Søg i 1200 opslag:

02/09/2024

Discount: god hvid og rød til laveste pris!

Blandt discount kæderne dominerer Rema1000 helt med et væld af tilbud. Her er vine fra Italien som Urlo Toscana (59) og Araldica barbera (45) og mere populære navne som Borghetti Ripasso (59), rød og pink Bardolino og grigio (39). 

Rema1000 byder også på solid, flot Nuestro fra Ribera del Duero (65) og riesling fra Alsace (59) og Washington (50), som nu også har fået en mere tør udgave. 

    Coop365 har den enkle, men nydelige Radio Boka (29), svær at slå til denne pris + Faustino VII (35), begge fra Spanien.  

    Netto byder på endnu en spanier, altid gode Mucho Más (40), mens de hvide Selaks (50) fra New Zealand er godt køb. 

    Lidl er med igen efter sommerferien med nyheder som en frisk, sprød Comte hvid Gascogne og en fast, fyldig Grand Mazerolles fra Bordeaux.  

Bedste KØB: Radio Boka rød/hvid/rosé - Faustino VII rød/hvid - Mucho Más rød/hvid/brus - Nuestro Ribera del Duero 
Godt KØB: Selaks New Zealand hvid - Ventoux Vidal-Fleury - Bio Logico 300cl box - Gustus rød/hvid - Araldica Barbera d'Asti - Borghetti rød/hvid/rosé - Borghetti Ripasso - Ruffino "Urlo" Toscana - Riesling "Roi Dagobert" - WOW rød/hvid/rosé - Sandhills hvid New Zealand - Königsmosel riesling - Grand Mazerolles Blaye Bordeaux - Domaine Comte colombard-sauvignon - Cañadelas cabernet sauvignon

uge 36/2024

Radio Boka rød/hvid/rosé... 29,- 

rød tempranillo, hvid verdejo, rosé tempranillo/bobal, Mancha Spanien 
Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 4/9

En vin til unge vindebutanter, letdrikkelige dråber, der glider ned, mens musikken spiller. 
Bedst er hvid verdejo, aroma af æble og fersken og pæne syre, som afrundes af 6,8 g/l restsødme. Den røde tempranillo har positiv frugt, pæn vægt i munden, men lidt aggressiv tannin, som skjules af 9,6 g/l restsødme (i 2022). Rosé ikke smagt, men burde være frugtig og uden for meget sødme (5,6 g/l). 
    Vinene laves af danske Hammeken i det store Mancha område og får ok ratings af pålidelige lokale Peñin (og høje ratings af mere gavmilde dommere). Så giv vinene en chance til denne pris. 


Faustino VII rød/hvid... 35,- 

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 4/9

Lillebror til Faustino V og en meget lav pris på den unge Faustino, som er topkøb til 35. Vinen ser næppe eg, modsat Faustino V og I. 
     Den røde garnacha er blot "Spain", dvs. næppe fra Rioja, men nok fra nabo Navarra, hvor Faustino også har et hus. En enkel vin med åben bærnæse, fyldig og blød -men langt fra Rioja i intensitet! Jeg ved, at den røde Rioja "VII" også fås. 
     Den hvide er Rioja, også en simpel landvin, som dog er tæt i kvalitet på den dyrere hvide Faustino V.

Mucho Más ... 40,-

Rød, hvid, rosé og brus, Spanien

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 6/9

Sparkling får som Prosecco brus på tryktank -ikke i flasken som Cava- men er ganske velsmagende med god frugt, friskhed og balance. Ikke tør (restsødme 14 g/l), men heller ikke sød. Druer omtrent lige dele chardonnay og viura/macabeo. 

     Den røde glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Excellent køb. Den hvide laves på druerne verdejo, sauvignon + lidt chardonnay, som får en kold gæring og 2.3 måneder "sur lie". Forbavsende frisk med god aroma, tør, middel fylde -flot for vin fra så varmt et område.

Selaks New Zealand hvid... 50,-

Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 6/9

Selaks' "essential" (hmmm!) var godt køb til 55 i Føtex august. I de senere år kun smagt som Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 

    Har dog også set hvid chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. 
    Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg smagte (og solgte) Selaks så tidligt som i 1980erne. Dengang et lille familiehus specialiseret i müller-thurgau, som aldrig havde hørt om sauvignon, som i dag leverer langt over halvdelen af al vin fra Østaten. 35 år efter er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves for Selaks af Crawford, der har samme ejer, Constellation). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager koster op mod 100 kr!  Ikke sikker, men måske er vinen tappet i England. 

Ventoux "Vidal-Fleury"... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 6/9

Ventoux er nok bedre kendt for Tour de France end sin vin, som ligner naboen Rhone, men i reglen (men ikke altid) billigere. Denne vil mere. Set i 2021, også set i ældre år som 2016 og 18, som jeg vil undgå. 

     Vinen gror på de blide bakker omkring Carpentras. Ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød -meget bedre end GSM, som ofte sælges til samme pris. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Han fik succes -og købte i sin alderdom lærepladsen! 


Bio Logico rød/hvid 300cl... 95,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 6/9

Økologisk -og øko betyder mindre svovl. En solid 14,5% spansk tempranillo er som skabt til boxen, hvor alkoholen også mindsker behovet for overdreven svovl. Priser svarer til 24,75 kr for 75cl. 

      Ingen dikkedarer, en rustik landvin til den tørre side, men giver meget for pengene. 
      Den hvide er ikke smagt og nok mindre sjov. Formentlig fra Hammeken og tappet af Globus i Køge. 

Nuestro Ribera del Duero "D 8"... 65,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 7/9

God vingård i Fuentecésped ved Duero floden med vine, der er bedre end de mere industrielle vine, som Pagos del Rey (giganten Solis) leverer, f.eks. "409" i Brugsen over Condado de Oriza (Irma) til Altos de Tamaron (Føtex/Bilka). En ganske flot vin, ikke sværvægter, men intens og med flot bærduft (brom og hindbær). Excellent køb. 
      Akkurat som Rioja er Ribera vinene kommet ned i pris -og det er denne et godt eksempel på. Den sidste vin fra vingården, jeg så i Danmark kostede 140 kr.
Foto: Ejer Díaz Bayo har boet her i 10 generationer, men vingården er ganske ny og egentlig ganske flot, synes jeg. Den leverer flere etiketter, hvor Nuestro i teorien er billigst -synes dog D8 er svær at skelne fra D8 med Díaz etiketten! Den er del af gruppen Premium Fincas.

Gustus rød/hvid ... 50,-

Shiraz eller Chenin blanc "Special Reserve", Darling, Sydafrika   

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 7/9

Har ikke smagt vinene under dette navn, men kender vinene fra kælderen, som henter druer fra det rimeligt kølige Darling nær Sydafrikas vestkyst. 

    Gustus betyder smag, og vinene har masser at byde på. 
    Den røde har fylde, frugt og krydderi, en rigtig god dagligvin. 
    Hvid fik pæn ros af Houlberg i ældre årgang (til 100 kr): "bulderbasse af hvidvin... Duftmæssigt er der smør, honning, krydderier, appelsin, abrikos, pærer. Chenin Blanc udfolder her alle sine skjulte sider … ingen afdæmpet Loire finesse, men i stedet er der kraft, power og fylde."
    Begge roses også i Sydafrikanske guider som Platter og Michelangelo. 

Araldica Barbera d'Asti... 45,- 

Godt KØB + *** (3/5)Rema1000indtil lørdag 7/9 
En meget typisk barbera, dvs. tør, middelfyldig, med bær, frugt og frisk syre -en rigtig god madvin til rimelig pris. Ikke så forfinet som f.eks. Fontanafredda (Coop) eller Tre Vescovi (Føtex mv), men bestemt ikke ringe. 
Araldica er et stort kooperativ, som leverer gode vine. 

Villa Borghetti rød/hvid/rosé ... 39,- 

Bardolino rød eller rosé, Lapaccini Pugliahvid Pinot Grigio, Italien

Godt KØB + *** (3/5)Rema1000indtil lørdag 7/9 
Den lette, simple Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren . Med 12,5% noget stærkere end min ungdoms 11% vine, men stadig foretrukket for den kedsommelige Lapaccino fra Puglia (kan få selv en pizza til at døse). Begge kan dog nydes salat eller pizza

     Pink Bardolino Chiaretto er også en simpel, let pink med lidt sart frugt og rimelig friskhed. 
     Den hvid pinot grigio til samme pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. 
Vinene kommer fra Pasqua, et stort familiefirma nær Garda søen.  

Villa Borghetti Ripasso... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 7/9

Pasqua er ikke det store sus, men de er bedre end discount! F.eks. denne ripasso, som i Rema1000 sælges som Villa Borghetti. Den almindelige Bardolino er simpel og god, men Valpolicella Ripasso'en er mere seriøs, en rund kraftig vin i typisk Valpolicella stil med pæn fylde og frugtig næse. 

Ruffino "Urlo" Toscana... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 7/9

I 00erne var dette en supertoscaner til 300-500 kr, men nu bruges mærket til en mere basis'agtig Toscaner, men med betydelig styrke (15%) og god frugt. Den ældre 2017 fik 4* af Skovenberg i Vinbladet: "Mørk rød. Indbydende duft af kirsebær og tobak med let fadpræg. Kraftfuld smag af rød bærfrugt med kant og karakter som slutter med ranke tanniner." 


Riesling "Roi Dagobert", Alsace... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 7/9

Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace tæt på grænsen til Pfalz i Tyskland, hvor også Laugel, Dietrich og andre mærker i GCF henter deres vin. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er derfor som regel bedre køb. En rigtig god, let frisk  og tør stil, ganske sprød. Fik forrige år 5* af Vinbladet, hvad jeg er ganske enig i. 

Wow rød/hvid... 50,-

rød syrah eller pinot noir, hvid riesling, riesling reserve, pink riesling, Washington USA (aft. Globus) 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 7/9

Rød syrah: "Duft af sorte bær. Ung og frugtig. Brombær, peber og mørke krydderier. Fin balance og en fin saftig afslutning med lille sødme". 
Rød pinot: Ikke smagt, men nok lydere og mere hindbæragtig, forhåbentlig tør og ren. Mærket Reserve. 
Hvid riesling reserve er ny for mig og skal være mere tør. Håber dfen har bevaret sin frugt og friskhed. Kunne blive bestseller? 
Hvid riesling har lidt sødme, men også overdådig frugt og sprød syre, som gør vinen særdeles egnet til et glas i utide. Fås også som pink "Blush", som jeg frygter er noget sødere. 
    Mount Wow er et bjerg, som i godt vejr kan ses fra Yakima i staten Washington. Det ligger i Mount St Rainier nationalparken og ligner det bedre kendte St. Helens en del -men er vistnok ikke sprunget i luften endnu!  Og så er det et fængende navn til en vin.
    Har ikke smagt alle vine, men mon ikke begge er ekstremt tæt på Wild Life (Bilka/Føtex), Upper Case i Brugsen), WNTL? (Coop365), Darkny (Fleggaard, Meny) og sikkert andre etiketter, der ses i bl.a. Kjær & Sommerfeldt, restaurant Det glade Vanvid og andre steder. Alle fra samme område og tappet af Globus i Køge. 

    Til samme pris LZC California rød/hvid/rosé (50, 3*), hvor de røde fra Lodi er bedst -især Petite Sirah Batch nr 02 og Zinfandel, som har kraft og frugt. Cabernet og hvid chardonnay gør ingen fortræd, mens pink er til den søde tand. Vinene er tappet af Globus i Køge. 



Sandhills Sauvignon Blanc... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 7/9
Marlborough, New Zealand. Kender ikke leverandøren, men vinen er tør, frugtig, men mindre sprød og mere poleret uden den skarphed og raffinment, der er i f.eks. Yealands. Men godt køb for Marlborough og New Zealand. Set på dansk webshop til godt 100 kr. 

Königsmosel Riesling... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 7/9
En halvsød (35g/l) vin med lav alkohol (8,5%), men en frisk syre og god frugt giver vinen en vis kvalitet -en god begyndervin med hyggelig etiket (og god historie, se ældre opslag). 
    En del ros (91p/100 fra utroligt gavmild smager), og en absurd høj pris på én webshop (99,95!) for en sødlig, men rimeligt frisk daglig Mosel, som koster 50-60 kr i Sverige. Nok identisk med Rudolf Müller riesling (39 i Brugsen), som leveres af samme ZGM i Zell. 


Carolina, Reserva, rød/hvid, 5 typer... 45,- 

Rød pinot noir, cabernet-sauvignon og carmenère, hvid sauvignon og chardonnay, Chile

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 7/9

Santa Carolina er et meget stort, men ganske godt, privat vinhus, og alle 5 vine er gode uden at imponere, desværre. Den røde pinot var bedst forrige år, mens cabernet er nydelig med frugt og fylde. Den hvide chardonnay også mere end ok. Men prisen er desværre højere end rivaler som Castillero del Diablo eller Montgras (begge set til 39). 
    Også Vistaña rød/hvid/rosé (29, 1-2*), også fra Carolina. Har kun smagt cabernet, som ikke var nydelse. Meget basis'agtig smag (som jeg ikke fandt god til 25 kr). 

Grand Mazerolles, Blaye Bordeaux... 69,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, søndag-lørdag 1-7/9

Fra rigtig godt slot i Blaye over for Médoc, hvor familien Schweitzer lavere denne vin af 100% merlot. Vinen får ofte medaljer. Har ikke set vinen, men tror den er en ung, men god 2022, som du kan nyde nu for frugt og fylde ellere gemme i 4-5 år for at få mere længde i smagen. God vin, men også ret høj pris. 

    Lidl tilbyder også Chateauneuf du Pape (165, 3-4*), set i 2021, men tappet i Beaujolais, mener jeg. Gå hellere i Meny og få Olivier & Lafont (159,95). 

Domaine Comte colombard-sauvignon, kr/fl v2: 50,-

2 fl: 100Godt KØB + *** (3/5), Lidl, torsdag-lørdag 5-7/9

Gascogne, Frankrig. Ikke smagt, men vent en meget frugtig, tør, sprød og frisk hvid, som er godt køb, men ikke i top. Gascogne ligger syd for Bordeaux ved foden af Pyrenæerne. Her laves Armagnac, men også en masse god hvid på især comlombard og ugni blanc. Kender ikke denne vingård.  

Cañadelas cabernet-sauvignon, kr/fl v2: 50,-

2 fl: 100Godt KØB + *** (3/5), Lidl, torsdag-lørdag 5-7/9

València Spanien. Vent en solid, kraftig cabernet med krydret frugt. Igen ej smagt med denne etiket, men kender kooperativet la Viña, der leder Finca Cañadelas  i baglandet til storbyen. Måske 4*, men ikke sikker. Kooperativet er del af AneCoop, en af de største eksportører af spansk vin. En lignende vin er på tilbud til 75 kr på dansk web.