Søg i 1200 opslag:

16/06/2024

Discount: blid djævlevin gav millioner til rocker!

En herlig historie om en rockende vinfreak's vej fra skodjob og en dansk kæreste til stinkende mange millioner er nok ugens sjoveste vin fra discount kæderne, men bedste køb er nok crémant fra Alsace og Aveleda fra Portugal. 

Velvet Devil merlot og den hvide Eve sælges på markant moderne sort/hvidt design. De har været solgt (tilbud?) til 100, men til 69 er de gode køb i Rema1000. 

    Men du får mere for pengene i Carolina Gran Reserva (55), Aveleda (40) og ikke mindst Pasqua's Bardolino (39). 

    Og har du en fest den kommende uge, vil ingen klage over Lidl's Crémant d'Alsace (69).  Samme Lidl tilbyder også Bitterol (45), et prisbilligt alternativ til den dyre festbasker Aperol. 

Bedste KØBVelvet Devil Merlot -  Crémant  d'Alsace Lidl - Aveleda Vinho Verde hvid/rosé 
Godt KØB: Pasqua rød/hvid/rosé - Carolina Gran Reserva rød/hvid - Riesling Alsace "Roi Dagobert" - Tesch riesling "Queen of White" - Prosecco Allini - De Vine rød/hvid/rosé - Barbera "Vinchio" - Bitterol aperitivo

uge  25/24

 

Velvet Devil Merlot...  69,-

Charles Smith merlot + Eve chardonnay + rosé, Washington USA

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 16-22.juni

Ikke supervin til prisen, men gedigen, simpel vin med råt, markant design. Vinene var for dyr til "tilbud" 99 (med søster Kung Fu riesling), men til 69 er vi tæt på djævelsk godt køb. Og der er jo en snert dansk over stifter Charles Smith!
    Vinene er letdrikkelige og frugtige. Bedst er den fyldige merlot, som får pæne ratings (2021 fik 89p/WIneEnthusiast, 2020 lidt overdrevet 93p/Tastings). 
    En ung hvid Eve er også god med frisk syre og ren aroma. Check årgangen -hvid og rosé bør nydes inden for et par år. 
    Charles Smith blev bidt af vinen i 90erne som leder af vinbaren på Ritz Carlton i Palm Springs. 
    En dansk veninde lokkede ham til Danmark, hvor dårligt dansk betød skodjob. Så blev han manager for Phyched Up Janis og siden RaveonettesI 1999 rejste han med Sune Wagner 3 måneder langs vestkysten, bl.a. til Walla Walla, et ørkenagtigt landskab i Washington, langt fra det våde, kølige Seattle. 
    Her lavede han i 2000 lsin første vin, 300 fl. syrah. 16 år efter var Charles Smith næststørst i staten med 8 millioner fl/år. Og i 2016 solgte han det meste til Constellation (også bl.a. Mondavi, Selak's, Ruffino,  Ravenswood og andre). Den dag fik hr Smith, som aldrig havde tjent mere end 50.000 $/år, pludselig $ 120.000.000 i hånden! 
    P.S: I samme sort/hvide serie er riesling "Kung Fu Girl" måske bedst kendt. Den er ikke med i dette tilbud, suk.  

Pasqua rød/hvid/rosé ... 39,- 

rød Bardolino eller Lapaccino, rosé Bardolino Chiaretto, hvid Pinot Grigio, rød/hvid Morago, Italien
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 16-22.juni

Lidt dyrere end sidste år, men stadig særdeles god pris. Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren -foretrukket for den kedsommelige Puglia "La Passo" (kan få selv en pizza til at døse). 
     Bardolino er ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Fås også som en letbenet rosé Chiaretto
      Den hvid pinot grigio til samme pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. 

     Familiehuset Pasqua bor i Bardolino. Pasqua er et af de historiske huse ved Verona. De er vokset ganske voldsomt de senere år -husker dem, da det var Skjold Burne, der solgte vinene. I dag laves omkring 14 millioner flasker om året (mest pinot grigio, men også lidt vin fra Puglia, uha) -og så amarone og ripasso, som er de faste vine.

Carolina Gran Reserva rød/hvid... 55,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 16-22.juni

Et par af Carolina's bedre vine -2 trin op fra bunden, men stadig langt fra toppen! De er igen begyndt at få gode ratings, bl.a. 89-91p/100 fra Descorchados til cabernet og sauvignon. For mig er Assemblage -uden ratings- dog bedst.  
    Assemblage er mest malbec fra Cauquenes i Maule, uden kunstvanding, med 8 måneder i eg. Ganske stærk, men ret blid. Cabernet er mindre frugtig, men samme solide fylde -og vil have godt af et par år på flaske. Den hvide sauvignon er ganske sprød, frisk og ren. Fra det kølige Leyda. 

Riesling "Roi Dagobert", Alsace... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 16-22.juni

Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace, som er samme område, hvor GCF henter deres Laugel, Dietrich, Metz. og andre mærker. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er som regel bedre. Et ret let, frugtig vin med friskhed og charme. Tør -rigtigt godt køb.

Til samme pris Sandhills sauvignon blanc (59, 3* + godt KØB), typisk aromatisk hvid fra New Zealand. 

Tesch riesling "Queen of White", Nahe.. 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 16-22.juni

Tyskland og især druen Riesling er "in" i disse år, og det hele går så hurtigt, at få om nogen kan følge med! Således Tesch, en fin gammel vingård ved Nahe, biflod til Rhinen tæt på Rheingau. 
    I 1996 overtog den unge dr Martin Tesch familiens 300 år gamle vingård. De ejede 30 hektar plantet med vin, men han skar det ned til 14 hektar ved at skære alle de dårlige marker væk. I dag er han kommet op på 20 hektar, alle på gode skråninger. 
    Foruden egne vine leverer han også mere prisbillige vine som denne, der dog er ganske flot (bl.a. 91p/JamesSuckling). Har desværre ikke smagt den, men den lover godt -tør, sprød, ren og aromatisk med lige en dråbe sødme til at mildne den fine syre. Godt køb. 

Reverchon Riesling "Schiefer" trocken... 99,-

**** (4/5), Rema1000, torsdag-lørdag 20-22.juni

20 kr dyrere end sidste tilbud, så den klassiske Saar riesling er bestemt ikke topkøb. Tør, sprød og aromatisk stil med fin syre. Ikke smagt, men har i nyere år fået 88+p af gode kendere, ikke langt fra domænets topvine.  
     Reverchon er en klassisk knap 400 årig vingård i Filzen ved Saar. Vinene fra Saar har nydt godt af den globale opvarmning -i dag laves flot vin i alle årgange, en sjældenhed for blot 30-40 år siden. 

Til samme pris Valdepinares (99, 4*?), endnu en  Ribera del Duero, jeg ikke har smagt (dem er der mange af efterhånden), men den har fået 91p/Peñin, akkurat som Baron de Ley -til 50. 

Crémant  d'Alsace, Lidl... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl søndag-lørdag 16-22/6 
En rigtig god crémant til en rigtig god pris. Rig aroma, fint brus, små bobler, tør, ren -ikke stor, men nydelig længde. Også topkøb (selvom den kunne fås til 59 for 1,5 år siden). 
      Denne udgave af Lidl's Alsace kommer fra det gode kooperativ i Westhalten, som altid har haft godt ry for sin crémant, mens vinen laves i samarbejde med kooperativet i Bennwihr. Basis er pinot blanc med lidt noir og gris. Lagret 2 år før salg. 

Prosecco Allini Spumante... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl søndag-lørdag 16-22/6 
Ligefrem, uforpligtende brus, lidt æble, citrus, let, god syre maskeret af lille sødme. En ganske god prosecco, som Lidl får fra et af de store huse i bakkerne nord for Venedig.

Aveleda Vinho Verde hvid/rosé... 40,-

Bedste KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 21.juni

Stadig godt køb, selvom prisen var 35 sidste år. Hvid er lys, let og superfrisk med diskret brus i smagen. Lidt spinkel aroma, lille sødme, men sprød og ren, med lille snert af brus -Portugal's grønne vin er altid værd at smage, og denne er ingen undtagelse, lys og let også i alkohol (9,5%) -og superkøb. Nye årgange har fået meget ros, bl.a. 88p/WineEnthusiast til 2021. 

    Rosé "Fonte" er tør, let, sprød og frisk med diskret, men mærkbar frugt. Nydelig madvin eller til glas i utide. Vinen laves af de klassiske "Verde" druer -røde!- bl.a. Azal og trincadeiro og touriga nacional (som bruges til Portvin (lidt længere oppe ad Douro floden). 

     Foto: Aveleda er et smukt slot og en stor vingård -og denne kommer tilmed nok fra druer købt udefra! Ejer Sogrape startede med Aveleda, men blev med Mateus Rosé Portugals suverænt største hus (også bl.a. Sandeman, Ferreira og Offley).
      Aveleda er overraskende god for vin, der laves i så store mængder. Sogrape har gode vinmagere + den nyeste teknologi, som stadig ikke er så udbredt i Portugal. Dvs druerne høstes om natten og får en meget blød presning og en kold gæring i rustfri stål. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 40,- 

Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 21.juni

"De Vine" er rigtig god til prisen, men stadig tæt på basisvin trods etikettens reserva -du skal op på "Day One" for at få noget rigtig godt, og på tilbud er den ofte kun lidt dyrere. 

      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 40 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

Barbera d'Asti "Vinchio"... 40,-

Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 21.juni

En ærlig barbera er perfekt til en risotto eller endog en pizza! Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre! Fyldig, frugtig, lidt tannin -nyd kælderkold. 

    I Barolo og omegn er kongen nebbiolo druen, men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i Vinchio. Mange huse i Barolo henter også barbera her. Byens coop har 200 medlemmer i de lave Alper og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode.

Bitterol aperitivo-.. 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, søndag-lørdag 16-22/6
Et perfekt alternativ til den alt for dyre Aperol. I en fjern ungdom var Aperol noget af det billigste i mild Campari lookalike (i øvrigt fra samme alkholgigant). Så hvorfor ikke prøve denne Aperol-kopi, der holder samme 11% alkohol og har samme smag af bitter/orange. Den har fået sølvmedalje fra IWS, så bare bland den med cava eller prosecco bobler.