Søg i 1200 opslag:

31/08/2024

Italiensk topkøb med -og uden- 40% rabat!

Bilka er igen et besøg værd efter en laaang sommer, hvor du kunne nøjes med Brugsen eller Føtex. Men nu er der gode køb igen i det store varehus. 

Bilka har 40% på italiensk indtil lørdag 31/8. Der er et par topkøb som fornem Vino Nobile (69,60), hvid pinot grigio fra Garda (35,40 med 40% rabat) og San Felice's særlige Gran Selezione (137,40).

    Men ofte sparer du mere på "almindeligt" tilbud. Den almindelige San Felice Classico kostede 59 før ferien -med 40% rabat skal du af med 77,40! 

    Andre gode italienere er Vigorello (149) med 95p/Parker og Remolè fra Frescobaldi (49) og den solide Rocca Ventosa fra Abruzzo (39). 

    Værd at købe er også spanske Faustino V fra Rioja, især rød (46,50 v6) og Chablis fra Calvet (79).

    Bilka har også 25% på stærk alkohol, og her er det ikke lykkedes at finde ét mærke, som i pris er mere interessant end de normale tilbud (som Famous Grouse til 99). 

    Men stadig har Bilka svært ved at matche Brugsen!

Bedste KØB: Vino Nobile "Poggio Stella" + Riserva - San Felice il Grigio "Gran Selezione" - le Arche pinot grigio - Rocca Ventosa Abruzzo rød/hvid/rosé - San Felice "Vigorello" - Macon Azé "Burgondie" - Chablis "Calvet" 
Godt KØB: Remolè Toscana - Faustino V Rioja - 3 Finques Èmpurda - Josh rød/hvid California - Tanunda "Matthew's Road" shiraz + cabernet 

uge 36/2024

Vino Nobile "Poggio Stella"... 69,60*

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 31/8 (*efter 40% rabat)

Vino Nobile er en "super-Chianti", adskilt af en landevej fra nabo Brunello. Faktisk var "Den ædle Vin" var i 1950erne stadig dyrere end Brunello. 
    Næstbedst er Rosso Montepulciano, mens den 3. bedste vin sælges som Chianti. At få Nobile til 70 er interessant. 
    Kooperativet Vecchia Cantina er ved at få rigtig fine ratings uden at være i top. 700 medlemmer har god del af æren for at gøre regionen til Italiens første "DOCG" (DOC + garantita). Set i 2018 med 88p/WineEnthusiast og 2019 (90p/Spectator). Vil vinde ved 2-4 år på flaske.

    Fås også som Vecchia Cantina Riserva (4*, 75,40 efter 40% rabat), som er et par år ældre. 

le Arche Pinot Grigio, Garda... 35,40*

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil lørdag 31/8 (*59 før 40% rabat)
En ny etiket for nydelig letbenet, men egentlig helt ok hvid med svag aroma, men sprød og med rimelig friskhed. 
    Også set som Garganega-Pinot Grigio og Bardolino rød/rosé med den gamle etiket (dyrere, 41,40. sært nok). 

San Felice il Grigio "Gran Selezione"... 137,40*

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 31/8 (*efter 40% rabat)
Den særlige "Gran Selezione" udgave af Felice's Grigio er superflot, magtfuld, fast, rig duft af modne bær og ny eg. Set i 2019 og 20, som ikke længere bærer titlen riserva, men til gengæld den særlige kommunale DOCG -her Castelnuova Berardenga. 
    Altid i top uanset årgang, men bedst er 2019 (95p/Parker) og 2020 (93p/WineEnthusiast, ikke rated af Parker endnu). En særlig udvalgt Riserva fra 3 af de bedste parceller i Castelnuovo, lidt ”bredere” og dybere end den ellers (meget flotte) normale ”Grigio” riserva.  

Perelada "3 Finques", Empordà... 50,-
Katalonien Spanien

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 5/9

Salling har i mange år solgt brus fra Perelada, så det er godt at se en af rødvinene fra det historiske slot nær grænsen til Frankrig. Perelada har i 600 år tilhørt familien Suque og er et af de større cava huse (fås til 55, ok pris) -men er nok så kendt for sine vine. 
    Denne fra Empordà (mellem Barcelona og grænsen til Frankrig) er et herligt mix af druer, som forener Bordeaux' cabernet og merlot (2/3) med de spanske samsò (carignan), tempranillo og garnacha. En meget poleret og indbydende vin med middel fylde og pænt lang smag. 

Til samme pris Vidigal Douro (50, 3-4*?), Portugal, som jeg desværre ikke kender, samt What's Up zinfandel (50, 3*), som kommer fra godt kooperativ i Puglia. 

Josh California rød/hvid... 99,-

2021 Pinot Noir Central Coast, rød cabernet, hvid Chardonnay

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 5/9

God vin fra Californien er ofte for dyr. Der er 300+ mill. i USA, hvoraf en del ikke nøjes med tynd kaffe. Det køber det meste -og vinen Over There er bestemt ikke billig. 
    Så jeg må anbefale Josh, især den sorte 
pinot, der i 2021 er både god og overkommelig, rig frugt med nydelig dybde, indbydende, middel fylde, god længde med fasthed i eftersmagen. 92p/WineEnthusiast.
    Vinen kommer fra det kølige Central Coast, dvs. især Monterey og San Luis Obispo mellem San Francisco og Santa Barbara. 
   Her blev vinfilmen Sideways optaget, bl.a. i danske Solvang.

    Den hvide er ikke helt så god, men stadig meget respektabel, ikke så overdone som mange. Også set som cabernet, som sikkert også er mere end ok. 
   Josh cellars er ret nyt hus (2007), som Joseph Carr (foto; der også sælger under eget navn) har opkaldt efter faderen Josh. Huset er ”négociant”, dvs opkøber vin fra forskellige områder -især for at kunne tilbyde dem til lav pris. 
    Det startede beskedent, men sælger efterhånden over 10 mill. fl/år, og huset ejes i dag af giganten Deutsch. Vinmager er den respekterede australier Wayne Donaldson, som gjorde Domaine Chandon berømt. 

San Felice "Vigorello", Toscana... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 5/9

Supervinen fra San Felice i Chianti Classico, som stadig fås i 2019 med 95p/Parker. Også topkøb -på vingård 46€ (345 kr).  En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre
    I 1960erne var en Chianti en rødvin med både sorte og hvide druer. Det sagde loven. Så da San Felice ville lave rødvin kun af sorte druer, var det ikke Chianti -slet ikke Classico- men kunne kun sælges som bordvin. 
    Nogle år efter kom Antinori (der dengang også havde Sassicaia) på markedet med Tignanello, et egelagret blend af sangiovese. Vinen blev hurtigt kendt, da Antinori er et meget større hus, og det fik mange til at overse Vigorello fra San Felice, en privat vingård. 
    I dag er Vigorello mere avanceret. Den laves af 65% druer fra Bordeaux (30% hver af cabernet og merlot + 5 petit-verdot) og 35% af den unikke pugnitello, en fremragende, men næsten uddød lokal druetype, en specialitet fra San Felice. 2 år i små egefade. 2019 gav 6000 flasker, ikke meget!  

Rocca Ventosa, Abruzzo... 39,-

rød og rosé Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Bedste KØB + *** (3/5) Bilka, indtil torsdag 5/9

En ung mørk, fyldig og afrundet rødvin, men med god friskhed i syren og god frugt -så meget sjovere at drikke end de floder af billig Rip'amarone og andre fra Puglia, der hærger supermarkederne. 2021 fik hele 88p/WineEnthusiast. 

    Den lyserøde Cerasuolo er tør og frisk, med god frugt med lidt blomst og frugt (kirsebær?), mens den hvide er tør og ren, men kun lidt frugt.
      Rød og rosé laves på druen er montepulciano, som formentlig engang har tyvstjålet sit navn fra den smukke by Montepulciano (hvor druen prugnolo bruges). 
       Vinen laves i Abruzzo stik øst for Rom over mod Adriaterhavet. Tollo er et stort kooperativ, som dog ofte leverer gode vine. 

Frescobaldi Rèmole... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 5/9

Vinen ligner Villa Antinori Toscana ikke så lidt, men fås til halv pris! 
    Laves af markis Frescobaldi, en af de største godsejere. Huset leverer indbydende Chianti, som smager godt ung. Disse kommer fra egne marker i Chianti, men sælges "kun" som Toscana. 
    Jeg har smagt begge i flere årgange, og de er glimrende og rigtig gode køb. Mest sangiovese + lidt cabernet og en snert eg. Dyb farve og indbydende frugt (kirsebær), middel fylde og afrundet finish. Fås også som rosé (skal være 2022 eller yngre). Foto: Rèmole godset i Chianti lægger navn til vinen.

Faustino V Rioja, kr/fl v 6: 46,50 

6 fl: 279, rød Reserva, hvid og rosé 
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 5/9
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 
    Bilka tilbyder også hvid 2022, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ganske ok, men ikke så god som den røde. 

Calvet "Chablis"... 79,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 5/9

Set i 2023. Let og tør, ganske frisk og ren neutral aroma. Lidt kort. Og prisen er lav for Chablis. Jancis Robinson gav 85p/100 til ældre årgang.  
Jeg vil normalt aldrig købe en Chablis tappet 200 km fra den lille by (Beaune). Men Calvet ejes af giganten GCF, der ejer stort domæne i Chablis, så giv vinen en chance -og 79 er godt nok ekstremt interessant pris for Chablis. 
    Calvet er et gammelt hus (i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis), ejet af giganten GCF, som har hovedsæde i det nordligste Alsace -andre 400-500 km fra Chablis. 

Macon Azé "la Burgondie"... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12/9

Set i 2022. Bedre og mere autentisk end en billig Chablis, tappet langt fra Chablis (som Calvet mv). 

    En tør, let til middelfyldig klassisk Bourgogne chardonnay med positiv frugt, middel fylde og frisk syre, en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra "Den ny Verden"! 

    Nær Azé ligger det historiske kloster i Cluny (909) , som i Middelalderen var det vigtigste i den katolske verden. 

    Klostret i Cluny blev hårdt medtaget under den franske revolution. Ialt 3 domkirker blev opført (den ældste fra 400-tallet var den største kristne kirke i verden før Peterskirken). 

    Siden 1927 er dele af klostret gradvis blevet rekonstrueret. 

    Et lokalt kooperativ leverer det meste vin fra denne lille kommune. En ældre årgang var testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent.

Tanunda "Matthews Road" rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra-Langhorne Creek, chardonnay, South Australia

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 5/9

Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var en mark i hjemegnen Barossa, men i dag hentes god del af druerne fra Coonawarra og Langhorne adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!

    Set i 2020. Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. Den ældre 2016 fik 92p/WineEnthusiast.