Søg i 1200 opslag:

23/08/2024

Discount: god tysk hvid og flot Ribera!

Ganske mange anser druen riesling for den fineste i Verden til hvidvin. Druen lavere god vin overalt, men måske finest i Alsace og ikke mindst Tyskland. Tilmed kan du ofte få riesling til lav pris som i Lidl i denne uge. 

Riesling giver vin med mere friskhed end chardonnay og grigio, så ofte balanceres de af lille sødme, som kan fremhæve en smuk aroma. 

    Lidl har 2 udgaver -fra det kølige Mosel (39) med lille sødme og en klassisk tør riesling fra Deidesheim i Pfalz (55). Prøv at smage dem op mod et sjovt mix af  druerne chardonnay og sauvignon (40) fra Rheinhessen. 

    Rema1000 har en billig australsk Hardy (32), mens Netto har fået en single vineyard Ribera del Duero (69), som kan være værd at smage. 

I denne uge er der langt om længe tilbud i Rema1000, som derfor får et opslag for sig selv (bl.a. med superb riesling fra Rheingau). 

Bedste KØB: Mosel Riesling Feinherb - Weissburgunder Sauvignon trocken - Riesling Trocken Deidesheim - Hardy's Stamp rød 
Godt KØB: Grüner Veltliner Kamptal - Hoffman sauvignon blanc - Cava Recoda - 
Primitivo "Badia al Colle" - Zinfandel Chester Falls - Pago de Fuentecojo Duero - Arche Rossogrande - Yellow Tail rød/hvid - Poliakov vodka

uge 35/2024

Riesling Feinherb... 39,-

Thörnicher St Michael, Mosel Tyskland (set i 2023)

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl søndag-lørdag 25-31/8

Kunne fås sidste år til 28,17 (v6), men 39 er også rigtig godt køb. På etiketten står Feinherb -halvtør- men jeg vil nærmere sige let sødlig (restsødme omkring 20 g/l).  

Nydelig riesling fra Mosel, dvs. sprød, aromatisk med lidt fersken og citrus, ikke helt klar, en snert grøn syre afrundet af let sødme.  Men helheden er behagelig og letdrikkelig både med og uden mad. 
    Druer fra Mosel er noget dyrere end dem fra Rheinhessen, så det gør denne vin til et godt køb. Denne kommer fra et "Grosslage", som omfatter omkring 1000 hektar vinmarker omkring Thörnich og Klüsserath, gode, men små vinbyer mellem Piesport og Trier. 
     Aftappet af Pamona i Bernkastel, som adresse med Peter Mertes, et af de største vinfirmaer i Tyskland. Dette hus leverer til flere kæder, bl.a. under navnet Deinhard

Weissburgunder Sauvignon blanc... 40,-

Pamona Rheinhessen, Tyskland (set i 2023)

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl søndag-lørdag 25-31/8
Fra samme Pamona (alias for giganten Peter Mertes), men denne vin gror i det større, lunere Rheinhessen, hvor den globale opvarmning tillader fuld modning af disse klassiske franske druetyper.
    Vent en tør, frisk, middelfyldig hvid med ren aroma og fine syrer i eftersmagen. Bør være et rigtig godt køb til denne pris.    

Riesling Trocken Pfalz... 55,-

Deidesheimer Hofstück, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl søndag-lørdag 25-31/8

En klasse højere, tør, fin blomst og urt i næsen, middel fylde og pæn længde. Vinen kommer fra kooperativet i Deidesheim i hjertet af Pfalz. Hofstück er et Grosslage, dvs. navn, der kan bruges til alle vinmarker omkring Deidesheim og nabobyer. 

Grüner Veltliner "Kamptal"... 55,- 

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 11.februar

Vinen er tappet af Toifl, Lidls faste hus i Østrig, som ligger i hjertet af Kamptal i baglandet til Krems, et af de bedste områder til Østrigs nationaldrue. I dag er året nok 2023, men mon ikke det ligner 2020, dvs. en lys, meget frisk tør hvid med indbydende aroma af urt og æble, let til middel fylde og god syre i

Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 32,-

Bedste KØB + *** (3/5)Coop365, indtil onsdag 28/8 (tappet i England)

Den røde er bedst med krydret frugt, god fylde og en lidt tørrere smag end mange. Kender desværre ikke hvid og rosé. 
  Hardy er traditionsrigt (1853) hus og den vigtigste hus ejet af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 

Hoffman sauvignon blanc... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 28/8

Den hvide sauvignon kendes mest fra Sancerre og nabo Fumé, men her gror den i det varmere Spanien, hvor den dog sjældent gør sig bemærket. Denne vin laves af familien Alceño i Jumilla for amerikansk importør. Druerne gror ganske højt. så vinen har en vis friskhed. Ganske god aroma, let, tør med pæn eftersmag. Kun smagt én gang, mens det stadig var en Irma vin! 

Til samme pris Ricarico Prestige (49, 3*), en solid syditaliener, ikke så sød som mange. Også en gammel Irma vin. 

Cava Recoda, brut...  49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 28/8

Denne cava leveres som Gran Barón (Brugsen) af Vallformosa, et godt hus, markant mindre end giganterne Codorniu og Freixenet. 
       Nydelig frugt, let og rimeligt tør, lidt syre -vinen er som de fleste Cavas lavet i Katalonien, men druerne er (legalt) nok hentet længere sydpå. En ældre tapning fik 83p/100 af CellarTracker. Brut kan anbefales, men fås også som sød semiseco. 

Primitivo "Badia al Colle"... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 28/8

Manduria. Badia er en primitivo (zinfandel) fra det lille Manduria i Puglia, som har en vis (italiensk!) kontrol med høstmængde og kvalitet. Ikke smagt, men vent en afrundet, kraftig, men ikke tung vin med åben frugt. Vinen kommer fra det store Piccini i Toscana. 

Zinfandel "Chester Falls"... 49,- 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 28/8

Kommer fra det varme Lodi og er tappet i Danmark -så vent en kraftig, tør vin med masser af krydderi i næsen og ikke meget mere. Men let afkølet en god ledsager til en pizza. 2021 var testvinder i BT i 2024. Nok tæt på LZG i Rema1000 til omtrent samme pris. 


Pago de Fuentecojo, Ribera del Duero... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 30/8

Kender ikke år, men vent en mørk, magtfuld vin med rig frugt, god længde -måske lidt vel poleret, men flot til prisen. Lokale Peñin gav 90p/100 til 2020, mens forgænger 2018 fik 91p/100. 
      Felix Solis søger som andre giganter (f.eks. Torres og GCF i Frankrig) at få et ry for andet end billigvin. Derfor har den daglige Valdepeñas fået følgeskab af bedre vin som Mucho Más og ikke mindst vine fra Ribera del Duero. 
    Nyeste skud på stammen er fra særlig vinmark -Pago- nær kælderen i Olmedilla de Roa midt i Ribera del Duero. Druen er tempranillo, og vinen får 14 måneder i egefade (franske og amereikanske) og siden på flaske et års tid. 
    Huset ejer 70 hektar vin -som bruges til denne vin- men 95% af høsten kommer fra 450 småbrug med ialt 1600 hektar vin. Standardvinen er ofte godt køb og har navne som Oriza og Tamarón.  

Calvet Côtes de Provence rosé... 69,-

*** (3/5), Nettoindtil fredag 10/5

Den ganske elegant designer flaske (så meget for genbrug) har fået 10 kr op i pris siden sidste år, suk. Men stadig en god rosé, som er tør, rent smagende, endog med lille syre og positiv frugt. Navnet "Murmure" (mumlen). No idea!
    Calvet er del af giganten GCF, som ejer 3 ejendomme i Provence med ialt 450 hektar vin, bl.a. den gode Terrebonne, som også ses herehjemme -på samme flaske. Vil tro vinen er en cuvée fra de 3 ejendomme. 

Le Arche "Rossogrande"... 40,- 

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 30/8

En let Ripasso-type, meget nem at drikke fra Silvano Piacentini, som leverer millioner af flasker til bl.a. Bilka og Føtex. Den har nydelig fylde, simpel, god alkohol og nem at drikke. Så er alt sagt. Jo, Netto solgte den til 35 sidste år (stigning på godt 15%). 

    Til samme pris også Golden Zin (40, 2*) og Cava Delapierre seco (40, 2*), for sød for mig. 

Yellow Tail rød/hvid... 40,-

rød Shiraz eller merlot, hvid chardonnay, pinot grigio eller sød moscato, Australia
Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 30/8

Et hurtgit glemt australsk vinøst svar på Pepsi Cola! Jeg har fundet Chardonnay bedst, med neutral aroma, rimelig sprød og tør smag med lidt syre. Grigio har lidt  æble, den røde shiraz er også ok i en superkommerciel stil, hvor fedme dækker over lidt umodne toner. Moscato er kommerciel og sød (ikke voldsomt sød, takket være lidt syre), mens rosé bør undgås. 
      Men tænk på, hvor meget bedre billig europæisk vin fra Spanien eller Tyskland er! 
      Det laves 50 millioner fl/år af familien Casella Riverina i Australiens superhede indre. Det mest positive er, at vinen ikke laves af et af de 3 giganter, som dominerer Australien og New Zealand: Accolade, Trasury eller Pernod-Ricard! 

Poliakov vodka...  79,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 28/8

Denne franske vodka destilleret 3 gange, dvs helt neutral og som Smirnoff på 100% pure grain (hvede). Det er åbenbart ikke lykkedes polske Kaczynski at få andre med på, at vodka skal laves af kartofler som snaps! Ingen dikkedarer, men hvorfor betale mere for Smirnoff eller de andre?