Søg i 1200 opslag:

16/09/2024

Ugens 17 vinkøb: De bedste køb er billigst!

Uge 38 er en god uge, hvis du skal spare. Faktisk er det kun 7 af 17 vinkøb, der vil koste dig mere end 50 kr flasken! Og faktisk er mange af de billige vine af god kvalitet. 

Det bedste køb er måske den italienske Ripasso Valpolicella, som laves af det gode kooperativ i Negrar (39, Lidl).

    Den fine Ezimit fra Makedonien (nord, altså) i Brugsen er tæt på. Både den røde pinot og den hvide chardonnay har en klasse, du sjældent finder i vin til 49 (med Coop-medlemskab). Brugsen tilbyder også en grøn Veltliner fra Østrig (35). 

    Der er brus til sensommerfest/konfirmation -Prosecco Extra Dry (49) og Crémant Alexis Lichine (59) samt en flot 19-årig Portvin, Burmester 2005 (159). 

    Igen en stærk uge for Brugsen (7 vinkøb + 1 tilbud i 365Discount) fulgt af Sallings Føtex, Bilka og Netto med 7 køb. Meny og Lidl har hver et tilbud på listen, mens Rema1000 ikke har vintilbud i denne uge.   

    Alle vine er tappet nær grostedet, om andet ikke er nævnt.

10 vinkøb under 50,-

TwentyOne rød/hvid, kr/fl v6: 32,50

6 fl: 195, rød garnacha-merlot, hvid moscato-verdejo, Spanien

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 19/9

Ikke smagt, men næppe helt så god som Kingpin, også fra giganten Felix Solis. Men formentlig ganske ok hvid og rød -især til prisen (også tilbud i Netto, 39). Vinene er lavet på 2 druer, ikke en (som anført i tilbud). 

    21 alias blackjack er et kortspil, hvor det med 2 kort gælder om at slå casino'et ved at få tæt på 21. Derfor vin af 2 druer. 

Era Grüner Veltliner... 35,-
*** (3/5), Coop365Discountindtil onsdag 18/9
Bestemt ikke fin vin, men meget lav pris østrigsk vin, tappet i Tyskland af Peter Mertes i Bernkastel, måske Tysklands største vinhus. 
     Mangler veltliner'ens peber'agtige sprøde rige aroma, men ganske ok tør hvid med ren smag og vis friskhed. Men selv en jævn østriger er ikke ringe.


Valpolicella ”Ripasso”.. 39,-
Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, fra søndag-lørdag 15-21/9 (normalt 79)
Dyb farve, masser af sød frugt i duft og smag, middel fylde, blød, fine noter af kirsebær og lakrids, men vinen er ingen tung frugtbombe, men tør og rimeligt præcis. En alsidig vin t il krydret mad. 
    Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af ”Valli di Verona” på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar. Vinen er måske ikke den bedste herfra, men bedre end mange!    
    Lidl har italiensk uge, dvs. også italienske specialiteter som småkager, frysemad samt ikke mindst god Limoncino (69) og Grappa (99). 

Le Arche rød/hvid/rose... 39,-

Bardolino rød eller rosé "Chiaretto", hvid Garda Garganega-Pinot Grigio, rød Rossogrande

*** (3/5)Føtex, indtil torsdag 19/9

Mens Portillo er en solid brumbasse, er le Arche en let vin, især Bardolino. En sjældenhed i vore dage, så denne vin får altid ros af mig. 

    Den røde er meget behagelig, diskret åben frugt, let, rund, mens Rossogrande har mere fyldig, en let ok ripasso-type. Chiaretto rosé er ret neutral, men tør og ren, mens den hvide Garda på garganega (og grigio) også er til den diskrete side, men ren og frisk, en rigtig sommervin! Meget egnet til både buffet og glas i utide. 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 39,83

6 fl. 239. Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 19/9

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) er flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde

       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. Rosé ikke smagt. 

    Flot udstyr med smuk etiket og tung flaske -et stort firma som Felix Solis har råd til dygtig designer. Men altid et topkøb fra Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 

Mateus rosé/hvid, Portugal... 40,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Lyserød een lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Meget let drikkelig terrassevin til et glas i utide. Den hvide er mere tør, men ganske frugtig og rimeligt frisk.

      Etiketten prydedes af Casa de Mateus, et eventyrsmukt minislot lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 
     Blandt mange fans er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Crosby Stills & Nash og Hollies), Jimi Hendrix og gennem næsten 25 år for dronning Elizabeth II. Om vinen hjalp hende til 70 år på tronen ved jeg dog ikke!


Montgras Organic sauvignon blanc ... 45,- 

**** (4/5), Netto, indtil fredag 20/9

Montgras vil også være økologisk og har bl.a. denne vin (fås også som pinot). Ikke set på hylderne endnu, men mener den kommer fra det kølige Aconcagua. 
    Heller ikke smagt, men tvivler på, at den kan matche den flotte Amaral (fås på tilbud til 50-60). 2022 begejstrede dog kræsne franske Bacchus (90p/100). Kold maceration før gæring, meget aromatisk, frisk og helt tør. Til 45 nok et topkøb! 

Why Not? rød/hvid/rosé... 49,- 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, brus prosecco, Italien 

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale)Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag, selvom smagen er rimeligt tør. 2020  fik 90p af 5StarWines og 2021 5*/5 af Vinavisen.  
      Den hvide er en mere anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). Rosé vil jeg ikke bruge penge på.   
    Contri er kendt for billig spumante, men i dag ses mest friskfyr’agtige designer vine baseret på primitivo (zinfandel), som hentes længst mod syd i Italien og tappes i kælderen ved Garda.

Ezimit rød/hvid, Makedonien... 49,-*

*: kræver Coop-medlemskabPinot Noir eller Chardonnay, Nordmakedonien

Bedste KØB + **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 20/6


Højt liggende vingård mellem Skopje og Thessaloniki, dvs i det klassiske Makedonien (om end uden for Grækenland). Begge matcher fint basis-Bourgogne og overgår mange kopier fra Sydfrankrig og Den ny Verden

    Den røde har smuk pinot farve og en ren, indbydende frugt, pæn længde, i den bløde ende, men stadig med lidt struktur. Set i 2021 med 89p + 5* af Rydberg i Ekstrabladet.

    Den hvide har rig, ren aroma, god fylde med fin syre bagved. 6*/6 af Vinbladet i 2023, 90p af Jancis Robinson i ældre årgang

    Vingården har 30 år bag sig og er hypermoderne (med oldtidsvingård i nabolaget). 


Prosecco "Bianca Nera"... 49,-

*** (3/5), Coop365Discountindtil onsdag 18/9

Denne prosecco har et ganske flot udstyr og får ros af kyndige smagere. Den har hidtil været solgt til 59 -på tilbud! En god prosecco med fint brus, ren frisk aroma af æbler og akacie, enkel smag med god syre til sidst, balanceret af lille sødme 

    Et mærke fra Botter. et meget stort familiehus, som har leveret til Irma siden 1970erne og siden til resten af Coop.

3 vinkøb 50-70,-

Spier "Vintage" rød/hvid... 50,-

Rød cabernet-blend, hvid blend (tappet i Danmark)

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

"Vintage" er endnu en serie Spier vine, en klasse over de normale Signature mv, men formentlig under Yellow Wood. Druerne er hentet i Coastal området, lidt mindre (og finere) end Western Cape. 
    Rød er et Bordeaux-blend meget kommerciel med masser af fylde og sød frugt i duft og smag, afrundet blød smag. 50% merlot, 40% cabernet, 10% petit-verdot, lagring i små egefade. 
    Den hvide ikke smagt, men Rydberg er tilfreds i DinVinguide: "Blend af chardonnay, chenin blanc og viognier. En fyldig meget ligefrem og frugtig vin som især til prisen fungerer flot. Simpel men med en fin frugtig afslutning." 

Salentein "Portillo", rød/hvid/rosé... 50,- 

rød merlot, hvid sauvignon, rosé, Argentina
**** (4/5)Føtex, indtil torsdag 19/9

Portillo ("Den lille dør") kan kaldes 2.vinen til husets velkendte Barrel Selection". Den købte jeg til 50 for et par år siden, men prisen er nu nærmere 80 kr (på tilbud). 
    Og Portillo er egentlig rigtig god i en frugtig, solid fyldig stil. Har desværre kun smagt malbec og chardonnay, men vent god vin til fair pris. 
    Salentein ligger i Uco, hvor den har nogle af de højest liggende vinmarker, og hele 800 hektarer. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 


Cremant Alexis Lichine ... 59,- 

Brut hvid/rosé Bordeaux, Frankrig

*** (3/5), Netto, indtil fredag 20/9

En nydelig duft, enkel, men ren og sprød, som går igen i smagen. Fint brus fra Champagne-metoden og aroma fra Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 
    Alexis Lichine var også en af de første til i USA at sælge cabernet og chardonnay i stedet for navne som Chablis, Champagne og Burgundy -som alle kom fra samme grosted, California! Han er for længst væk, og hans firma er et (af mange) navne ejet af GCF. 

4 vinkøb over 70,-

Ramón Bilbao "Edicion Limitada"... 79,95 

**** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 19/9

2020 Rioja. Ramon Bilbao har 100 år bag sig, men var i mange år et synonym for billig Rioja. I dag ejes huset af likørgiganten Zamora og leverer ofte spændende vin i store mængder fra 100 hektar ejet + 900 på kontrakt. 
      "Edicion" er en crianza fra særligt udvalgte fade (ca. 900, dvs. op mod 300.000 fl). Kold maceration og kølig gæring i store egefade, 15 måneder i små fade af fransk eg og ingen filtrering giver en meget frugtig vin med overdådig frugt, medium fylde og ganske lang afrundet smag
      Herlig ung, men god balance. Ren tempranillo fra skråninger omkring Haro. 2020 får meget ros af gode kritikere (bl.a. 91p/Peñin og 92p/TimAtkin). 

Museum Reserva, Cigales... 85,-
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 19/9

En klassisk flot vin til en særdeles rimelig pris. Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot nu og bør nok nydes inden for 3-5 år. Set i 2019 og 20 med 91-92p/Guía Peñin. 
     Cigales er et lille område nær Valladolid mellem Toro, Rueda og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, indtil Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind i 1999 med en 100+ mill. kr investering. 
     I dag har flere nu fået øje på Cigales takket være Museum. En billedskøn bodega med eget kunstmuseum /deraf vinens navn)- og en stor vingård med flotte vine i en nuanceret magtfuld stil. Reserva lagres 22 måneder i eg i kældre, som også er lidt af et kunstværk. Siden et år eller to på flaske. 

Aventino "200 Barrels", Ribera del Duero... 99,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

En flot vin fra Spaniens danske vinhus, Hammeken nord for Alicante. Men jeg er ikke helt vild med, at en Duero får navnet Aventino, den mest fredelige af Roms 7 høje! 

     Meget dyb farve, meget rig aroma, stadig med frugt, middel til stor fylde i en poleret stil, ganske lang -mangler nok  lidt i intensitet og dybde, men til denne pris et hit! 

    En af husets bedste Duero vine -som navnet antyder er der "200" fade af den, blot 60.000 flasker. Fra gamle vinstokke med lavt udbytte. Den aktuelle fik 2020 fik 92p/WineEnthusiast, 91p/Spectator og Peñin. 

Burmester 2005 Port... 159,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Topkøb for 19 år gammel Port. En smuk ravgylden farve, rig bouquet af nøder og frugt, fyldig og lang, blød og sød

    Med rette rost i flere guider, bl.a. de maksimale 6 stjerner i Ekstrabladet og 17,5/20 fra Oldenburg, der om nogen kender sin Portvin! Senest også 5* og bedste køb fra Skovenberg i Vinbladet nov.23. Perfekt til en dessert med chokolade eller tærte med frugt. Men også gerne alene, med eller uden kaffe og cigar!