Søg i 1200 opslag:

10/06/2024

Ugens vinkøb: perfekt til en (lunefuld) dansk sommer!

De bedste vinkøb passer perfekt til  en lunefuld dansk sommer i uge 24. Pink vin til solskin, bobler til en fest, hvidvin til salat og rødvin til den røde bøf i regn og blæst. 

Ugen byder på ialt 19 topkøb udvalgt fra 103 tilbud i de danske supermarkeder. 

Du kan få vin fra 25 kr op til 100 kr flasken. Et godt køb er god pink Provence til 100 -for 150 cl. Den samme vin kan ses til 125 på tilbud i webbutik. På tilbud. Altså for "lille 75cl flaske!  

    Webben er bestemt ikke altid billigst!  

    Andre topkøb er en baby-Brunello til 59 samt god Crémant fra det dyre Bourgogne (59). 

    Du kommer Verden rundt med Frankrig (9 tilbud, især rosé og bobler), Italien, Spanien, Tyskland, Australien, Californien, Sydafrika og endog Moldova. 

    Alle kæder har vine i denne uge Superbrugsen, Kvickly og Coop365 (9 tilbud), Føtex, Bilka, Netto samt Rema1000 og Lidl. 

Alle vine er tappet i vinlandet, om andet ikke er nævnt (med forbehold for fejl). 

uge 24/2024

9 vinkøb under 50,-

Cali Coast zinfandel... 25,-

rød zinfandel, også hvid moscato og rosé blush (nok søde), California (tappet i Danmark?)

** (2/5), Rema1000 søndag-lørdag 9-15/6

Trods ugens laveste pris formentlig hverken værre eller bedre end andre 14,5% sværvægtere fra Lodi i California, dvs tappet i Danmark og solgt til 50-60 kr. Men prisen er lav! Men vent en fedladen stærk sag med lille sødme. Hvid og rosé er nok endnu sødere. 

Signature rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé, Spier Sydafrika  (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Dette er en af de billigste vine på markedet, men den er absolut drikbar og leverer rigtig meget til  prisen. Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. 
    Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag
    Jeg har ikke smagt dem længe, men husker en god, frugtig tør hvid chenin blanc og en helt ok Pinotage og en god cabernet (med 5* i Vinavisen), men kan se, at Pinotage sidste år fik 5* i Vinavisen og rosé 4* i Ekstrabladet. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske!

Dr Pauly Noble House rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 13/6

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris. 
    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - men Noble House er gode køb.

Dream pinot noir/riesling, Moldova... 35,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni (tappet i Danmark)

Smager som Soul Wine i Bilka og Føtex (39), men er endog bedre køb. Moldovas vingårde ligger normalt (i fredstid) blot en times kørsel fra vingården Shabo i Ukraine. Vinene fra Moldova har (haft) fint gammelt ry. Vinene er tappet i Danmark og burde være helt ok, ikke mindst den hvide, som har positiv frugt og god syre, støttet af lille sødme. Den røde pinot noir fik sidste år 3* af Rydberg i Ekstrabladet: "Simpel frugtig pinot noir med sødmefuld rød frugt og krydderier. Kort i smagen med en let tørhed". 

Moscato d'Asti, Manfredi... 39,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 12/6

Den søde moscato i en let mousserende udgave til lav pris -slet ikke ringe. Jeg foretrækker den ofte for spumanten. God frugt, sød, men boblerne giver lidt balance. OK velkomst til studenter og andre.  


Prosecco "le Arche" rosé/hvid... 45,-

*** (3/5), Netto, lørdag-fredag 8-14/6
Prosecco er ikke tankevækkende foredrag, men god sladder! Og den bedste Prosecco er altid den yngste, med ungdommens friskhed. Som denne: Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed
    Nydes alene eller mixet med Aperol/Campari eller anden spritz (hyldebær, kirsebær, brombær osv). 
    Fås også som rosé (farven kommer fra en lille sjat pinot), som er noget mere tør end den hvide, men med god frugt og lidt mere fylde. OK til velkomst og glas i utide. 

Meditéo Rosé, Mediterrannée, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99**** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 30.juni

Endnu en god rosé fra Sydfrankrig, som kan rivalisere de lidt dyrere Provence vine (for slet ikke at nævne rosé fra Italien, USA osv). Ikke smagt, men har smagt andre vine fra Boisset, hvis Provence hus leverer vinen. Vent en vin med lidt hindbær, blomst, lidt syre og masser af frugt i eftersmagen. 

Spier "Private Collection" rød/hvid, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Western Cape, Sydafrika
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6

Meget bedre end de almindelige Spier Signature herover (også ok). Vinene har en global pris på 120-130 kr, så 50 kr er en rigtig god pris. Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 
      Spier er ret lille vingård, som dog laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen.

6 vinkøb 50-70,-


Carmel de Haux, Cotes de Bordeaux... 50,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6
Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, men er i dag del af det dansk-ejede Haux. 
    Middelfyldig, ganske indbydende madvin, snert vegetabilsk og grønt præg, som forsvinder i glas eller på flaske i løbet af et år eller to. Jeg har kun smagt 2020 og 2019, som er klassisk Bordeaux, dvs. med lidt bid, men med positiv aroma og god længde -meget bedre end de ”små” Bordeaux’er jeg husker fra min ungdom. 
      Vinen ses nu i 2021, knap så stor som 2020, men til gengæld nok meget behagelig nu. 
    Årgangen var kraftigt præget af Covid19, hvor der skulle holdes afstand, når druerne skulle plukkes. Sjovt at huske på, når vinen drikkes! 
    Slottet blev købt af familien Jørgensen, vinhandlere i Hellerup siden 1875 (som så mange andre opslugt af Kjær & Sommerfeldt), som stiftede Franske Vingårde, som ejer det i dag -stadig med 5- og 6. generation Jørgensen som ledere. 

Dulong Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329, brut hvid og rosé (tør) eller demi-sec (sød)

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6

Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, fin syre balanceret af lille dosage (restsødme) vil glæde de fleste (men ikke mig), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, og til prisen vil jeg slet ikke klage -og det gør studenterne næppe heller! Måske er 6 flasker en del, men du kan blande hvid og rosé -og så kan du drikke resten til VM i fødbold, Tour de France og den sidste rest til OL! 

    Dulong var Irma vin og har nok afløst Lestissac i Brugsen. Et gammelt vinhus, som nogle år var ejet af Freixenet (spansk cava-gigant), så der er lidt bobler i navnet! 

Poggio Forte Montalcino... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 14/6


En "baby-Brunello" på samme drue Brunello, blot lagret et år i stedet for lovens 3 år. Som regel bruges dog andre marker til rosso, og vinen laves til at nyde ung. 
      Fast, ganske kraftig, god frugt, godt bid til sidst -men alligevel en blidere, lettere udgave af Brunello, tættere på god Chianti. Slet ikke et dårligt valg til en grillbøf. Set i 2022 (men senest smagt i 2020), flot nu, men kan gemmes et par år.  
    Fra Quercecchio, en af de ældre vingårde i Montalcino, som har tilhørt familien Salvioni i 5 generationer. Her er 16 hektar vin -og så kan man leje ferieboliger. 

Crémant de Bourgogne... 59,- 

Comte de Tarville, Brut hvid eller rosé
Bedste KØB + *** (3/5), Rema1000 søndag-lørdag 9-15/6

Topkøb! Skovenberg i Vinbladet gav den 5* (12/2021 til 75): "Strågul med bittesmå bobler. Delikat duft af ristet brød og æble med en let grøn tone. Ganske kompleks smag med citrus, æble og abrikos med diskret autolysepræg og en god syre. En vellavet crémant de bourgogne, der ligger ret tæt på en ægte champagne i både duft og smag." 

Rosé d'Adiment, St Guilhem... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

En smuk flaske med en god rosé, lukket med nydelig glasprop. Indholdet lever op til det udvendige! En lys, let rosé med pæn aroma og blød smag, som dog balanceres af en fin syre. God både med og uden mad og et rigtigt godt køb. 
    Vinen kommer fra særligt område i Sydfrankrig, St.Guilhem le Désert, som ligger i bjergene lidt  nord for Aniane, udødeliggjort af den (for) kostbare Daumas Gassac. 

Crémant Moillard, Bourgogne... 69,- 

Hvid Brut (tør), Rosé Brut (tør) eller Demi-Sec (sød), Frankrig  

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Det stolte gamle hus leverer i dag helt ok brus, som tilmed nu har årgang (set i 2021). For mig tæt på standard-Champagne, mere "ægte" i stilen end Calvet crémant fra samme GCF.. 

    Den hvide brut har fint brus og en ganske indbydende aroma af lemon og blomst fulgt af en tør, ret præcis smag. Smagt i 2022 i årgang 2020, i dag er vintage nok 2021. 

    Rosé skal være endog bedre, men ikke smagt. Den søde undgår jeg altid. 

    Vinene laves i Bourgogne af de klassiske druer, især pinot og chardonnay, suppleret med lidt gamay og aligoté. Vinene lagrer efter gæring mindst 12 måneder på flaske før degorgering. 

4 vinkøb over 70,-

Marques de Riscal Reserva... 89,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 13/6

Rioja, set i 2018. I Alicante, min anden hjemby, koster denne vin 18€ (135) omtrent som en god Muga (som står til 250-300 kr i Danmark). Hænger ikke helt sammen! Og så kunne du endda sidste år købe Riscal til 79. 

    Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... flot nu, men nok bedre med 2-3+ år mere på flaske.2018 fik 93p/Peñin, 2017 hele 94p/Guía Peñin og 92p/Tim Atkin.
      Riscal er den ikoniske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal med vinmager fra Bordeaux i et forsøg på at lave en Bordeaux'agtig vin. 
    Riscal blev så populær, at markis'en måtte vikle ståltråd om flasken for at forhindre forfalskninger (det var slet ikke gimmick dengang!). I dag er der vin til alle, for familien leverer mere end 5 millioner fl/år alene af reserva'en, fra eget store domæne + indkøbte druer. 

Faustino I Rioja Gran Reserva... 99,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 14/6

Set i 2012Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Markant tempranillo dominans, udvalgte druer, vin lagret næsten 3 år i små egefade. 2012 fik bl.a. 90p/Tim Atkin, 92p/Bacchus og 92p/Peñin.

Fleurs de Prairie 150cl... 99,95

Cotes de Provence Rosé Magnum

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 13/6

En meget smuk STOR flaske (150cl) og en god rosé -tør, men med frugtsødme i næsen, blød med lige antydning af syre nedenunder -perfekt til glas i utide. 
  Vinen har været solgt på web af Vinmedmere til 129 (på tilbud!!!). Altså for 75cl... Deres ydmyge vinkender ser et tegn på, at den lokale vinpusher (ofte) kan have bedre pris end World Wide! Vinen laves af giganten Grands Chais de France GCF, så vent ikke finere nuancer. 

Chablis "Sarments"... 99,95

**** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 13/6

2022. For mig bedre end Chablis fra Calvet og Moillard. Stadig er det Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være helt klassisk, men umiskendelig Chablis. 
    Endnu et mærke fra Chablisienne, der leverer op mod 1/3 af al Chablis. Formentlig identisk med Pierrelée fra samme kælder (som du må betale op til 180 for i Føtex og Bilka).  
    Kooperativet henter vin fra godt 1500 hektar, hvoraf  1000 hektar bruges til denne vin, som sælges med flere etiketter (der er også lidt finere cuvée fra  bl.a. gamle vinstokke med lidt eg).