Søg i 1200 opslag:

02/10/2023

Klassisk Bordeaux og superb Chile i Meny

De fineste vine fra Bordeaux er ekstremt dyre med navne som Lafite, Margaux -og Pétrus, nok den dyreste af dem alle. Men Bordeaux leverer i dag rigtig mange vine, som er helt anderledes rimelige i pris uden at være meget ringere. Som "Englen fra Ripeau" i topåret 2020. 

Til blot 100 kr er det et af de pænt mange gode køb i Meny denne uge. Ripeau ligger nær Cheval-Blanc -men du kan få 30 flasker l'Ange de Ripeau for én Cheval-Blanc og såmænd 80-100 flasker for én Pétrus. 

    Fra Frankrig kan også anbefales Olivier & Lafont's gode Rhone (59,95) samt Brenières, rød og hvid Bourgogne-kopi fra Sydfrankrig (50). 

    Langt finere -måske ugens bedste køb i Meny- er Cono Sur 20 Barrels (89,95), hvor både pinot noir og syrah er overlegne i klassen, mens de hvide er glatte og tørre, for mig ikke helt i klasse med de røde.

    Fra Tyskland viser Peter & Peter (49,95) endnu engang, at Tyskland kan levere topkøb. Riesling er bedst, både den tørre Trocken og Feinherb, men den røde er også god. Den lyserøde er let og frisk, men er nok mest interessant, fordi druerne er fra Mosel, som engang var alt for koldt til mørke druer! Noget godt er der komemt ud af Klimaforandringerne! 

Bedste KØB: l'Ange Ripeau Grand Cru St Emilion -  Cono Sur "20 barrels" rød/hvid - Olivier & Lafont Rhone - Peter & Peter rød/hvid/rosé
Godt KØB: Benières pinot noir eller chardonnay - Penfold's Bin 2 + Bin 8
uge 40/2023

l'Ange de Ripeau, St Emilion Grand Cru... 99,95

2020, Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 5.oktober

Til 100 kr lidt af et fund! 
Ripeau er en historisk Grand Cru Classé  i St Émilion nær grænsen til Pomerol mellem Cheval-Blanc og Corbin. Slottet var længe ejet af det charmerende ægtepar de Wilde, men havde brug for investeringer -og de kom i 2014 i form af brødrene Grégoire, også kendt fra la Rivière i Fronsac. 

  Brødrene Grégoire (foto) har siden investeret voldsomt i Ripeau med nye kældre, dræning og politik med økologi uden insekt/plante/svampe eller andre gifte. Man har endog skrottet den tilladte kobbersulfat. 
    Vinen er tæt på Pomerol, men med lidt mere cabernet (35%) og mindre merlot (65%) giver en fastere vin. Selve Ripeau har i 2020 fået 94p/100 af pålidelige WineCellarInsider og Falstaff. 
      Årgang 2020 var en stor årgang, men svær med vådt forår og tørkefyldt sommer, men Ripeau fik perfekt modne drue. Kun smagt med anden etiket (men nok samme vin). En mørk, meget fyldig vin, ret stærk (op mod 14%) med overdådig frugt og lang smag.

    Meny tilbyder også 2 andre 2.vine, Hauts de Meyney 2012 og Bastide Dauzac 2019 (199,95, 4*). l'Ange de Ripeau er markant bedre køb og nok lige så god vin!  

Cono Sur "20 barrels" rød/hvid... 89,95

rød pinot noir, cabernet-sauvignon, syrah, hvid chardonnay, sauvignon, Chile 

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 5.oktober

"20 Barrels" var oprindelig den bedste vin fra... 20 fade, dvs 6000 flasker. Siden er Cono Sur vokset, og det er produktionen sandelig også! Der er 100.000 fl/år af pinot'en alene, men for et hus med 30 millioner fl/år er det jo "limited production", som etiketten fortæller! Vinene kommer fra særlige "Crus", vinmarker i de bedste områder. Meget flotte vine i klasse med langt dyrere vin fra Californien eller New Zealand. 

      Pinot noir er specialitet hos Cono Sur. Huset er unikt ved at producere mere pinot noir end anden rød. Pinot kommer fra det kølige San Antonio, og vinen laves på traditionelle Bourgogne-metoder, blot med kulturgær. Vinen gærer i åbne kar som i Bourgogne, men der er noget mere eg.
      Cabernet er meget flot fra Maipo, magtfuld og lækker.  Fra det semikølige Limari. 
     Chardonnay fra Casablanca er ret frisk, fyldig og lang, men mangler det sidste for mig, som foretrækker den meget fine sauvignon 2021 (94p/Descorchados).

Olivier & Lafont Cotes du Rhone... 59,95

rød 2000/21 og hvid Cotes du Rhone

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 5.oktober

Rød grenache (70%) + mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smage egefri, og eg vil også være synd! Kun få har smagt vinen, men ældre årgang fik 5* og bedste køb af Rolf Madsen i Berlingske. 
       Hvid på viognier (+ lidt clairette og grenache) -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!  Hvid skal drikkes nu. 
    Olivier & Lafont rejser rundt og laver vin i andre kældre, men laver i dag også en del til sig seslv i ny kælder i Lirac. De gør det godt synes jeg.

Peter & Peter rød/hvid/rosé... 49,95

Riesling Trocken eller Feinherb "Steillagen", Pinot Noir Pfalz, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 5.oktober

Hvid riesling fra Mosel's "Steillage","feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre, Trocken er tør uden at overdrive, med lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig mere end drikbar og et superkøb.  

    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, med typisk hindbæraroma og tør, blød, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* + godt køb i Ekstrabladet. 
    Pink er tør og let, lidt spinkel i duft og smag. Og ret unikt er druerne fra kølige  Mosel, et sikkert tegn på global opvarmning, for det ville ingen tro i 90erne!  
    Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 

      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 

Benières pinot noir eller chardonnay... 50,-

Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 5.oktober

Vinene er pæne og nydelige -en let eget, fint tør, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 
    Jeg troede kynisk, at vinen blot var en anden etiket til Campet Ste Marie (eller Dissenay fra Irma/Coop), men vinen kommer faktisk fra andet hus, kooperativet i Cebazan. 

Piemonte, barbera eller bianco, øko ...  59,95

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 5.oktober

Klassisk barbera med god frugtsyre og hvid formentlig på cortese druer. Begge med en herlig friskhed og frugt plus lidt fylde, som skjuler den unge tannin. Men barbera'en kan ikke måle sig f.eks. med Fontanafredda (Coop) og Salling (især Vinchio, som ofte er på tilbud omkring 40). Men begge vine er økologisk! Derfor 4*. Herlig osso buco-vin! San Silvestro ejer lille vingård ved Bussia i Barolo, men køber næsten alt fra andre i regionen. 

Corte Giara Ripasso... 79,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 5.oktober
Corte Giara er en serie hverdagsvine fra det store Allegrini hus, som de laver i samarbejde med andre vindyrkere. Der er stort udvalg, men har hidtil kun set denne Ripasso (rigtig god og godt køb), som bærer undertitlen "Groletta". Måske vinen er en lille la Grola?  

In Me Primitivo Organic... 59,95

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 5.oktober

Endnu en serie fra romerske Femar, som leverer god vin fra de romerske sletter, men langt mere vin fra Puglia med etiketter som "Z Zinfandel", Masseria Trajone, Epicuro (Coop), Nero Grande (Føtex/Bilka) og i Meny Gran Appasso og In Me. Aldrig smagt, men mon ikke den bløde kraft ligner Z Zinfandel (ofte på tilbud til 50)? Dvs afrundet, fyldig med del sødme i duften. 
    Fås også som Gran Appasso "Collezione" (99,95, 2*). 2019 fik 86p/CellalrTracker. Heller ikke min smag. 

Penfold's Bin 2 eller Bin 8... 149,95

Shiraz-Mataro eller Cabernet-Shiraz, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 5.oktober

Penfolds er et ikonisk navn i Australien, og det kan der tjenes penge på -og ejer Treasury (også Lindeman, Wolf Blass, Beringer osv) har brug for at tjene penge! Penfolds er berømt for Bin 95 (Grange) og 389, men der er ikke mindre end 17 "Bin" vine, langtfra alle lige gode. Dise 2 er til gengæld gode køb! 
      Bin 2 blev skabt i 1960 som en Bourgogne-type (shiraz-mourvèdre) og er stadig en rigtig god vin, krydret, rund, rig i duft og smag. Bin 8 cabernet/shiraz kan kaldes "2.vin" til Bin 389. Kan ligne denne, men har ikke så meget intensitet og karakter.