Søg i 1200 opslag:

15/08/2024

Føtex: God australsk, men...

Tanunda i Australien er et fantastisk flot sted at besøge med en masse gode vine, hvor Triathlon er et af de gode køb i den billige ende. 

Den er også det bedste bud fra Føtex i en uge, hvor kæden er meeeeget langt efter rivalen Superbrugsen og Kvickly.  

    Selaks er også ok køb lige som Trapiche -men det er alle tilbud, du kunne få i foråret til lavere pris (og heller ikke topkøb dengang). Suk! Må styrke mig med en Havana Club 7 år eller en Johnie 12 år (begge til 159). 

Bedste KØB: -
Godt KØB: Tanunda Triathlon rød - Selaks sauvignon - Havana Club 7 år rom - Johnie Walker 12 år

uge 34/2024


Tanunda "Triathlon"... 55,-

Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 29/9

Triathlon kunne fås for et par år siden til 45, i foråret til 50 og nu 55 -ejerne af Føtex skal tjene penge! Men denne vin er stadig godt køb. 2 sjove blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon), bedre end husets standardvine, men ikke helt så fin som Gratien herover" Rød grenache-shiraz-merlot: et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
Rød cabernet-shiraz-merlot: "Varm krydret duft. Saftig... med masser af sorte bær, bagte krydderier og vaniljepræg. Medium koncentration, simpel men fungerer pænt om end ikke så lang." 87p/100 fra Rydberg til 2020 i Spritnyt. 
      Tanunda er så tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et must, hvis du en dag kommer til Barossa nord for Adelaide. Det var ejet af Seppelt,  et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin. 

    Siden er huset vokset voldsomt og en stor vingård kan slet ikke levere vin nok, så en god del hentes uden for Barossa, bl.a. denne vin.  

Selaks New Zealand hvid... 55,-

Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris

Godt KØB + *** (3/5)Føtex, indtil torsdag 29/9

Selaks' "essential" (hmmm!) kunne også fås til 50 i foråret, men er stadig godt køb til 55. I de senere år kun smagt som Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 

    Har dog også set hvid chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé aldrig smagt. 
    Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg smagte (og solgte) Selaks så tidligt som i 1980erne. Dengang et lille familiehus specialiseret i müller-thurgau, som aldrig havde hørt om sauvignon, som i dag leverer langt over halvdelen af al vin fra Østaten. 35 år efter er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves for Selaks af Crawford, der har samme ejer, Constellation). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager koster op mod 100 kr!  Ikke sikker, men måske er vinen tappet i England. 

Trapiche "Oak Cask" rød/hvid/brus... 55,-

rød malbec eller cabernet, pinot noir, hvid chardonnay, Sparkling brut, Argentina

Godt KØB + *** (3/5)Føtex, indtil torsdag 29/9

Oak Cask er ret enkle vine fra marker under 1000 meters højde, som ser en smule eg. 
    De er rigtig gode køb til 44,50 (i Bilka), men ikke i Føtex til 55, suk! 
    Malbec er bedst rund kraft og poleret frugt (2022 fik 89p/Descorchados, 2021 90p/Falstaff). Cabernet er også ganske ok, lidt mynte i 2021 (2022 fik 88p/Descorchados, 2021 88p/WineEnthusiast). Pinot noir ret ligegyldig. 
    Chardonnay ikke smagt, men kunne være en kommerciel sællert. Sparkling finder jeg lidt tung uden den friskhed, jeg venter af brut (også lidt for sød). 
    Trapiche er et af de største huse i Argentina og de første til at eksportere i stor stil (jeg solgte vinene først i 80erne). Oak Cask (reserve i USA) er god basisvin i en indbydende, kommerciel stil. Vinene har globalt samme pris som Catena's basisvine Alamos vine, som sjovt nok er dyrere i Danmark.

Men jeg foretrækker disse vine for BareFoot (55, 3*) California, acceptabel rød og hvid, samt My Way (55, 1-2*) California, som måske er din vej, men slet ikke min vej. Har nu smagt den røde 3 gange og den hvide 4-5 gange. Alt for ofte. 

    Også fra California Sincere red og Buttery hvid (99, 2-3*), som jeg ikke vil ofre penge på. Hvor er vinen tappet? Og næppe min smag (tror jeg). 

Havana Club Cuba Rum "7 år"... 159,-

Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 29/9

Modsat Zacapa 23 (Solera rom, hvor den ældste er 23 år, men det meste nok kun 3-4 år) er denne 7 års rom lagret fulde 7 år i brugte Bourbon fade. En fyldig, afrundet rom med rig aroma af tobak, tropisk frugt og krydderier. Og ikke for sød! 91p/Falstaff.

    Til samme pris Johnie Walker 12 år Black Label (159, 4* + godt køb), en klassisk fyldig, men vellagret whisky fuld af aroma, lidt sødme uden at overdrive.