Søg i 1200 opslag:

19/08/2024

Meny: ugens køb er fra Spanien

Ugens bedste vinkøb i Meny er fra Spanien -klassiske Riscal og Faustino I- begge til 99,95. Men kæden har også fået en ny god Chianti. 

Castellare Chianti Classico (99,95) er rigtig god, ikke mindst i 2022 med 92p fra kræsne Falstaff. 

    Men den har det svært, når Føtex/Bilka og Netto har San Felice Chianti Classico (59 i foråret) og den superbe Grigio Riserva (p.t. 89 i Bilka). Og så har Coop den endog finere Mazzei Fonterutoli, hvor den fremragende Ser Lapo Riserva fås til 129. Så god er Castellare ikke helt.   

    Shop.Meny har startet et salg af rosé -en god idé sidst på sæsonen. Måske især for Meny med over 100 forskellige lyserøde vine på lager! De giver op til 50% rabat. 

    Jeg har dog endnu ikke set interessante lyserøde køb, desværre! Da rabatten gives på "normalprisen" (som er høj). 

Bedste KØB: Marqués de Riscal Reserva - Faustino I Gran Reserva 
Godt KØB: Castellare Chianti Classico - 
Tofterup Monastréll "Barrel" - Campet Ste.Marie rød/hvid/rosé
uge 34/2024

Marques de Riscal Reserva... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 22/8

2018 Rioja. I min anden hjemby, Alicante, koster Riscal 18€ (135) omtrent som Muga (som står til 250 kr i Danmark). Hænger ikke helt sammen (og så kunne du endda i Føtex få Riscal til 79 sidste år).
     Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Flot nu, men.... nok bedre med 2-3+ år mere på flaske.2018 fik 93p/Peñin, forgænger 2017 hele 94p/Guía Peñin og 92p/Tim Atkin.
      Riscal er den ikoniske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal med vinmager fra Bordeaux i et forsøg på at lave en vin i den "nye" Médoc-stil. 
    Den blev så populær, at markis'en måtte forsyne flaskerne med trådnet for at forhindre forfalskninger (det var ikke gimmick dengang!). 
    I dag har jeg i Spanien set Riscal uden trådnet, og markis'en har vin nok til alle, da bodegaen af Reserva alene leverer mere end 5 millioner fl/år, fra eget store domæne + indkøbte druer (foruden et stort antal andre vine inkl. den særlige XR). 
     Kommer du til Rioja, bør du se Riscals hotel, som er tegnet af legenden Frank Gehry (foto). Du kender ham nok mest fra Guggenheim (Bilbao), Dansehuset i Prag, Vuitton salene i Boulogne parken mv, men Riscal's hotel er også et besøg værd! 

Faustino I, Rioja Gran Reserva "75"... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 22/8.
Etiketten er anderledes (og måske pænere?), men vinen er nok identisk med den normale Faustino I (109 i bl.a. Coop). Tappet i anledning af Julio Faustino Martinez ' 75 års fødselsdag. Altid topkøb til 100. Jeg har set den i Spanien i restaurant (225 kr) og på web og i  supermarked (Corte Inglès, 150 kr). 
     Samme pris som Murrieta Reserva, som koster godt 200 i herhjemme (og 300 hos Laudrup, men det må vist være kunstig normalpris!). Murrieta er en bedre vin, men åbenbart bedre køb i Spanien end herhjemme!
       Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 12 år

Castellare Toscana rød/hvid... 99,95

rød Chianti Classico 2022, hvid Ginestre 2023 igp
Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 22/8

Normalprisen på 230 kr er meget høj, men til 100 får du en flot Classico, der dog stadig er dyr i forhold til San Felice (for slet ikke at nævne de klart finere bedre Grigio (p.t. Bilka 89) og Ser Lapo (Brugsen). 

   Den røde Classico er klassisk Chianti i en frisk stil, dvs. rig frugt med fine nuancer, fast og kraftig, ung, rimeligt afrundet. 92p/Falstaff: "Fresh and balanced profile with flavors of cherry and plum, along with subtle floral hints and a pipe tobacco note​"  Parker gav forgænger 2021 88p/100. 
    Den hvide Ginestre er en tør, ganske frisk, men ret enkel hvid, bestemt ikke topkøb. 60% sauvignon, 40% chardonnay, ingen eg, nydes ung. 
    Castellare er et af de anerkendte ejendomme i Castellina i hjertet af Classico området, dannet i 1968 ved at lægge 4 små ejendomme sammen. I dag har man 46 hektar vin i ca. 350 meters højde, hvor vinmarkerne er plantet i et amfiteater. Du kan altid kende etiketterne på, at der er en fugl på etiketten. 
    Vingården ligger meget flot og modtager gerne besøg. Her er også ferieboliger. 

Tofterup Monastréll "Barrel"... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 22/8

Yecla. Brødrene Tofterup bor nær Alicante, men laver vin i det meste af Spanien, omtrent som Jonas gjorde som vinmager for Hammeken. Mængderne er dog markant mindre -og denne vin (ej smagt) skal være meget flot, hvor den vilde monastrell er blevet tæmmet ved en vis lagring i små egefade. 2019 fik 92p/Guía Peñin. Men stadig ikke topkøb, desværre! 

Pinot Noir, GSM (grenache-blend), Chardonnay, Viognier, Rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 878

Vinene viser blødheden fra et lunere klima, men har ren aroma og en vis elegance. 
    Den nye hvide viognier ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* og godt køb i Vinbladet. 
    Kun smagt pinot noir -positiv bærfrugt, rund fylde, men med tilpas lille kant. Nydes ung. 
      Den røde GSM (grenache, syrah og mourvèdre) er et Rhone-blend, ikke smagt, med guld i Berlin (men det er ikke svært). Chardonnay smagt med anden etiket -også nydelig (men min udgave var lidt ordinær). Rosé ikke smagt.  
      Jeg har smagt mange vine fra LGI, et ret ungt firma, som udvælger og tapper vine fra kældre i Sydfrankrig og Rhone. Det ledes af Xavier Roger. Generelt gode, kommercielle vine.

Anne de Bourg, pinot noir eller chardonnay... 49,95

*** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 30/5

Nydelig simple kopier af Bourgogne fra Sydfrankrig. Den hvide er ren og frisk, den røde er vag i duft, men ganske ok i smagen. Kunne fås til 45 sidste år. 
    Anne er et mærke fra Pierre Chavin i Béziers, et ret ungt (2010) hus startet af Gross fra Alsace.