Søg i 1200 opslag:

27/08/2024

Rema1000: Superb tysk vin og cabernet fra Sicilien!

Rigtig mange har efterhånden god tysk vin i den tørre ende, men som regel i den mere daglige ende. Men Rema1000 går sine egne veje og har jævnligt tilbudt de flotte vine fra August Kesseler. Og i denne uge får du en af hans gode vine til utroligt lav pris. 

Til blot 85 kr kan du få Kesseler's fine Schlossberg Riesling og til samme pris fra det køligere Saar den noget lettere, men herligt friske Reverchon Riesling. 

    En anden spændende vin er Xavier Rhone (59) plus Passione fra Sicilien (med dansk afsender) og solgt af dansk vingård som Stokkebye samt ikke mindst Bourgogne Cote Chalonnaise rød og hvid Bourgogne fra godt område til blot 79. 

Bedste KØB: Xavier Cotes du Rhone - August Kesseler "Schlossberg" riesling - Reverchon Riesling - Bourgogne Côte Chalonnaise rød/hvid 

Godt KØB: Stokkebye "Passione" - el Coto Rioja rød/hvid/rosé - Cerro do Santo Douro Reserva 

uge 35/2024

Xavier Côtes du Rhône... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 31/8

Jeg har sært nok aldrig smagt Vignons vine, men har dog mødt Xavier Vignon én gang. Han kommer fra det kølige Picardiet i Nordfrankrig, men har arbejdet over halvdelen af sit liv i Rhone dalen. 

    Her virker han som professionel vinmager og ønolog for mange vingårde, men laver også et væld af vine (også en vin i Tyrkiet) i mange stilarter. Bl.a. 5 udgaver af almindelig Rhone! 
    Denne hører til den klassiske "normale" Rhone med 85% grenache + syrah og mourvèdre. Måske hans bedste køb. Vent en magtfuld, meget frugtig vin med masser af urter og peber. En ældre årgang fik 91p/JamesSuckling. 

    Rema1000 tilbyder også Mr French Bordeaux (100 cl, 59), en god pris for Bordeaux (= 44,75 for 75cl). Ikke smagt, men vil vente en tør vin, mere fast end charmerende. Vil nok klæde en solid gryderet.  

August Kesseler "Schlossberg"... 85,-

riesling Lorch "Erste Lage", Rheingau Tyskland

Bedste KØB + ***** (5/5),  Rema1000, torsdag-lørdag 29-31/8 

En klassisk Rheingau til ekstremt rimelig pris. Klassisk riesling fra "Erste Lagen" (lige under de bedste i "Grosse Lagen"). Vinen var godt køb til 99 og tæt på must til 85. 
En aromatisk riesling med overdådg frugt, middel fylde, god længde, ganske lille sødme med fast syre bagved. Flot ung, men kan leve i 10+ år. 
    August Kesseler bor i smuk gammel ejendom midt i maleriske Assmannshäusen, (foto viser svævebanen og vinbjerget Höllenberg). 
    Lidt nede ad floden ligger Lorch, hvor Schlossberg leverer nogle af byens bedste vine. 
    For 100 år siden ejede Kesseler blot 2,5 hektar, men siden begyndte vingården at vokse, og under August dækker vingården 33 hektar fra Lorch i vest til Hattenheim og Erbach i øst. Han har samlet et team af unge folk med idéer, der ofte leverer fremragende vine. 
      Vingården har fået et stort ry (4* af 5 i Gault-Millau) for både rød pinot (1/3) og hvidvin (2/3). Vingården har siden 1995 været medlem af VDP, en gruppe af Tysklands bedste vingårde, hvis flasker prydes af en vinøs ørn på kapslen.

Reverchon Riesling... 85,-

Riesling Mineral (tør) eller Schiefer (halvtør), Saar, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5),  Rema1000, torsdag-lørdag 29-31/8 

Det er mange år siden, jeg har smagt vine fra denne traditionelle vingård ved Saar, men husker stadig den elegante etiket. 
    Den tørre, sprøde og aromatiske Schiefer husker jeg for smuk syre,som havde godt af lidt tid i glasset for at åbne sig (eller 1-3 år i kælderen). 
    Den halvtørre Mineral er ikke smagt. Vinen fik i 2020 90p/Falstaff, ikke langt fra domænets topvine.  
     Reverchon er en klassisk knap 400 årig vingård i Filzen ved Saar. Vinene fra Saar har nydt godt af den globale opvarmning -i dag laves flot vin i alle årgang, en sjældenhed for blot 30-40 år siden. 
    Disse vine kommer fra mindre parceller på skifer ved Saar, formentlig mest omkring Filzen ved kælderen. Huset ejer 19 hektar, heraf 6 i Herrenberg (Monopole) og et par i Bockstein. 

Bourgogne Côte Chalonnaise... 79,-

Pinot Noir eller Chardonnay "Signé", Frankrig
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, torsdag-lørdag 29-31/8

Bourgogne er stadig en særdeles kostbar vin, så disse to vine er tæt på fund til prisen! Et held for alle os, der elsker pinot! 
     Syd for den 50 km lang højderyg -Côte d'Or- ligger Côte Chalonnaise, hvor du finder bl.a. Mercurey og Montagny (hvor bynavn kun pryder hvid, mens den røde sælges som Côte Chalonnaise -ét trin over almindelig Bourgogne)
    Det lokale kooperativ i Montagny leverer disse vine. Den hvide er lækker, rig og indbydende, ren aroma, frisk syre, den røde har god frugt, men er ikke helt i top. Men typisk pinot med sin aroma af hindbær, . Kender ikke aktuel årgang, men det blev til 6* i SpritNyt feb22. Meget lovende! 

Stokkebye & Friends "Passione"... 129,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, torsdag-lørdag 29-31/8

Sicilia. Især cabernet-franc med syrah og merlot med lidt eg. Ikke smagt, men pålidelige Rydberg giver vinen 91p/100 og noterer en magtfuld vin med solbær, urt og lakrids, en fast vin med blød tannin (om 2020).  
    Stokkebye er en dansk vingård uden for Nyborg, hvor Helle og Jacob Stokkebye excellerer i hvidvin  og bobler (samt caviar). 
    Men for at have lidt rødt er der gået sammen med Peter Vinding-Diers, en levende dansk vinlegende (og onkel til Peter "Pingus" Sisseck), som har udvalgt denne vin fra naboerne på Sicilien, hvor han har boet i årtier og lavet flot vin fra egne marker foruden vin som denne. 
    Etiketten prydes af maleri af den danske maler Lars Nørgaard. 

El Coto Rioja ... 50,- 

rød crianza, hvid og rosé, sødlig semi-dulce, Spanien

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 31/8

En indbydende og poleret vin, men den smager godt. Meget flot til denne pris. Tæt på bedste køb, men da du kunne få "storebror" Baron de Ley reserva til 50 for nylig, må den nøjes med at være godt køb. 
    Fås også som hvid og rosé, der også er god til prisen, samt en sødlig semi-dulce (ej smagt). 
   Coto ligger i Oyón i Alavesa tæt på Faustino, som jævnligt optræder i denne blog -og deler ejer med Baron de Ley (Bilka og Føtex). Alle har til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne og leverer meget vin til pengene. 
    Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.

Cerro do Santo, Douro Reserva... 79,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, torsdag-lørdag 29-31/8

Set i 2015. En slags 2.vin til Pégo, Amka's vingård, lavet af vinmager Wouter Pienaar på lokale druer som touriga nacional, tempranillo, tinta cao mv. 75% lagrer 8 måneder i eg, resten i stål. Har desværre ikke smagt vinen, som lyder spændende -og jeg tror, vinen har haft godt af lagring i7 år. En ældre år fik 6*/6 i Ekstrabladet i dec.21: "Jeg ville have gættet på en dyr højrebredsbordeaux, men den er portugisisk, bravo... Klasse!" God portugisisk rød er sjælden, så den får lige ekstra ros af mig også! 

    Også fra Portugal Feuerheerd's Anchor (59, 3*), en ung Douro med frugt og fylde. Næppe et match for Cerro do Santo. 

La Croix de Montlabert, St Emilion... 175,- 

**** (4/5), Rema1000, torsdag-lørdag 29-31/8

Grand Cru. Ganske sikkert god vin, men næppe topkøb til denne pris uanset årgang (2020 er bedst). Den har rigtig mange konkurrenter også til lavere pris. En vin i en fløjlsagtig, fed stil med rig frugt. 
    Vinen er 2.vin til Montlabert, som blev promoveret til Cru Classé i 2022. Måske fordi det søde lillebitte slot ligger omgivet af Figeac (1.Grand Cru) på 3 sider. Og måske også pga stenrig ejer, familien Castel (med formue tjent som tidlig pioner for dagligvin i plastikflaske!). 
    De seneste år har familien købt flere prominente slotte som Beychevelle og Beaumont. Som andre stenrige ejere vil de gerne kendes for noget andet (og bedre?) end penge! De købte Montlabert i 2009 og bragte de Bouärd (fra Angélus) ind som rådgiver. 

That's Why rød/hvid... 35,-

** (2/5), Rema1000, torsdag-lørdag 29-31/8

Sidste år var That's Why meget tæt på Why Not! (de kan engelsk, de italienere!) -en god syditaliensk zinfandel type. I dag er vinen almindelig bordvin fra Italien. That's Why prisen er sat ned og vinen kun får 2*! Ung og middelfyldig rød, let sødlig hvid. Måske fortjener den røde 3*, men ikke smagt.