Søg i 1200 opslag:

11/08/2024

Meny: riesling, økologisk Chile og rigtig meget rosé

En klassisk stor riesling med aroma, fylde og smuk syre, flot Fumé, Rioja med klasse + en lav pris på Cono Sur's økologiske vine. 

Meny er også vendt hjem fra ferien med flere gode tilbud. 

    Men også en masse rosé. En optælling på shop.Meny.dk giver ikke mindre end 110 roséer. Det er rigtig mange sidst på sæsonen for pink. Naturligvis drikker vi rosé året rundt, men langt det meste i sæsonen mellem juni og august. 

        Men 110 forskellige pinkies? Det er for mange -og jeg håber også, at den angivne årgang på en del vine er forkert. For Meny må da have årgang 2023 (eller 2024 for Oz, Sydafrika og Chile)? 

    Rosé smager rigtig godt de første 1-2 år, men "dør" så. I bedste fald kommer ungdommens frugt dog igen efter 2-4 år i form af bouquet. Så vær forsigtig -og se på årstallet- når du køber pink vin. 

    Så du kan i løbet af de kommende uger vente mange tilbud på pink fra kæderne, som skal have tømt ud før vinteren. Vælg bare et godt køb (men undgå vin med brunt i det lyserøde, som antyder alder). 

Bedste KØB: August Kesseler Riesling Michelmark - Cono Sur "Organic" rød/hvid - Ramon Bilbao "Edicion Limitada"
Godt KØB: Gris "Question d'Equibre" - Hauts Plateaux Provence - Pouilly-Fumé "Petit Marin" - Rhone by Sabon - José Piteira Alentejo
uge 33/2024

August Kesseler Riesling Michelmark... 99,95

2022 trocken "Erste Lage", Bedste KØB + **** (4/5),  Meny, indtil torsdag 15/8 

Kesseler er en af de rigtig fine vingårde i Rheingau, for mange det fineste vinområde i Tyskland. Så du kan glæde dig over, at du kan få en af hans gode vine til 100 kr. Et lille hop op i pris, men stadig lidt billigere end i Tyskland! Og meget bedre end vingårdens ""Daily" vin. 

    Har kun smagt 2020 og 21: En rig, koncentreret tør hvid med lang smag. Overlegen i duft og sprød eftersmag med fine syrer -og er endog bedre den følgende aften med en fiskeret. Nok bedre om 3-5 år. 
    Michelmark er "Erste Lagen", dvs fra godt vinbjerg (ifølge VDP, Deutsche Prädikatsweingüter, en forening af meget ansete vingårde inkl. Kesseler). 
    "1.Cru" er godt, men er i klasse under "Grosse Lage" (Grand Cru) som naboerne Marcobrunn eller Wisselbrunn, der leverer små mængder (meget dyrere) vin. 
       Jeg besøgte den begavede Kesseler i maleriske lille Assmannshausen (foto) så sent som i juli. Han har udvidet vingården, siden han overtog fra sin far og har knyttet et ungt, begavet team til sig, der i dag har 33 hektar vin (mod 2,5 hektar for 100 år siden!). Med rette (4*/5 i Falstaff og Gault-Millau). 

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

økologisk, Cabernet Carmenere, pinot noir, hvid sauvignon eller chardonnay, Chile

Bedste KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 15/8

Lidt dyrere end i vinter (49,95), men stadig god pris. Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 

      Ikke alle smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet carmenère -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde, blød. Den hvide chardonnay. er nydelig, med friskhed og tør ren smag -men mangler lidt synes jeg. Vinene kan nydes unge. Alle har vist nok fået 90p/JamesSuckling, men også ros fra andre kompetente kritikere. 


Ramon Bilbao "Edicion Limitada"... 79,95 

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 1578
2020 Rioja. Ramon Bilbao har 100 år bag sig, men var i mange år et synonym for billig Rioja. I dag ejes huset af likørgiganten Zamora og leverer ofte spændende vin i store mængder fra 100 hektar ejet + 900 på kontrakt. 
      "Edicion" er en crianza fra særligt udvalgte fade (ca. 900, dvs. op mod 300.000 fl). Kold maceration og kølig gæring i store egefade, 15 måneder i små fade af fransk eg og ingen filtrering giver en meget frugtig vin med overdådig frugt, medium fylde og ganske lang afrundet smag
      Herlig ung, men god balance. Ren tempranillo fra skråninger omkring Haro. 2020 får meget ros af gode kritikere (bl.a. 91p/Peñin og 92p/TimAtkin). 
    Meny tilbyder også Ramon Bilbao Rueda verdejo 2 fl. 110, 3-4*/5). Elsker druen, men denne ikke smagt. 

Gris "Question d'Equibre"... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 15/8

Frankrig er "den ukronede konge af rosé", skriver shop.Meny. Her startede rosé bølgen, og her laves mest og bedst. Denne er ny for mig, en meget lys "gris" fra Rhone-deltaet, Camargue. Her kan du beundre flamingoerne og undre dig over, hvordan de kan holde balancen på deres høje stylter af ben! Fine noter af blomst og frugt, let, mere frugt og ret blød smag. Godt køb med 5 hjerter fra KvindeVin

    Til samme pris Peñascal rosé (45, 3*), en spansk Mateus-kopi, som vi købte engang, når Mateus var for dyr. I dag kan du få Mateus til 33,17 (v6, i Bilka). Så ingen hast her! 

Domaine Hauts Plateaux, Provence... 79,95

Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 15/8

Jeg kender ikke denne pink Provence, som laves af giganten GCF's lokale (gode) firma i Provence. Men det "Høje Plateau" lover godt -højt oppe ere klimaet køligere, godt for vinen. Men vent en vin bedre end den ellers gode Fleurs de Prairie, et af GCFs mærker. Ret lys tør vin med frugt og lidt friskhed. 

Villa Divine rosé "no 9"... 89,95

**** (4/5?), Shop.Meny, indtil torsdag 15/8

2022. Jeg må rose Meny for at gå all-in for rosé, men hvor går grænsen? Den elegante flaske smager mere af parfume end en beholder til 75 cl lyserød vin. Kommer ikke fra navngivet vingård, men bærere nummer 9 (men kommer dog fra Provence). Laves af firma med navn Azur vine. Hmm. Men flot ser den ud!   

Pouilly-Fumé "Petit Marin"... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 15/8

Jeg kender ikke denne Fumé, men vil tro, den måler sig med Bailly, som Meny har solgt hidtil. Vinen sælges iøvrigt af anden importør til 150, så 100 er en god pris. 
    Vinen kommer fra lille domæne (13 hektar i Pouilly), som ledes af familien Petit, bl.a. med kvinder i 3 generationer! Domænet tappede sin første vin i 70erne. Vent en sprød, tør aromatisk vin med god syre og pæn længde. Herlig ung til en sprød salat eller til østers. 

Rhone by Roger Sabon, kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210. Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 15/8

2021. Roger Sabon er en god vingård i Chateauneuf du Pape, som også ejer jord i Lirac (12 ha) og Rhone (6 hektar) og bordvin. Men denne vin laves i større mængder og er nok baseret på druer hentet hos naboer. 
       Ikke  smagt det sidste par år, men en ekstremt vinkyndig ven i Hørsholm anbefaler den varmt. Og ham stoler jeg på! Vinen har i 2020 fået 14,5p/20 af Revue du Vin. 2021 er lidt køligere år, men vent mere ribs end kirsebær, medium fylde, god frugt (peber og krydderi) og afrundet, middellang smag.

José Piteira, Alentejo, kr/fl v2: 55,-

2 fl: 110. Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 15/8
2022. Ikke smagt, men der er masser af ros til denne vin fra det lovende Alentejo område sydøst for Lisboa -meget tæt på grænsen til Spanien (med Guadiana området). Vent en mørk, afrundet kraftig vin med god frugt (kirsebær og krydderi), som kan nydes ung. Vinen ligner faktisk sin spanske nabo, Ribera del Guadiana. 

    Piteira er en ung vinmager. Vinen domineres af den meget produktive moreto, som får karakter fra den sarte alfrocheiro samt den sorte Alicante Bouschet og aragonez (alias tempranillo).