Søg i 1200 opslag:

29/06/2024

Discount: herlig rosé og topkøb i crémant

Jeg er glad for Coop365 og Netto i en uge, hvor der er dømt tidlig sommerferie i Føtex og Bilka. Bl.a. en flot Exhib rosé til blot 49. 

Coop365 byder på Exhib', en herlig frugtig rosé fra Cap d'Agde (49) og sydafrikanske Mariella's, som byder på rigtig meget vin til blot 29. Også WNTL (What's not to Like) til 49 er godt køb. 

    Netto byder på god crémant Alexis Lichine til blot 55 samt en ok australier, Tanunda, til 35. 

Bedste KØB: Exhib rosé Cap d'Agde - Mariella's rød/hvid/rosé - Crémant Alexis Lichine 
Godt KØB: WNTL? rød/hvid - Tanunda 1890 rød/hvid - Lidl Barossa Shiraz - Beefeater Gin mv

uge  27/2024


Exhib' rosé Cap d'Agde... 49,-

Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 3/7

Der er nok både smart designer og smart marketing bagved! Kvinder køber vinen, så vi laver vin, der appellerer til dem! 
    Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med fine syrer under. Nydelig vin til salat eller en grillet laks. 
    Et attraktivt navn, etiket og flaske + glasprop -passende for en vin fra netop Cap d'Agde, som nok har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. 
      Selve byen Cap d'Agde er lille og ikke flashy, men her er en masse klubber, en nudistferieby -og så var Cap d'Agde i Corona-årene Frankrigs smittespreder nr ét! Den lille by ligger ved Middelhavet tæt på smukke Sête lige præcis der, hvor den lange smalle landtange langs indsøen Thau slutter. Vinen laves af giganten GCF på druer som cinsault, grenache og den lidt sjældnere terret.

Savanha "Mariella's" rød/hvid/rosé... 29,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 3/7

Stærke, men letbenede vine fra Savanha (Spier), Coop's mangeårige leverandør i Sydafrika. Tappet i Danmark.  

Alle er blends, den røde bl.a. pinotage og shiraz. En ret blød, middelfyldig vin uden større ambitioner, men helt og. Den hvide er især chenin blanc og chardonnay og var for 2-3 år siden bedste køb + 5* fra Skovenberg i Vinavisen: "Vinen er let cremet, med god druefrugt og med noter af modne æbler og pærer. Lang og blød eftersmag."  (prisen var da 35). 
    Mariella's er også en posh restaurant, som ligger i Swartland en god halv times kørsel nord for Cape Town på vej mod Lesotho og Johannesburg.  

WNTL? syrah/riesling.... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 3/7

Endnu et Irma-mærke i 365. WNTL? er nydansk for "What's Not To Like?", dvs en vin, som tiltaler enhver! 
    Den røde syrah fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet (2022) med ordene: "Flot duft af sorte bær. Ung og frugtig vin. Masser af brombær, peber og mørke krydderier. Fin balance og en fin saftig afslutning". 
    Jeg foretrækker hvid riesling med lidt sødme, men også sprød syre og indbydende aroma, særdeles egnet til et glas i utide.  
    Har ikke smagt dette navn, men mon ikke begge er ekstremt tæt på Wow (Rema1000), Wild Life (Bilka/Føtex), Upper Case i Brugsen), Darkny (Fleggaard) og sikkert andre etiketter, der ses i bl.a. Kjær & Sommerfeldt og andre steder. 

    Alle fås som rød syrah og hvid riesling. Leverandøren er Globus i Køge, som for et par år siden blev købt af finske Anora (også kendt for O.P.Anderson, Linie, rød Aalborg og vodka Koskenkorva).

 

Cremant Alexis Lichine ... 55,- 

Brut hvid/rosé Bordeaux, Frankrig

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 5.juli 

Historien er næsten bedre end vinen! En nydelig duft, enkel, men ren og sprød, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 
      Men historien! Alexis Lichine (1913-1989) skrev den første moderne vinbog, stadig værd at læse 70 år efter udgivelsen! Lichine var født i Moskva, opvokset i USA, men levede det meste af livet i Bordeaux. 
    Alexis var en vinøs dynamo og pioner for vin tappet på vingården, hvad der ikke gjorde ham populær i en tid, hvor Chambertin og Léoville blev tappet meget langt fra grosted (og ikke altid smagte som originalen).
    Han var også en af de første til i USA at sælge cabernet og chardonnay i stedet for navne som Chablis, Champagne og Burgundy -som alle kom fra samme grosted, California! 
      Efter 2.verdenskrig flyttede han til Bordeaux og startede et vinhus med sit navn. Alexis Lichine. Han købte 4.Cru'en Prieuré -som fik efternavnet Lichine. Han købte del af Lascombes, 2:Cru og parceller af Grand Cru marker i Bourgogne
      I 1951 udgav han den banebrydende "Wines of France", som var den første vinbog, som gik i detaljer med vin og klasse (som formentlig har været en stor inspiration for Parker). Han lavede en kontroversiel ny udgave af de bedste slotte i Bordeaux. Den førte til enormt pres på klassifikationen -fra 1855- men det hele endte med, at Mouton efter 120 år kunne rykke op i 1.Cru.  
      Under krisen i 1974-76 kom vinhuset i store problemer og måtte sælge ud af sit lager (jeg købte store mængder især Bourgogne og Rhone). Jeg nåde at møde ham 3 gange, senest et par år før hans død i 1989. 

      I dag er Alexis Lichine blot ét navn (af mange) i GCF, ejet af familien Helfrich i Alsace. I samme stald er navne som Dulong (Coop), Calvet (Føtex/Bilka), Bresson (Meny). Louis Eschenauer, Cruse og andre, som også ses på en lignende crémant.

Tanunda "1890" rød/hvid... 35,-

rød cabernet-shiraz, hvid chardonnay, Australia (tappet i Danmark)

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 5.juli 

Har kun smagt ældre udgaver (tappet i England), men den danske er næppe bedre. Den røde er meget kommerciel, fyldig, rund, lidt frugt. Den hvide er tør og ren, men nok lidt neutral. Minder måske lidt om Meny's Robs Range serie. Men en rigtig god pris! 
    Tanunda er et fremadstormende hus, hvor de bedre Barossa udgaver er rigtig gode. 

    Netto tilbyder også Løgismose rød/hvid/rosé (55, 3*?), som bør være ok. Men synes, der er mindst ét led for meget mellem vingård, vinbonde, sælger (Løgosmose) og Netto. 


Shiraz Barossa Valley, Lidl, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, 2021 Australien (tappet i Tyskland)
Godt KØB + *** (3/5), Lidl, torsdag-lørdag 4-6/7
Åben frugtig næse med lidt krydderi, fyldig, blød, pænt lang -god til prisen. Barossa er et af de fine områder i Australien, nord for Adelaide. Meget bedre end de normale Cimarosa vine. Smagt i 2017,sent tappet, så den havde bevaret både moden frugt og blødhed. Vinen kunne fås til 33 i maj,. men det var næsten for billigt (nåede at købe 3 flasker i juni, men det var fejl fra en Lidl, og tak for det!).  

Beefeater 40% Dry Gin 50cl... 75,-
Til samme pris også bl.a. Ballantine whisky, Havana Club hvid rom og Absolut vodka, alle 50cl

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 5.juli 

Svarer til 105 kr for 70cl "normalflaske" (30% mindre mængde), dvs. ikke topkøb. Men 50cl er en god størrelse, hvis du ikke drikker ofte. 

    Beefeater er vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (modsat  bl.a. Gordon, Tanqueray og Hendricks, der destilleres i Skotland). Beefeater destilleres på blot 9 botanicals og har de sidste 5 år fået mere end 40 præmier (en del går til denne basisudgave).