Søg i 1200 opslag:

17/10/2023

Bordeaux på 5 minutter

Du kan næppe finde én vin i Verden, som ikke har fået inspiration fra Frankrig og især Bordeaux, Verdens nok mest berømte vinomåde. 
Herfra kommer legendariske vine som Lafite, Margaux, Latour og Pétrus, som sælges for ofte mange tusinde kroner for én flaske. 

Men du kan sagtens finde god Bordeaux til særdeles rimelig pris, for med 110.000 hektar vin har Bordeaux over dobbelt så meget vin som hele Chile eller Australien. Og der laves  op mod 700 millioner fl/år, som sælges til priser fra 50 kr og (langt) op! 

    Bordeaux ligger i det nederste venstre hjørne af Frankrig ud mod Atlanterhavet, der giver et ret køligt klima, som passer til de mange druer, som er født her: 

    Cabernet, malbec, merlot og sauvignon + unikke druer som carmenère og petit-verdot. 

Vinene: de røde er ikke så stærke, men har en rig frugt og en god syre, der både giver en lang eftersmag og gør dem rigtig gode med mad. 

    Hvid Bordeaux er mest tørre og friske, med meget frugt og sprød eftersmag. Der laves også mindre mængder crémant såvel som rosé og en unik ædelsød hvid Sauternes

Médoc -historisk nr 1

    Médoc er historisk det mest berømte område og ligger nord for Bordeaux by. Vinene laves mest på cabernet (+ merlot) og anses for særligt elegante, kendt at kunne lagre mange år på flaske, som giver vinen en meget rig bouquet og en lang smag. 

    Grand Cru Classé: De bedste vine er så berømte, at en liste over Frankrigs bedste vine til Verdensudstillingen i 1855 bestod af 5 klasser med ialt 59 vine fra Médoc og én fra naboen Graves, en klassifikation, som står stort set uændret i dag efter næsten 170 år! 

    Alle de 59 slotte ligger i den sydlige del af Médoc -Haut-Médoc- og næsten alle ligger i små kommuner med navne som Margaux, Pauillac, Saint Julien og Saint Estèphe. 

    Vinene sælges med navn på slot (Chateau) + områdenavn, f.eks. Médoc eller en særlig kommune (f.eks. Margaux).  

    Priser: Médoc fås fra ca. 70 kr og op, men vine fra Grand Cru Classé fås sjældent under 300 kr. 

    2.vine -fra de store Grand Cru slotte er ofte rigtig gode køb. De fås fra 120 kr og op. Vinen vil have navnet på slot, men som regel uden ordet "chateau". 

    Cru Bourgeois -de "borgerlige" slotte er klassen under de klassificerede Grand Cru slotte og kan fås fra 80-100 kr og op. 

    Siden har andre områder også fået en klassifikation med Grand Cru slotte, bl.a. Graves syd for Médoc og Saint Émilion.  

Graves og Sauternes

Ligger syd for byen Bordeaux og leverer vine, der ligner Médoc, men er ofte blødere. De bedste laves i udkanten af Bordeaux by og har sit eget navn, Pessac-Léognan. Ca. 20 slotte her har titlen Grand Cru Classé. Her laves også en del hvidvin, som er tør og fyldig, som modnes med nogle år på flaske. 

    Længere mod syd ligger Sauternes, kendt for små mængder ædelsød hvidvin. De bedste slotte blev også klassificeret i 1855 lige som Médoc. 

Pomerol, St Émilion og Fronsac 

Et kompakt lille område øst for Bordeaux by omkring den hyggelige lille by Libourne. Her dominerer druen merlot helt (ofte 80% suppleret med en lille smule cabernet). 

    Vinene har mere alkohol, ofte op mod 14%, har en mere kødfuld frugt og en afrundet fylde, som i reglen modnes noget før Médoc vinene. 

    Pomerol ligger tæt på byen Libourne og er ganske lille. Hele 150 vingårde deler blot 600 hektar. Derfor er vinene meget kostbare, i reglen 300 kr og hele vejen op til 6000-8000 kr, en voldsomt forskel på vine, som gror et stenkast fra hinanden! Naboen Lalande de Pomerol er til gengæld ofte et godt køb. priser fra 100-150 kr. 

    Saint Émilion leverer vin meget tæt på Pomerol, men er ofte markant bedre køb, fås fra ca. 100 kr. Naboer som Lussac og Montagne med efternavnet Saint Émilion er ofte endog bedre køb. 

    De bedste vinslotte har titlen Grand Cru + Classé -"klassificeret Grand Cru" er dog markant dyrere, ofte 300 kr og op. 

    Fronsac er måske det bedste køb her. Stadig druen merlot, som gror i et smukt bakket område. Mængderne er små med priser fra 70-100 kr og op. 

Andre vine fra Bordeaux & omegn

Bordeaux leverer ca. 70% rødvin, mens resten er hvid, rosé og lidt bobler i form af crémant. Rød domineres helt af druen merlot, som er rund og fyldig. En god del kan sælges som Côtes de Bordeaux, som kan tilføje navnet på hver sit lille område som Bourg, Blaye og Castillon.  

Årgange -betyder en del! 

Vinmagere kan i dag lave god vin i alle årgange, men i Bordeaux har årgangen stadig stor betydning, da vinen gror tæt på Atlanterhavet, der kan give en masse regn og blæst, som kan ødelægge en årgang. 

    De bedste nye årgange er 2020, 2019 og 2018. Ældre topår er 2009, 2000, 1990 og 1982. De bedste vine kan lagre på flaske i 20-40 år. 

Aftapning "au Chateau" 

Bordeaux var det første område, hvor man var nødt til at forlange tapning på slottet for at undgå falsk vin. Vinene var så populære, at det var fristende at sælge billig vin med en dyr etiket. I dag fås ikke en stor Bordeaux, som ikke er tappet på slottet. 

    Siden opdagede man, at en vin tappet på slottet også smagte bedre, da den var mindre filtreret og indeholdt mindre svovl. 

    På etiketten vil stå de små ord: "Mose en bouteille au Chateau" eller "à la Proprieté" (som ofte er et kooperativ).