Søg i 1200 opslag:

19/08/2024

Ugens 16 vinkøb: kvalitet til lav pris

Som såkaldt vinkender drømmer jeg om en uge, hvor de dyre vine er ugens allerbedste køb, men sådan er det sjældent -og heller ikke i denne uge. 

Så også i uge 34 er der 9 topkøb under 50, men kun 7 er over 50.

    Ugens bedste køb er argentinske Trivento (39 for Coop-medlemmer). Både rød og hvid har fået 89p/100 af Parker (mens Tim Atkin har givet 92p).  
    Men også Montgras fra Chile og tyske Noble House (begge 33,17 v.6) er absolut drikbare. Der er også topkøb i økologisk vin -spanske Hermanas (39) og Yellow Wood fra Sydafrika (49). Endelig en sød Moscato d'Asti med frugt og bobler til blot 39. 
    Blandt de dyre er Grigio Riserva fra Chianti en sikker vinder til 89 -igen- mens ugen også byder på sæsonens første Portvin, en superb Pocas LBV (99).   

    De 16 vine er udvalgt blandt ugens 113 tilbud i danske kæder. 
    Coop (Superbrugsen, Kvickly og Coop365) dominerer totalt med 10 tilbud (heraf 6 under 50 kr), fulgt af Bilka med 4 tilbud, Netto med 1 (stor flaske pink). Endelig et enkelt tilbud fra Meny.

    De (ret) få vintilbud fra Føtex var ikke attraktive nok, mens der i denne uge var der ikke vintilbud fra Lidl og Rema1000.

    Alle vine er tappet nær grostedet, om andet ikke er nævnt.  

9 vinkøb under 50,-

MontGras "De Vine" Reserva, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199, rød cabernet, carmenère, pinot, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé, Chile

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/8

"De Vine" er fremragende til denne pris, men stadig tæt på basisvin trods etikettens reserva -du skal op på "Day One" for at få noget rigtig godt (50-60 på tilbud). 

      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra især det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en mest fra det kølige San Antonio. 

Noble House rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/8

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god

    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  

Mateus rosé/hvid, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/8
Pink ehalvtør, med positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Hvide er lidt mere tør, ganske frisk, simpel og let. God terrassevin.  
    Suverænt den mest solgte vin fra Portugal, som skabte en formue til sin ejer. Målet var at få flere til at drikke vin, og det lykkedes, bl.a. Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Hollies + Crosby Stills & Nash), Jimi Hendrix og dronning Elizabeth II

Trivento Reserve rød/hvid.... 39,-*

*: for Coop-medlemmer, rød malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Normalprisen (100) er for høj, men 39 er for billigt. Den røde malbec er superb på en ukompliceret måde, masser af bærfrugt, en snert krydderi, middel fylde, afrundet med lidt syre (men ikke for meget), en rigtig god allrounder. For mig en klasse over Alamos og dermed langt bedre køb. 
    Set i 2021 med 92p/TimAtkin og 89p/Parker, temmelig vildt for vin til denne pris! Vinen ser stort set ikke eg (15% gærer med egestave i tanken!). Druerne er fra kølige Uco og lunere Lujan de Cuyo. 
    Hvid malbec er unik tør hvidvin på den sorte drue, sart aroma (kirsebær/hindbær/æble), ret lav alkohol (10,,5%), meget frisk og sprød, god syre, balanceret af sølle 3g/l restsødme. 
    De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 2022 fik 91p/Descorchados og 89p/Parker. 


las Hermanas monastréll organic... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 21/8

Druerne er fine, økologiske monastréll druer (mourvèdre i Châteauneuf du Pape og andetsteds) fra egnen omkring Murcia og Jumilla lidt syd for Alicante
    Her ligger Luzón med en stor vingård og hypermoderne kælder. Huset leverer en masse vin, som i reglen har god standard -jeg husker stadig en af de første spanske "naturvine" (Contraseña), som blev solgt af Irma. 

    Vinen gærer i store tanke og tappes ung, mens vinen har sin frugt og styrke. En rustik landvin, men her er kvalitet! Kan klare alt fra en grillbøf til cassoulet. Server kælderkold. 

Monte Ory Chardonnay, Navarra.. 39,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 21/8

Mere frisk end mange, ret letbenet, neutral aroma, god syre og rank friskhed. Det er 4 år siden, jeg sidst smagte denne nordspanier. 

    Vinen laves af Manzanos, et familiehus, som er vokset voldsomt de senere år takket være korrekte vine til lave priser. Siglo Saco er andet mærke fra huset, som ses i både Coop365 og Brugsen. 

Moscato d'Asti "Manfredi"... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 21/8

En meget lav pris på moscato med brus -slet ikke ringe trods prisen! Jeg foretrækker ofte denne frizzante for fuld spumante. God frugt, sød, men boblerne giver lidt balance. Ikke smagt for nyligt. Skal nydes inden for et år fra tapning. 

    Manfredi er et stort familiehus, som har specialiseret sig i den 2.gæring på tank, som hurtigt og effektivt får gode bobler i moscato og andre druetyper. 

Il Tauro, Salice Salentino... 40,-

Puglia Italia

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Nydelig vin med krydret duft og blødhed- baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Til samme pris også nabo Brindisi "Terra della Brunda" ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  

Yellow Wood rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 41,50

6 fl: 249. Spier økologisk rød Bordeaux-blend, hvid chenin-viognier, rosé, Sydafrika 
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og superkøb til denne pris. Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid. 

    Den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 
     Spier har så mange etiketter, at jeg ikke fatter, hvordan de hitter rundt i dem. Og nye kommer til hele tiden, som du ikke finder på Spiers egen web! 

3 vinkøb 50-70,-

Novas økologisk, rød/hvid.... 50,-

rød Carmenère-cabernet sauvignon, hvid chardonnay, sauvignon

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Lillebror til Coyam fra Emiliana, den økologiske gren af Concha & Toro. 
      Cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin med meget frugt -god ung, men nok bedre om 1-2 år. 2020 får 92p/JamesSuckling.  
      De 2 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed. Har også i nyeste år fået 91-91p/JamesSuckling. 

La Baume pays d'oc... 59,- 

rød merlot "Grand Chataignier", hvid viognier "Elizabeth", Sydfrankrig

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Den hvide "Elisabeth" har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. 2021 fik 89p/100 af geniale Jancis Robinson. 
   Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu. Alle nye år har fået medaljer. 
   Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. 

Mouton-Cadet Bordeaux... 69,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

En solid, men poleret Bordeaux med blød tannin og solid fylde. 2020 har lidt mineralitet, der giver vinen kant. Flot nu, bedre om 3-4 år. 
    Nye årgange får konstant gode ratings, men set i 2020, måske bedste nye årgang, får noget overdrevet  95p/Decanter. Også 90p/100 fra kræsne Falstaff. 
    Årgang 2020 er 90.årgang af denne bestseller (20-25 mill. fl/år). Første årgang var 1930, hvor i hvert fald en del af vinen var deklasseret Mouton, som baron Philippe (foto) havde svært ved at sælge efter børskrakket i 1929. 

4 vinkøb over 70,-


Il Grigio Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 22/8

Set i 2020. Grigio Riserva forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Bedre med 2-4 år mere på flaske.  
    2020 vil have godt af et par år, men imponerer allerede. Bl.a. 93p/Spectator og 92p/Parker.. Pris i USA 27$ + tax, ca. 190 kr. 
    San Felice er en af de store, men rigtig gode vingårde i den sydlige del af Classico, hjertet i Chianti med 7000 hektar, hvoraf San Felice ejer 140 hektar. Vingården har i menneskealder været ejet af forsikringsgiganten Allianz (som Bayern-fanatikere ved, er navnet på et sportsarena i München).

Pocas LBV, Late Bottled Vintage... 99,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22/8

Meget tæt på bedste køb. Rigtig god LBV, som viser, hvor gode Pocas er blevet de senere år. Meget mørk, moden rig frugt, ganske sød og kraftig, god længde. Ufiltreret, så vinen kan også gemmes nogle år, selvom den er herlig nu. Ingen ratings i nyere år, men en smager gav 91p/100 til 2017, mens Parker gav 89-91p/100 til 2015.

Marques de Riscal Reserva... 99,95

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 22/8

Rioja 2018. I min anden hjemby, Alicante, koster vinen 18€ (135) omtrent som god Muga (som står til 250 kr i Danmark). Hænger ikke helt sammen! Og så kunne du endda få Riscal til 79 i Føtex sidste år. 
    Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... flot nu, men nok bedre med 2-3+ år mere på flaske.2018 fik 93p/Peñin.
      Riscal er den ikoniske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal med vinmager fra Bordeaux i et forsøg på at lave en Bordeaux'agtig vin. 
    Den blev så populær, at markis'en måtte forsyne flaskerne med trådnet for at forhindre forfalskninger (det var slet ikke gimmick dengang!). I dag bør der være nok vin til alle, for familien leverer mere end 5 millioner fl/år alene af reserva'en, fra eget store domæne + indkøbte druer. 


LYV rosé Magnum... 109,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 23/8

150 cl. En STOR smukt facetteret flaske med glasprop (og designpris). Men også god rosé til god pris: En nydelig rosé med åben frugt og blød smag med lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Check årgang, helst 2023, men 2022 er også ok, da glasproppen bevarer frugten bedre end kork.