Søg i 1200 opslag:

01/09/2024

Føtex: California med stil, men Grigio er bedst

Efter 2 måneder må Føtex have opdaget, at Brugsen vinøst set fører stort på pris og kvalitet. I denne uge er Føtex tilbage med gode vine og tilbud. Men endnu er vi langt fra at matche Brugsen. Men en god start!    

Ugens bedste køb er Il Grigio Classico Riserva. Den har været på tilbud mange gange, men hvad gør det, når du til 89 får en klassisk Chianti med 93p/100 fra anerkendt kritiker.

    Chile's Montgras leverer Amaral, som er god hvid med "Cool Climate" friskhed (55), mens Quatro er anderledes rød og hvid (55), klassen over den daglige "de Vine" reserva (39). Der er mere fylde i Tanunda's Triathlon (55).

    God vin fra California er ofte dyr, så glæd dig over Josh (rød/hvid, 99), tæt på fund, mens Montagny "Burgundie" er godt bud på dyr Bourgogne smag på budget (89).

Bedste KØB: San Felice Il Grigio Chianti Classico Riserva 
Godt KØB: Montgras Amaral hvid + Qatrro rød/hvid + "de Vine" rød/hvid/rosé - Tanunda Triathlon - Beaujolais "Calvet" - Montagny "Burgondie" - Josh rød/hvid California - Porta 6 rød/hvid/rosé

uge 36/2024

Amaral hvid Leyda... 55,-

chardonnay eller sauvignon, Montgras, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 12/9

Sauvignon er lækker, fjerlet, rig aroma og sprød syre (2022 har fået 90p/Descorchados). Chardonnay er også ganske god med sprød, frisk aroma (kun ældre årgang rated: 2020 fik 90p/Descorchados). 
    To klassiske hvide fra Montgras' vingård i Leyda, blot 12 km fra Stillehavet. Vinene gror på granit og er lette sprøde og friske -slet ikke ulig rigtig god vin fra New Zealand!  

Montgras "Quatro" rød/hvid... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12/9

Kunne fås i vinter til 45 i Netto, men 55 er også god pris. Quatro er et mis af 4 druetyper (som navnet antyder). Den første årgang afkom i 1998, og vinen er bedre end nogensinde. 
   Rødvin af Bordeaux-typen (80% cabernet sauvignon, carménère og malbec) + 20% syrah. Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. En udadvendt vin med frugt, fylde og pænt lang. Seneste rating var til 2021 (91p/Descorchados). 
    Den hvide er næsten bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma, ren og afrundet eftersmag -en herlig vin alene eller med mad.


Il Grigio Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 12/9

Set i 2020. Grigio Riserva forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Bedre med 2-4 år mere på flaske.  
    2020 vil have godt af et par år, men imponerer allerede. Bl.a. 93p/Spectator og 92p/Parker.. Pris i USA 27$ + tax, ca. 190 kr. 
    San Felice er en stor, men rigtig gode vingård i den sydlige del af Classico, hjertet i Chianti med 7000 hektar, hvoraf San Felice ejer 140 hektar. Vingården har i over 50 år været ejet af forsikringsgiganten Allianz (som fodbold-fanatikere kender fra stadion i München).


Tanunda "Triathlon"... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12/9

Tanunda's dansktappede dagligvin er banal. Den røde Triathlon er lidt dyrere, men bedre. Blend af 3 druer (som antydet af navnet Triathlon) -én baseret på grenache, én med cabernet-dominans: 

     Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 

Beaujolais "Calvet"... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12/9

En typisk frugtig, let gamay, som bestemt ikke skiller sig ud, men er mere end ok til prisen. Men ikke de 79 værd, som er den officielle pris) Nydes kælderkold.

Familien Helfrich ejer GCF, som igen ejer vinhuse over hele Frankrig. Så det lå lige for, da de overtog det skrantende, men 200-årige mærke Calvet, at bruge dette velkendte navn til vin fra alle deres kældre i Frankrig. Derfor kan du få Calvet fra Bordeaux, Loire, Languedoc, Provence, Rhone -og Beaujolais. 

    Helfrich lægger selv navn til Riesling Alsace Helfrich (59, 3*). Her vil jeg gå i Brugsen, som sælger Laugel riesling til 49. Vinen kommer fra samme kælder og nok identiske. Her fås den til samme pris som bl.a. pinot gris, som koster op mod 90 i Føtex.

Montagny "la Burgondie"... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12/9

Lys, ren aroma, lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -bestemt ikke top, men nydelig chardonnay fra Bourgogne tappet af ejerne. Og det er vigtigt i Bourgogne, som er et lille område, dvs al vin kan sælges -til høj pris!- også den dårlige. 
      Montagny kan levere hvid chardonnay, som kan være en habil erstatning for de stadig dyrere Meursault vine. 
     Vinen laves godt 15-20 km syd for Meursault på en stor blid skråning mellem Côte d’Or og Mâcon. Vinen er tappet af kooperativet i Buxy, som er den største lokale dyrker. Set i 2021, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin.

Josh California rød/hvid... 99,-

2021 Pinot Noir Central Coast, rød cabernet, hvid Chardonnay

Godt KØB + **** (4/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 12/9
God vin fra Californien er ofte for dyr. Der er 300+ mill. i USA, hvoraf en del ikke nøjes med tynd kaffe. Det køber det meste -og vinen Over There er bestemt ikke billig. 
    Så jeg må anbefale Josh, især den sorte pinot, der i 2021 er både god og overkommelig, rig frugt med nydelig dybde, indbydende, middel fylde, god længde med fasthed i eftersmagen. 92p/WineEnthusiast.
    Vinen kommer fra det kølige Central Coast, dvs. især Monterey og San Luis Obispo mellem San Francisco og Santa Barbara. 
   Her blev vinfilmen Sideways optaget, bl.a. i danske Solvang.
    Den hvide er ikke helt så god, men stadig meget respektabel, ikke så overdone som mange. Også set som cabernet, som sikkert også er mere end ok. 

    Til samme pris også den fancy Kung Fu hvid riesling og rød pinot (99, 3*), som er en god historie, men i dag ikke meget mere end det. Hvid fra Washington, rød fra California. 

MontGras "De Vine"... 39,-

rød cabernet, carmenère, pinot, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé, Chile

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12/9

Kunne fås til 33,17 (v6) i Bilka indtil sidste uge, men 39 er også rigtig godt køb. Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra især det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en mest fra det kølige San Antonio. 


Porta 6, Lisboa rød/hvid/rosé... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12/9

Var også lidt billigere i Føtex i juni (39). Fra bakkerne omkring Lisboa, Portugal. Rød med tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme

      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er ren og frisk med indbydende næsten tropisk frugt. 2021 fik lidt gavmildt 89p/JancisRobinson. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som
 for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes,. Etiketten er prydet af gamle danske sporvogne fra 60erne, som stadig kører rundt i Lisboas gader.