Søg i 1200 opslag:

18/08/2024

Vinelskere kan vist ikke boykotte Brugsen!

Igen en uge, hvor Brugsen har skræmmende mange topkøb med en flot Trivento i spidsen sammen med økologiske Yellow Wood og en god sydfransk Baume i rød og hvid. 

Superbrugsen og Kvickly har i denne uge igen skræmmende gode køb. Det må glæde os nærige vinkøbere, men må være svært for rivalerne med en kæde, som formentlig har alt for meget vin på lager efter Irmas lukning. 

    Du kommer ikke uden om Trivento -39 kr for Coop-medlemmer. Parker gav rød og hvid 89p, Atkin 92p til rød i en drikbar, indbydende stil. 

    Også Yellow Wood fra Sydafrika er skræmmende godt køb (41,50 v6), og så er den økologisk oveni. Måske er Novas (50) bedre, men ikke sikker. Og jeg har en svaghed for sydfranske la Baume (59). Rød og hvid præsenterer sig flot og smager godt. Og ok Chablis (99) og Mouton-Cadet (69). 

    Der er også italiensk i form af Tauro (40), Fonterutoli merlot (79) og ok ripasso (79) og amarone (129). 

    Det er virkeligt svært at boykotte Brugsen, hvis du holder af vin! 

Bedste KØB: Trivento malbec/hvid malbec - Yellow Wood øko rød/hvid/rosé - Novas øko rød/hvid - Baume merlot/viognier - Tauro Salice Salentino - Terra del Brunda Brindisi - 
Godt KØB: Gran Pasas monastréll - Mouton-Cadet Bordeaux, Poème grenache/syrah - Coccinelles Rhone øko - Chablis Moillard - Fonterutoli no 10 merlot - Ripasso Annaberta - Upapa rød - Challis hvid/rosé - Piccini Chianti Riserva - Amarone "Verona" - Pocas LBV Port - Ballantines whisky

uge 34/2024


Trivento Reserve rød/hvid.... 39,-*

*: medlemspris, rød malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Normalprisen er høj (100), men 39 er en vild pris. Den røde malbec er superb på en ukompliceret måde, masser af bærfrugt, en snert krydderi, middel fylde, afrundet med lidt syre (men ikke for meget), en rigtig god allrounder. For mig en klasse over Alamos og dermed langt bedre køb. 
    Set i 2021 med 92p/TimAtkin og 89p/Parker, temmelig vildt for vin til denne pris! Vinen ser stort set ikke eg (15% gærer med egestave i tanken!). Druerne er fra kølige Uco og lunere Lujan de Cuyo. 
    Hvid malbec er unik tør hvidvin på den sorte drue, sart aroma (kirsebær/hindbær/æble), ret lav alkohol (10,,5%), meget frisk og sprød, god syre, balanceret af sølle 3g/l restsødme. 
    De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 2022 fik 91p/Descorchados og 89p/Parker. 

    Trivento er den argentinske gren af Concha & Toro i Chile og i dag den mest solgte vin fra Argentina -der blev solgt hele 18 millioner fl. af den røde malbec (60% af husets salg), men en god del kommer fra eget domæne (60% for et par år siden), mens resten købes ind. I 2022 købte Trivento naboen Baldini med 23 hektar vin og rummelige kældre. 
    En stor af æren må gå til 45-årige Marcos Jofré, som leder huset med stort talen (foto @diario UNO). Kommer du til Mendoza, ligger Trivento i byens sydlige udkant. Her kan bl.a. ses en flot permanent kunstudstilling.

Yellow Wood rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 41,50

6 fl: 249. Spier økologisk rød Bordeaux-blend, hvid chenin-viognier, rosé, Sydafrika 
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og superkøb til denne pris. Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid. 

    Den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 
     Spier har så mange etiketter, at jeg ikke fatter, hvordan de hitter rundt i dem. Og nye kommer til hele tiden, som du ikke finder på Spiers egen web! 
     Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske! Vinene får lige en filtrering ekstra, lidt sulfitter + en meget flot designet etiket. Næsten alle vine er tappet i Danmark og formentlig lavet specielt til Danmark. 
    Kun ganske få kommer rent faktisk fra Stellenbosch, hvor de flotte kældre (og ferieboliger ligger), men fra det store Western Cape.  

Novas økologisk, rød/hvid.... 50,-

rød Carmenère-cabernet sauvignon, hvid chardonnay, sauvignon

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Lillebror til Coyam, også Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det -ikke alder (2020-2022), men kvalitet fra godt område. 
      Cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin med meget frugt -god ung, men nok bedre om 1-2 år. 2020 får 92p/JamesSuckling.  
      De 2 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed. Også disse vine har i nyeste år fået 91-91p/JamesSuckling. 
      Modsat mange i klassen er "appellation" ikke gigantiske Central Valley, men mindre områder, der er bedst til hver drue, dvs. carmenère og cab fra lune Colchagua, de hvide fra kolde områder nær havet. De røde får kold maceration før gæring og minimal lagring i eg inden tapning uden klaring og med kun én filtrering. Produktionen er lille for Concha y Toro-"blot" 200.000 flasker af hver type! 

Gran Pasas monastréll... 50,-

Yecla "November Harvest", Hammeken, Spanien

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 22/8

Et spansk forsøg på at skabe en Amarone, dvs. styrke (14%), rig frugt (solbær, chokolade) og lidt mindre sødme end ældre år (ca. 11,7 g/l mod 14-15 før). Sødmen balanceres til en vis grad af lidt syre og modne tanniner. 


    Ikke min smag, men mange er begejstret. Det respekterede Guía Peñin har givet de seneste 4-5 årgange fra dette dansk-ejede vinhus 90p/100. Så min gane er nok for sart. 

    I samme stil (men værre for mig) er australske Flavabon af tørrede druer (ret sød) og italienske Epicuro 16% zinfandel, knap så sød, men voldsom (6 fl. 399, 2-3*). 


Den franske side

La Baume pays d'oc... 59,- 

rød merlot "Grand Chataignier", hvid viognier "Elizabeth", Sydfrankrig

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Den hvide "Elisabeth" har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. 2021 fik 89p/100 af geniale Jancis Robinson. 

    Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu. Alle nye år har fået medaljer. 
   Prøv at smage den ud mod italienske Fonterutoli no 10 fra den italienske side!  
   Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. 
    La Baume var i 1880 en af Sydfrankrigs største vingårde og blev i 1980erne en del af Hardy's 
australske invasion af Den gamle Verden, som dog siden er lukket ned.  
    I 2003 blev ejendommen købt af Joseph Helfrich. Han har tjent formuer på bl.a. konsumvin som JP Chenet, men sikrer nu sit eftermæle ved at lave god vin på egne vingårde som la Baume. Vingården har op mod 200 hektar vin og laver vin med hypermoderne (australske) metoder. 

Mouton-Cadet Bordeaux... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

En solid, men poleret Bordeaux med blød tannin og solid fylde. 2020 har lidt mineralitet, der giver vinen kant. Flot nu, bedre om 3-4 år. 
    Nye årgange får konstant gode ratings, men 2020 er måske bedste nye årgang, får noget overdrevet  95p/Decanter. Også 90p/100 fra kræsne Falstaff. 

    Første årgang var 1930, hvor en del af vinen var deklasseret Mouton, som baron Philippe (foto) havde svært ved at sælge efter børskrakket i 1929. I årgang 90 er der næppe én dråbe Mouton i vinen, som med 20-25 mill. fl/år må være Bordeaux' mest solgte vin. 

     Endnu i min ungdom købte ældre kunder Mouton-Cadet i den tro, at de fik den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild. Den kostede endda 6-7 gange mere end Cadet'en. Men i dag får du  50-60 flasker Cadet for én Mouton. Forrykt.  

Poème vineyards grenache & syrah... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

En ganske god sydfransker i god Rhone stil med rimeligt frisk frugt og fast, men afrundet krop uden dikkedarer. Kender ikke leverandør, desværre. 2021 fik 5*/Vinavisen.   

Coccinelles, Rhône øko... 69,-
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig, men det er også nogle år siden, jeg har smagt den (årg. 17-18). I dag er året 2022. '17 og '18  manglede lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den skal minde naboen mod nord om Lirac.
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet.


Chablis "Moillard"... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Chablis er svær at finde til denne pris, og du bør generelt vælge Chablis, der er tappet på vingården (og "Coquillages" er ikke fra tophus). Men huset har adgang til stort domæne og vinen er tappet ved Chablis. Det hjælper! Vent en frisk, tør let vin, sprød og ren uden dikkedarer. 2023 har fået guld i den rimeligt kritiske lokale Burgondia konkurrence. 
    Moillard er del af GCF, som også ejer Calvet (og et væld af andre navne, som er set i varierende årgange op til 175!). Vinene kan meget vel være identiske. 


Den italienske side... 

Il Tauro, Salice Salentino... 40,-

Også Brindisi "Terre della Brunda", Puglia Italia

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Til samme pris en anden vin fra Puglia Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed- Begge er baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  
      Begge  leveres af Botter i Norditalien. De har dog afdeling i Puglia og skal roses for at levere vine med DOP (navn på området). P.S: Iøvrigt har Botter leveret vin til Irma og Coop siden 1970erne og er en af deres ældste leverandører! 

Fonterutoli "No 10", Toscana... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 22/8

Vinen er blødere, federe og mere tilgængelig end den noget dyrere, strammere, men sindssygt flotte Ser Lapo riserva. Men stadig med herlig frugt og drikbar allerede nu. En god pris -international pris er p.t. 192 kr, lidt sært! Set i 2021. 

    Mazzei er et af topnavnene i Toscana med bl.a. 3 røde * i Gambero Rosso (for rigtig mange 3 glas vine) fra domænet Fonterutoli i Chianti Classico. Nr 10 laves på 90% af Bordeaux-druen merlot + 10% sangiovese. En stor vingård med godt 150 hektar vin. 

Ripasso "Villa Annaberta"... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 22/8

Villa Annaberta er for mig så tæt på rigtig god ripasso, og Annaberta leverer ofte god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  
       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en klasse over Valpantena og (hos Sallings kæder) le Arche og Piacentini. 

Upapa rød eller Challis hvid/rosé, kr/fl v646,50

6 fl. 279. Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 22/8

Challis er slet ikke Chablis, men en italiensk dagligvin fra Sarottosom han henter hos andre. Den røde Upapa er god uden at brillere, lavet på cabernet og barbera -fyldig, pæn frugt, lidt tør, men god madvin. Den lyserøde på samme druer er frugtig og ren, med en ren bittertone i duften, som går igen i smagen -god madvin, som den dygtige Elsebeth Lohfert forrige år gav 89p i Vinbladet. Den hvide -ikke Chablis!- er ret neutral, som italienerne kan lide hvidvin! Jeg savner lidt frugt og sprødhed, men kun smagt 1 gang. 


Piccini Chianti Riserva... 50,-  

Godt KØB + ** (2/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 22/8

Slet ikke så god som Classico "Famiglia", men basis Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig! 
      Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer 10% af hele Chianti's produktion, hvoraf en forsvindende lille del kommer fra egne marker -langt det meste købes ind som færdig vin i kooperativer osv.  

Amarone "Terre di Verona"... 129,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 22/8
Ikke på højde med Annaberta amarone, men ganske ok til prisen. Fra kooperativ i Verona og Valpantena. Nydelig og kommerciel, mindre sød end mange. Set i 2021 med 5*/Vinavisen. 

Pocas LBV, Late Bottled Vintage... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Rigtig god LBV, som viser, hvor god Pocas er blevet de senere år. Meget mørk, moden rig frugt, ganske sød og kraftig, god længde. Ufiltreret, så vinen (set i 2017, men 18 er nok på vej) kan gemmes nogle år, selvom den er herlig nu. 

    Ingen ratings i nyere år, men en smager gav 91p/100 til 2017, mens Parker gav 89-91p/100 til 2015 (faktisk er denne LBV bedre end den "ægte" Vintage fra huset så sent som i 80erne!).

    Også Burmester "10 år" tawny Port (129, 4*), ikke merprisen værd. 

Gran Baron cava brut... 59,-

*** (3/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 22/8
Brut er absolut drikkelig, men lidt for dyr, når du kunne få dem til under 50 kr op til sommerferien. Fås også som sød semi-seco og 0,0% (uff). 
    Pænt brus, behagelig frugt, tør (Brut), men med let sødme til sidst. Bruset er kommet i vinen ved Barcelona, men formentlig er vinen eller druerne (ganske legalt) hentet fra varmere himmelstrøg i Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden).

Ballantine's Scotch Whisky, Blend... 99,-
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Ballantine er et godt blend i blid, let sødlig let stil og en hyggelig etiket. God pris. 
Til samme pris fås også Beefeater Gin og Absolut vodka samt Havana Club 3 års hvid rom (99, 3*).