Søg i 1200 opslag:

16/08/2024

Superb Chianti Riserva og en blød Rioja

Ugens bedste i Bilka er Grigio Riserva, hentet fra sidste uges tilbud i Føtex, en superb Chianti Classico med 92p/Parker og 93p/Spectator til blot 89. 

Jeg brokker mig dog sjældent over denne rundgang, hvor et tilbud i f.eks. Føtex eller Netto næste uge kan ses i Bilka, for det er pris og kvalitet, der tæller. 

    Og Grigio er en rigtig flot vin, som faktisk er billigere end på vingården! 

    Også Baron de Ley's Gran Reserva (89) er set før til denne pris (i Føtex). I stil noget blødere, men foretrækker marginalt Chianti'en. 

    Andre gode køb er gengangere fra sidste uge -bl.a. Montgras de Vine, tyske Noble House riesling og pinot og Mateus hvid og rosé (alle 33,17 v6). 

    Samt Prosecco Arche (50) og Ripasso Rocca Alata (58,17 v6) samt Grant whisky til blot 79.

Bedste KØB: Grigio Classico Riserva - Montgras rød/hvid/rosé - Dr Pauly Noble House hvid/rosé - Mateus rosé/hvid

Godt KØB: Baron de Ley Gran Reserva Rioja - Rocca Alata Ripasso - Prosecco "Arche" -  Grant's whisky
uge 34/2024

Il Grigio Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 22/8

Set i 2020. Grigio Riserva forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Bedre med 2-4 år mere på flaske. Vinen har kostet 89 i Føtex hele juni, men nåede du det ikke, kan du nå få den i Bilka!
     Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. Den unge 2020 vil have godt af et par år, men imponerer allerede. Bl.a. 93p/Spectator og 92p/Parker.. Pris i USA 27$ + tax, ca. 190 kr. 

    San Felice er en af de store, men rigtig gode vingårde i den sydlige del af Classico. Classico er hjertet i Chianti med 7000 hektar, hvoraf San Felice ejer 140 hektar. Vingården har i menneskealder været ejet af forsikringsgiganten Allianz (som Bayern-fanatikere ved, er navnet på et sportsarena i München).
    Vingården er næsten en landsby, som også har luksushotel og flere restauranter, hvoraf den knap så dyre hedder Grigio. 

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 22/8

En meget lækker vin, men ikke merprisen værd, hvis du kan få Ley's Reserva til 50. Etiketten fået en ansigtsløftning, der har gjort etiketten lige så indbydende som smagen! 
    En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -men mangler måske lidt koncentration til at være i top. Der er bedre Rioja, men Ley er flot, pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta (modsat hvad der står på Bilka's web), som lagrer hele 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 2016 fik 91p/JamesSuckling og 90p/Tim Atkin, 2015 92p/WineEnthusiast og 91p/Tim Atkin.

MontGras "De Vine" Reserva, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199, rød cabernet, carmenère, pinot, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé, Chile

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/8

"De Vine" er fremragende til denne pris, men stadig tæt på basisvin trods etikettens reserva -du skal op på "Day One" for at få noget rigtig godt (50-60 på tilbud). 

      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra især det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en mest fra det kølige San Antonio. 

Noble House rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/8

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god

    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  
    Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel. I sidste uge på tilbud i søster Føtex (39). 

Mateus rosé/hvid, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/8
Pink ehalvtør, med positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Hvide er lidt mere tør, ganske frisk, simpel og let. God terrassevin.  
    Suverænt den mest solgte vin fra Portugal, som skabte en formue til sin ejer. Målet var at få flere til at drikke vin, og det lykkedes, bl.a. Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Hollies + Crosby Stills & Nash), Jimi Hendrix og dronning Elizabeth II. Skulle vejen falde forbi Oporto, kan det smukke palæ på etiketten besøges nær Vila Real. 


Prosecco "Arche" rosé/hvid... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/8

Prosecco er god sladder, ikke tankevækkende foredrag. Den bedste Prosecco er altid den yngste og nydes, mens den har ungdommens friskhed. Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men balanceret af lille syre. En enkel, men sympatisk boblevin.
    Nydes solo eller i mix med Aperol/Campari eller hyldebær, kirsebær, brombær osv. 
    Fås også som rosé (farven kommer fra en lille sjat pinot), som er mere tør end den hvide, men med god frugt og lidt mere fylde. OK til velkomst og glas i utide. 


Ripasso "Rocca Alata", kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/8
Før kendt som Cadis, dvs mærke fra kooperativet i Soave. Kunne fås til 50 sidste år, men stadig godt køb. Dvs. en middelfyldig vin med nydelig bærfrugt, lidt krydderi og til alt held beskeden sødme (6 g/l). Foretrækker stadig Pagus Bisano (65 i Coop365).   

Grant's Whisky "Triple Wood"... 79,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/8
Livet er for kort til billig whisky. Grant's hed i min ungdom Stand Fast (og jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den måtte de gerne beholde) og nu igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood"
       En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, fade brugt til Bourbon og ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men stadig kun lagret 3-4 år i eg, vil jeg tro. 

    Bilka tilbyder også Stoli vodka (89, 3* -før kendt som Stolichnaya) og Bacardi rom (89, 3*).