Søg i 1200 opslag:

09/06/2024

Meny: Pink Provence til halv pris af webben...

Riscal-flasken med trådnet var essensen af Rioja i 1970erne. Og hurtigt kom der trådnet på rigtig meget spansk vin, ofte så ringe, at mange desværre så skævt til Riscal. Det er ikke altid en fordel af blive efterlignet! 

Meny har et par rigtig gode køb her i uge 24. Bl.a. en STOR flaske mere end ok pink Provence (99,95), som kan ses i anden webshop til noget højere pris -men for halvt så meget vin! 

    World Wide kan her slet ikke konkurrere med Meny. 
    Som i denne uge også har en god pris på den superbe Marqués de Riscal Rioja (89,95, billigere end i Spanien!) samt en god Chablis til lav pris (99,95) + klassisk stor riesling fra Rheingau (89,95) + en mere ydmyg riesling med brus (59,95).

Bedste KØB: Fleurs de Prairie Magnum - Marques de Riscal Rioja -  Chablis "Sarments"
Godt KØB: August Kesseler Riesling Michelmark - Cono Sur Reserva Especial - Weinbach Riesling Sekt - Dark Horse California rød/hvid

uge 24/2024

Fleurs de Prairie, 150cl... 99,95

Rosé Cotes de Provence Magnum

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 13/6

En meget smuk STOR flaske (150cl) og en god rosé -tør, men med frugtsødme i næsen, blød med lige antydning af syre nedenunder -perfekt til glas i utide. 
    Vinen har været solgt på web af Vinmedmere til 129 (på tilbud!!!). Altså for 75cl... Deres ydmyge vinkender ser et tegn på, at den lokale vinpusher (ofte) kan have bedre pris end World Wide! Vinen laves af giganten Grands Chais de France GCF, så vent ikke finere nuancer. 

Marques de Riscal Reserva... 89,95

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 13/6

Rioja, set i 2018. I min anden hjemby, Alicante, koster samme vin 18€ (135) omtrent som god Muga (som står til 250-300 kr i Danmark). Hænger slet ikke sammen! Og så kunne du endda få Riscal til 79 i Føtex sidste år. 
    Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... flot nu, men nok bedre med 2-3+ år mere på flaske.2018 fik 93p/Peñin, 2017 hele 94p/Guía Peñin og 92p/Tim Atkin.

      Riscal er den ikoniske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal med vinmager fra Bordeaux i et forsøg på at lave en Bordeaux'agtig vin. 
    Den blev så populær, at markis'en måtte forsyne flaskerne med trådnet for at forhindre forfalskninger (det var slet ikke gimmick dengang!). I dag bør der være nok vin til alle, for familien leverer mere end 5 millioner fl/år alene af reserva'en, fra eget store domæne + indkøbte druer. 
     Kommer du til Rioja, bør du se Riscals hotel, som er tegnet af legenden Frank Gehry (foto). Du kender ham måske mest fra Guggenheim (Bilbao), Dansehuset i Prag, Disney's koncertsal mv, men hans bodega for Riscal er også et besøg værd! 

Chablis "Sarments"... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 13/6

2022. For mig bedre end Chablis fra Calvet og Moillard. Stadig er det Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være helt klassisk, men umiskendelig Chablis. 
    Endnu et mærke fra Chablisienne, der leverer op mod 1/3 af al Chablis. Formentlig identisk med Pierrelée fra samme kælder (som du må betale op til 180 for i Føtex og Bilka).  

    Kooperativet henter vin fra godt 1500 hektar, hvoraf  1000 hektar bruges til denne vin, som sælges med flere etiketter (der er også lidt finere cuvée fra  bl.a. gamle vinstokke med lidt eg). 

August Kesseler Riesling Michelmark... 89,95

2022 trocken "Erste Lage", godt KØB + **** (4/5),  Meny, indtil torsdag 13/6 

Har kun smagt 2020 og 21: En fint koncentreret tør hvid med middellang smag. Overlegen i duft og sprød eftersmag -og er endog bedre den følgende aften med nogle danske asparges (38 for 500g).  
     Kesseler leverer superb rød pinot noir (spätburgunder), men mindst lige så fine riesling-vine. For 100 år siden ejede vingården blot 2,5 hektar, men siden begyndte vingården at vokse. I dag ejer  vingården 33 hektar fra Lorch i vest til Hattenheim og Erbach i øst. 
    "Erste Lagen" -"1.Cru"- defineres af VDP (Deutsche Prädikatsweingüter, en forening af førende vingårde). Michelmark er "Erste", men ikke i "Grosse Lage" klasse som naboerne Marcobrunn eller Hohenrain, de bedste skråninger i Erbach. 

      Kesseler har et fint ry (4* af 5 i Gault-Millau) for både rød pinot (1/3) og hvidvin (2/3). Vingården har siden 1995 været medlem af VDP

Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid... 59,95

rød Pinot noir eller Syrah, hvid Riesling eller chardonnay, Chile

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 13/6

"Especial" er et par trin op fra de iøvrigt gode Bicicleta vine og lavet i 8-10 udgaver, som er signeret af Matías Ríos, chefvinmager for Cono Sur. Carmenère er Chile's "egen" drue, som indtil for 10-15 år siden var stort set uddød i hjemlandet Bordeaux. Jeg var længe skuffet over carmenère, som alt for ofte var spids og grøn. Men denne er fra Peumo i det lune Cachapoal (nordlige del af Rapel) og høstes fulgt moden. 80% af vinen lagrer i små egefade. 

      En fed, ganske kraftig, men afrundet vin med indbydende duft af ikke mindst brombær (2018). Kender ikke år i Meny, men den skal have fået 90p/Descorchados (god lokale guide), så til 50 kr får du rigtig meget vin for pengene. 

Weinbach Riesling Sekt... 59,95 

Dry "Trocken", Tyskland

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 13/6

Blandt bobler betyder "Trocken" -tør- ikke helt logisk en vis sødme (typisk 20-25 g/l), men sødmen holdes i skak af god syre fra druen Riesling. Ikke smagt desværre, men kender Weinbach's gode riesling vine fra Mosel. 

    Weinbach er ejet af GCF i Alsace og er ikke i top, men god til prisen (og nydeligt udseende som altid fra GCF). 

Peyrassol "la Croix" rosé... 99,95

*** (3/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 13/6

Økologisk. Peyrassol er godt domæne i Provence, men dette er en landvin (IGP) Méditerrannée (dækker hele Provence og god bid af Rhone), så vent ikke fund til prisen (den er faktisk kun en smule dyrere i Norge!). Formentlig frugtig, middelfyldig med let druesødme i eftersmagen over syre. 2021 fik 87p/WIneEnthusiast, mens 2023 fik guldmedalje i Macon. 

Dark Horse rød/hvid... 59,95 

rød cabernet, zinfandel og pinot noir, hvid chardonnay og sauvignon, California

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 13/6

Jeg er ikke vild med dagligvin fra Over There, som jeg ikke bruger penge på. Men kan se, at denne har fået pæne noter fra gode kritikere trods sin "ekstremt lave pris" ($ 6 = 42 kr + tax). Kvalificeres med nød og næppe som godt køb.