Søg i 1200 opslag:

20/09/2024

Meny: flot Rhone og god riesling!

Du vil næppe vælge Rolls Royce eller Ferrari, hvis du vil købe en god bil en lav pris! Sådan er det også med vin -vil du have god vin til en god pris, så skal du undgå de mest kendte navne. 
Gå efter Lirac i Rhone snarere end den dyre nabo Chateauneuf du Pape! 

Meny har den gode Olivier & Lafont Lirac (79,95), som tilmed fås i en moden årgang (2019). 

    Kæden har andre gode køb som Ramon Bilbao Rioja (69,95) og ikke mindst August Kesseler's gode tørre Rheingau vine som Michelmark og Sandgrub (99,95). 

    Plus en flot "baby-Brunello" i form af Collosorbo (99,95), en prisbillig, men helt ok Champagne, Claude Moussé (179,95) samt Valdouro 10 årig Port (99,95). 

Bedste KØB: Olivier & Lafont Lirac - Ramon Bilbao Rioja "Crianza"
Godt KØB: August Kesseler Riesling Trocken - 
Cono Sur "Organic" rød/hvid - Collosorbo Rosso Montalcino - Valdouro 10 år Port - Crémant Bouillot Bourgogne - Champagne Claude Moussé 

uge 39/2024

Olivier & Lafont Lirac... 79,95

2019 Cru du Rhône, Frankrig 

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 26/9

Set i 2019, som er moden nu. Rød grenache (75%) + syrah. Meget mørk, intens aroma af sorte bær og krydderi, stærk (op mod 15%), middel til fuld krop, fast, med del syre, men bagved en afrundet, kraftig vin.
    Lirac er ofte topkøb. Den er slet ikke så kendt end naboen Chateauneuf du Pape.  Alligevel leder du forgæves efter ordet "Rhone" på etiket, for de arrogante franskmænd mener, at enhver kender Lirac: 
    904 borgere (hele kommunen, ikke kun byen) stik vest for Chateauneuf. Lirac er et af de ældste Crus i Rhone-dalen (1947, 25 år før Gigondas blev et Cru). Den er dog fortsat langt mindre kendt -Bordeaux-folk forveksler den endog med Listrac fra Médoc!
      Baptiste Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er en ny generation vinhandlere, der laver vin i forskellige kældre, som de sælger under eget navn. De har lavet vin i Frankrig, Europa og USA, før de i 2011 købte en kælder i Lirac, hvor denne vin kommer fra.  
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet Rhône og Lirac at være bedre køb end de dyrere vine fra f.eks. Châteauneuf.

August Kesseler Riesling trocken... 99,95

2022 Sandgrub eller Michelmark, "Erste Lage", Rheingau Tyskland

Godt KØB + **** (4/5),  Meny, indtil torsdag 26/9

Har ikke smagt disse i 2022, kun i 2020 og 21: En fint koncentreret tør hvid med middellang smag. Overlegen i duft og sprød eftersmag -og er endog bedre den følgende aften med nogle danske asparges (38 for 500g).  
     Kesseler leverer superb rød pinot noir (spätburgunder), men mindst lige så fine riesling-vine. For 100 år siden ejede vingården blot 2,5 hektar, men siden begyndte vingården at vokse. I dag ejer  vingården 33 hektar fra Lorch i vest til Hattenheim og Erbach i øst. 
    "Erste Lagen" -"1.Cru"- defineres af VDP (Deutsche Prädikatsweingüter, en forening af førende vingårde). Begge er "Erste Lage", ikke "Grosse Lage", som er de bedste vinbjerge som Marcobrunn eller Hohenrain, de bedste skråninger i Erbach. 

      Kesseler har et fint ry (4* af 5 i Gault-Millau) for både rød pinot (1/3) og hvidvin (2/3). Vingården har siden 1995 været medlem af VDP

Ramon Bilbao Rioja "Crianza", kr/fl v3: 66,67 

3 fl: 200. Bedste KØB + **** (4/5), shop.Menyindtil torsdag 26/9

Ramon Bilbao fylder 100 år i 2024, men var i mange år et synonym for billig Rioja. I dag ejes huset af likørgiganten Zamora og er blevet moderniseret. Ofte spændende vin i store mængder fra 200 hektar ejet + 900 på kontrakt. 
      Crianza får kold maceration og gæring, et år i eg. Frugtig vin med fint bær/krydderi, medium fylde, fast og ganske lang afrundet smag med vis friskhed -ikke ueffen til vildt. Ikke smagt, men kan se, at både 2019 og 20 har fået 91p/Guía Peñin (mod 86-88p til ældre år). 
    Til samme pris Soave Classico Cavalmarmo (3 fl: 200, 3*?), som jeg desværre ikke kender.  

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

Cabernet Carmenere, pinot noir, hvid chardonnay, økologisk, Chile

Godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 26/9

Lidt dyrere end i vinter (49,95), men stadig god pris. Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 

      Ikke alle smagt, men pålidelige kendere er tilfredse -især måske for de røde: cabernet carmenère -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde, blød. Den hvide chardonnay er nydelig, med friskhed og tør ren smag -men mangler blomst, synes jeg. Vinene kan nydes unge. 

Collosorbo Rosso Montalcino... 99,95

Godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 26/9

Set i 2021. Collosorbo er ikke en af stjernerne for Brunello, men deres vine er altid gode -både Brunello og den mere ydmyge Rosso. 2021 fik 90p/Falstaff og vistnok 92p/Jyll-Posten med ordene: "Smager som Brunello. Kaskade af fuldmoden, forførende frugt. Flot dybde, perfekt doseret fad, store søde tanniner. Imponerende koncentrationen og bundtræk her, men vinen er stadig frisk og flot balanceret".. 

Collosorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino i området Sesta. Vingården ejes af Giovanna Ciacci og døtrene, Laura og Lucia Sutera Sardo.

Leopard's Leap rød/hvid... 59,95

Rød cabernet sauvignon, hvid chenin blanc, Western Cape Sydafrika

*** (3/5),  Meny, indtil torsdag 26/9 
Et af de nyere huse i det lille Franschhoek i Sydafrika, ejet af forretningsmand. Druerne er dog hentet i det store Western Cape (omkring Kap det gode Håb -med 300 km mod både øst og vest).

Den hvide er typisk tør hvid chenin med rig aroma, middel fylde og tør, ren eftersmag. 

Den røde cabernet ikke smagt, men skal være ganske god uden at gøre meget væsen af sig. 

Casalforte Ripasso... 69,95

*** (3/5),  Meny, indtil torsdag 26/9
Kan se, at den ellers gavmilde Maroni "kun" har givet denne vin 95p, ikke de normale 110. Så der er nok noget ægte vin i denne. Men den er steget fra 60 til 70 kr og er ikke længere så godt et køb. 
    Vinen kommer fra Riondo kælderen i Soave, del af Collis, et 2.grads kooperativ, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men gode takter loves i en middel-Ripasso. I Valpolicella er kælderen dog vest for sit kerneområde. 

Valdouro "10 år", tawny Port.. 99,95

 Godt KØB + **** (4/5),  shop.Meny, indtil torsdag 26/9

En god, klassisk 10 årig Port med nydelig bouquet og ret sød, pænt lang smag. Men især er vinen måske et tegn på krise i Portvinshandlen? 
      Firmaet "Valdouro" findes ikke. Men mærket er ét (af mange) fra Taylor Fladgate familien, som vel mest er kendt fra mærkerne Taylor, Fonseca og Krohn. Deres 10 årige tawny er normalt (for) dyr, så måske kanaliserer de overskydende vin ud under andre navne som dette, så den er måske identisk med Taylor eller Fonseca. 

Crémant Louis Bouillot, Bourgogne... 99,95

Godt KØB + *** (3/5),  Meny, indtil torsdag 26/9
Mærket har 150 år bag sig med bobler og har i 25 år tilhørt giganten Boisset, som leverer bl.a. crémant under mange navne, som alle kommer fra Bouillot's kældre. Vinen laves klassisk, dog uden malolaktisk gæring og med lagring på flaske over 12 måneder før degorgering. 
    Bouillot selv er en tør, frisk og ganske sprød crémant med diskret aroma og ren eftersmag med vis dosage (ca 12 g/l). Vinen fik 2*/3 af Guide Hachette i 2024 -og et nyt, meget pænere udstyr (synes jeg). Vinen koster godt 90 dkr i Sverige, så ikke just topkøb i Meny! 
    Jeg vil tro, at vinen er tæt på (og måske identisk) med crémant Charles de Fère (Føtex og Bilka) og Pierre Ponnelle (engang i Irma). 
      

Champagne Claude Moussé... 169,95

Fås i brut og sød demi-sec. 

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 26/9

Jeg har kørt gennem den lille flække, Monthelon nær Pierry syd for Épernay, men helt overset dette lille domæne med 8 hektar fordelt på ikke mindre end 40 parceller i 9 forskellige landsbyer, dog mest omkring Monthelon.   
      Familien har ejet det gennem 5 generationer og begyndte at sælge deres vin i 1970. 
      Denne vin er Tradition, husets unge vin, lavet af 80% af den sorte drue, pinot meunier, som passer godt til den lidt tunge, kølige jord omkring Moussy og Monthelon + 20% chardonnay. 
    Da skallerne fjernes før gæring, bliver vinen hvid. Den tappes med lidt gær og får brus ved 2.gæring på flaske. 
     Har desværre ikke smagt vinen, men forvent en tør (restsødme blot 8 g/l), frugtig (lidt æble), middelfyldig Champagne med fint mousse og ren eftersmag.