Søg i 1200 opslag:

14/06/2024

Brugsen: Superkøb i hvid og rød

De fyrige frugtige hvidvine fra Østrig er perfekt til Alberte Winding's "Lyse Nætter", lige som Nathalie Christensen's klassiske hvide sauvignon fra New Zealand. Mens Ezimit fra unikke Makedonien er spændende outsider!

Superbrugsen og Kvickly har igen stærke tilbud. Weinmacher (50) fra østrigske Pfaffl fås også som god rød, men det er de hvide riesling og veltliner, der løber med stjernerne. 

    Den hvide sauvignon fra Flaxbourne (50) er et andet topkøb som også spanske Torres' gode Coronas til blot 35. Til samme pris kan du få den hvide Viña Esmeralda, der har frugt og lille sødme (35). 

    Ugens bedste køb kan dog meget vel være Ezimit (49,17 v6, rød pinot, hvid chardonnay), hvor jeg elsker både det smukke udstyr, men især vinene, der kommer fra det historiske Makedonien (nord). 

    Og ugens bedste må være økologiske Coyam (99) fra Chile, som begejstrer både Parker (92p) og Tim Atkin (96p). Husk også Trivento fra Argentina (50), P.S Grand Reserve (50) og pink vine som d'Adimant (59) og St.Martin (89). 

Bedste KØB: Weinmacher rød/hvid - Flaxbourne sauvignon blanc - Torres Coronas rød/Esmeralda hvid - Ezimit Pinot Noir/Chardonnay Makedonien - Coyam Bordeaux-blend Chile - Spier "P.S" grand reserve rød/hvid - Rosé d'Adiment 

Godt KØB: Celeste Ribera del Duero - Trivento Reserve rød/hvid - St Martin rosé no 2 + Cru Classé - Mazzei Ser Lapo Riserva - Cava Jaume Serra brut - Pascal Combeqau XO Cognac   

uge  25/24

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid... 50,-

hvid riesling, grüner veltliner, rød zweigelt, rosé (mest zweigelt), Østrig 
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6


Heidi & Roman Pfaffl er på få år blevet lidt af en stjerne i Østrig. Druetypiske, friske vine med god aroma og frisk syre til rimelige priser. Men de 2 søskende vil mere -og har lavet denne serie vine, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 
    Den røde er let, frugtig og rigtig god tørstslukker, på den lokale zweigelt drue, dvs lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. 
    Den grønne veltliner er aromatisk, tør og sprød, meget lækker. Fra det klassiske Weinviertel, der er specialist i netop vetliner. 

Riesling er tør, aromatisk vin med god aroma afsød frugt, balanceret af syre, pæn længde, ikke top, men superflot til prisen. 

Flaxbourne sauvignon blanc, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, Marlborough, New Zealand

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6

Bestemt ikke top, men så god som vine fra de store huse. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. 

      New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford mv og franske Pernod-Ricard med navne som Brancott og Montana. 
    Nathalie Christensen med danske aner laver vinen (kåret som årets vinmager i London 2023). Et mærke fra Yealands, et af de ret få større uafhængige vinhuse med stort domæne i Marlborough. VInen får fået guldmedalje.  

Torres "Coronas" tempranillo... 35,-

Fås også som Viña Esmeralda hvid og rosé, Catalunya Spanien 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6

Sjovt nok skal du betale 60 kr for "lillebror" Sangre de Toro i Rema1000. Den er både lillebror og historisk markant billigere. Så kom ikke og sig, at discount er billigst! 
    Den røde Coronas er ikke poesi, men god pop! En rund kommerciel stil, blidt krydderi og afrundet styrke. 89p/Decanter til 2020. 
    Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den forrige år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedès tæt på Barcelona, men henter druer i hele Katalonien. 

    Torres leverer også Celeste Ribera del Duero crianza (89, 4*), en ganske flot klassisk Ribera, som typisk får omkring 90p/100. 

Ezimit rød/hvid, Makedonien, kr/fl v6: 49,17 

6 fl: 295. Pinot Noir eller Chardonnay, Ovchepole, Nordmakedonien

Bedste KØB + **** (4/5), kun Kvickly, indtil torsdag 20/6

Begge matcher fint basis-Bourgogne og overgår de fleste kopier fra Sydfrankrig og Den ny Verden. 

    Højt liggende vingård mellem Skopje og Thessaloniki, dvs i det klassiske Makedonien (om end uden for Grækenland) -et sted, vi nok forbinder mere med Alexander den Store (der som 30-årig havde skabt et af de største riger i Verden!). 

    Den røde har smuk pinot farve og en ren, indbydende frugt, pæn længde, i den bløde ende, men stadig med lidt struktur. 2021 fik 89p + 5* af Rydberg i Ekstrabladet.

    Den hvide har rig, ren aroma, god fylde med fin syre bagved. 6*/6 af Vinbladet og 90p af Jancis Robinson i én årgang

    Vingården har 30 år bag sig og er hypermoderne (dog er der oldtidsvingård i nabolaget) med 400 hektar vin (30 druetyper inkl. de klassiske vranec og plavac). Vinene sælges i 40 lande fordelt på hele verden og ser også meget nydelig ud! 

Trivento Reserve rød/hvid.... 50,-

rød malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6

Den røde malbec er rigtig god på en ukompliceret måde, maser af bær, middel fylde, lidt syre (men ikke for meget), en god allrounder. Ikke ulig Alamos, men langt bedre køb. 
    Hvid malbec er unik tør hvidvin på den sorte drue, sart aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. 2021 fik 87p/Descorchados. 
    Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 2022 fik 91p/Descorchados. 60% er fra eget domæne, 40% købt ind. Langt bedre end den normale Trivento. 
   Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Coyam Bordeaux-blend, øko...  99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Set i 2020, Chile. Endnu en gammel Irma vin, en diskret etiket for blend fra det lune Colchagua -62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -moden nu og nok et par år frem
      2020 fik 92p/Parker og 96p/TimAtkin samt 94p/Descorchados. 2019 fik 95p/Descorchados. Vinen har en snitpris på Wine-Searcher 171 kr worldwide. Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro. 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage. Kun smagt 2019, som var rigtig god i en oversøisk stil med krydderi og masser af frugt + solid fylde, afrundet smag med mere frugt. Vinen siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection".
   Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. 

Rosé d'Adiment, St Guilhem... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

En smuk flaske med en god rosé, lukket med nydelig glasprop. Indholdet lever op til det udvendige! En lys, let rosé med pæn aroma og blød smag, som dog balanceres af en fin syre. God både med og uden mad og et rigtigt godt køb. 
    Vinen kommer fra særligt område i Sydfrankrig, St.Guilhem le Désert, som ligger i bjergene lidt  nord for Aniane, udødeliggjort af den (for) kostbare Daumas Gassac. 
    Vinen blev skabt i 2017/18 af den fransk-engelske Iain Munson (MW), som er vinmager for det store hus Jeanjean. Vinen blev lavet sammen med LYV, som den ligner. Men jeg finder dog Adimant lidt bedre -så prisen er ekstremt lav. 

Saint-Martin "no 2", Provence rosé ... 89,-

Saint-Martin, Provence Cru Classé... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Økologisk. Mange presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig den bedste rosé i Frankrig. 
    Blandt de bedste er de 18 Cru Classé, en liste over en række slotte, som i 1955 leverede god vin. Det gør St Martin stadig efter 70 år! 
    Nr 2 er faktisk ekstremt tæt i pris på jævn Provence, men meget bedre. 2023 var testvinder med 5* i Vinbladet: "Lys løgskal. Indbydende duft af hindbær, abrikos og lime. Intens, let krydret smag af fersken, hindbær og moreller med en læskende mineralitet, flot fylde, lang eftersmag og en frisk syre i afslutningen. Flot rosé med gedigen Provence-kvalitet".
    St Martin er lidt ung. Ægte "saumon", laksefarvet- og det elsker jeg! Fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Vin på én gang med lethed og smag foruden en overdådig rig frugt. Og en god pris -på slottet skal du af med € 20,90 (157 kr). 
      Saint-Martin er Cru Classé og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!

Mazzei "Ser Lapo", Chianti Classico ... 129,-

Riserva, Italien

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6
Ser Lapo var en stamfader, og etiketten prydes af hans skrift, hvor man for første gang ser ordet Chianti.
En superb Riserva, der år efter år viser det bedste fra Chianti. Aktuel årgang er 2020 (93p/Parker), præget af en varm sommer. Vinen er superb ung, men jeg vil gemme den 3-4 år. Den vil leve i 10 år. 
    Markis Mazzei leverer superb vin i Toscana fra det smukke Castello Fonterutoli i Classico, ejet i næsten 600 år af familien Mazzei, siden 1435. Familien har også en superb vingård på Sicilien samt Bell'Aja i Bolgheri.  
    Vingården har 3 røde stjerner i Gambero Rosso efter mindst 30 3 glas-vine. Slottet (foto) er også hotel.

Cava Jaume Serra tør/sød... 50,- 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 20/6

Om den er bedre eller dårligere end Gran Barón (samme pris), ved jeg ikke. Men begge er basis-cava (dvs. Champagne-metoden) og køb kun brut. Perfekt til studenterfest på budget -men slet ikke Champagne eller crémant. I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Serra fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 4 år siden. 

Pascal Combeau XO Cognac ... 249,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 20/6

I Irma-dagene var prisen ofte nede på 199, men siden har tilbud typisk været 249 (så kom ikke her med dyr Irma!). 

    XO skal lagres mindst 5 år, men denne har fået hele 10 år -god bouquet, afrundet smag uden for meget sødme. Pascal Combeau er grundlagt i 1838, men er i dag del af det gamle hus Gautier, som igen ejes af Marie Brizard, kendt likører som Apry og Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose!).