Søg i 1200 opslag:

08/06/2024

Superb hvid og god crémant til lav pris

En god crémant til rimelig pris + en rigtig god Spier fra Sydafrika er blandt (mange) gode køb i Brugsen i denne uge. 

Superbrugsen og Kvickly har som altid et utroligt antal vintilbud, hvoraf en del er ganske fordelagtige. 

    Dulong crémant (54,83 v6) er lige er par klasser over Gran Báron (50). Endnu bedre er Spier Private Collection (rød/hvid, 49,83 v6) og især Yealands særlige hvide Reserve (69). Du skal faktisk op til Chablis Laroche (129) for at få bedre hvidvin!

    Laveste pris er Santa Rita 120 (35) og italienske AP (33,17 v6), en dagligvin fra Verona egnen. Andre gode køb er Carmel de Haux fra det dansk-ejede slot i Bordeaux (50) og den lyserøde GM fra Provence (59). 

Bedste KØB: Dulong Crémant - Spier "Private Collection" rød/hvid - Yealands Reserve Sauvignon 
Godt KØBCava Gran Baron - G.M. Aix Provence rosé - Carmel de Haux Bordeaux - Santa Rita "120" rød-hvid-rosé - AP Verona rød/hvid/rosé - Dissenay rød/hvid/rosé - Chablis Laroche - Pagus Bisano Ripasso - Amarone Verona - Pocas LBV Port 

uge  24/2024



Dulong Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329, brut hvid og rosé (tør) eller demi-sec (sød)

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6

Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, fin syre balanceret af lille dosage (restsødme) vil glæde de fleste (men ikke mig), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, og til prisen vil jeg slet ikke klage -og det gør studenterne næppe heller! 

    Personligt synes jeg ikke, 6 flasker er for meget -drikker studenterne dem ikke, er der altid EM, siden Tour de France og -hvis der er flere flasker tilbage- OL i Paris... 

    Dulong var Irma vin og har nok afløst Lestissac i brugsen. Et gammelt vinhus, som nogle år var ejet af Freixenet (spansk cava-gigant), så der er lidt bobler i navnet! I dag er huset del af giganten GCF i Alsace, så nok identisk med Calvet (Føtex osv), Lichine (Netto), Louis Bresson (Meny, på tilbud til 60 c6), Louis Eschenauer osv. 

Cava Gran Barón ... 50,-

Hvid Brut (tør), Semi-Seco (sød) eller 0alkohol (sød), Spanien  

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Slet ikke så god som Dulong herover, men den tørre brut er absolut drikkelig, simpel, rimeligt tør, ganske frisk og frugtig
    Bruset er kommet i vinen ved Barcelona, men der er god chance for, at vinen eller druerne (ganske legalt) er hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden). Undgå semiseco. Har ikke smagt udgaven uden promiller.

Spier "Private Collection" rød/hvid, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Western Cape, Sydafrika

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6
Meget bedre end de almindelige Spier-vine (som også er ok). Vinene har en global pris på 120-130 kr, så 50 kr ere en rigtig god pris. Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 
      Spier er ret lille vingård, som dog laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen.

Yealands Reserve sauvignon blanc... 69,-

2023 Marlborough New Zealand (norm: 130)

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6

Klassisk flot sauvignon, Overdådig aroma, frugt og flint, fyldig, pænt lang, med meget frugt i smagen, som balanceres pænt af sprød syre. God til sushi og fyldige salater. Årgang er nok 2023, men også 2022 er set. Silver trophy på IWC og 94p/Wine Orbit. 
    Vinene er en klasse over den normale (gode) Yealands og kommer fra de bedste parceller i det kølige Awatere, lige under Single Block. 

G.M. Aix en Provence rosé... 59,-

Godt KØB *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6

En nydelig rosé med diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag, lidt syre unde blødheden giver en lille kant -god madvin. GM står for Gabriel Meffre i Gigondas, som også leverer Chasse Rhone. Etienne Meffre leder stadig huset, som dog er ejet af familien Jeanjean. Generelt pålidelig vin.

Carmel de Haux, Cotes de Bordeaux... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6
Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, men er i dag del af det dansk-ejede Haux. 

    Middelfyldig, ganske indbydende madvin, snert vegetabilsk og grønt præg, som forsvinder i glas eller på flaske i løbet af et år eller to. Jeg har kun smagt 2020 og 2019, som er klassisk Bordeaux, dvs. med lidt bid, men med positiv aroma og god længde -meget bedre end de ”små” Bordeaux’er jeg husker fra min ungdom. 
      Vinen ses nu i 2021, knap så stor som 2020, men til gengæld nok meget behagelig nu. 
    Årgangen var kraftigt præget af Covid19, hvor der skulle holdes afstand, når druerne skulle plukkes. Sjovt at huske på, når vinen drikkes! 
    Slottet blev købt af familien Jørgensen, vinhandlere i Hellerup siden 1875 (som så mange andre opslugt af Kjær & Sommerfeldt), som stiftede Franske VIngårde, som ejer det i dag -stadig med 5- og 6. generation Jørgensen som ledere. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé... 35,-

Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet. 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6

Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. Jeg har smagt 120 flere gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til husets mest solgte (ok) dagligvin. 

    Cabernet er ganske ok i en enkel, middelfyldig stil. Også chardonnay er ganske ok -ikke mere- men kan se, at rosé fik 5* af Rydberg (Spritnyt) i maj 23. Lovende -måske et brud på fransk dominans af pink?


AP Verona rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199, Verona, Italien  

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6

Simple bordvine fra det store kooperativ Valpantena i Valpolicella. Kun smagt dne røde, som har lidt frugt, lillesødme i duft men rimeligt tør smag. Gør ingen fortræd. Hvid burde være ganske ok, men tør ikke spå om pink. 
    Men hellere disse ærlige vine end Veronia Appassimento (6 fl. 299, 2*), som er diskvalificeret hos mig alene gr navn. Den er lavet så langt fra Verona som tænkes kan -i Puglia- og forresten tappet i Danmark!  

Aventino "200 Barrels", Ribera del Duero... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 13/6

En flot vin fra Spaniens danske vinhus, Hammeken nord for Alicante. Men jeg er ikke helt vild med, at en Duero får navnet Aventino, den mest fredelige af Roms 7 høje! 

     Meget dyb farve, meget rig aroma, stadig med frugt, middel til stor fylde, ganske lang -mangler nok  lidt i intensitet og dybde, men til denne pris et hit! En af husets bedste Duero vine -som navnet antyder er der "200" fade af den, blot 60.000 flasker. Fra gamle vinstokke med lavt udbytte. 2020 fik 91p/Spectator og Peñin. 

Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé... 59,-

rød pinot noir, hvid chardonnay, rosé, Sydfrankrig

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 13/6

Brugsen tjener penge på denne vin, som senest ar på tilbud til 49,83 (v6).
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til højere pris! Rosé ikke smagt, nok tør, diskret aroma, lidt krydderi. 
    Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. Nok dientisk med Campet Ste Marie (79,95 i Meny) og måse Benières (også Meny). 

Chablis "L", Laroche.... 129,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6

En rigtig god Chablis i en sprød, frisk, knastør, men pænt frugtig stil, som nydes ung -en rigtig god madvin! 2021 fik 17,5p/Oldenburg i Smag:     "Kølig stil, mild smag, nærmest kødfuld og let mineralsk. I glasset udfolder den hilsener fra moden pære og mango, og den holder en stram, mineralsk stil og smag, harmonisk og med pæn, dæmpet syre. Nydelig og alsidig Chablis, der vil pynte på ethvert fiskebord." Forgænger 2019 fik 92p/WineEnthusiast. 

      Laroche var markarbejder i Chablis, men købte i 1850 sin første vinmark. Huset blev i løbet af 1990erne et af de største i den lille by. Huset har et domæne på mere end 100 hektar, men køber alligevel det meste  fra andre vingårde, bl.a. til denne vin. 
    Laroche var pioner i Bourgogne for skruelåg, som i dag pryder alle deres vine, inkl. domænevinene fra bl.a. Grand Cru (6 ha) og 1.Cru (30 ha). Sympatisk! Huset har hovedsæde i romantisk gammelt kloster. Del af AdVini (også Meffre, A. Moueix, Jeanjean mv). 

Laugel Gewurztraminer, Alsace... 69,-

*** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13/6

En god pris på den krydrede traminer fra Alsace, men tør ikke anbefale vinen. Formentlig en helt ok vin med duft af roser og blød fylde med mere frugt, men... Ikke smagt og tør ikke anbefale vinen. 

    Du kan nok finde samme vin med etiket ArthurMetz og som Helfrich i Føtex. Alle mærker fra giganten GCF, som engang var en art skraldespand for den Alsace, de andre ikke ville sælge. Men i dag ofte har god vin. 

Pagus Bisano Ripasso Valpolicella... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 13/6

Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er god, med ren frugt med kun snert af krydderi. 

Amarone "Terre di Verona"... 129,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 13/6
På det jævne for amarone, men ok pris. Kun Coop's eget blad Vin&Co har givet den 5*.  Fra kooperativ i Verona og Valpantena. Nydelig og kommerciel, mindre sød end mange. 

Pocas LBV, Late Bottled Vintage... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

En rigtig god LBV, som viser, at Pocas ikke kun er til tawny. Meget mørk, moden rig frugt, ganske sød og kraftig, god længde. Ufiltreret, så vinen kan også gemmes nogle år, selvom den er herlig nu. Ingen ratings i nyeste år, men Parker gav 2015 89-91p/100.