Søg i 1200 opslag:

25/06/2024

Meny: god rosé og Allegrini

De danske kæder er ved at flyde over med rosé, de bedste (og det meste) fra Frankrig, som fortsat er markedsleder i pink. De bedste i Meny er Cap d'Agde og Haut Gléon. 

Men ellers er det småt med topkøb i Meny, som dog byder på ok dagligvin fra Allegrini (rød Veneto) og Loosen (hvid Dr L riesling) samt lidt økovin fra Cono Sur i Chile.  

  Men pas på rosé! I reglen bør du gå efter den nyeste årgang -dvs. 2023 (eller 2024 fra Chile). Prøv at undgå 2020 og ofte 2021 -og led efter 2023!

    Det store udvalg af pinkies betyder, at du ofte vil finde ældre årgange. Har vinen skruelåg, er det ikke et problem, men er flasken lukket med prop, vil den ofte have mistet den rige bæraroma og virke træt. 

    De bedste kan efter nogle år udvikle spændende bouquet. Det gælder bl.a. Bandol, Alsace og en del Provence. Hvis du er heldig... smagte tidligere i år en 6 (!) år gammel rosé. Det var ikke sjovt. 

Bedste KØB: -
Godt KØB: Cap d'Agde rosé - Allegrini "Belpasso" - Corte Giara Ripasso - Les Amours du Haut-Gléon rosé - Dr L riesling - Cono Sur organic rød/hvid - Benières rød/hvid

uge 26/2024

Cap d'Agde "Désir" rosé... 55,-

Godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 27/6
Ligner til forveksling Exhib, en pink i Coop365 (ex-Irma vin p.t. 69). 5* i Vinbladet: "Frugtig vellavet rosé med jordbær og hindbær . Pænt balanceret med en fin syre. Imødekommende med en frugtig afslutning"
    En herlig vin til en salade nicoise. Kommer fra marker omkring Thau indsøen nær Cap d'Agde, som har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. Giganten GCF leverer både denne og Exhib. 

Les Amours du Haut-Gléon rosé... 59,95

Godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 27/6

Vinen kan ligne sidste uges Haut-Vol i Meny, som laves af samme Foncalieu. 
     Normalprisen (129,95) er opskruet. Selv i USA koster vinen blot $ 9 = ca. 65 dkk + tax).  
     Men nyd duft og smag, en herlig aroma, er frugtig, ret blød og ligefrem -perfekt alene eller med en grillet eller røget laks!  
      Meny skriver, at vinen kommer fra det smukke slot Haut-Gléon i hjertet af Corbières (foto). Næppe helt korrekt, for vinen kommer fra kooperativet Foncalieu, som ejer slottet Haut-Gléon. Slottet har i øvrigt også hotel, som ser rigtig hyggeligt ud (har desværre ikke haft lejligheden).

Allegrini "Belpasso"... 59,95
Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 27/6
2019. Ikke smagt, men har et ry som en god dagligvin, vent en ripasso-type i stil med Annaberta's Canaja eller Jairo. dvs. stærk, rund og frugtig. 
    Engang var Allegrini er et stadig større, men rigtigt godt familiehus i Valpolicella. Vinen hentes ikke kun fra eget domæne men også masser fra omegnen, Veneto, bl.a. under navnet Corte Giara.   
       Denne er fra Veneto, men druerne er de klassiske fra Valpolicella -corvina (40%), corvinone (20%) rondinella (20%) + 20% cabernet og merlot. En lille del (15%) får let tørring. Vinen lagrer et lille år på store egefade før tapning. Et godt køb, da vinen ligner Masi's Campo Fiorin, men måske lidt lettere i stil. 

Corte Giara Ripasso... 79,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 27/6

2020. Allegrini bruges på etiketter til vin fra familiens over 100 hektar vin, mens Corte Giara laves i samarbejde med andre vingårde i regionen. Normalprisen 150 er for høj, men 80 kr er lav pris.  
Vinen er også god i 2020 og har fået 5* + godt køb fra Rydberg. En klassisk ripasso, som har fået en 2.gæring sammen med kvas fra Amarone før lagring 11 måneder i store fade af kroatisk eg. 
    Ikke smagt, men nok en Allegrini light i en kommerciel stil, fyldig, frugtig og med næsten ingen sødme (5 g/l).  

Dr L Riesling Mosel... 59,95

Godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 27/6
Den almindelige Dr L er god -sprød, frisk, rig aroma, let, med lille sødme til at balancere syren. Årgang 2022 er også god og fik 91p/Bacchus, en fransk guide, lidt voldsomt måske (2021 fik 85p/WineEnthusiast, lidt lavt måske). 2019 fik 88p/Spectator og 89p/WineEnthusiast. 

      Druer og vin købes ind til denne vin, der for Ernst Loosen skulle være et alternativ til f.eks. Piesporter Michelsberg, som i reglen var mere müller-thurgau end riesling. Vinen fik navnet "Dr L" -siden fulgte andre efter, bl.a. Dr Pauly, Molitor, Peter & Peter osv.

    Dr L blev populær og der sælges pænt over 1 million fl/år, alene i USA. Det 5-6 gange salget fra Loosens egen vingård. Og Dr L er også ganske populær i andre lande, som Frankrig, England -og lille Danmark! Men stadig en god riesling. 

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 59,95

økologisk, Cabernet Carmenere, pinot noir, hvid sauvignon eller chardonnay, Chile

Godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 27/6

Lidt dyrere end i vinter (49,95), men stadig god pris. Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 

      Ikke alle smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet carmenère -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde, blød. Den hvide chardonnay. er nydelig, med friskhed og tør ren smag -men mangler lidt synes jeg. Vinene kan nydes unge.  

Benières rød/hvid, kr/fl v6: 54,17

6 fl: 325, pinot noir eller chardonnay, Sydfrankrig

Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 27/6

Vinene er pæne og nydelige -en let eget, fint tør, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 
    Vinen tappes for LGI af det gode kooperativ i Cebazan, der laver en masse vin til firmaet LGI, der også leverer Campet Ste Marie (eller Dissenay fra Coop), men vinen kommer faktisk fra andet hus, kooperativet i Cebazan. 

Highland Park 10 år malt whisky.. 249,-

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 27/6

Noget dyrere end i Føtex i maj (249), men rigtig god whisky i en afrundet, fyldig stil, med lidt tørv og frugt, men uden overdrivelser. Destilleriet er et (af to) på Orkney, dvs. pænt på vej fra Skotland til Færøerne. De føler sig som vikinger -har givet whiskien tilnavnet"Viking Scars". Ikke min favorit, men vellavet. 

    Men andre alkohol priser i Meny er lav, bl.a. Johnie Walker Red Label whisky, Gordon's gin og Smirnoff vodka (alle 89,95, 2-3*), omtrent samme pris som Brugsen og Føtex.