Søg i 1200 opslag:

14/09/2024

Bilka: spanske topkøb + god Port

Spanien har fremragende vin, og Bilka har rigtig gode priser på mange af disse vine, især Museum, som er ved at blive lidt af en stjerne! 

Bilka hæver sig (igen) markant over både Salling's Føtex og Netto, når det gælder vin. Men stadig skal du (også i denne uge) i Superbrugsen og Kvickly for at få topkøb i vin. Suk!
    Men Bilka er svær at overgå i Spanien: Museum er en flot, poleret og lækker rødvin fra Cigales, lidet kendt nabo til Ribera del Duero. Portia er til gengæld en god Ribera (begge 85), mens  KingPin er herlig både som rød og hvid (39,83 (v.6), som jeg foretrækker for TwentyOne (32,50 v6). 
    Og Bilka har også et (normal) tilbud på Baron de Ley gran reserva (99, men kunne fås til 75 tidligere i år). Men Bilka er ikke den eneste kæde, hvor de fleste vine er på tilbud (men "normale" tilbud, ikke avispris, som ofte er lavere). 

Bedste KØB: Museum Reserva - KingPin rød/hvid/rosé
Godt KØB: Twenty-One rød/hvid/rosé - Portia 10 Ribera del Duero - Ironstone rød/hvid reserve - Offley 10 års Port

uge 38/2024


Museum Reserva, Cigales... 85,-
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 23/5

En klassisk flot vin til en særdeles rimelig pris. Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot nu og bør nok nydes inden for 3-5 år. Set i 2019 og 20 med 91-92p/Guía Peñin. 
     Cigales er et lille område nær Valladolid mellem Toro, Rueda og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, indtil Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind i 1999 med en 100+ mill. kr investering. 
     I dag har flere nu fået øje på Cigales takket være Museum. En billedskøn bodega med eget kunstmuseum /deraf vinens navn)- og en stor vingård med flotte vine i en nuanceret magtfuld stil. Reserva lagres 22 måneder i eg i kældre, som også er lidt af et kunstværk. Siden et år eller to på flaske. 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 39,83

6 fl. 239. Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 19/9

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) er flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde

       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. Rosé ikke smagt. 

    Flot udstyr med smuk etiket og tung flaske -et stort firma som Felix Solis har råd til dygtig designer. Men uanset hvad topkøb fra i Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 


Portia "10 meses", Ribera del Duero... 85,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 19/9

En mørk, magtfuld, men rimeligt elegant vin, ikke crianza, men lagret 10 måneder i små egefade. Afrundet, flot og lang med pæn friskhed. 
    Ribera del Duero var engang området med sublime, kostbare vine (plus en masse skuffelser). I dag laves rigeligt med vin, langtfra alle i superklassen. Denne er i den bedre ende, 2020 har fået bl.a. 92p/JamesSuckling og 88p/Guía Peñin.

    Portia er en ret ny bodega med 160 hektar vin og imponerende kælder med 3 grene designet af arkitekten Norman Foster. Det ejes af Faustino Rioja, men nyder vis selvstændighed.  

Ironstone Reserve rød/hvid... 85,- 

rød Zinfandel eller chardonnay California 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 19/9

Vinen har fået et solidt hop op (for et par år siden tilbud på 69). 

    Men stadig flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 



      Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke bedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 8000 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 

Kung Fu Girl rød/hvid...  95,-

Hvid riesling Washington, Rød pinot noir California 
*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 19/9

Den hvide riesling er god, intens aroma, frisk og ganske lækker. Men Wild Life riesling (ofte 50) er forbavsende tæt på og kommer fra samme nordlige stat, Washington. 

    Den røde er fra det lune California længere mod syd og ikke smagt. Tvivler på, at den er bedre end de sydfranske pinot'er, du kan købe omkring 50 kr. 
    Californisk pinot er bedst fra kølige områder nær havet som Central Coast o.l. Og så står der ikke kun California på etiketten. 
    En af de første sjove etiketter, som skaffede sin skaber Charles Smith en multillion-formue. Huset er i dag næststørst i Washington med ca. 8 millioner fl/år og ejes af et af verdens største vinhuse, Constellation, som står bag bl.a. Mondavi, Selak's, Ravenswood og (mange) andre.

Offley 10 år tawny Port... 109,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 19/9

Nydelig lagret tawny med nødder og frugt i næsen og pænt lang smag. Måske kan den lidt triste etiket trække lidt ned. Men vil hellere lede efter Offley Colheita (ikke tilbud, men set i 2004 til 159)
      Offley er del af Sogrape som Sandeman og Ferreira, men Offley har en vis selvstændighed. Det er et af Portvinens historiske huse, som fik sin berømmelse under legenden baron Forrester, der blev adlet af kongen af Portugal. Deres Single Quinta Vintage Boa Vista er også god køb, når du kan få den til under 200. 
    Andresen 10 års tawny (109, 4*) er formentlig markant bedre, men flasken er 50cl, så du får 50% mere Port i Offley!