Søg i 1200 opslag:

02/08/2024

(Dagli)Brugsen: Også et besøg værd

En herlig frugtig hvidvin fra stjernen Chapoutier og en god Casillero del Diablo til blot 35. 

Dagli' bliver til Brugsen og har mange af de samme tilbud som i Super/Kvickly -ja nogle endda en uge længere, så derfor dette opslag! 

    Chapoutier anses for sammen med nabo Guigal at levere noget af det bedste vin fra Rhone. Men modsat Guigal ejer Chapoutier en masse af sine vingårde og leverer mest økologisk vin i dag. Hans hvide Pays d'Oc er tæt på fund til 49,50 (v2). 

    I juli var der tilbud på Casillero del Diablo (35) i Superbrugsen, nu er samme tilbud i Brugsen, og det er flot vin til særdeles rimelig pris med vine, der har fået omkring 90p/100 af anerkendte kritikere. 

    Den hvide Upperscore riesling og den røde pinot fra Washington er et andet godt køb (41,50 v6) lige som Why Not, designervinen fra Puglia (49,83 v6) samr den gode Singleton Malt (12-årig til 199). 

Bedste KØB: Chapoutier Pays d'Oc hvid - Casillero del Diablo rød/hvid/rosé - Underscore Syrah + Riesling 
Godt KØB: Why Not? rød/hvid/øko - Singleton 12 år Malt whisky 

uge 33/2024


Casillero del Diablo rød-hvid-rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), (Dagli') Brugsen, indtil torsdag 15/8

Djævelsk god til prisen! Og markant bedre i dag end de blege diablos, jeg husker fra 90erne, selvom de laves i giga-mængder (godt 66 mill. f/år!). Jeg ved ikke, om alle varianterne fås i din Brugs, men cabernet, chardonnay og rosé finder du nok. 
    Rød cabernet har fylde, frugt og en rund, men stadig fast smag med rimelig friskhed med fast eftersmag. 2021 fik 91p/Tim Atkin. 
    Måske er carmenère (guldmedalje) og merlot ikke i samme klasse, men merlot (sølvmedalje) har til gengæld blødhed uden meget grønt i næsen.. Kender ikke aktuelle år, men helt sikkert topkøb til 35!

    De hvide  er af samme klasse -tørre, friske og rene, uden eg i smagen -nye årgange har fået omkring 90p/100 af lokale Descorchados, som også den hvide sauvignon, som må være svær at slå til denne pris! Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. 

Chapoutier Pays d'Oc hvid, kr/fl v2: 49,50 

2 fl: 99, hvid vermentino 2023 - økologisk Sydfrankrig

Bedste KØB + **** (4/5), Dagli' BrugsenSuperbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31/8
Ikke smagt, men har p.t. aldrig smagt dårlig vin fra dette hus, et af de fineste i Rhone (som dog efterhånden laver vin i det meste af Verden, inkl. Tyskland og Alsace), så vinene fra Hermitage og omegn udgør en meget lille del af salget! 

    Druen er især vermentino (måske med lidt terret), en vin med rig aroma, god fylde og lidt syre, præget af lagring sur lie i 5 måneder.

     For over 20 år siden købte han sin første vingård i Roussillon, som siden er udvidet med vingårde nær Nîmes. Vil tro, denne vin er tæt på (måske identisk) serien Marius (som sælges til over 100). . 



    Chapoutier i Tain i Nordrhone blev grundlagt 1808 som Calvet & Cie (!) og fik navnet M. Chapoutier i 1922. Michel overtog ledelsen i 1990 og så gik det stærkt med bl.a. økologisk og biodynamisk drift, blindskrift på etiketten -samt køb af domæner uden for Rhone. Vinene er ofte rigtig gode (jeg har stor svaghed ikke mindst for Bila-Haut Roussillon). 

Underscore Syrah og Riesling, kr/fl v 6: 41,50


6 fl: 249,  rød syrah, hvid riesling, rosé, Washington, USA (tappet i Danmark)

Godt KØB + *** (3/5), (Dagli') Brugsen, indtil torsdag 15/8

90% af al vin i Danmark fra USA er tappet uden for USA, en god del i England, Holland og Tyskland, men mest i Danmark som denne fra Globus. Til 41,50 (v6) er vinene svære at overgå: 
    Bedst er den hvide riesling med god frugt med friskhed og stil, let til middel fylde, lille sødme, balanceret af god syre. 
    Den røde syrah er (smagt i Det glade Vanvid) lidt kluntet, solid fylde, krydret frugt, lidt sødme i eftersmagen generer mig lidt. Men kan se, at den med andre etiketter har fået 5* (Kvindevin til Wow) og 5* (Spritnyt med etiket WNTL), begge i 2022.
     Rosé ikke smagt, men mon ikke den som oftest fra USA er noget sødlig med/uden syre?        Washington er den nordligste stat i USA. Hovedstaden er den våde, kølige Seattle, men vinen gror langt herfra -typisk i de næsten ørkenagtige dale omkring Yakima og Columbia (foto). Hede, tør sommer, lang, kold vinter, så kunstvanding er essentiel.
   Vinene er tappet af Globus, der leverer store mængder vin til danske kæder og private firmaer under utal af navne. 
    Underscore er ekstremt tæt på Wow (Rema1000), WNTL (Coop365), Wild Life (Bilka/Føtex), Darkny (Nemlig, Fleggaard mv), Rebel (Kjær & Sommerfeldt) og mange restauranter (bl.a. Det glade Vanvid). 

Why Not? rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, rosé, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), (Dagli') Brugsen, indtil torsdag 15/8

Begge røde er distanceblændere, der forfører dig, men efterlader dig forunderligt tom (men de smager godt indtil da!). Primitivo (zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale) tiltaler mig mest med den voldsomme frugt i balance af lidt tannin og bær.  Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. 2021 fik 5*/Vinavisen. 

    Den hvide er en typisk anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). Har ikke brugt penge på den lyserøde (2022 fik 5*/Vinavisen). 
    Contri er kendt for billig spumante, men i dag ses mest friskfyr’agtige designer vine baseret på primitivo (zinfandel) som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!”, som hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto omkring kælderen ved Garda.

Singleton 12 år malt whisky.. 199,-

Godt KØB + **** (4/5), (Dagli') Brugsen, indtil torsdag 15/8

Set på markedet i klassen 229-400 kr. Tapning kan variere, men i dag ses især Dufftown, en Speyside i Glenlivet-stil, måske lidt fyldigere. Check selv ud -den skal være lagret i Sherry fade, så måske en lille smule sød.