignerons" (99,95 indtil 29/8). Måske fra samme (meget store) tank i kælderen. 

    Bilka tilbyder også Calvet Anjou rosé (50, 2*), en ret karakterløs pink med lidt sødme (og denne er tappet af GCF's lokale kælder i Muscadet området. 

Tanunda "Matthews Road" rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra-Langhorne Creek, chardonnay, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29/8

Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var en mark i hjemegnen Barossa, men i dag hentes god del af druerne fra Coonawarra og Langhorne adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
    Set i 2020. Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast. 

    Til samme pris BareFoot California (rød/rosé/hvid, 50, 2-3*), ligegyldig vin fra California. 

Nero Grande rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299. Rød Zinfandel, hvid Fiano-Chardonnay, rosé, Puglia, Italien

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29/8

Kun smagt rød med en ganske lille sødme i smagen. Men som sikkert glæde mange. Bortset fra prisen! Kunne fås i forsommeren til 45 i Føtex. men kan se, at Rydberg har givet rød 5* (årg. 22) i Spritnyt. Den hvide er delvis på lokale fiano druer og burde være ok med lidt frugt og syre under blødheden. 
    Formentlig ligner disse vine fra Femar nær Rom husets andre Puglia vine: Epicuro Z-Zinfandel (Brugsen), mens Antico Ceppo i Meny er vine fra Lazio, hvor Femar har sit hovedsæde. 

Asti "Gemma", Spumante... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29/8

Den sødmefulde spumante nydes ung, før den mister aroma (højest 12 måneder). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

Bilka har flere andre tilbud, bl.a. Integrale naturvin fra Italien og Spanien (99, 3*?), ej kendt. Andre tilbud er ikke attraktive, bl.a. Silverboom (6 fl. 269, 2*), for dyr.