Søg i 1200 opslag:

08/06/2024

Baby-Brunello til laveste pris!

Den dyre Brunello lagres 3 år til en poleret gigant, men til en aften foran grill'en vil den unge "Baby-Brunello" Montalcino ofte være bedre. Og så fås den til blot 59. 

En sjælden god "Netto-pris"! Andre gode køb er Faustino I (99) samt lyserøde vine fra LYV (60) og Cote des Roses (69) -begge i en "drik mig nu" stil. 

Også Selaks hvide sauvignon (50) og Noble House (40) riesling er værd at smage. I den stærkere afdeling er det svært at komme uden om irske Jameson (99) og Tanqueray Gin (109), som begge står i min lokale Bilka til 169.

Bedste KØB: Poggio Forte Montalcino Faustino I Gran Reserva  

Godt KØB:  Selaks sauvignon - LYV rosé Côte des Roses hvid/rosé - Noble House" riesling - Matsu Picaro Toro - Jameson whiskey - Tanqueray Gin

uge 24/2024

Poggio Forte Montalcino... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 14/6

En "baby-Brunello" på samme drue Brunello, blot lagret et år i stedet for lovens 3 år. Som regel bruges dog andre marker til rosso, og vinen laves til at nyde ung. 
      Fast, ganske kraftig, god frugt, godt bid til sidst -men alligevel en blidere, lettere udgave af Brunello, tættere på god Chianti. Slet ikke et dårligt valg til en grillbøf. Set i 2022 (men senest smagt i 2020), flot nu, men kan gemmes et par år.  
    Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. Quercecchio er en af de ældre vingårde i Montalcino, som har tilhørt familien Salvioni i 5 generationer. Her er 16 hektar vin -og så kan man leje ferieboliger. 

Faustino I Rioja Gran Reserva... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 14/6

Set i 2012Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Markant tempranillo dominans, udvalgte druer, vin lagret næsten 3 år i små egefade. 2012 fik bl.a. 90p/Tim Atkin, 92p/Bacchus og 92p/Peñin med bl.a: 

    "Classic, smoky, jammy. Aroma ,ripe fruit, spicy, neat. Flavour ,flavourful, balanced, ripe fruit, easy to drink. Style ,full of life, not representative. Colour ,dark-red cherry, garnet rim. Aroma ,tobacco, sweet spices, red berry notes, black fruit, dried herbs. Flavour ,spicy, round tannins, balanced."

Netto tilbyder også den lidt yngre Faustino V Rioja (50, 4*). Kun rosé og hvid annonceret, men mon ikke også det gælder rød?

Selaks sauvignon blanc... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14/6
Efter en pause er denne "essential" (hmmm!) newzealænder tæt på topkøb til blot 50 kr flasken. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 

LYV rosé, Frankrig... 60,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14/6

LYV er en flot rosé på flot facetteret flaske. En god lillebror til d'Adimant i Brugsen. LYV er tæt på, en nydelig rosé med åben frugt og blød tør smag, præget af  lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Den hvide sauvignon har rig aroma, ganske fyldig og tør . Mangler lidt friskhed (men kun smagt én gang). 

    Tappet på en smuk flaske -med glasprop- som for 4-5 år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. Her kort video, hvor han fortæller om vinen. 

Côte des Roses hvid/rosé... 69,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14/6

Bertrand var nok den første, der forstod at Sydfrankrig kunne lave rosé så god som Provence -og især forstod værdien af fancy flasker!  
      "Rosenvinen" er hans mest kendte. Den hvide chardonnay har pæn friskhed og lidt syre. 
    Langt det meste er dog Pink, og den er faktisk rigtig god, men ikke et fund til prisen! God frugt, middel fylde, mere sød bærfrugt i smagen,, som balanceres af lidt syre.  

Dr Pauly "Noble House" riesling... 39,-

Riesling Trocken (tør) eller let sødlig, alkoholfri, Rheinhessen Tyskland 

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14/6

OK køb, men du bør nok gå i Bilka (33,17 v6). En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House har næsten mere aroma, men også god friskhed. 
     Dr Pauly henter disse vine i det billigere Rheinhessen langt fra hjembyen Bernkastel ved Mosel. 

'

Matsu Picaro, Toro... 75,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 14/6

Den unge vinkælder lavede lækker vin i 00erne, men så har vi ventet siden. Under ny ejer laves igen god vin, men Vinen har stor fylde og frugt, men grundlæggende en enkel, men charmerende vin.
      Overdådig frugt med masser af bær, som går igen i smagen. Ingen eg, men 2 måneder på tank "sur lie" før tapning. Nyd nu for frugten. 2021 fik 90p/Peñin. Toro ligger lidt til venstre for Rueda og Ribera del Duero, tæt på Douro området i Portugal. 

Beaujolais "Calvet"... 59,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 14/6

En typisk frugtig, let gamay, som bestemt ikke skiller sig ud. Nydes kælderkold. OK pris (og vinen er ikke de 79 værd, som er den officielle pris). 

Familien Helfrich ejer GCF, som igen ejer vinhuse i hele Frankrig. Så det lå lige for, da de overtog det skrantende, men 200-årige mærke Calvet, at bruge dette velkendte navn til vin fra alle deres kældre i Frankrig. Derfor kan du få Calvet fra Bordeaux, Loire, Languedoc, Provence, Rhone -og Beaujolais. 

Jameson Irish Whiskey... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 14/6

Jameson er en rigtig god whiskey til begyndere - Den er rig og ren i aroma, let (typisk for irsk), men ren og lang i smagen. Så kom ikke og sig, at al billig whisky smager ens. Normalt er den da heller ikke særligt billig -set til 169 i min lokale Bilka. 
      Men måske er jeg forudindtaget, da jeg har været på tur på det gamle destilleri i Bow street, Dublin. Her får man smagt hele porteføljen, hvor denne standardudgave smages ud mod Chivas Regal og klarer sig rigtig godt!
      Som næsten al irsk whiskey er Jameson blend af malt og grain, destilleret 3 gange for en lettere smag og siden lagret et minimum af 3-4 år.  

Tanqueray Gin 43,1%... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 14/6

Prisen i min lokale Bilka er 169, så 109 er en god pris. En personlig favorit, destilleret siden 1830 i London, som med 43,1% alkohol eer perfekt i drinks. 93p/Tastings i 2023: 

    "Aromas and flavors of juniper, lemon and orange, angelica root, and licorice and coriander with a round, lively, dry light-to-medium body and a warming, compelling, medium-length finish that exhibits suggestions of juniper, angelica and coriander, clove studded candied orange, mint, almond, and and white flowers. A very elegant and austere London Dry with a finish of candied citrus and spice that will meet all of your Martini making needs." 

    Fås også som alkoholfri Tanqueray 0,0 (99, 1*), som helt og aldeles mangler kant og styrke. Så hellere drikke vand!