Søg i 1200 opslag:

10/10/2023

En flot Bordeaux og en lækker Portvin

Meny tilbyder hele 3 vine fra Bordeaux i denne uge. Barbe er et smukt slot i Bourg, som kan levere herlig vin i stil med Pomerol og St Émilion, når de er bedst -som Barbe 2018, der er lidt af et fund til 66,67 (v 3 fl). 

Også Lamothe er et godt køb (89,95), men hvad skal Meny med Villebourbon, som synes at være en lille vin (79,95) trods titlen Grand Cru! 

    Dauphins er en sympatisk lille Rhone landvin (33,34 v 6), mens Cockburn's LBV (79,95) måske er den vigtigste grund til et besøg i Meny i denne uge.

Bedste KØB: Barbe Bourg - Dauphins rød/hvid/rosé - Faustino I Gran Reserva - Cockburn LBV Port
Godt KØB: Lamothe-Cissac Haut-Médoc

Barbe 2018, Cotes de Bourg, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.oktober

Denne Bordeaux smager godt til 100 kr og er topkøb til 66,67 kr. Vandt Politikens test af erstatninger til dyr St Emilion med ordene:
    "Middelfyldig med flot balanceret modenhed i en mørk og tæt bærfrugt. Toner af cigarkasse og blyantspids og lige tilpas tannin. Stilmæssigt lige i øjet og til en flot pris". (100 kr i 2021). 
    Vinen har 2 år mere på flaske og er nok mere tør, men har til gengæld fået bouquet oveni sin stil. Tæt på en god St Émilion til en lav pris. Måske endda bedre om 2-3 år. 
    Vinene fra Bourg kan når de bedst nærme sig aristokratiet i St. Émilion snarere end Médoc på den anden side af Gironde floden. De bedste er dyre, men andre som denne er til denne pris lidt af et fund. 
    Slottet er et af de gode i Bourg, som ejes af vinhandler-familien Richard (ejer også Victoria, som Meny også sælger). 
      Vinen laves med omhu og er flot i årgang 2018. Meny snakker en del om lagring i eg, men det er nu kun 10% af høsten, som er lagret et år i egefade -og sådan har det altid været. 

Les Dauphins, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,34

6 fl: 200. rød grenache-syrah, hvid grenache-viognier, rosé, IGP
Bedste KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 12.oktober 
Regulær ung rød frisk Rhone-type, glat og let frugtig med lidt krydderi og middel fylde -en ok landvin- rosé ikke smagt, men vent ikke meget frugt og friskhed. Den hvide heller ikke smagt, men 60% hvid grenache og 40% viognier lover rigtig godt! Nok en frugtig, blød tør hvid. Og en hyggelig fransk bistro'agtig etiket. 
      Dauphin = kronprins, og en fransk kronprins ejede engang en god del af Rhone-dalen nord for Orange. Vinen kommer fra et 2. grads kooperativ i Tulette, som dækker et større antal kooperativer med ialt 12.500 hektar og et salg op mod 100 millioner liter/år, hvoraf en god del dog sælges videre til andre huse. Så dette er seriøs masseproduktion! 

Faustino I, Rioja Gran Reserva "75"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 12.oktober
Vinen ser anderledes (og måske pænere?) ud, men er nok identisk med den normale Faustino I (99 i Bilka, 95 i Netto). 
Etiketten mindes Julio Faustino Martinez ' 75 års fødselsdag. Og ett topkøb til 100. Jeg har set den i Spanien i restaurant (225 kr) og på web og i  supermarked (Corte Inglès, 150 kr). 
     Dernede er den dyrere end f.eks. Murrieta Reserva, som koster 160-250 i herhjemme (og 300 hos Laudrup, men det må vist være kunstig normalpris!). Murrieta er en bedre vin, men åbenbart bedre køb i Spanien end herhjemme! 

      Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 12 år

Lamothe-Cissac, Haut-Médoc... 89,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.oktober

En ganske klassisk Haut-Médoc i årgang 2019, som fik 90p/WineEnthusiast og James Suckling (og 86p/100 af Andreas Larsson, en svensk sommelier). Jeg er i midten -god frugt, sund fylde, men bag frugten markante tanniner, som kræver tid. Typisk for slotte i baglandet til St.Estèphe. 
      Vingården er ganske stor og tapper flere vine (Tonnelle p.t. 79,95 i Føtex mv). 

Marquis de Villebourbon... 79,95

2018 St Emilion Grand Cru

** (2/5), Meny, indtil torsdag 12.oktober

Slet ikke så interessant som Barbe herover for ikke at nævne l'Ange de Ripeau i sidste uge! Navnet er et mærke, ikke et bestemt slot. Har ikke smagt vinen, men Houlberg er ikke entusiastisk trods 87p. Han skriver, at vinen er flasket af hus i Blaye, lidt sært, når vinen er Grand Cru. 
    "Duftmæssigt er vinen ikke særlig åben...alt på én gang og ikke specielt sammenhængende. Smagen er også lidt tynd og næsten pjasket … her er frugten dog tydeligere end i duften og mest hindbær, kirsebær og tranebær med en syrlig kant" -Houlbergs Vinblog. Vinen har nok ikke lang tid på flaske, så måske kan den udvikle sig positivt ved1-3 år på flaske. Men gå hellere med Barbe herover! 

In Me Primitivo Organic... 59,95

*** (3/5), Meny, indtil tirsdag 31.oktober

Endnu en serie fra romerske Femar, som leverer god vin fra de romerske sletter, men langt mere vin fra Puglia med etiketter som "Z Zinfandel", Masseria Trajone, Epicuro (Coop), Nero Grande (Føtex/Bilka) og i Meny Gran Appasso og In Me. Aldrig smagt, men mon ikke den bløde kraft ligner Z Zinfandel (ofte på tilbud til 50)? Dvs afrundet, fyldig med del sødme i duften. 

Cockburn's LBV 2015 Port .... 79,95 

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.oktober

En flot Portvin, sød, lækker, rig duft, god lang smag, som gør den egnet til moden ost og dessert med f.eks. svedske. En god LBV, dvs. Late Bottled Vintage. Cockburn er et af de mest kendte Portvinshuse, som i dag ejes af Symington (der også ejer Smith Woodhouse, DOWs og andre). 2015 har fået 91p/Spectator og hele 93p/WineEnthusiast: "A beautifully perfumed Port, this has a fine balance between its structure and the opulent black fruits. There is some sweetness but this is definitely equaled by the wine's dry edge. Drink this very fine wine now."