Søg i 1200 opslag:

08/10/2023

Billig brus, klassisk fransk og gammel spansk!

Efter en lang dvale, hvor kun Coop365 var et vinbesøg værd, er de andre discount kæder oppe igen  med mange gode køb. I denne uge mest Netto, som har ugens laveste pris på den gamle Faustino foruden god Prosecco, Portvin samt stærk, men god Single Malt Whisky!

Men måske er Bouteilley i Coop365 (40) stadig ugens bedste køb? Utroligt at du til den pris får en mere end drikbar Bordeaux fra slot ejet af samme familie i over 400 år! 

    Coop365 leverer også ugens billigste vine, Radio Boka (29), hvor ikke mindst den hvide verdejo er helt ok. Lidl står for ok Pinot Noir fra New Zealand, mens Rema1000 byder på ok Cristia Rhone (50). 

    Men ellers er det Netto, du lægger mærke til (6 sider itilbudsavis med vin). Sjovest er nok den hvide Vouvray Calvet, som ikke er tør, men har en fin syre og god aroma (55). Samt Mucha Más (45), dyrere end Føtex' KingPin, men Netto har den også med brus, som er ganske god. 

Bedste KØB: Faustino I Rioja Gran Reserva - Prosecco "le Arche" - Bouteilley Cotes de Bordeaux - Pinot Noir Hawke's Bay 
Godt KØB: Calvet Vouvray - Secret Cellar rød/hvid - Banrock Station rød/hvid - Mucho Más rød/hvid/brus - Champagne Montaudon - Meneres 10 yrs old Port - Côtes du Rhône Salavert - Monte Ory chardonnay Navarra - Radio Boka rød/hvid/rosé - Gray Fox rød/hvid - Cristia Rhone - Lacoste Bordeaux - Peter Bott rød/hvid - Talisker "Skye" Whisky

Faustino I Rioja Gran Reserva... 95,-

2011,  Bedste KØB + ***** (5/5)Netto, indtil fredag 13.oktober

Faustino I står  på vinkortet i "min" lokale restaurant (i Spanien) dyrere end Murrieta Reserva. Som står til 249 i Bilka. Så Faustino er et topkøb, lidt dyrere i Bilka og Meny (med den særlige 75-etiket). Murrieta bliver måske marginalt bedre end Faustino, men også 4-5 år yngre.
     Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin, mens 2010 fik 94p/WineEnthusiast og 90p/Tim Atkin.

Prosecco "le Arche", Spumante... 45,-

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 13.oktober
En god prosecco til en god pris. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide. 
      Prosecco er ved at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. 

Calvet Vouvray.... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 13.oktober

Halvtør, pæn frugt med lidt citrus, rimeligt fyldig med lidt restsødme, nødtørftigt skjult under syren. Slet ikke tosset til et glas i utide. 
    Calvet er et stolt, historisk navn, men i dag netop kun -et navn. Giganten GCF bruger det til vine fra alle områder i Frankrig fra Bordeaux over Rhone til Bourgogne og Alsace. De fleste er tappet i de gigantiske kældre i Bordeaux (Eschenauer).  
    Vouvray er en charmerende lille by ved bredden af Loire i udkanten af Tours. Her laves nogle af Frankrigs bedste hvidvine i alle variationer fra bidende tør til ædelsød. Calvet er en udpræget basisvin, men slet ikke ringe -og til 55 et rigtig godt køb. 

Secret Cellar rød/hvid... 35,-

Godt KØB + ** (2/5), Netto, indtil fredag 13.oktober

Sydafrika. Trods navnet er kælderen alt andet end ikke hemmelig, for det er et af rigtig mange mærker fra Distell, det største drikkevare hus i Afrika. Andre huse i gruppen er Nederburg, Durbanville Hills (foruden en sindssyg masser gin, whisky og Oude Meester brandy!). 
     Rød shiraz grenache er formentlig rund og fyldig, mens den hvide pinot grigio er tør og let. Vinene anses for ok dagligvine, ikke mere, og ingen match for Trapiche Oak Cask. Men prisen er god! 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 21.september

Sjovere til 35 kr for et par måneder siden, men ok køb også til 39. Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, ikke helt tør (6 g/l) -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. 

Mucho Más ... 45,-

Rød, hvid, rosé og brus, Spanien

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 13.oktober

Sparkling får brus på tryktank som Prosecco  -ikke i flasken som Cava- men er ganske velsmagende med god frugt, friskhed og balance. Ikke tør (restsødme 14 g/l), men bestemt ikke sød. Druer omtrent lige dele chardonnay og viura/macabeo. Kom på markedet sidste år og har høstet en del medaljer, senest 88p/Decanter (med etiket Guv'nor). 

     Den røde glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Excellent køb. Den hvide laves på druerne verdejo, sauvignon + lidt chardonnay, som får en kold gæring og 2.3 måneder "sur lie". Forbavsende frisk med god aroma, tør, middel fylde -flot for vin fra så varmt et område.

    Mucho Más er nok samme vin som KingPin (i Føtex), p.t. tilmed billigere (40), så "Netto-pris" er bestemt ikke altid billigst. Jeg vil heller ikke købe Silverboom (45, 40 i Bilka) eller Rhone Guigal  (79, 75 i Bilka).

Ventoux "Vidal-Fleury"... 55,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 13.oktober

Ventoux er mere kendt for Tour de France  end vin, som er i stil med (og til lavere pris end) anden Rhone. Vinene er blevet bedre, som smages i denne vin. Men check årgang -vinen bør nødig være mere end 5 år gammel. En ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Da Guigal var kongen af Côte Rôtie, så købte han sin gamle læreplads, som fungerer som alternativ etiket til Guigal. 

Champagne Montaudon brut... 139,- 

Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 13.oktober

Denne Champagne tiltaler mange -tør, let og frisk, diskret frugt, ung og kort, en ægte party-Champagne på godt og ondt. Lille sødme (11,2 g/l). Den fik for 4 år siden ros af Gilbert & Gaillard (88p) og var for en guide godt køb i Tesco til £ 25 (200 kr). Den kunne for 2 år siden fås til 99, men den pris var meget lav. 

   Jeg elsker etiketten med det store, iøjnefaldende "M" mere end selve Champagnen. I dag er Montaudon måske tættere på storebror Jacquart, end ejeren Jacquart indrømmer!  Familien Montaudon grundlagde huset i 1891, men solgte det i '00erne til Jacquart, et af Champagnes 3 store 2.grads kooperativer med ialt 2500 ha vin. 

Meneres 10 yrs old Port... 95,-

Godt KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 13.oktober
Menéres er et mærke fra Maynard, dvs familien van Zeller, ex-ejer af Noval, og med i Douro Boys, Portvinens enfant terribles. Familien leverer rigtig god Port, som ofte er dyrere og jævnligt bedre end Offley/Calem/Burmester. Huset er specialist i gammel Portvin, så jeg anbefaler med glæde denne Port, selvom jeg ikke har smagt den aktuelle tapning, Plejer at være glimrende, med rig frugt med nødder og rig sødme, god længde. En frisk tapning -så lad den stå lidt i flaske og glas.

Bouteilley, Côtes de Bordeaux.... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 11.oktober

Set i 2020. Et rigtig godt køb -globalpris for vinen er godt 100 kr (WineSearcher). Ganske klassisk, men åben og ligefrem Bordeaux på 80% merlot, åben rig frugt og middelfyldig, rank, tør smag med ikke ringe elegance. Lidt tilbageholdende, men god til mad i dag. 
     Årgang er superbe 2020 i min lokale 365Discount, som er god nu for rig frugt, som i løbet af 3-4 år vil blive til god bouquet. 
      Prisen er meget lav, for vinen ligger hverken i Margaux eller Pomerol, men blot 15 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde. Slottet har tilhørt familien Guillot siden 1617, lidt af en bedrift. Jean Guillot har designet de tanke, hvor mosten gærer og lagrer indtil tapning. 

Côtes du Rhône "Andéol Salavert"... 40,- 

Godt KØB + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 11.oktober

Jeg har frejdigt tilladt mig at sætte Brugsen's Rhone med etiketten "Notre Dames des Treilles" (i forvejen et svært navn). Jeg har ærligt talt ikke smagt etiketten fra Fakta, men det er samme importør og kommer fra samme hus Salavert, dvs. Meffre, så vinen er måske identisk med la Chasse, også i Brugsen!  
      En basisagtig Rhone, men god til prisen! Middel fylde, let krydret frugt, fast rundhed, men uden længde. Et stykke fra 4*, men godt vinen har skruelåg.

Monte Ory Chardonnay, Navarra.. 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 11.oktober

Mere frisk end mange, ret letbenet, neutral aroma, god syre og rank friskhed. Mindes den som tør, men det er nogle år siden, jeg smagte denne nordspanier sidst. Vinen laves af Manzanos, et familiehus, som er vokset voldsomt de senere år takket være korrekte vine til lave priser. Siglo Saco er andet mærke fra huset, som også ses i både Coop365 og Brugsen. 


Radio Boka rød/hvid/rosé... 29,- 

rød tempranillo, hvid verdejo, rosé tempranillo/bobal, Spanien 

Godt KØB + ** (2/5),  Coop365, indtil onsdag 11.oktober

Den hvide verdejo er nok bedst med sin aroma af æble og fersken og pæne syre, som afrundes af 6,8 g/l restsødme. Vinen er ikke Rueda, men druen trives i dag i mange områder af Spanien -og giver ofte rigtig god vin. 
      Der er mere sødme i den røde tempranillo (11,6 g/l), men den får alligevel 87p/Peñin i årgang 2019. Rosé ikke smagt, men burde være frugtig og uden for meget sødme (5,6 g/l).
      Mærket er et af de mest solgte fra danske-ejede Hammeken i Spanien og får nydelige ratings. Men de har alle en lille sødme, som nok generer mig mere end andre (især i den røde). 

Gray Fox, zinfandel eller chardonnay... 35,-

California, godt KØB + ** (3/5), Coop365, indtil onsdag 11.oktober

Har aldrig gidet købe denne vin, som kommer fra et mig ubekendt hus, Wine Group. Kan meget godt lide udstyret, som nok skal få denne (formentlig!) bløde, kedsommeligt krydrede rødvin og den tørre, men bløde hvide til at sælge bedre. Vinen kan også fås i plastikpose (baginbox) til 100 kr i Fakta grænsebutik, men har ikke set den i min lokale Fakta.  

Cristia Rhone "Collection".... 50,- 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 1.oktober

En typisk Rhône uden store dikkedarer -god peberfrugt, alkohol og fylde. Cristia er lille vingård i Châteauneuf, men denne vin er ikke herfra -og faktisk heller ikke domæne-delen i Rhone, men købt ind udefra. Men ikke ringe, 2018 fik 5* i Vinbladet (oktober 2020), måske i overkanten. Set i årgang 2020. 


Ch. Lacoste Garzac, Bordeaux... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 14.oktober

Jeg foretrækker så langt Bouteilley (Coop365), men denne er nok lige så god -men dyrere. Middel fylde, god frugt, tør, ren smag med god modenhed, pæn middellang eftersmagFor blot 10 år siden ville jeg være gået i stor bue uden om vin som denne, men slotsejerne er blevet dygtigere -og har måske fået en hjælpende hånd fra den globale opvarmning, der hjælper druernes modning (kan se vinen holder 13,5% alkohol). 
      Slottet ligger ved Pujols ved Dordogne floden nær grænsen mellem Saint Émilion og Bergerac og dækker 30 hektar vin. Vinstokkene er 60% merlot og 40% cabernet. 

 

Peter Bott rød/hvid... 45,-

Tør Riesling, Chardonnay, Pinot Gris og rød Pinot Noir, landvin, Tyskland
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 14.oktober
Peter Bott er rød og hvid landvin fra Rhinen, som leveres af et stort hus ved Cochem i Mosel (!), Einig-Zenzen (tapper 60.000 fl/time), hvoraf en meget stor del er hentet langt fra Tyskland 
      Kun smagt riesling, som var korrekt, tør, med pæn duft og lidt syre, meget god til prisen. Den røde pinot (smagt én gang hos venner) var korrekt, ret tør, lidt vag aroma, men ren smag. Både chardonnay og pinot gris bør også være mere end acceptable. 

Pinot Noir Hawke's Bay, kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329, New Zealand (tappet i Tyskland)
Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, torsdag 5/10-tirsdag 31/10

Pæn farve for pinot (læs: ret lys!), indbydende frugt, middel fylde, rund og behagelig -typisk Kiwi Pinot i den indbydende ende, som faktisk er et reelt og godt alternativ til den dyre Bourgogne. 
    Hawke's Bay ligger pænt langt mod syd på Nordøen og er nok bedst kendt for rødvine, ikke mindst pinot. 


Talisker "Skye" Single Malt Whisky... 199,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 13.oktober
En yngre, blidere udgave af den normale Talisker, som du kunne få sidste november til 169 i Netto. Men stadig et godt køb for whisky, som forener Islay's medicin med højlandets tørv. Dvs. mindre medicin og tørv, men stadig masser af aroma og styrke (45,8%?). 
      Talisker er det eneste destilleri på den barske ø, Isle of Skye ud for Skotlands nordvestlige kyst. Øen kan i dag nås med bro, og tusinder besøger den vilde ø, som byder på nogle af de smukkeste bjergområder i Skotland. 
     Den velkendte Drambuie (whisky, honning mv) har tilnavnet "Spirit of Isle of Skye", da den oprindelig blev skabt af en skotsk prins på Skye i 1745.