Søg i 1200 opslag:

25/08/2024

Ugens vinkøb: Masser af riesling og andre topkøb!

Deres vinkender elsker hvidvin og ikke mindst druen riesling, så jeg er glad i denne uge, hvor vi byder på både tyske riesling + riesling fra Østrig (foruden den herlige grønne veltliner). 

Uge 35 skulle byde på lunt vejr, så der er også masser af anden hvidvin som den herlige hvide Chapoutier (49,50 v2), flot Single Vineyard sauvignon fra New Zealand (79) samt ikke mindst god Chablis (99,95). 

 

   Plus en sjov tysk hvid på mix af chardonnay og sauvignon (40). Samt klassisk chardonnay fra Italien og Californien. 

    Der er også god rød fra både Frankrig (især Rhone),  merlot fra Pomerol (Lalande), cabernet fra Spanien, solide australske vine og god pinot fra Chile og Californien

    Den bedste rødvin er også den dyreste -men 149 for supertoscaneren Vigorello er tæt på en foræring! 

   Igen en uge domineret af Brugsen (10 tilbud fra Brugsen, Kvicky og Coop365). Rema1000 har hele 3 tilbud, mens der er 2 hver fra Bilka, Lidl og Meny

    I denne uge var Netto tæt på, men kom ikke med på listen, mens Føtex (igen) ikke havde interessante tilbud. 
    Alle vine er tappet nær grostedet, om andet ikke er nævnt.

9 vinkøb under 50,-

Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 32,-

*** (3/5)Coop365, indtil onsdag 28/8 (tappet i England)

Den røde er bedst med krydret frugt, god fylde og en lidt tørrere smag end mange. Kender desværre ikke hvid og rosé. 
  Hardy er traditionsrigt (1853) hus og den vigtigste hus ejet af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 

Spier "PS" rød/hvid/rosé... 35,-

Gran Reserve Blend, Sydafrika (tappet i Danmark)

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8
Rød med kraft, fylde og masser af bær. Lavet på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage med (vistnok) 12 måneder i eg. 2020 fik 4* + 88p af Rydberg i Ekstrabladet: "Virkelig meget vin for pengene her.." (til 50 kr). 
Den hvide er chenin blanc og chardonnay. Meget frisk, tør aromatisk og stilig -men kun smagt én gang. 2022 fik 5* i Vinavisen. 
Rosé på mix af bl.a. malbec, merlot og mourvèdre er ikke smagt. Skal være meget frugtig, til den tørre side uden at være helt tør.

Rhone "Marquis de Couronne", kr/fl v6: 37,50

6 fl: 225, *** (3/5), Menyindtil torsdag 29/8

Set på web til 45-89 kr, så 37,50 er en rigtig god pris. 2020 burde være mere end ok, grenache og syrah præget af køligt klima med bærfrugt snarere end krydderi, letdrikkelig, god fylde og pæn længde. Nydes nu. 
    I 1317 skal pave Johannes XXII være blevet utilpas nær Valréas på vejen mod Avignon. Men den lokale vin hjalp på helbredet og som tak købte han en række byer omkring Valréas, "Den pavelige Enklave". 

Riesling Feinherb... 39,-

Thörnicher St Michael, Mosel Tyskland (set i 2023)

*** (3/5), Lidl søndag-lørdag 25-31/8
Kunne fås sidste år til 28,17 (v6), men 39 er også rigtig godt køb. Nydelig riesling fra Mosel, dvs. sprød, aromatisk med lidt fersken og citrus, ikke helt klar, en snert grøn syre afrundet af let sødme.  Men helheden er behagelig og letdrikkelig både med og uden mad.
    Druer fra Mosel er noget dyrere end dem fra Rheinhessen, så det gør denne vin til et godt køb. Denne kommer fra et "Grosslage" med 1000 hektar vinmarker ved Thörnich og Klüsserath mellem Piesport og Trier. 

Weissburgunder Sauvignon blanc... 40,-

Pamona Rheinhessen, Tyskland (set i 2023)

*** (3/5), Lidl søndag-lørdag 25-31/8
Fra samme Pamona (alias for giganten Peter Mertes), men denne vin gror i det større, lunere Rheinhessen, hvor den globale opvarmning tillader fuld modning af disse klassiske franske druetyper.
    Vent en tør, frisk, middelfyldig hvid med ren aroma og fine syrer i eftersmagen. Nok tæt på 4*?

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid, kr/fl v12: 48,25

2 x 6 fl: 579. rød zweigelt, hvid riesling eller grüner veltliner, Østrig 
Bedste KØB + **** (4/5), kun Kvickly, indtil torsdag 29/8

Heidi & Roman Pfaffl leder 150 hektar vingård i Weinviertel nord for Wien. Familien er levet lidt af en stjerne i Østrig. De 2 søskende har lavet denne serie vine til Coop, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 
    Den røde er let, tør og frugtig, en god tørstslukker, på den lokale zweigelt drue, dvs lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. 

    Den grønne veltliner er aromatisk, tør og sprød, meget lækker. Fra Weinviertel. Smagt 2 gange. 

    Riesling er tør, aromatisk vin med god syre og længde, ikke top, men rigtig flot til prisen. 

Cava Recoda, brut...  49,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 28/8

Brut er bedst med nydelig frugt, let og rimeligt tør, lidt syre. Lavet nær Barcelona som det meste cava, men af druer nok (legalt) hentet længere sydpå. En ældre tapning fik 83p/100 af CellarTracker. 

Denne cava leveres som Gran Barón (Brugsen) af Vallformosa, et godt hus, markant mindre end giganterne Codorniu og Freixenet. 

Primitivo "Badia al Colle"... 49,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 28/8

Manduria. Badia er en primitivo (zinfandel) fra det lille Manduria i Puglia, som har en vis (italiensk!) kontrol med høstmængde og kvalitet. Ikke smagt, men vent en afrundet, kraftig, men ikke tung vin med åben frugt. Vinen kommer fra det store Piccini i Toscana. 

Chapoutier Pays d'Oc hvid, kr/fl v2: 49,50 

2 fl: 99, hvid vermentino 2023 - økologisk Sydfrankrig

Bedste KØB + **** (4/5), Dagli' BrugsenSuperbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31/8

Ikke smagt, men har p.t. aldrig smagt dårlig vin fra dette hus, et af de fineste i Rhone (som dog efterhånden laver vin i det meste af Verden, inkl. Tyskland og Alsace), så vinene fra Hermitage og omegn udgør en meget lille del af salget! 

    Druen er især vermentino (måske med lidt terret), en vin med rig aroma, god fylde og lidt syre, præget af lagring sur lie i 5 måneder.

     For over 20 år siden købte han sin første vingård i Roussillon, som siden er udvidet med vingårde nær Nîmes. Vil tro, denne vin er tæt på (måske identisk) serien Marius (som sælges til over 100). 


5 vinkøb 50-70,-

Tanunda "Matthews Road" rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra-Langhorne Creek, chardonnay, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29/8

Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var en mark i hjemegnen Barossa, men i dag hentes god del af druerne fra Coonawarra og Langhorne adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
    Set i 2020. Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang

District 7 rød/hvid... 59,-

Pinot Noir eller Chardonnay, Monterey California

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

Normalprisen (150) er  høj, men 59 er næsten for billigt -reelt det samme som dansk tappet California fra varme Lodi. Denne er  fra køligt, godt område og tappet "Over There"
    Rød pinot er ikke ulig en Bourgogne i den bløde stil, nydelig bærduft (hindbær, blåbær), ret lys, rund, god syre bag frugten, ok lang -ikke helt overbevisende, men en rigtig kioskbasker! Nydes nu. "Et kup", mener Vinavisen -med rette- om 2022, mens ældre årgange fik 87-90p i WineEnthusiast og pæne noter fra andre også. 
    Hvid chardonnay har en positiv aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, lidt syre, men grundlæggende en vin, som vil tiltale de fleste (ikke helt ABC'ere som mig). 2022 fik 90p/WineEnthusiast. 

Fontanafredda rød/hvid.... 59,- 

rød Barbera d'Alba (2022), hvid Chardonnay Langhe (2022?), Italien

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 29/8
Jeg holder meget af den røde barbera, som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde under en dyb farve. 2022 fik 90p/Spectator, ret unikt for så lav pris i dyrt område!

      Hvid chardonnay Langhe ser ingen eg, men god aroma, sprødhed og stil. Ikke helt så overbevisende som den røde, men indbydende og frisk. 2022 fik 89p/100 af franske Bacchus. I dag årgang måske 2023 -og det skal du ikke være ked af. 

    Fontanafredda er en meget stor og vigtig historisk ejendom, som var ejet af kongen af Savoyen, som også blev den første konge af det forenede Italien i 1861. 

Xavier Côtes du Rhône... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 31/8

Sært nok har jeg aldrig smagt denne vin, selvom jeg har mødt Xavier Vignon, som trods opvækst i det kølige Picardiet i Nordfrankrig har boet over halvdelen af sit liv i Rhone dalen. Her virker han som professionel vinmager og ønolog for mange vingårde, men laver også et væld af vine (inkl. vin i Tyrkiet) i et væld a stilarter. Bl.a. 5 udgaver af almindelig Rhone! 
    Denne hører til hans klassiske "normale" vine med 85% grenache + syrah og mourvèdre. Måske hans bedste køb. Vent en magtfuld, meget frugtig vin med masser af urter og peber. En ældre årgang fik 91p/JamesSuckling. 

Emiliana "Signos" Single Vineyard... 69,- 

pinot noir eller chardonnaybiodynamisk, Casablanca Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8
Fra giganten Concha y Toro's  biodynamiske vingård. Signos er fra særlige parceller, lavet i små mængder, typisk 20.000 flasker. 
   Pinot noir: Masser af bærduft. Middeldyb elegant og kølig pinot noir med fine røde bær, pæn syre og krydret udtryk + god længde. Rydberg gav 2021 godt køb + 5*. 2021 og 2022 fik 91p/Descorchados. 
    Fra "Rincón" marken ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med!  
    Chardonnay + lidt Roussanne mv fra "Vinilla" marken, også i Casablanca. Næsten bedre end pinot med overdådig aroma, fyldig og meget frisk. 

6 vinkøb over 70,-

Yealands "Single Block" S1... 79,-

Hvid sauvignon, Awatare New Zealand

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8 

Hvid  sauvignon med overdådig aroma, fyldig med lidt sprødhed til at balancere den søde frugt. Fra bedste "Single Block" parcel meget tæt på Stillehavet, som har lavt udbytte. Set i 2022, men mon ikke 2023 også fås. 
    Den voldsomme aroma minder mig om 90erne, da alle udnævnte New Zealand som Verdens sauvignon hovedstad! Men den holder sig lige så den rette side af det vulgære og har en fast syre til at holde den overdådige aroma i skak. 
    Set i 2022, som i 2023 blev valgt som Verdens bedste sauvignon på London's fine IWSC, hvor vinmager Nathalie Christensen (tipoldebarn af dansk udvandrer) blev valgt som Verdens bedste vinmager til sauvignon.  

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

2018 Reserva, Penedès Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29/8

Gran Coronas er cabernet med sort etiket, akkurat som Gran Coronas 1970, som i 1979 vakte genlyd i hele Verden ved at vinde den franske Vinolympiade foran Latour 1970! 
    Denne 2018 kan være tæt på 70eren: -mørk, fyldig og blød med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Vinen har fået et år i små egefade og 2 år på flaske. 90p/Falstaff. Måske ses 2019 på hylden -knap så moden, men med 92p/WineEnthusiast. 
    Den oprindelige "Gran" var fra meget unge vinstokke på Mas La Plana. I dag bærer vinen dette navn og er markant bedre (og meget dyrere), men Latour er blevet et par klasser bedre (især med alder) og langt dyrere! 

Jean Gué Lalande de Pomerol... 79,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 29/8

Set i 2016. En ganske lille vingård (5 hektar) på fint grus plantet med 100% merlot. Ejeren er familien Darnajou, som også er kendt fra nærliggende meget fine Moines. De laver rigtig god vin i alle årgange. 2016 er ikke topår for Pomerol, men stoler på ejeren -vent en ganske magtfuld vin med frugt og længde, måske lidt lukket endnu, selvom bouquet og rundhed må være på vej. Vil tro, vinen skal have et par år mere. 

August Kesseler "Schlossberg"... 85,-

riesling Lorch "Erste Lage", Rheingau Tyskland

Bedste KØB + ***** (5/5),  Rema1000, torsdag-lørdag 29-31/8 

En klassisk Rheingau til meget lav pris fra "Erste Lagen" (lige under de dyreste "Grosse Lagen"). Vinen var godt køb til 99 og tæt på must til 85. 
En aromatisk riesling med overdådg frugt, middel fylde, god længde, ganske lille sødme med fast syre bagved. Flot ung, men kan leve i 10+ år. 
    August Kesseler bor i smuk ejendom i maleriske Assmannshäusen og har samlet et team af unge folk med idéer, der leverer ofte fremragende vine. 
    Lidt nord for denne by ligger Lorch, hvor Schlossberg leverer nogle af byens bedste vine. 
    Til samme pris også Riesling Reverchon Saar (85, 4*), som fås tør eller halvtør, begge meget flotte. 

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 29/8

Set i 2022. God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk, umiskendelig Chablis, men måske for rund til at være i top. Endnu en vin fra Chablisienne, Chablis' store kooperativ, som leverer under rigtig mange navne, bl.a. Pierrelée til Philipson (som er på "tilbud" i Bilka til 149). Vinene koster det samme på kælderens web. Denne tapning har fået sølvmedalje ved IWC.
    Vinene kan meget vel være hentet i samme tank, da kælderen sælger stort set samme vin under adskillige etiketter. 

Vigorello Toscana... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 29/8

Supervinen fra San Felice i Chianti Classico, som i 2019 fik bl.a. 95p/Parker. På vingård er prisen 46€ (345 kr).  En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. 
    Jeg vil tro, at 2020 er på vej, så kan du stadig finde '19, så køb. 2020 er køligere årgang, så vinen vil nok kræve et par år mere. 
      Vinen er den ældste såkaldte "supertoscaner" (1968). Antinori fik stort ry for Sassicaia og sendte nogle år senere Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Antinori er gigant, så deres vin fik mange til at overse Vigorello fra San Felice, en privat vingård. 
    I dag er blend'et mere avanceret, med 35% af den unikke pugnitello drue, engang anset for uddød + 65% Bordeaux-druer (30/30/5% af hhv cabernet, merlot, petit-verdot).