Søg i 1200 opslag:

03/08/2024

Herlig Montepulciano og klassisk Rioja!

Jeg er stor fan af montepulciano druen og ikke mindst Masciarelli, der for 40 år siden viste os, hvor god vin, Abruzzo kan levere. 

Bilka sælger vinen til 50 -svær at overgå til den pris! Den hvide er også blevet bedre -og begge har skruelåg, noget af et særsyn i det konservative Italien (har sjældent set den på andet end danske tapninger). 

    Bilka har også andre topkøb som Baron de Ley Rioja (49,83 v6) og herlig riesling fra Dr Pauly. Især Sonnenuhr fra 0,7 ha parcel på den stejle skråning (99), men også Premium (59), der også fås som tør hvidvin. 

    Og kæden er som altid stærk til Italien med en god Brunello Poggio Forte, Barolo Gemma og Amarone le Arche -alle til 99- samt en økologisk cava Codorniu (v6 49,83). 

Bedste KØB: Masciarelli rød/hvid Abruzzo - Baron de Ley Reserva + rosé/hvid - Wehlener Sonnenuhr  - Faustino I Gran Reserva - Brunello Poggio Forte - Barolo Gemma - Kingpin rød/hvid 
Godt KØB:  Cava Codorniu øko - Chablis "Albert Lucas" - Dr Pauly Bergweiler Premium - le Arche Ripasso + Amarone 

uge 32/2024

Masciarelli Abruzzo rød/hvid... 50,-
rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

Den røde har dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. Et lunt klima giver vin markant blødere end Chianti.  
    Set i 2021. Både 2020 og 19 fik 88p/Spectator og  89p/WIneEnthusiast, mens JamesSuckling gav 2019 91p/100. 
    Den hvide er moderne stil med lidt æble, en frisk tør hvid, som ikke matcher den røde. 2022 fik 89p/WineEnthusiast. 
    Masciarelli skabte i 1981 en frugtig, fyldig rød, som beviste, at druen montepulciano kunne mere end den industrielle konsumvin, som området indtil da havde leveret. 
    Masciarelli er vokset, og denne vin er husets basisvin med kvalitet til en fair pris. Vinen er cuvée fra husets fine domæne fra 5 af 40 vinmarker i Abruzzo. 
    Og så har vinen herligt nok skruelåg, ret sjældent i det ofte konservative Italien (det meste italienske med skruelåg er tappet i Danmark). 

Baron de Ley Reserva, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, Rioja rød 2019, hvid og rosé 2022/23

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8/8

2019 med 90p/100 fra både Spectator og Wine&Spirits. Moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med fint krydderi, til den bløde side, men med pæn dybde og intensitet. Topkøb til prisen. 18-20 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

    Hvid og rosé bør nydes ung, 2023 eller 22 (2021 fik 89p/WineEnthusiast). Begge er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften. Hvid på den lidt ordinære viura og den fine, sjældne hvide tempranillo.

Chablis "Albert Lucas"... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

En lav pris på Chablis, men tappet langt fra Chablis: huset har adresse i Nuits 150 km mod syd, men tapningen foregår i Quincié i Beaujolais yderligere 100 km mod syd. Så meget transport burde gøre vinen dyr, men tværtimod. Jeg har i årtier ikke smagt god Chablis tappet så langt fra vingården. Jeg vil ikke ofre penge på den! 

    Lucas er måske et (af utallige) mærker fra Boisset (også Labouré-Roi -129,95 i Meny - og Chauvenet -89 i Coop, begge dog tappet i Nuits). 

Wehlener Sonnenuhr... 99,-

Riesling Kabinett, dr Pauly-Bergweiler, set i 2021 og 23, Mosel
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

En lys, let og udadvendt riesling med intens aroma, elegance og smuk sødme, balanceret af frisk syre. Flot ung, men får mere aroma ved 2-4 år på flaske. Fra Dr Pauly's eget 16 hektar domæne. Havde måske foretrukket en Feinherb eller tør vin, men den sødlige Sonnenuhr er også lækker.
    Denne er fra Sonnenuhr, den stejle sydvestvendt skråning lidt nord for Bernkastel. Sonnenuhr's 65 hektar er delt mellem rigtig mange ejere. Hjertet ejes af familien Prüm, som har ganske mange medlemmer, bl.a. Pauly-Bergweiler, som ejer 0,7 ha (!). 

    Soluret midt på skråningen blev rejst i 1880erne af Jodicus Prüm, en stamfader til Pauly. 
    2021 og 2020 fik 89p/WineEnthusiast og 90p/Falstaff, 2019 93p/Spectator. 

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 59,-
2022/23 tør Riesling Trocken (tør) eller sødlig Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8/8

Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som gør smagen godt, som har rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet.     Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 
    "Premium" er hentet fra Mosel (modsat lillesøster Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 
    Etiketten bruges ofte også til vine fra Dr Pauly's domæne, men druerne er købt ind udefra (derfor den rimeligere pris). 

Cava Codorniu "Clásico", kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, brut eller semiseco, økologisk 

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8/8

Brut er en simpel, spinkel cava med æbleagtig aroma og ren eftersmag. Slet ikke klasse som crémant, men bestemt ikke ringe. Codorniu var den første cava historisk (udtal: gah-vá), til 50er brut et godt køb. Undgå den søde demi-sec. En eller flere af vinene er økologiske i dag. 

Faustino I Gran Reserva... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

2012 RiojaFaustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Markant tempranillo dominans, udvalgte druer, vin lagret næsten 3 år i små egefade. 2012 fik bl.a. 90p/Tim Atkin, 92p/Bacchus og 92p/Peñin.

Brunello "Poggio Forte"... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

Brunello giver i reglen vin med en markant garvesyre, som blødgøres lidt af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten.  Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello, der ofte er bedst, mens den endnu har lidt kant. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk eller tæt på Quercecchio selv. 

Gemma Barolo... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

Gemma er helt ok Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, en vis stramhed, men med en moderne Barolo’s bløde tanniner. 2019 har pæn frugt lige nu -især efter en tid i glas- men kræver 3-5 år på flaske og vil nok leve i 10-15 år. 

     Søren Frank giver i ”Barolo” Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. 

Kingpin rød/hvid... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 15/8

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). En flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde

       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: 53,17

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8/8

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15/8

En art 2.vin til Piacentini's Amarone herunder og reelt nok mere Amarone-kopi end Amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men prisen er lav. 

Selaks sauvignon blanc... 59,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 11/7

New Zealand. Efter en pause er Selaks' "essential" sauvignon har  sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford (til op mod 100!) og laves i samme kælder. Måske er Selaks tappet i England.  
      Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg smagte (og solgte) Selaks sidst i 1980erne. Dengang et lille familiehus specialiseret i müller-thurgau, som aldrig havde hørt om sauvignon, som i dag leverer langt over halvdelen af al vin fra huset (og NZ som helhed). 
    35 år efter er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (som iøvrigt ikke tappes af Selaks selv, men af Kim Crawford, der har samme ejer). 


My Way California rød/hvid, kr/fl v 6: 45,- 

6 fl: 270, ** (2/5), Bilka, indtil torsdag 8/8

Det bedste er etiketten! Har for nylig gensmagt hvid chardonnay hos venner, og det var ikke sjovt. Ingen karakter, ingen aroma, ingen syre, lille sødme. "My Way" er Frank Sinatras vej, men ikke min! Han kan ikke redde den røde, lidt krydret styrke, der kan appellere til mange + lidt sødme. Kun smagt én gang -rigeligt- pink zinfandel er lyserød og skal være sødere. Tappet i Danmark. 

Til samme pris 1Uno Appassimento (6 fl. 270, 2*). Ikke smagt. Dansk tapning.