Søg i 1200 opslag:

20/10/2023

Prøv også den hvide vin fra Baron de Ley!

Endnu engang redder spanske Baron de Ley ugen for Bilka. Både den røde Reserva og hvide er værd at købe, den hvide er bl.a. lavet på den sjældne, hvide udgave af tempranillo druen. 

Bilka er bestemt ikke i topform denne uge. Topkøbet er den gode Baron de Ley (og den hvide er også værd at smage, begge 55) samt en flot Caol Ila Malt (299) -hvis du kan lide medicin og tørv!  Ellers er Famous Grouse et ganske godt køb, men noget mere anonym. 

    De andre tilbud kan ikke lokke mig til hypermarkederne -Codorniu cava (55) og Ventoux Vidal-Fleury (59). Fristet af Barolo Giblin, men til 249 kan jeg nok finde bedre køb. 

Bedste KØB: Baron de Ley Reserva
Godt KØB: Baron de Ley hvid Rioja - Cava Codorniu brut - Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid -
Ventoux Vidal-Fleury - Caol Ila 12 år Islay Malt

Baron de Ley Rioja Reserva... 55,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 26.oktober

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb. 
Jeg drikker egentlig lige så gerne denne som den noget dyrere Gran Reserva, selvom denne er mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget.         85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. Set i 2018 med 91p/Guía Peñin og 92p/James Suckling. 
    Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa

Baron de Ley Rioja hvid... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 26.oktober

Den hvide lagrer sur lie, dvs den filtreres ikke efter gæring, men lagrer med bundfald fra gæringen -det giver en vin med mere aroma og frugt. En rigtig god, frisk med ren aroma. Druerne er hvid garnacha, viura og ret unikt hvid tempranillo, der giver en vin med meget aroma, tør, ganske frisk og pænt lang smag. 5* fra Rydberg (forfatter til Spanske Vine) i Ekstrabladet og SpritNyt. 
    Har også set en lyserød, ren garnacha, hvor saften kommer uden presning ("Lagríma"). Lagrer også sur lie indtil tapning. Jeg var ikke helt så begejstret som andre,god, diskret aroma, men nydelig, fyldig, ganske frisk. Nydes ung til en salat.

Cava Codorniu "Clásico"... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 26.oktober

Brut er en simpel, spinkel cava med æbleagtig aroma og ren eftersmag. Slet ikke klasse som crémant, men bestemt ikke ringe. Codorniu var den første cava historisk (udtal: gah-vá), til 55 er brut et godt køb. Undgå den søde demi-sec. Men mindst lige så god som Faustino cava (79,50, Bilka), som Rioja-huset henter nær Codorniu). 

Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid... 79,-

rød shiraz Barossa, hvid riesling Eden Valley, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil fredag 26.oktober 

Lehmann er et af de mest kendte navne fra Barossa, takket være Peter Lehmann, som grundlagde huset i 1980 efter mange år hos Saltram. Hans Stonewell er en klassiker. Han døde i 2013, og huset ejes i dag af familien Casella, som har tjent formue på biligvinen Yellow Tail fra det hede Riverina. Lehmann drives dog selvstændigt, og vinene er ganske anderledes -typisk Barossa! 

     Indbydende vine, behagelige unge. Den røde shiraz er magtfuld, ret krydret/frugtig og blød, mens den hvide riesling er elegant, aromatisk, ret let (11%) og til den tørre side (3,91 g/l). Begge kan gemmes nogle år. 

Bilka sælger også Kim Crawford sauvignon blanc (79, 3*), typisk New Zealand på godt og ondt. Rig frugt, tør, men med lidt frugtsødme. 

Ventoux "Vidal-Fleury"... 59,-

6 fl: 299. Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 26.oktober

Ventoux er nok bedre kendt for Tour de France end sin vin, som ligner naboen Rhone, men i reglen (men ikke altid) billigere. Denne vil lidt mere. Set i 2020, men også set i ældre år som 2016 og 18, som jeg ikke tør købe.
     Vinen gror på de blide bakker omkring Carpentras. Ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Han fik succes -og købte i sin alderdom huset Vidal! 

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 26.oktober
Jeg har været lidt skuffet over denne runde, kraftige klassiker siden først i 10erne, men kan se, at 2019 -udover ny etiket- også er blevet økologisk. Så den beholder de 4* -men giv mig et praj, hvis du smager den.       
      Ruffino ejes i dag af Constellation gruppen, mest kendt for jævn vin fra Californien og Australien. Håber dog på god vin, ikke mindst fra Ruffino, der skal have en vis selvstændighed.      
      Nobile var forbilledet for Brunello i 1940erne, da den dukkede op. I dag søger "Den ædle Vin" at matche Brunello! De to områder er særlige "Crus" i Chianti-området syd for Siena på hver sin side af landevejen mod Rom, Begge laves af druen sangiovese og er ærligt talt meget lig hinanden -druen kaldes brunello i Montalcino og prugnolo i Montepulciano på den anden side af landevejen. 
    Bilka tilbyder også Ruffino Chianti + rosé (59, 2*), som jeg ikke vil ofre penge på. Ruffino var i Redacteurens barndom synonymt med bastflasker + den dyrere Classico Riserva Ducale. En Ruffino var iøvrigt den første Chianti med det første lille nummerede garanti-mærke i 1984, da Chianti ret kontroversielt fik den højeste klassifikation i Italien,DOC + G (Garantita). Men dengang som nu 
er Ruffino -desværre- mere et kendt mærke end høj kvalitet. 

Barolo "Giblin", Gemma... 249,-
**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 26.oktober
Jeg er ganske godt tilfreds med Gemma's andre vine, ikke mindst barolo, arneis og den almindelige Barolo. Men vil jeg give 249 for denne Barolo? Næppe, selvom den sikkert er rigtig god. Så hellere en af de bedre fra Fontanafredda i Brugsen. Vinen er fra særlig skråning, lagret 2 år i eg og 2 på flaske. Ofte Riserva, dvs lagret mindst 5 år. 

Bilka tilbyder til samme pris Masi's Costasera Amarone (249, 4*), en nydelig letbenet Amarone, samt Champagne Mesnil Grand Cru (249, 4*), en nydelig chardonnay Champagne fra kooperativ i god vinby. For mig lidt for dyr. 

Caol Ila 12 år Islay Malt... 299,- 

43%, godt KØB ´***** (5/5), Bilka indtil torsdag 26.oktober
Caol Ila er en af de bedste Islay whiskies, dvs. masser af røg, medicin og havfrisk styrke. Den fås i mange udgaver, men den 112-årige er billigst (typisk 400 kr). Den 15-årige koster godt 500 og 800 for den 18-årige. Og ikke så få mener, at 12 år er den bedste alder til en Islay malt! 

      Bilka tilbyder også Famous Grouse whisky (99, 3*) og den fine Johnie Walker Green Label 15 år (299, 4*).