Søg i 1200 opslag:

12/10/2023

Topkøb fra Argentina og Bordeaux i topklasse!

Mascota er storebror til den fine OPI og superb til 50 kr. I top fra huset fås Unaminé. Men endnu bedre for mig -men nok ikke for alle- er Viramon og la Croix Chaigneau fra Bordeaux, som er seriøs topvin! 

Igen en uge, hvor Superbrugsen og Kvickly står for næsten halvdelen af de gode tilbud fra supermarkederne. Men faktisk ved jeg det ikke, da jeg tog på ferie, før tilbudsaviser fra rivalerne ankom. 

    Derfor ser du kun tilbud fra Brugsen, men de har nu også været temmelig dominerende den seneste måned! 

    Mascota fra Argentina er rigtig god (50). Husets topvin Unaminé er bedre, men næsten for overvældende (89). 

    Mere tør og fast er Viramon fra St. Émilion (109) og La Croix Chaigneau fra nabo Lalande de Pomerol (109). Begge er set i 2020, og så skal jeg ikke klage, men gemme nogle flasker i kælderen og håber på vidunderlig merlot om 3-5 år! 

    Hardy's Crest (33,17 v 6) er som Capa (6 fl i flot trækasse 249) også topkøb. 

    Efteråret er kommet, så der skal igen Portvin på tilbud. Denne gang Rozès fine Vintage Port (129). I teorien den fineste Port fra hvert hus, men vintage 2013 skal helst gemmes nogle år... 

    God ferie! Selv nyder jeg ferien i det sydfranske, men er stærkt tilbage i uge 43!  

Bedste KØB: La Mascota rød/hvid -Unaminé Gran Vino - Hardy's Crest rød/hvid/rosé - Viramon Grand Cru St Emilion - Capa tempranillo - Rozès 2013 Vintage Port
Godt KØB: Chasse rød/hvid/rosé - Epicuro "Z" rød/hvid - Croix Chaigneau Lalande de Pomerol - Guv'nor rød - Art Nostros pinot noir/chardonnay - Memoire du Chai cabernet-sauvignon - Memoro rød/hvid/rosé - Spier "Private Collection" rød/hvid - Bushmill Irish Whiskey - Berger Pastis 45%

uge 42/2023

La Mascota, rød/hvid, Argentina... 50,-

kræver Coop-app, Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnay 

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Den gode OPI "Barrel Selection" er basisvinen fra huset, mens Mascota er bedre, lavet med druer fra vingården, som har parceller i to af de bedste områder, Maipú og Uco. Pris er lav for så god en vin!

    Begge røde har dyb farve, rig frugt (lidt mere kødfuld malbec, lidt mere kompleks cab), rund fylde med silkebløde tanniner og pæn eftersmag. Vinene kan gemmes et par år, men ikke for længe (4-5 år er perfekt alder).   

    Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados (årgang 2020/21) som også malbec (2021). 
    Chardonnay (87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine.

Mascota "Unaminé", Gran Vino ... 89,- 

Bedste KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Unaminé er en topvin fra Mascota's bedste parceller (men stadig lavet i pæne mængder, 300.000 fl/år) i selve Uco på blend af cabernet og malbec med et år i egefade. Jeg er i total enighed -Unaminé -"unanimous"- med de kritikere, der har smagt denne vin. 
      Vinen er mørk, med indbydende og facetteret aroma, kraftig, imponerende, men med en dybde, som gør vinen interessant -men nyd den inden for de første 6-7 år af dens liv! 2019 og 20 fik begge 92p/Tim Atkin, 2018 5* af Rydberg, mens 2016 fik 91p/Parker. 

Hardy's Crest rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, rød cabernet-sauvignon shiraz, hvid chardonnay sauvignon,, Australia (tappet i England)
Bedste KØB + *** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Hardy's er i dag mest kendt for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR" -samt Hardy's Crest, som for mig er et lille glas bedre (mens William Hardy er endnu et trin op i hierarkiet).
      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Årgang 2020 fik 5*/Vinavisen, mens 2019 fik 86p/Decanter Award. 
    Den hvide er tør, middel fyldig, med nydelig frugt, en vis friskhed med lidt syre, som dog virker påtaget. 
      Hardy's er faktisk et af de ældste huse i Australien (1853), ikke længe efter, at Adelaide blev grundlagt som en "fri" modelby uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne!

Drikker meget hellere denne end Jam Shed (39, 2*), en let sødlig australier, som jeg ikke kan sige noget positivt om. Den kommer fra samme koncern som Hardy's, suk. 

 

Viramon, Grand Cru St Emilion... 109,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Set i 2020 med 6* fra Vignerons Independents. Men uanset år er Viramon en rigtig god St Emilion, der i reglen er bedst efter 5-6 år, hvor tanninerne er modnet til en afrundet lang smag. I dag kan de 75% merlot nydes for sin frugt. 
    På slottet snakker de meget om lagring i eg, men trods en del fade laver familien Lafaye god klassisk St Emilion. Den 11 hektar ejendom ligger på gode skråninger øst for St Emilion by og har tilhørt familien Lafaye siden 1866. 

La Croix Chaigneau, Lalande de Pomerol... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Set i 2020. Men en udmærket Pomerol-lookalike (50-55% merlot, 40-45% cabernets), som laves af den unge, dygtige Pascal Chatonnet. "Croix" skal være 2.vinen til Haut-Chaigneau, men kan meget vel være samme vin, måske med lidt mindre eg (20% i eg, 80% i beton og store egetønder). Vent en nydelig, ret fast vin, der nok har godt af 3-4 år. 

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé... 39,-  

Rød Cotes du Rhone, rosé Syrah IGPhvid Chardonnay-Viognier IGP

Godt KØB + *** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

En solid mere end mindeværdig Rhone ('16 fik 87p(Spectator)! De lyse vine er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog!

Brugsen tilbyder fra samme hus Notre Dame des Treilles Rhone (45, 3*). Vil ikke undre mig, om den er identisk med Chasse.

Epicuro "Z" Zinfandel eller Fiano... 50,-

rød eller rosé Zinfandel, rød Zinfandel Organic, hvid Fiano

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Rød og øko zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke, den ene økologisk (5* i Vinavisen) og en traditionel med en snert mere alkohol, men stadig ganske frugtig og behagelig, trods 98/99p fra den (u)lovligt gavmilde Luca Maroni.
      Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Pink zin har en flot farve, men jeg vil ikke ofre penge på den. 

Capa, kr/fl v 6: 41,50

6 fl i træ:249, single vineyard tempranillo 

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Det store dansk-ejede Hammeken Cellars ved Alicante leverer denne vin, hvor druerne er druer fra tempranillo vinstokke fra en mark mellem Alicante og Madrid. 
Vinen er kraftig, fast men afrundet med let krydret duft uden større særpræg eller bare præg af 6 måneder i små egefade. Men imponerer godt nok -især til prisen! Meget flot trækasse gør vinen til et godt køb. 

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo..  45,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex og Bilka (som også er på tilbud samme pris). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Indomita (foto) er et sindssygt flot vinhus på bakket område ikke langt fra Stillehavet i Casablanca, et af Chiles fremmeste områder for Bourgogne-kopier à la chardonnay og pinot. Her er klimaet ret køligt, og tågen vælter ind fra det kolde Stillehav om morgenen.
    Vinene er fra Irma og kaldes Gran Reserva, og her betyder det særligt udvalgte vine -men ikke alder!  Skal have lagret et år i fransk eg. 
    Mon ikke begge vine er tæt på den almindelige Gran Reserva fra Indomita, som står ved siden af på Coops hylder?
    Den hvide chard imponerer med 14% alkohol, men der er syre under og et let strejf af eg. Selv jeg, der generelt hader chard, kan få den ned pga syren. Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, ret blød med lige nok rygrad, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter. N.B: Ikke smagt de seneste par år. Nyd rød til f.eks. boeuf bourguignon, hvid til fiskeret, tapas.

Memoire du Chai cabernet-sauvignon, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99. Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Endnu en afrundet sydfransker, som sikkert kan tappes i flere omgange, end ordene "edition limitée" antyder. Ikke smagt, men 4* fra Skovenberg i Vinbladet: "Indbydende duft af solbær og brombær.... Fyldig, rund smag af rød bærfrugt med god længde og fløjlsbløde tanniner. En elskværdig Cabernet Sauvignon på sol-steroider."

Piccini "Memoro" rød/hvid/rosé... 45,- 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Ikke en mindeværdig vin, men en pleaser, som kan være bedre end en kedelig Chianti (som er giganten Piccini's specialitet). Memoro har mange fans (tilbage i 2021 godt køb + 5* i Ekstrabladet), og vinen er bedre end de mange Rip'amaroner-vine.

Spier "Private Collection" rød/hvid... 69,-

Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Sydafrika
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Noget bedre end de almindelige Spier-vine du ser i Brugsen, men ikke normalprisen 129,95 værd! Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 
      Spier er ret lille vingård, som dog laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen.

Giordano "Selvato" eller hvid Vinrè, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119. *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Fra Giordano i Piemonte, rød af druer fra Toscana. Ældre år har fået 5* + godt køb af Rydberg (som jeg stoler ikke så lidt mere på end Luca Maroni's 94/99p!): "Masser af sorte bær i duften. Frugtig og ligefrem vin med masser af brombær, tobak og krydderier i smagen. Simpel men vellavet. Krydret afslutning.” Uden årgang. Lyder som Puglia-smag i min lærebog, men sikkert en pleaser. 

    Den hvide Vinrè skal komme fra Piemonte, selvom det ikke fremgår af etiket. Mest cortese, en ren, frisk og neutral hvid, der skal drikkes ung. Check årgang. 

Fuentespina Crianza, Ribera del Duero... 89,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

En god Ribera uden at være i top. Magtfuld, afrundet og nydelig aroma og pæn længde. 100% tempranillo, 12 måneder i eg og 2 år på flaske. 
      Fuentespina er et ganske stort hus i Ribera, ejet af familien Avelino Vegas. De ejer pæn stor vingård, men også får vin fra mindre avlere. Vinene laves i hypermoderne kældre og er teknisk korrekte, men mangler for mig lidt vildskab, desværre. 

Rozès 2013 Vintage Port... 129,-

Bedste KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Priserne synes på vej ned for den ypperste Port af alle -men denne 2013 er stadig et rigtigt godt køb. 
      Ej smagt i 2013, men både 1997 og 2015 var ualmindeligt flotte. 2013 har nok mistet lidt af ungdommens frugt (der kommer igen om nogle år som bouquet), men også flot i dag til f.eks. ost. Prøv at gemme den i 5-6 år. En flot vin med fylde, farve og lang smag i en sødlig stil. Rozès' vintage er -med WineAdvocate's ord: "All nice values. This winery has great pricing. The wines are very consistent—stylistically different according to vintage, of course, but qualitatively steady. They are nice deals in relatively accessible ports that are nonetheless not wimpy". Dette respekterede medie giver vinene 91-92p/100, slet ikke ilde.

Bushmill's Original Irish Whiskey... 109,-

Godt  KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 26.oktober

Hvid Bush står til 162 hos min lokale whiskey pusher, så ok pris. 

      Bushmill er harmløs på den bedst tænkelige måde -blid og frugtig, blød nok til at drikke ren. Den er 3-dobbelt destilleret og dermed i samme lette stil som Jameson, som jeg dog marginalt foretrækker. 86p fra WhiskyAdvocate med ordene: 
    "Who wouldn’t love this? Aromas of vanilla, malt, cream, cake batter, mashed banana, and heady florals, with a hint of dark fruit and dry spice. There is concordance between the nose and palate; the taste is sweet and honeyed, with orange, lemon and lime zest, and well-integrated spices, then becomes creamier, with custard, banana loaf, a little dark peel, and marmalade. Honey and citrus round things off nicely". 

      Bushmill's ligger en times kørsel nord for Belfast ud mod Atlanterhavet (faktisk stik syd for den markant voldsommere Islay) og var længe det eneste destilleri i Nordirland. Efter en periode i samme ejerskab som Jameson blev det solgt til Diageo, som solgte det i 2005 til Cuervo, den mexikanske tequila-gigant. Årligt besøges Bushmill af 120.000 gæster. 

    Brugsen sælger også Berger Pastis 45% (109, 3* + godt køb), en rigtig god pris på Pernod-type pastis.