Søg i 1200 opslag:

21/09/2024

Sumo Man er bedre køb end Kung Fu Girl

Når vi har en Kung Fu Girl, må vi også have en Sumo Man. Og jeg vil tro, at tyske Sumo Man (39 kr) bør vække større bifald end den kostbare modstander fra USA! Og så er den mindst lige så god til sushi. 

I denne uge har Coop's 365Discount de bedste tilbud med en herlig Sumo Man riesling til blot 39, som bør give Kung Fu girl (99 i Rema, 95 i Bilka) noget at tænke over! 

    365Discount har også den gode 100% Grenache Detective, som også har fået en hvid makker i form af chardonnay. Desuden ok Chablis til blot 89. 

Tæt på er Rema1000 med økologisk Rhone, Monastréll og Malbec fra hhv Frankrig, Spanien og Argentina til blot 40 kr + den gode Carolina Gran Reserva (59) og italienske Dezzani Monferrato til 55 (10% op siden juni).

    Netto's bedste bud er KingPin (45), som kunne fås i storebror Bilka til 39,83 (v6) indtil torsdag. Der er desværre ikke spændende tilbud i Lidl i denne uge. 

Bedste KØB: Sumo Man riesling - Organic Rhone/Spanien/Argentina Rema1000 
Godt KØB: Faustino VII rød/hvid - 100% "Detective" rød/hvid - Chablis Tassy - Coto Rioja rød/hvid/rosé - Carolina Gran Reserva rød/hvid - Dezzani Monferrato/Piemonte rød - KingPin rød/hvid - Chivas 12 år whisky

uge 39/2024

Sumo Man riesling... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), 365Discount, indtil onsdag 25/9

Vi har allerede Kung Fu Girl (fra Washington, 99 i Rema denne uge, 95 i Bilka, stadig for dyr), så hvorfor ikke en Sumo Man? En vin, der er god til asiatiske retter ikke mindst sushi! 

    Ikke fra Over There, men hentes lige syd for grænsen til Rheinhessen Tyskland. Et køligere klima, så en mere mineralsk vin. Vent en lys, aromatisk vin med ren aroma, let til middel krop og fin syre, som balanceres af lille sødme (15g/l). 

     Vinen koster i Finland (som ofte har lave priser) 12€, dvs. 90 kr, så til 39 lidt af et fund. Ikke smagt med denne etiket, men vinen leveres af Hechtheim kælderen, den tyske del af giganten GCF, som også står bag den ganske gode Abtei Himmerod 

Faustino VII rød/hvid... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), 365Discount, indtil onsdag 25/9

Faustino er mest kendt for Rioja Reserva (1/3 af al reserva tappes her), som ofte er superkøb i Danmark. Faustino VII ser ingen eg, men er også ganske ok og glimrende køb. Men hvor kommer vinen fra? 
     Den røde garnacha er blot "Spain", dvs. næppe fra Rioja, men formentlig fra nabo Navarra, hvor Faustino også har et hus. En enkel vin med åben bærnæse, fyldig og blød -men langt fra Rioja i intensitet (og for mig mindre sjov end den sydfranske 100% til 49).  
    Jeg ved, at den røde Rioja "VII" også fås. Heller ikke det store sus, men for mig mere sjov end garnacha vinen. 
     Den hvide er Rioja, men også en simpel landvin, som dog er tæt i kvalitet på den hvide Faustino

100% "Detective", rød/hvid ... 49,-

100% grenache eller chardonnay, Sydfrankrig

Godt KØB + *** (3/5), 365Discount, indtil onsdag 25/9

Er tæt på topkøb. Den røde grenache er en favorit, og jeg elsker Sydfrankrig. Smagt én gang sidste sommer. Vinen er stærk (15%), sympatisk, krydret frugt, enkel, men sympatisk Rhone-type, mangler lidt dybde. Men rigtig god til 49.

    Fås også som hvid chardonnay, som jeg vil tro, ligner de andre sydfranske chard'er, som ofte koster nærmere 60 i Meny, Føtex og Brugsen (f.eks. la Foule 59 i Rema1000 i denne uge). Så også godt køb.  

Chablis "Benoït Tassy"... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), 365Discount, indtil onsdag 25/9

Vent en letbenet, helt tør og frisk vin med vis stil og sart aroma af æble og hø, men uden større karakter -meget flot til prisen, men ikke mindeværdig. Og som egentlig er herlig ung, selvom mange nok vil finde lige så stor nydelse i den (meget dyre) 2020! 

    Kun smagt Chauvenet i moderkæden Brugsen, men mon ikke det er samme firma, et fint gammelt navn, der nu frister skæbnen som en næsten glemt del af giganten Boisset, som lægger mere vægt på Moreau Chablis end disse mærker.

Théodore Grasset, Rhone øko... 40,-

Også Valor monastréll og Malbec Argentina (økologisk, tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 22-28/9

Alle var på tilbud forrige år til 50, og nu er prisen 40 -en ekstremt lav pris på Rhone -og så økologisk! 
Jeg kender ikke denne vin, hverken leverandør eller smag. Kan meget vel være 4*, men nøjes med 3. En ældre årgang var let, men meget frugtig, har jeg læst. 
    Også Valor Organic monastréll (9, 3-4*), vin fra danske Hammeken i Spanien, tappet hos Globus i Brøndby. En solid, men uinspirerende vin, krydret, rund
    Bedre er Malbec Organic fra Finca San Carlos i Argentina (40, 3-4*), også tappet i Danmark, men positiv frugt, rund fylde og pæn længde (kun smagt med anden etiket i restaurant Det glade Vanvid). 

El Coto Rioja ... 50,- 

rød crianza, hvid og rosé Rioja, Spanien

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 22-28/9

Coto ligger i Oyón i Alavesa -men deler ejer og vinmarker med Baron de Ley, som sælges af Bilka og Føtex. Alle har det til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne. P.t. fås Ley Reserva i Føtex til 55 -et noget bedre køb. 
    En meget indbydende og lækker vin, som bare smager godt. Fik 92p/JamesSuckling. 
    Fås også som tør hvid og rosé, som jeg ikke har smagt -men mon ikke de til forveksling ligner Ley's hvid og rosé. De er gode -så køb bare pink Coto! 
Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.


Carolina Gran Reserva rød/hvid... 55,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 22-28/9

Et par af Carolina's bedre vine -2 trin op fra bunden, men stadig langt fra toppen! De er igen begyndt at få gode ratings, bl.a. 89-91p/100 fra Descorchados til cabernet og sauvignon. For mig er Assemblage -uden ratings- dog bedst.  
    Assemblage er mest malbec fra Cauquenes i Maule, uden kunstvanding, med 8 måneder i eg. Ganske stærk, men ret blid. Cabernet er mindre frugtig, men samme solide fylde -og vil have godt af et par år på flaske. Den hvide sauvignon er ganske sprød, frisk og ren. Fra det kølige Leyda. 

Dezzani, Monferrato eller Piemonte... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 22-28/9

Monferrato ligger et smukt bakket område mellem Asti og Po floden, i det østlige Piemonte. 
      Vinene er steget 10% siden juni, men er stadig gode køb, noget blødere, mere kommercielle, end jeg er vant til, men ganske gode. Vinene er domineret af barbera, dolcetto og bonarda druer, i Monferrato suppleret med lidt merlot.
     Monferrato bedst med lidt mere dybde, men begge er vine, der ikke afskrækker vindrikkeren -heller ikke, selvom du ikke kan lide Barolo.
      Dezzani er stort hus, som i dag ejes af Rocca, et meget stort hus i Puglia, som nok er mest kendt for sit samarbejde med danskeren Peter Vinding-Diers

N.B: Rema1000 har også tilbud på Corte Orsini Chianti Riserva (3*, 55,-), som er i en stil med mere tradition end charme. 

Kung Fu Girl rød/hvid...  99,-

hvid riesling Washington, rød pinot noir California

*** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 22-28/9

Den hvide er ganske lækker, intens aroma, frisk og ganske lækker. Men du kan få Sumo Man i 365 til 39 (tysk riesling), mens flere kæder har en anden Washington riesling til omkring 50, som også ligner. Så mon ikke Kung Fu har mistet sin slagkraft? Forresten er prisen 95 i Bilka i denne uge.  
    Den hvide er fra det kølige Washington, mens den røde pinot ere fra det varme California, ret sært, da netop pinot ere en drue, der trives bedst i køligt klima som Washington! 
    Huset blev grundlagt for 20 år siden af Charles Smith og er i dag næststørst i staten med ca. 8 millioner fl/år. Det ejes af et af verdens største vinhuse, Constellation, som står bag bl.a. Mondavi, Selak's, Ravenswood og (mange) andre.

Val de Meigas albariño... 99,- 

**** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 22-28/9

Rías Baixas. Er steget 10 kr siden juni. En god snarere end stor albariño, dvs. en fyldig, aromatisk, men ren tør hvid med god dybde. Fair pris, men slet ikke discount-pris! 


Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 39,8... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 27/9

Noget dyrere end 39,83 (v6) i Bilka indtil torsdag, men stadig godt køb. 

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) er flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde

       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. Rosé ikke smagt. 

    Flot udstyr med smuk etiket og tung flaske -et stort firma som Felix Solis har råd til dygtig designer. Den røde "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 

Chivas Regal ”12 år” Whisky.. 159,-

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 22-28/9
Da vinkenderen var ung, var Chivas den dyre whisky. Du kunne få den sidste år til 149, men i dag er 169-179 et mere normalt tilbud. Og 159 er en ok duty-free pris! En vellagret, let til middelfyldig dram med meget aroma og blød, lang smag med lidt sødme. Johnie Walker Black er mere mig med sin røgede bouquet, men seriøse Tastings gav Chivas 91p i 2019.