Søg i 1200 opslag:

17/06/2024

Ugens bedste: Herlig vin til sommerfesten!

Du kommer på en lang ferie Verden rundt i ugens vinkøb i danske supermarkeder.

Ialt 19 vinkøb udvalgt fra 112 tilbud til priser fra 33 til 130 kr. 

Sjovest er nok Velvet Devil fra USA (69), som smager helt ok og præsenterer sig anderledes -designet af Charles Smithtidligere manager for den danske "Supergruppe", Raveonettes. 

Men de bedste køb finder du  i Argentina, Chile og Sydafrika -og naturligvis Europe, hvor der er vin fra både Frankrig (3), Spanien (2), Italien (4) foruden Tyskland, Østrig, Portugal og ikke mindst Ezimit fra Makedonien, som er en seriøs kandidat til det bedste køb (49,17 v6). 


Alle kæder har vine i denne uge Salling (Føtex, Bilka, Netto, 8 tilbud) Coop (Superbrugsen, Kvickly og Coop365 med 7 tilbud) samt Rema1000 (3) og Lidl (1). 

Alle vine er tappet i vinlandet, om andet ikke er nævnt (med forbehold for fejl). 

uge 25/2024

7 vinkøb under 50,-

Dr Pauly Noble House rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 20/6

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris. 
    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - men Noble House er gode køb.

Torres "Coronas" tempranillo... 35,-

Fås også som Viña Esmeralda hvid og rosé, Catalunya Spanien 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6

Sjovt nok skal du betale 60 kr for "lillebror" Sangre de Toro i Rema1000. Den er både lillebror og historisk markant billigere. Så kom ikke og sig, at discount er billigst! 
    Den røde Coronas er ikke poesi, men god pop! En rund kommerciel stil, blidt krydderi og afrundet styrke. 89p/Decanter til 2020. 
    Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den forrige år). 

Aveleda Vinho Verde hvid/rosé... 40,-

*** (3/5)Netto, indtil fredag 21.juni

Stadig godt køb, selvom prisen var 35 sidste år. Hvid er lys, let og superfrisk med diskret brus i smagen. Lidt spinkel aroma, lille sødme, men sprød og ren, med lille snert af brus -Portugal's grønne vin er altid værd at smage, og denne er ingen undtagelse, lys og let også i alkohol (9,5%) -og superkøb. Nye årgange har fået meget ros, bl.a. 88p/WineEnthusiast til 2021. 

    Rosé "Fonte" er tør, let, sprød og frisk med diskret, men mærkbar frugt. Nydelig madvin eller til glas i utide. Vinen laves af de klassiske "Verde" druer -røde!- bl.a. Azal og trincadeiro og touriga nacional (som bruges til Portvin (lidt længere oppe ad Douro floden). 

Ezimit rød/hvid, Makedonien, kr/fl v6: 49,17 

6 fl: 295. Pinot Noir eller Chardonnay, Ovchepole, Nordmakedonien

Bedste KØB + **** (4/5), kun Kvickly, indtil torsdag 20/6


Begge matcher fint basis-Bourgogne og overgår de fleste kopier fra Sydfrankrig og Den ny Verden. 

    Højt liggende vingård mellem Skopje og Thessaloniki, dvs i det klassiske Makedonien (om end uden for Grækenland) -et sted, vi nok forbinder mere med Alexander den Store (der som 30-årig havde skabt et af de største riger i Verden!). 

    Den røde har smuk pinot farve og en ren, indbydende frugt, pæn længde, i den bløde ende, men stadig med lidt struktur. 2021 fik 89p + 5* af Rydberg i Ekstrabladet.

    Den hvide har rig, ren aroma, god fylde med fin syre bagved. 6*/6 af Vinbladet og 90p af Jancis Robinson i én årgang

    Vingården har 30 år bag sig og er hypermoderne (dog er der oldtidsvingård i nabolaget) med 400 hektar vin (30 druetyper inkl. de klassiske vranec og plavac). Vinene sælges i 40 lande fordelt på hele verden og ser også meget nydelig ud! 


Baron de Ley Reserva, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, rød 2018/19, hvid og rosé 2022/23, Rioja

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
     2018 fik 91p/Guía Peñin + 90p/100 fra både WineEnthusiast og Tim Atkin. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

    Gå efter yngste udgave af hvid og rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast). Begge er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften. 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage. Kun smagt 2019, som var rigtig god i en oversøisk stil med krydderi og masser af frugt + solid fylde, afrundet smag med mere frugt. Vinen siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection".
   Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. 

Flaxbourne sauvignon blanc, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, Marlborough, New Zealand

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6

Ikke top, men så god som vinen fra de store huse. God frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. 

      New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford mv og franske Pernod-Ricard med navne som Brancott og Montana. 

    Nathalie Christensen med danske aner laver vinen (kåret som årets vinmager i London 2023).

9 vinkøb 50-70,-

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid... 50,-

hvid riesling, grüner veltliner, rød zweigelt, rosé (mest zweigelt), Østrig 
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6
Heidi & Roman Pfaffl er på få år blevet lidt af en stjerne i Østrig. Men de 2 søskende vil mere -og har lavet denne serie vine, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 

    Den røde er let, frugtig og rigtig god tørstslukker, på den lokale zweigelt drue, dvs lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. 
    Den grønne veltliner er aromatisk, tør og sprød, meget lækker. Fra det klassiske Weinviertel, der er specialist i netop vetliner. Riesling er tør, aromatisk vin med god aroma afsød frugt, balanceret af syre, pæn længde, ikke top, men superflot til prisen. 

Masciarelli Abruzzo rød/hvid... 50,-
rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

**** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Blødere end Chianti, men stadig flot rød med dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. Set i 2021. Forgængere 2020 og 19 fik 89p/WineEnthusiast, mens 2019 fik 91p/JamesSuckling.
    Den hvide er moderne stil med lidt æble, en let, tør hvid, som ikke matcher den røde. Begge har skruelåg, et plus for mig. 

Trivento Reserve rød/hvid.... 50,-

rød malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina

**** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6

Den røde malbec er rigtig god på en ukompliceret måde, maser af bær, middel fylde, lidt syre (men ikke for meget), en god allrounder. Ikke ulig Alamos, men langt bedre køb. 
    Hvid malbec er unik tør hvidvin på den sorte drue, sart aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. 2021 fik 87p/Descorchados. 
    Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 2022 fik 91p/Descorchados. 60% er fra eget domæne, 40% købt ind. Langt bedre end den normale Trivento. 


Silvano Piacentini rød/hvid..... 50,-

rød Ripasso eller hvid Soave Classico, Italien 

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 20/6

Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, (næsten) tørre, frugtige ripasso end Silvano's svulmende Rubens'agtige amaroner. Ripasso er rigtig god til en aften foran grill'en -server kælderkold. Føtex mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. 
    Den hvide Soave er også ganske god, tør, ren og neutral, pæn syre, ganske frisk -typisk Classico, dog slet ikke i top. 

Carolina Gran Reserva rød/hvid... 55,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile

**** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 16-22.juni

Et par af Carolina's bedre vine -2 trin op fra bunden, men stadig langt fra toppen! De er igen begyndt at få gode ratings, bl.a. 89-91p/100 fra Descorchados til cabernet og sauvignon. For mig er Assemblage -uden ratings- dog bedst.  
    Assemblage er mest malbec fra Cauquenes i Maule, uden kunstvanding, med 8 måneder i eg. Ganske stærk, men ret blid. Cabernet er mindre frugtig, men samme solide fylde -og vil have godt af et par år på flaske. Den hvide sauvignon er ganske sprød, frisk og ren. Fra det kølige Leyda. 

Rosé d'Adiment, St Guilhem... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli


En smuk flaske med en god rosé, lukket med nydelig glasprop. Indholdet lever op til det udvendige! En lys, let rosé med pæn aroma og blød smag, som dog balanceres af en fin syre. God både med og uden mad og et rigtigt godt køb. 
    Vinen kommer fra særligt område i Sydfrankrig, St.Guilhem le Désert, som ligger i bjergene lidt  nord for Aniane, udødeliggjort af den (for) kostbare Daumas Gassac. 

Riesling "Roi Dagobert", Alsace... 59,-

**** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 16-22.juni

Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace, som er samme område, hvor GCF henter deres Laugel, Dietrich, Metz. og andre mærker. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er som regel bedre. Et ret let, frugtig vin med friskhed og charme. Tør -rigtigt godt køb.

 

Velvet Devil Merlot...  69,-

Charles Smith merlot + Eve chardonnay + rosé, Washington USA

**** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 16-22.juni

Alle vine er letdrikkelige og frugtige, med en fyldig merlot som bedst. Check årgangen -hvid og rosé bør nydes inden for et par år. 
    Charles Smith blev vinfreak i 90erne, men blev af dansk veninde lokket til Danmark. Han blev manager for RaveonettesI 1999 rejste han med Sune Wagner 3 måneder langs vestkysten, bl.a. til Walla Walla, et ørkenagtigt landskab i Washington, langt fra det våde, kølige Seattle. 

    Her lavede han i 2000 lsin første vin, 300 fl. syrah. 16 år efter var Charles Smith næststørst i staten med 8 millioner fl/år. Og i 2016 solgte han det meste til Constellation (også bl.a. Mondavi, Selak's, Ruffino,  Ravenswood og andre). Den dag fik hr Smith, som aldrig havde tjent mere end 50.000 $/år, pludselig $ 120.000.000 i hånden! 

Crémant  d'Alsace, Lidl... 69,-

**** (4/5), Lidl søndag-lørdag 16-22/6 
En rigtig god crémant til en rigtig god pris. Rig aroma, fint brus, små bobler, tør, ren -ikke stor, men nydelig længde. Også topkøb (selvom den kunne fås til 59 for 1,5 år siden). 
      Denne udgave af Lidl's Alsace kommer fra det gode kooperativ i Westhalten, som altid har haft godt ry for sin crémant, mens vinen laves i samarbejde med kooperativet i Bennwihr. Basis er pinot blanc med lidt noir og gris. Lagret 2 år før salg. 

3 vinkøb over 70,-

Il Grigio Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

2020 med 93p/Spectator og 92p/Parker. Grigio forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Har godt af 2-4 år på flaske. 

Coyam Bordeaux-blend, øko...  99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20/6

Set i 2020, Chile. Endnu en gammel Irma vin, en diskret etiket for blend fra det lune Colchagua -62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -moden nu og nok et par år frem
      2020 fik 92p/Parker gog 96p/TimAtkin samt 94p/Descorchados. 2019 fik 95p/Descorchados. Vinen har en snitpris på Wine-Searcher 171 kr worldwide. Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro. 

Il Grigio "Gran Selezione"... 129,- 

2019 San Felice Chianti Classico Riserva

***** (5/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Særlig Riserva fra 3 af de bedste parceller. Har en global pris i snit på over 300 kr. 2019 er en værdig rival til og langt bedre køb end Tignanello og Sassicaia. 95p/Parker.