Søg i 1200 opslag:

23/06/2024

Ugens vine: 19 topkøb til en aften foran grillen!

Ugens 19 bedste vinkøb er udvalgt fra over 120 tilbud i danske supermarkeder. 
Der er formidabel rød, herlig hvid (bl.a. Yealands fra New Zealand) og flot rosé fra især Frankrig. Endelig gode bobler fra Bordeaux. 



De bedste køb er delt mellem Coop (Superbrugsen, Kvickly og Coop365) og Føtex/Bilka med skuffende blot én vin fra Meny. 

    Og der er slet ikke blevet plads til tilbud fra Lidl, Rema1000 og Netto i denne uge. 

    Frankrig (7 tilbud) med både rød, rosé og bobler dominerer med bl.a. rosé, Rhone fra Morel crémant samt en Mouton-Cadet i topår. Du får også lige historien om Cadet, som i den gamle kenders ungdom kostede det samme som anstændig Pomerol. 

    Italien følger efter med 6 tilbud, bl.a. Barrelaia Toscana (39) samt Føtex' fine San Felice Chianti Classico. Endelig 2 tilbud fra Spanien og Chile samt ét hver fra Portugal, Sydafrika og New Zealand (Yealands sauvignon, som du kan smage op mod Fournier Sancerre eller Fumé).    

    Alle vine er tappet i vinlandet, om andet ikke er nævnt. 

uge 26/2024

7 vinkøb under 50,-

Kingpin rød/hvid... 35,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6
Sikkert identisk med Mucho Más i Neto (45), så Bilka ka' godt! Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). En flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde

       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

Mateus rosé/hvid Portugal... 35,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6
Pink ehalvtør, med positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Hvide er mere tør, ganske frisk og let. God terrassevin.  

    Vinen lærte mange at drikke vin, bl.a. Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Hollies + Crosby Stills & Nash), Jimi Hendrix og dronning Elizabeth II. Om vinen hjalp hende til hele 70 år på tronen ved jeg dog ikke! 

Piccini "Barrelaia", Toscana... 39,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Brugsen søgte at sælge vinen til op mod 100 kr, men nu er prisen næsten for lav. God fylde og blød tannin, men duften passer ikke til smagen. Navnet skal nok lede tankerne hen på både lagring i eg (Barrel) og Sassicaia -men vinen er ikke andet end en daglig toscaner på supertung flaske. Smagt for 2-3 år siden i min Irma uden at vække begejstring. Oplyses at være lagret 6 måneder i egetræ.

Le Arche rød/hvid/rosé... 39,-

Bardolino rød og rosé, hvid Garda Garganega Pinot Grigio, Italien

*** (3/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Lette sommervine fra Garda! Bardolino er ganske ok, ligefrem og letbenet, tør, med lidt sødme i den spinkle frugt. En ældre årgang fik 5* i Ekstrabladet (30/7 21). 
    Rosé er neutral, tør og letdrikkelig, mens den hvide Garda er diskret, med ren og frisk med lille blomst. På Soave-druen garganega + lidt grigio. 


Spier "Natured" øko rød/hvid/rosé... 40,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Den røde er shiraz/cabernet, nok lidt rustik, simpel, men fyldig stil. Den hvide er chenin blanc og for mig nok lidt sjovere med sin rige aroma. 4*/5 i Platter's guide i 2021.  Poleret økologisk vin fra Sydafrika. Ikke smagt, men har fuld tillid til vinene fra økologisk groede druer. Tappet i Danmark.  

Nero Grande rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 46,50

6 fl: 279. Rød Zinfandel, hvid Fiano-Chardonnay, Rosé, Puglia

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Den røde vil behage mange. Fornemmede en ganske lille sødme i smagen, men kan se, at Rydberg har givet den 5* (årg. 22) i Spritnyt. Den hvide er delvis på lokale fiano druer og er ok med lidt frugt og syre under blødheden? Formentlig er disse vine fra Femar nær Rom ekstremt tæt på Femar's andre Puglia vine: Epicuro Z-Zinfandel (Brugsen), mens Antico Ceppo i Meny er vine fra Lazio, hvor Femar har sit hovedsæde. 

Baron de Ley Reserva, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, rød 2019, hvid og rosé 2022/23, Rioja

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

2019 med 90p/100 fra både Spectator og Wine&Spirits. Moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Suverænt køb til prisen. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
    Gå efter yngste udgave af hvid og rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast). Begge er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften. Hvid på den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.


9 vinkøb 50-70,-

Masciarelli Abruzzo rød/hvid... 50,-
rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

**** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Rød med dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. Set i 2021. 2020 og 19 fik 89p/WineEnthusiast, 2019 fik 81p/JamesSuckling. Hvid i moderne stil med lidt æble, let, tør hvid. Herligt nok har begge skruelåg, ret sjældent i det konservative Italien (italiensk med skruelåg tappes mest i Danmark). 
    Masciarelli er for mange den store fornyer af Abruzzo, som indtil da stort set leverede fyldig, men livløs vin i store mængder. I 1981 leverede han en god, fyldig rød, som viste, at druen montepulciano kunne mere.

Cap d'Agde "Désir" rosé... 55,-

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 27/6
Ligner til forveksling Exhib, en pink Irma vin nu i Coop365. 5* i Vinbladet: "Frugtig vellavet rosé med jordbær og hindbær . Pænt balanceret med en fin syre. Imødekommende med en frugtig afslutning"
    En herlig vin til en salade nicoise. Kommer fra marker omkring Thau indsøen nær Cap d'Agde, som har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. Giganten GCF leverer både denne og Exhib. 

Mouton-Cadet Bordeaux... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

En solid, men poleret Bordeaux med blød tannin og solid fylde. 2020 har lidt mineralitet, der giver vinen kant. Flot allerede, men nok bedre om 2-4 år. Set i 2020 med 95p/Decanter.  
    Årgang 2020 er 90.årgang af denne bestseller (20-25 mill. fl/år). Første årgang var 1930. I mine unge dage købte ældre kunder Mouton-Cadet i den tro, at de fik den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild. 
    Dengang kunne du få 6-7 flasker Cadet for én Mouton. Ja, du skulle betale det samme for Cadet som for en anstændig Pomerol og Médoc! I dag er Cadet stadig god -men i dag får du  50-60 flasker Cadet for én Mouton. Forrykt.  

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Hvid "Elisabeth" har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Rød merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu. La Baume var i 1880 en af regionens største vingårde. Siden var Baume ejet af  australske Hardy's, før det i 2003 blev købt af Joseph Helfrich. Han har tjent formuer på bl.a. konsumvin som JP Chenet, men sikrer nu sit eftermæle ved at lave god vin på egne vingårde som la Baume. 

Rhone Pierre-Henri Morel... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier's afdeling i det sydlige Rhone. Mørk, meget fyldig, sød frugt, fyldig, lang -en klassisk Rhone til meget lav pris.
    Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den giver Guigal  (til 70-100 kr!) kamp til stregen. Personligt foretrækker jeg denne fuldblodsvin frem for den mere polerede Guigal. 

Rosé d'Adiment, St Guilhem... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli
En smuk flaske med en god rosé, lukket med nydelig glasprop. Indholdet lever op til det udvendige! En lys, let rosé med pæn aroma og blød smag, som dog balanceres af en fin syre. God både med og uden mad og et rigtigt godt køb. 
    Vinen kommer fra særligt område i Sydfrankrig, St.Guilhem le Désert, som ligger i bjergene lidt  nord for Aniane, udødeliggjort af den (for) kostbare Daumas Gassac. 

Crémant Calvet hvid/rosé... 59,-
Bordeaux rosé eller hvid brut (tør)

*** (3/5), Føtex, indtil søndag 30/6, Bilka, indtil torsdag 27/6
Etiketten er flot for en basis-cremant -og prisen er i bund. Samme afsender (og nok også vin) som Netto's Alexis Lichine, Louis Bresson (Meny) og Dulong (Coop). Alle laves i Bordeaux af Eschenauer, del af giganten GCF. 

   Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

San Felice Chianti Classico... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

I andre lande koster vinen ofte over 100, så denne unge Classico fra 2021 er et topkøb, bl.a. med 91p/Parker, 92p/WineEnthusiast og 88p/Spectator. 
    En fast, ganske fyldig Classico med positiv frugt med pæn dybde, god længde. Den har fine tanniner og syre, så jeg vil personligt (som enhver ung god Chianti) give den 1-2 år mere, men mange vil nyde den nu til hakkebøf, pasta og pizza.   

Yealands sauvignon blanc... 59,-

Awatere Marlborough, New Zealand

**** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Vinmager er Nathalie Christensen, hvis forfader fulgte efter grundlovsfader Monrad og grundlagde Dannevirke i New Zealand. Hun er blevet lidt af en stjerne i landet og gør det også rigtig godt. 
    En rigtig god pris på aromatisk hvid med åben rig aroma og en sprød, tør smag med lidt frugtsødme til at give en ret slank vin fylde. Herlig alene eller til en sommersalat.  
    Prøv at smage den op mod Fournier's fine Sancerre eller Fumé (topkøb til 119!). 

3 vinkøb over 70,-

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-

**** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Set i 2020. Grigio Riserva forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Har godt af 2-4 år på flaske. 

    "Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. Den unge 2020 vil have godt af et par år, men imponerer også. 93p/Spectator og 92p/Parker.. Pris i USA 27$ + tax, ca. 190 kr. 
    Har du råd, så køb også den særlige Grigio Gran Selezione (129, 5*), hvor netop 2019 fik 95p/Parker. 

Coyam Bordeaux-blend, øko...  99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Set i 2020, Chile. En diskret etiket for blend fra Roblos vingården i det lune Colchagua -62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah. Et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -moden nu og nok et par år frem
      2020 fik 92p/Parker og 96p/TimAtkin samt 94p/Descorchados.

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé ... 119,- 

**** (4/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Et topkøb, da sauvignon fra denne øvre del af Loire er både høj mode og dyr (den knap så gode fra Calvet er tilmed dyrere!). 
    Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Begge fik (med anden etiket) 91p/AndreasLarsson og 90p/WineEnthusiast i årgang 2021. 2022 og 23 måske lige så gode. 
    Sancerre er den originale sauvignon, selvskrevet til en lun aften med eller uden laks og smørfisk. Fumé ligner, men er måske lidt mere fyldig og mindre sprød.