Søg i 1200 opslag:

13/06/2024

Topkøb i Champagne, Argentina og Chablis!

Herlig økologisk vin fra Argentina til næsten ingen penge, en klassisk Grand Cru Champagne til lav pris + en Chablis, som du med anden etiket må betale 60-80% mere for! 

Meny er så langsomt ved at blive en (næsten) ok erstatning for Irma (uden helt at matche Brugsen, endnu). Men i uge 25 er der tæt på...

    Cameleon kommer fra fransk-ejet vingård 1200 meter oppe i Andes bjergene. Rigtig gode vin, som til 46,67 må være et superkøb! 

    Champagne Cuperly fås for blot 229, selvom den er noget så sjældent som en Grand Cru vingård. Mens Chablis "Union" er (endnu) et mærke fra byens kooperativ (100, du skal af med 160-180 for andet mærke, som meget vel kan være tappet fra samme tank). 

    Andre gode køb er lyserød Bandol fra Castillon (99,95) samt den pålidelige Rhone VV fra Princes (49,67 v3), samme pris som den lyserøde Ramón Bilbao Rioja (49,67 v3). Endelig en god pris på Famous Grouse whiskey (89,95). 

Bedste KØB: Cameleon rød/hvid - Chablis "Union des Vignerons" - Castillon Bandol rosé - Champagne Cuperly Grand Cru - Vila Nova alvarinho - Rhone "Vieilles Vignes" 

Godt KØB: Cuvée Roman grenache gris - Ramón Bilbao Rioja Rosado - Weinbach Riesling Medium Dry - Aus rød/hvid/rosé - Famous Grouse whisky

uge 25/2024

3 fl: 139,95. Økologisk malbec, cabernet sauvignon eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 20/6

De røde kan ligne Pure fra Trapiche, men er måske et mulehår bedre! De er rigtig gode til 60 kr og må være topkøb til 46,67! 

    Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. 2020 har fået hele 91p/WineEnthusiast (mens 2022 nøjes med 88). Cabernet virker mere mineralsk, lidt urt i næsen, med har en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Rød er 2020 (88p/TimAtkin). Hvid Chardonnay (2022) har jeg ikke smagt i mange år. Økologisk drift. Tilmed skruelåg, et stort plus i min bog! 

       Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 i hælene på Lurton fra Bordeaux. Han plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Masser af sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord. I dag assisteres han af næste generation. Cameleon kun smagt én gang, men den skal være identisk med Domaine Jean Bousquet, som jeg husker for det gode. 

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 20/6

God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk, umiskendelig Chablis, men måske for rund til at være rigtig god. Endnu en vin fra Chablisienne, Chablis' store kooperativ, som leverer lignende vin til Philipson (som sælges for op til 180 i Bilka og 160 i Inco). Denne tapning har endog fået guldmedalje ved IWC.
    Vinene kan meget vel være hentet i samme tank, da kælderen sælger stort set samme vin under adskillige etiketter. 

Champagne Cuperly Grand Cru... 229,-

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20/6

Jeg kendte slet ikke navn og har ikke smagt vinen, men lover rigtig godt. Vent en fyldig, rimeligt tør vin med intens bouquet (biscuit). 60% pinot noir, 40% cahrdonnay.     

    Tror den er bedre end Mesnil fra lokalt kooperativ (249,95), bl.a. fordi Cuperly er fra særlig vingård. Ofte vil lidt ukendte navne være sekundavin fra store huse, men ikke her! 
    Familien Cuperly har boet i Verzy siden 1790erne og begyndte at lave deres egen vin fra 1940erne. Vinen er baseret på eget domæne i 3 Grands Crus, Verzy, Verzenay og Mailly -alle med generelt nordvendte skråninger nær autoroute A5 og Reims. 
    Der er ialt 17 Grands Crus i Champagne fulgt af 1.Crus og et væld af andre Crus med knap så fint ry. De fleste Champagner er blends fra flere byer. 
    "Grande Reserve" er (trods navn) en basis-Grand Cru, som dog har fået pæne, men ikke prangende noter, dog endnu ikke af de mest ansete guider. 90p/AndreasLarsson i 2019 er seneste omtale + sølv fra ISWC i 2024. 

Vila Nova "Alvarinho"... 59,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny.dk, indtil torsdag 20/6

Vinho Verde, Portugal. En halvtør til tør, sprød hvid med ren, rig aroma og god længde. Druen er den originale alvarinho, som kaldes albariño i Spanien på den anden side af Minho floden. Synes faktisk denne er bedre end de spanske kopier til samme pris. Nyere årgange har fået meget ros, bl.a. 88p/Parker og 90p/WineEnthusiast. 
    Vingården har tilhørt familien Lencastre siden 1100-tallet (!), men vinen kom til i 1970erne. Men siden er det gået stærkt. En god del sælges direkte, men en stor del af vinen sælges gennem det fransk/britiske firma Boutinot, der leverer til mange kæder. 

Ch. Castillon, Bandol rosé... 99,95 

Bedste KØB +  **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 20/6

Stadig 2021, men Bandol er historisk noget nær den eneste rosé, der kan gemmes.  En sart aroma, men distinkt og fin end de nymodens partyboostere, smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre. 
      Bandol er nærmest "Grand Cru" i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte.

Ramón Bilbao Rioja Rosado, kr/fl v3: 49,67

3 fl: 149. Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 20/6

    Meget lys laksefarve; indbydende lys aroma, ganske fyldig, noget frugt i smagen, men uden stor karakter -endnu ikke helt så god som Provence. Kender ikke årgang, men Tim Atkin gav 92p/100 til 2022. 
    Ramon Bilbao arbejdede mange år med vin, før han i 1924 grundlagde et lille vinhus i Haro tæt på banegården. Huset fik et godt ry, men nok mere for pris end kvalitet. I 1999 blev huset overtaget af Zamora gruppen, der herhjemme nok er bedst kendt for 43 Licór (populær, ikke min smag), limoncello samt Mar de Prades i Galicien.  

Cuvée Roman, grenache gris, kr/fl v2: 55,-

2 fl 110. Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 20/6

2022. En særlig rosé, da den er lavet af den "grå" grenache, som er midt mellem den hvide og sorte grenache (kendt fra Chateauneuf), som mest ses. Druen er nærmest rød, så den burde være oplagt til rosé. Beskrives som ekstremt frugtig, fyldig og blød, frygter dog, den mangler lidt syre
    Vinen laves af engelske Boutinot, en lille vinhandel, der på 20 år er vokset til leverandør af vin fra hele Verden til hele Verden. Vinene laves i lokale kældre efter en nærmest australsk opskrift til bløde kraftige rødvine og bløde, frugtige hvide. Og det uanset om vinen er fra Californien, Italien eller -Frankrig. Men generelt god kvalitet! 

Weinbach Riesling Mosel, kr/fl v 6: 49,83

3 fl: 149Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 20/6

Kun smagt 1-2 gange, men gode venner har hjulpet -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. Lidt sød for medium dry med 26,5 g/l restsødme, men syren hjælper til et halvtørt udtryk.  Peter Weinbach ligger ved Rhinen (Mainz) og sælger Mosel, mens Dr Pauly ligger ved Mosel -og sælger Rhin riesling. Den omvendte verden! 
    Weinbach er del af giganten GCF i Frankrig (Calvet, JP Chenet osv). Engang mest kendt for Amselfelder, en skrækkelig vin, hvis eneste forsonende element var, at det var den første vin fra Kosovo, jeg smagte! I dag ses Amselkeller, en EU-vin (dvs. nok mest vin fra Rumænien, Spanien mv). 

'

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 3: 49,67

3 fl. 149. Bedste KØB + **** (4/5)shop.Meny, indtil torsdag 20/6

For mig en rigtig god Rhône, som laves af Princes kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). En god Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

de Bortoli "Aus" rød/hvid/rosé... 37,50

6 fl: 225. shiraz, chardonnay eller rosé, Riverina, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 20.juni
Den røde beskrives som ret lys, men fyldig og blød. Den hvide er pæn og nydelig uden særlig karakter -ikke min smag. Men god pris! 
Aus er en af basisvinene fra det store næsten 100-årige hus grundlagt af indvandrere fra Norditalien. Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på 80-85 % af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina.

Famous Grouse Scotch Whisky... 99,95

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 20/6
Der er 3-4 "slave" whiskies, der er  LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.

Til samme pris Bacardi hvid rom og "Spiced" (alcohol), 89,95 + 2*.