Søg i 1200 opslag:

23/06/2024

Bilka ka -men flere vine er billigere i Føtex

"Bilka ka'", sådan da! For mange priser har fået et drabeligt hug op (og andre vine fås billigere i Føtex). Men KingPin er til gengæld markant billigere end fætteren Netto! 

KingPin er formidabel til 35 -især når Netto sælger Mucho Más (nok samme vin) til 45. Både rød og hvid smager godt og ser også flot ud i design og flaske.  

    Også Mateus er et topkøb til 35 -den blidt perlende pinkie har fået mange til at skippe cola til fordel for vin, men er faktisk bedre i dag end dengang (og mindre sød). 

    Mere brus er der i Calvet crémant, som er topkøb til 59 (samme pris som Føtex), men Bilka's prispoliti må have overset andre tilbud på vine, som fås billigere i Føtex, bl.a. den ellers gode Masciarelli. En ny vin -Chablis 1.Cru Calvet (149)- kan være værd at smage. 

Bedste KØB: Kingpin rød/hvid - Mateus rose/hvid - Crémant Calvet hvid/rosé
Godt KØB: Nero Grande rød/hvid/rosé - Chablis 1.Cru Calvet - Masciarelli Abruzzo rød/hvid - le Arche rød/hvid/rosé - le Arche Ripasso - Banrock Station rød/hvid - Chivas 12 år whisky

uge 26/2024

Kingpin rød/hvid... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Sikkert identisk med Mucho Más i Neto (45), så Bilka ka' godt! 

    Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). En flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde

       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

Mateus rosé/hvid Portugal... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Pink ehalvtør, med positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Meget let drikkelig terrassevin til et glas i utide. 
    Den hvide på lokale druer som fernao pires, bical og arinto er mere tør, ganske frisk og let. God terrassevin.  

      Etiketten prydedes af Casa de Mateus, et eventyrsmukt hus lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 

    Vinen lærte mange at drikke vin, så meget ros“My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.

       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Hollies + Crosby Stills & Nash), Jimi Hendrix og dronning Elizabeth II. Om vinen hjalp hende til hele 70 år på tronen ved jeg dog ikke! 
    Mateus var i årrække Verdens mest solgte vin og gjorde Sogrape til Port 

ugals rigeste vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre.

Crémant Calvet hvid/rosé... 59,-
Bordeaux rosé eller hvid brut (tør)
Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30/6, Bilka, indtil torsdag 27/6

Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

    Etiketten er flot for en basis-cremant -og prisen er i bund. Samme afsender (og nok også vin) som Netto's Alexis Lichine, Louis Bresson (ofte tilbud i Meny, ca 70) og Dulong (Coop, 69). Alle laves i Bordeaux af Eschenauer, som igen er del af giganten GCF.      

Chablis 1.Cru "Calvet"... 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Chablis har kun 7 Grands Crus -på samme skråning!- er der et stort antal 1.Crus, ikke alle lige gode, som ofte fås til rimelig pris. Har ikke smagt denne, men vent en let, tør, ganske frisk hvid, ganske sprød, men med lidt mere vægt og længde end den almindelige. Men vinen kan overraske positivt. 
    Calvet er et gammelt hus (1818 i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis), ejet af giganten GCF, som har hovedsæde i det nordligste Alsace -andre 400-500 km fra Chablis. Men huset ejer stort domæne i Chablis (navne som Michaut og Carrion ses i Danmark, med vin fra mindre ansete 1.Crus som Vauligneau, Beauroy og Côte de Savant). 

Masciarelli Abruzzo rød/hvid... 59,-
rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

I Føtex er prisen stadig superb (50). Røde 2021 har dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. 2020 og 19 fik 89p/WineEnthusiast, 2019 91p/JamesSuckling. 
    Den hvide er moderne stil med lidt æble, en let, tør hvid, som ikke matcher den røde.
    Masciarelli er for mange den store fornyer af Abruzzo, som indtil da stort set leverede fyldig, men livløs vin i store mængder. I 1981 leverede han en god, fyldig rød, som viste, at druen montepulciano kunne mere. Vinen er cuvée fra 5 af husets 40 vinmarker i Abruzzo. 
    Dejligt med skruelåg, ret sjældent i det konservative Italien (det meste italienske med skruelåg er tappet i Danmark). 

Nero Grande rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 46,50

6 fl: 279. Rød Zinfandel, hvid Fiano-Chardonnay, Rosé, Puglia

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Den røde vil behage mange. Fornemmede en ganske lille sødme i smagen, men kan se, at Rydberg har givet den 5* (årg. 22) i Spritnyt. Den hvide er delvis på lokale fiano druer og er ok med lidt frugt og syre under blødheden? Formentlig er disse vine fra Femar nær Rom ekstremt tæt på Femar's andre Puglia vine: Epicuro Z-Zinfandel (Brugsen), mens Antico Ceppo i Meny er vine fra Lazio, hvor Femar har sit hovedsæde. 

Le Arche rød/hvid/rosé... 39,-

Bardolino rød eller rosé "Chiaretto", hvid Garda Garganega-Pinot Grigio, rød Rossogrande

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Solgt til 33 i Føtex, men 39 er også god pris. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type uden særlig karakter, men nem at drikke uden mad. Du burde også kunne få den finere -men lette og rene- røde Bardolino. Rosé er neutral, tør og letdrikkelig, mens den hvide Garda er diskret, med ren og frisk med lille blomst. På Soave-druen garganega + lidt grigio. 

Banrock Station rød/hvid... 39,-  

Reserve rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tannin, lille restsødme -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 

    Også Banrock fås lidt billigere i Føtex. Fra gigantisk vinmark i det hede tørre Riverland, men det er behagesyge vine med lille sødme, som behager de fleste (desværre ikke mig). 

Riesling Alsace Helfrich... 59,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Ok riesling uden dikkedarer, solgt til 50 i foråret. Lidt æble, frisk syre, letbenet, let bitter eftersmag, men nydelig og ren. Nydes ung (smagt én gang jan.23). Men årgang 2022 blev smagt af JP (5*/6), så jeg er nok for kritisk. 
    Det er ikke mange år siden, Joseph Helfrich skjulte sit navn bag navne som Arthur Metz, Laugel, Klipfel og Domaines de la Ville de Colmar. 
      Helfrich er ikke populært blandt vinfolk. De købte i mange år de dårligste druer i Alsace og solgte til bundpris, især til Tyskland (og Danmark). Men år for år laver huse(ene) stadig bedre vine, måske takket være de formuer familien tjener på andre vine som f.eks. JP Chenet

le Arche Ripasso Valpolicella...- 59,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. På tilbud til 50 sidste år. 

Gordon's Dry Gin ... 89,-

** (2/5), Bilka, indtil torsdag 27/6

Kun 12 mennesker kender den originale opskrift på denne gin, som for 250 år siden var den originale "Dry" gin (andre tilsatte sukker for at skjule bismag). Den har fået nyt, fancy udstyr og destilleres i Skotland akkurat som Tanqueray. 
   Gordons er kun på 37,5% (mod fætterens 43,1%), så vi er en del, der rynker på næsen. Men alt er bedre end en 0,0% Tanqueray! Fås også som Pink Gin 37,5% med frugtsmag (Føtex forlanger 99). 

    Til samme pris også Johnie Walker whisky (89, 3*) og Smirnoff vodka (89, 2*). Bilka tilbyder også Chivas 12 år whisky (149, 3* + godt køb).