Søg i 1200 opslag:

13/09/2024

Klassisk Bordeaux, herlig makedoner og sydafrikaner!

Brugsen slapper en smule af efter at have toppet min "must buy" liste hele sommeren. Kæderne har stadig urimeligt mange tilbud, men ikke helt så aggressive priser i næste uge.

Fra Kvickly og Superbrugsen er Ezimit fra Makedonien nok ugens "fund" og superb til 49 (men kræver Coop-medlemsskab). Plus også Ségur, en flot klassisk Médoc (69), og Spier "Vintage" flot til 59, mens Burmester 2005 nærmer sig 20 år og er topkøb til 159.   

    Why Not? er ok kommerciel zinfandel mv (49), mens Aventino er flot Ribera del Duero (99) som også Yealands fine reserve hvidvin (79). 

    Vi nærmer os efterårets konfirmationer, så der er også tilbud på god Prosecco Barocco (59) og en sød, rød Brachetto til den eventyrlystne (men de fleste kan lide den). Plus gode priser på whisky, rom, Cognac mv. 

Bedste KØB: Ezimit rød/hvid Makedonien - Ségur Haut-Médoc - Spier "Vintage" rød/hvid - Burmester 2005 Port 
Godt KØB: Why Not? rød/hvid - Art Nostros pinot noir + chardonnay - Aventino 200 Ribera Duero - Yealands Reserve sauvignon blanc - Macon Villages Moillard - Mateus rosé/hvid - Fat Bastard rød/hvid - Hardy's Crest rød/hvid - Amarone Pagus Bisano - Prosecco Barocco - Brachetto "Suagna" - Jameson whiskey - Chivas Regal 12 år whisky - Havana Club 7 år rom - Glenlivet 12 år malt whisky

uge 38/2024

Why Not? rød/hvid/rosé... 49,- 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, brus prosecco, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale)Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag, selvom smagen er rimeligt tør. 2020  fik 90p af 5StarWines og 2021 5*/5 af Vinavisen.  
      Den hvide er en mere anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). Rosé vil jeg ikke bruge penge på.   
    Contri er kendt for billig spumante, men i dag ses mest friskfyr’agtige designer vine baseret på primitivo (zinfandel) som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!”, som hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto omkring kælderen ved Garda.

Ezimit rød/hvid, Makedonien... 49,-*

*: kræver Coop-medlemskab, Pinot Noir eller Chardonnay, Nordmakedonien

Bedste KØB + **** (4/5), kun Kvickly, indtil torsdag 20/6

Begge matcher fint basis-Bourgogne og overgår de fleste kopier fra Sydfrankrig og Den ny Verden. 

    Højt liggende vingård mellem Skopje og Thessaloniki, dvs i det klassiske Makedonien (om end uden for Grækenland) -et sted, vi nok forbinder mere med Alexander den Store (der som 30-årig havde skabt et af de største riger i Verden!). 

    Den røde har smuk pinot farve og en ren, indbydende frugt, pæn længde, i den bløde ende, men stadig med lidt struktur. Set i 2021 med 89p + 5* af Rydberg i Ekstrabladet.

    Den hvide har rig, ren aroma, god fylde med fin syre bagved. 6*/6 af Vinbladet i 2023, 90p af Jancis Robinson i ældre årgang

    Vingården har 30 år bag sig og er hypermoderne (med oldtidsvingård i nabolaget). 400 hektar vin (30 druetyper inkl. de klassiske vranec og plavac). Vinene sælges i 40 lande fordelt på hele verden og præsenterer sig flot.  

Ségur, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Set i 2018. En flot klassisk Médoc (med 89-90p fra VertdeVin), som jeg vil lagre 3-6 år endnu. Smagte 2015 sidste år og 2009 i 2021, begge meget flotte. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. 
    Familien Segur var det mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder i Bordeaux. Markis Alexandre de Ségur sagde, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Familien Ségur ejede også andre vingårde inkl. dette charmerende slot nærmest Bordeaux by indtil den franske revolution. 

Spier "Vintage" rød/hvid... 50,-

Rød cabernet-blend, hvid blend (tappet i Danmark)

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

"Vintage" er endnu en serie Spier vine, en klasse over de normale Signature mv, men formentlig under Yellow Wood. Druerne er hentet i Coastal området, lidt mindre (og finere) end Western Cape. 
    Rød er et Bordeaux-blend meget kommerciel med masser af fylde og sød frugt i duft og smag, afrundet blød smag. 50% merlot, 40% cabernet, 10% petit-verdot, lagring i små egefade. 
    Den hvide ikke smagt, men Rydberg er tilfreds i DinVinguide: "Blend af chardonnay, chenin blanc og viognier. En fyldig meget ligefrem og frugtig vin som især til prisen fungerer flot. Simpel men med en fin frugtig afslutning." 

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8/8

Nær Stillehavet i Chile er klimaet køligt, og tågen vælter ind fra det kolde hav om morgenen. Her laves gode "Cool Climate" chardonnay og pinot i Bourgogne-stil. Vinene er blødere og stærkere, men kan måle sig med ok vine fra Frankrig til ofte højere pris. 
   
Den hvide chard har 14% alkohol, men der er syre under og et let strejf af eg. Selv jeg, der generelt hader chard, kan få den ned pga syren. Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, ret blød, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter.
      Skal have lagret et år i fransk eg. Pinot '22 fik 86p/Thomas Rydberg. Ikke smagt i adskillige år.

Aventino "200 Barrels", Ribera del Duero... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

En flot vin fra Spaniens danske vinhus, Hammeken nord for Alicante. Men jeg er ikke helt vild med, at en Duero får navnet Aventino, den mest fredelige af Roms 7 høje! 

     Meget dyb farve, meget rig aroma, stadig med frugt, middel til stor fylde i en poleret stil, ganske lang -mangler nok  lidt i intensitet og dybde, men til denne pris et hit! 

    En af husets bedste Duero vine -som navnet antyder er der "200" fade af den, blot 60.000 flasker. Fra gamle vinstokke med lavt udbytte. Den aktuelle fik 2020 fik 92p/WineEnthusiast, 91p/Spectator og Peñin. 

Yealands Reserve sauvignon blanc... 79,-

2023 Marlborough New Zealand 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Prisen var 59 for et par måneder siden, men du får stadig meget sauvignon til 79. Overdådig aroma, frugt og flint, fyldig, pænt lang, med meget frugt i smagen, som balanceres pænt af sprød syre. God til sushi og fyldige salater. Årgang er 2023 med sølv på IWC og 94p/Wine Orbit. 

    Vinene laves af kvindelig vinmager Natalie Christensen (af dansk afstamning) og er en klasse over den normale (gode) Yealands og kommer fra de bedste parceller i det kølige Awatere, lige under Single Block. 

Macon Villages "Moillard"... 79,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Moillard er Bourgogne -grenen af giganten GCF, som også omfatter Calvet og Francois Martenot (der ses i Føtex/Bilka). Huset har et stort domæne i området, så vinen er helt ok. 

    Men vent ikke for meget, lys, let og med diskret aroma med lidt hø og blomst, let, tør, middel længde. Ret enkel, men helt ok og god til prisen. 2023 fik 87p/100 af Andreas Larsson, der engang blev valgt som verdens bedste sommelier. 

Mateus rosé/hvid, Portugal... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Lyserød een lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Meget let drikkelig terrassevin til et glas i utide. Den hvide er mere tør, men ganske frugtig og rimeligt frisk.

      Etiketten prydedes af Casa de Mateus, et eventyrsmukt minislot lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 
     Mateus gjorde Sogrape til Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre.         Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.
       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Crosby Stills & Nash og Hollies), Jimi Hendrix og gennem næsten 25 år for dronning Elizabeth II. Om vinen hjalp hende til hele 70 år på tronen ved jeg dog ikke!

Fat Bastard rød/hvid... 40,-
 rød cabernet-sauvignon, hvid chardonnay, Frankrig

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Cabernet er mørk, fyldig, med lidt syntetisk, men indbydende aroma og ret blød eftersmag med lille restsødme, som vil tiltale mange. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for mig, men en god allrounder. 
    "En fed bastard" oser mere af design end kvalitet. Og jeg har også før været mere positiv end i dag, hvor jeg stadig mangler at smage den hvide. Engelske Boutinot har skabt stort firma på at lave vine til de kræsne engelske supermarkedskæder -her en fransk vin i australsk stil. 

Hardy's Crest rød/hvid/rosé... 40,-

rød cabernet-sauvignon shiraz, hvid chardonnay sauvignon,, Australia (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Årgang 2020 fik 5*/Vinavisen, mens 2019 fik 86p/Decanter Award. 
    Den hvide er tør, middel fyldig, med nydelig frugt, en vis friskhed med lidt syre, som dog kan virke lidt påtaget. 
      Hardy's er faktisk et af de ældste huse i Australien (1853), ikke længe efter, at Adelaide blev grundlagt som en "fri" modelby uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne! Crest er en gedigen supermarkedsvin uden større karakter, men slet ikke ringe.
     

Rosso Fuoco rød/hvid/rosé... 40,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Ok "bread-and-butter" vin. Den røde er nok bedst -rund, krydret fylde- men den hvide (trebbiano og chardonnay) er ganske frisk for vin fra Italiens hede hæl, mens rosé vinen er gennemsnitsvare, men dog tør! 
    Botter ved Treviso har knap 100 år bag sig. De begyndte at sælge på flaske i 50erne, eksportere i 60erne, og i dag eksporteres 90% af produktionen. Huset var i 70erne Irmas leverandør af billigvin på 2 liter flaske o.l., og dengang som nu kommer det meste af vinen ikke fra det velhavende Treviso, men fra det varme Syditalien, hvor huset laver vinen og sender den nordpå til tapning med nydelig etiket.  

Amarone "Pagus Bisano"... 159,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Trods 15% alkohol ret let for amarone (helt ok med mig!). Herlig aroma med svesker og blommer, fyldig, pænt lang, med en let tør eftersmag, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? Set i 2020, som nok ligner forgænger 2018 med 97p/Decanteren grotesk høj karakter. 

      Pagus Bisano er del af Valpantena, et stort, men godt kooperativ, der modtager druer og vin fra andre kooperativer, ialt 750 hektar. Falasco og Cantina di Verona er andre mærker.

Prosecco "Barocco"... 59,-

Godt KØB + *** (3/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9
Ikke smagt, men forventer fint brus, duft af æbler, let frisk og rimeligt sprød med kun lille sødme til sidst. 90% prosecco (glera), 10% chardonnay. 
    En god vin til sensommerfest eller en konfirmation! Et mærke fra Botter, så måske identisk med Bianca Nera (Coop365). Et meget stort familiehus, som har leveret vin til Irma siden først i 1970erne -og som (formentlig) overlever hos Coop.

Brachetto "Suagna", Piemonte, sød rød brus.... 59,- 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 19/9
En slags sød rød Asti med smukt rødt brus og en forførende aroma af hindbær. En specialitet i Piemonte, som går rent ind -og ud igen. Men ungerne elsker det! SmagpåVin gav den 5*. 

    Til samme pris Fontanafredda Moscato d'Asti (59, 3*). 

Burmester 2005 Port... 159,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Topkøb for 19 år gammel Port. En smuk ravgylden farve, rig bouquet af nøder og frugt, fyldig og lang, blød og sød

    Med rette rost i flere guider, bl.a. de maksimale 6 stjerner i Ekstrabladet og 17,5/20 fra Oldenburg, der om nogen kender sin Portvin! Senest også 5* og bedste køb fra Skovenberg i Vinbladet nov.23. Perfekt til en dessert med chokolade eller tærte med frugt. Men også gerne alene, med eller uden kaffe og cigar! 

Jameson Irish Whiskey... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Jameson er en rigtig god whiskey til begyndere - rig og ren i aroma, let (typisk for irsk), men ren og lang i smagen. Normalt er den heller ikke særligt billig -set til 169 i min lokale Bilka. 
    Men måske er jeg forudindtaget, da jeg har været på tur på det gamle destilleri i Bow street, Dublin. Her får man smagt hele porteføljen, hvor denne standardudgave smages ud mod Chivas Regal og klarer sig rigtig godt!

      Som næsten al irsk whiskey er Jameson blend af malt og grain, destilleret 3 gange for en lettere smag og siden lagret et minimum af 3-4 år.

    Til samme pris Beefeater Gin 40%, Ballantine whisky, Absolut vodka (99, 3*) og Fernet Branca bitter (99). Enkelte kan være i 50cl flaske, ikke 70 og er således ikke gode køb.   

Chivas Regal ”12 år” Whisky.. 179,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Tidligere i år til 149, men 170 er stadig ok duty-free pris! En vellagret, let til middelfyldig dram med meget aroma og blød, lang smag med lidt sødme. Johnie Walker Black er mere mig med sin røgede bouquet, men seriøse Tastings gav Chivas 91p i 2019. 

    Til samme pris Havana Club 7 år rom (179 godt køb) og Normandin VSOP Cognac (179). 

Glenlivet 12 år Single Malt Whisky... 249,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19/9

Det første -legale- destilleri og den mest berømte (men ikke bedste) Single Malt. "Double Oak" (lagret i 2 typer eg, i hvert fad 6 år) giver en blid all-rounder med let sødme. Var i Skotland i juli 23, og her er prisen langt over 300, mens en 3 år ældre Glenlivet 15 herhjemme koster over 500.   

      Nyere ratings 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav meget dyrere Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og den superbe Glenfarclas 12 år 4. Stol ikke for meget på brugerstyrede guides! 
    Til samme pris også den fine Pascal Combeau XO Cognac (4*).