Søg i 1200 opslag:

08/09/2024

Barolo -historisk topvin fra Italien

Barolo var rødvinen, der gjorde Italien kendt som vinland. Barolo er dog ikke en vin for alle og enhver -farven er ret lys, smagen meget tør og kræver mange år på flaske for at blødgøre en magtfuld garvesyre. 

Vinen laves af den lokale drue nebbiolo i malerisk bakket område mellem Italiens gamle hovedstad, Torino, og Genua ved Middelhavet. 

    Vinen fik sit ry samtidig med, at Italien blev dannet som stat i 1861, hvor en Borgogno Barolo blev serveret ved banketten af kongen. Hans første premierminister Cavour lavede også vin i marchesi di Barolo, mens kongen selv boede på Fontanafredda i hjertet af Barolo.  

    En konge var så glad for vinen, at han afgav en ordre på 325 fade, ét til hver af årets dage (minus fasten). Derfor blev Barolo "Kongernes vin og vinens konge".  

    Vinmarkerne dækker dele af 11 små kommuner, ialt 2000 hektar, som årligt leverer godt 12 millioner flasker vin, ikke meget til en verden med utallige italienske restauranter, der gerne vil have landets mest berømte vin på kortet! 

Vinen: klar rød, sjældent meget dyb, duften præget af hindbær, blomme, læder, mere rig bouquet efter lang tid i glas eller på flaske. Smagen er tør, fast, meget elegant med markant garvesyre, der med mange års lagring bliver til en lang eftersmag. 

Lagring: loven kræver mindst 38 måneders lagring, 60 måneder for Riserva. Heraf skal vinen ligge mindst 18 måneder i egefade, typisk botti på omkring 2500 liter. Alkohol mindst 13%. 

Modenhed: kræver lagring på flaske for at åbne bouquet'en og smagen -i reglen mindst 5 år på flaske, ofte 10 år eller mere. Deres vinkender har smagt Barolo op til 60-65 år, som var i fin stand. 

Pris: Barolo koster sjældent under 100 kr, og du kan let komme af med 300-500 kr eller mere for de berømte "Crus" (godt 200 navngivne skråninger). 

Andre vine: naboen Barbaresco ligner Barolo i pris og kvalitet, men kan være lidt lettere. I samme region laves også Nebbiolo -på samme drue- og kraftig Barbera samt frugtig, lettere Dolcetto, i reglen med tilføjelsen Alba efter regionen, hvor vinen gror.