Søg i 1200 opslag:

01/09/2024

Meny: klassisk Bordeaux og økologisk Brunello!

En rigtig god uge for Meny, som byder på spændende vine, som jeg kan få lyst til at købe og som samtidig byder på en ny, anderledes smag! 

Meny er rigtig god til fransk vin. Recougne kunne meget vel bære et dyrt navn som Pomerol eller St Emilion -men etiketten siger Bordeaux, og så får du flot vin med 91p/WineEnthusiast til blot 60 kr. Lige så med Alsace Grand Cru (79,95). 

    Der er også en flot Lalande de Pomerol (110) + Cordella Brunello (159,95) og Olivier & Lafont's gode 2020 Chateauneuf du Pape (159,95). 

    Og andre gode køb som Rob's Range Coonawarra fra Australien (49,95). 

Bedste KØB: Riesling Grand Cru Muenchberg - Recougne rød/hvid Bordeaux - Cordella Brunello - Olivier & Lafont Chateauneuf du Pape - Biscarrats Lalande Pomerol - Rob's Range Coonawarra - 
Godt KØB: 
Corte Giara Ripasso - Pouilly-Fumé "Griottes" - Timbre Douro Reserva- Aus rød/hvid/rosé

uge 36/2024

Riesling Grand Cru "Muenchberg"... 79,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 5/9

2021 Muenchberg er en af de mindre kendte Grands Crus, som ligger ved foden af Haut-Koenigsbourg i det nordlige Alsace (ej at forveksle med det bedre Moenchberg ved Andlau!). Har ikke smagt denne vin, men med en "normalpris" på 159 får du meget for pengene Formentlig en tør, middelfyldig vin med friskhed og en ren aroma. 
    Det moderne familiehus Biecher er normalt ret middelmådigt. Men denne bør være bedre, fra Grand Cru, som Biecher har interesse i. 

Recougne Bordeaux rød/hvid ...  59,95

rød 2019 Supérieur, hvid tør 2021, Bordeaux

Bedste KØB + ***** (5/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/9

Stadig topåret 2019 med 91p/WineEnthusiast, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år. 

    Fås også som hvid 2021 (frugt bevares af skruelåg), frugtig, tør og sikkert lækker, mest til mad. Vinen laves af hvid sauvignon (2/3), inkl. sauvignon gris, 1/3 semillon. 
      Slottet ligger i Fronsac ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men en kommunegrænse gør, at vinen er ”Bordeaux”, ikke Fronsac som Mayne Vieil. 

2018, bedste KØB + ***** (5/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/9

En rigtig god pris på god økologisk Brunello fra ret lille ejendom ejet af Maddalena Cordella. Ikke smagt i nyere år, men altid god frugt af krydderi, læder og kirsebær, solid fylde og vis elegance. 2018 fik 92p/DinVinguide med ordene: "Flot næse med syltede sorte bær. Solmoden frugt pakket ind af en flot syre. Velbalanceret klassisk Brunello med en flot intensitet og dybde".

2020, bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/9
Jeg har drukket flere vine fra dette vinmager hus, men ofte fundet den almindelige Rhone og Lirac tæt på de dyre vine. Men 160 for en gedigen 'Neuf er så lav pris, at du bør overveje den. Ofte skal du betale det samme for en dubiøs pavevin! Tilmed er det 2020, som er godt år -og med et par år på flaske! 

2019 økobedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 5/9

Har sjældent smagt vinen, siden den for 10 år siden blev certificeret økologisk. 

2019 er lækkert år, så du kan vente en rund kraftig merlot med indbydende frugt og god længde. Vinen er lukket lige nu, men ved lidt hjælp dukker en rig sekundær bouquet op i glas. Ellers gem 3-4 år. 89p/Rydberg + godt køb.     
    Vinen er 2.vin til det smukke Annereaux, et af de ældste slotte i Lalande, som har tilhørt samme slægt siden 1390, en sjælden rekord!
    I dag ledes vingården af Benjamin Hessel, søn af ægteparret Hessel. Vingården er i topform og leverer god vin efter økologiske principper. Selve slottet er smukt, men der er også et andet slot -Chateau des Insectes, hvor der opdrættes insekter, som bruges til at bekæmpe skadelige insekter som led i den økologiske drift (foto). 
      Vingården går i arv gennem kvinderne, så ejerne har gennem årene båret mange efternavne, bl.a. Malescot, som i dag pryder navnet på en 3.Cru i Margaux!

Corte Giara Ripasso... 79,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 5/9

Allegrini bruges på etiketter til vin fra familiens over 100 hektar vin, mens Corte Giara hentes fra andre vingårde i regionen. Normalprisen 150 er alt for høj, men 80 kr er lav pris.  
    En klassisk ripasso, som har fået en 2.gæring sammen med kvas fra Amarone før lagring 11 måneder i store fade af kroatisk eg. 
Vinen var god i 2020 og fik 5* + godt køb fra Rydberg. 
    Ikke smagt, men nok en Allegrini light i en kommerciel stil, fyldig, frugtig og med lille sødme (5 g/l).  

    Fås også som Amarone Corte Giara (199,95, 4*), nok bedre, men for stor forskel i pris. 

Pouilly-Fumé "Griottes"... 110,-

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 5/9
Årgang er 2021, så vinen har nok mistet primær aroma og lidt nerve. Men stadig en hvid sauvignon med mineralsk fylde -alt det, som du savner i alt for meget sauvignon! Som får mig til at huske, at Mondavi i 1980erne kaldte sauvignon for Fumé Blanc! 
      2021 har 14%, det er meget for druen sauvignon. Klimaforandringer, suk.  
      Hidtil har Føtex/Bilka været en favorit med Fournier (på tilbud 100), men denne er måske bedre, da hr Bailly er vigneron. Ejer Jean-Pierre Bailly er 6. generation på vingården, som ejer 17 hektar midt i det lille område, der sammen med nabo Sancerre på vestbredden af Loire er essensen af druen sauvignon efter mange kenderes mening. 

Rob's Range Coonawarra reserve... 49,95
Cabernet sauvignon Coonawarra "Terra Rossa", Australia (aftappet i Danmark)
Bedste KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/9

Storebror til den daglige Rob's. Den bør være et rigtig godt køb til 50, da den kommer fra det fine Coonawarra, et af de køligere og gode områder nær kysten syd for Adelaide. Giver vine fuld af frugt og fylde. En flot etiket, som kan minde mig lidt om Penfold's. Måske ikke helt tilfældigt - aftapper Globus kan noget med etiketter! 

de Bortoli "Aus" rød/hvid/rosé... 40,-

shiraz, chardonnay eller rosé, Riverina, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 5/9
Aus er trods etikettens "Reserve" en basisvin fra det store næsten 100-årige hus grundlagt af indvandrere fra Norditalien. Den røde beskrives som ret lys, men fyldig og blød. Den hvide er pæn og nydelig uden særlig karakter -ikke min smag. Men god pris! 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina

Barão "Timbre" Douro Reserva ... 59,95

2020. Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 5/9

Husker vinen (ældre år med anden etiket) som klassisk Douro i en herlig tilgængelig stil, meget mørk, intens frugt, kraftig, mere afrundet end mange, men stadig med en del tannin. Godt til vildt -giv den lidt luft og server den kælderkold. 
      Samme hus leverer en masse Portvin -Maynard's i Rema1000, Menéres og Feuerheerd i Salling og Barão de Vilar i Meny. Rødvinen laves af præcis de samme druer (4-6 forskellige, bl.a. tinta do roriz, tinta cao, touriga osv). 

Maydell Baden grauburgunder... 79,95

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 25/7

Baden, Tyskland. Jeg har ikke smagt disse vine fra Bimmerle, en stor privat vingård i det nordlige Baden med en årlig produktion på over 1 million fl. fra eget domæne + 40 druedyrkere. Men god pris for Baden. 
    Grauburgunder hedder pinot gris på den anden side af Rhinen -ALsace- og giver lignende vin i Baden. En fyldig vin, men kun smagt for mange år siden, hvor jeg noterede en lille restsødme. 
    Maydell er trods det adelige fornavn Baron vine til kæderne, bl.a. Lidl i Tyskland, hvor en lignende vin sælges til ca. 40 kr.