Søg i 1200 opslag:

29/10/2023

Superkøb i Rioja -og en supervin!

Bilka har en superpris på Baron de Ley Rioja (55), mens du kan kalde Muga Reserva (153,30) en supervin!  

Der står Rioja Reserva på begge, men du kan få 3 flasker Ley for én Muga, og så stor er forskellen naturligvis ikke.  

    En ganske ok uge at besøge Bilka. Min kælder er fyldt, men ellers kunne jeg fristes til et køb på 500, som giver en voucher på 100 til brug senere. 

    Både Vanità, Trapiche Pure og Baron de Ley er faste topkøb hos VINKENDER, men de er stadig i top til prisen! Bemærk også en god pris på San Felice's superbe Grigio "Gran Selezione" (119).  

    Plus ok brus fra Australien og Spanien (59 og 55) samt en lav pris på J&B whisky (89). Den har forresten en smuk etiket!). 

Bedste KØB: Vanitá rød/hvid - Trapiche "Pure" rød/hvid - Baron de Ley Rioja Reserva
Godt KØB: Ripasso Righetti - Grigio Riserva"Gran Selezione" - Baron de Ley Rioja hvid - Rioja Muga Reserva - cava Codorniu brut - Wolf Blass Yellow Label sparkling brut + rød - Stellenhof rød - J&B whisky

uge44/2023


Vanitá rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50 

rød nero d'avola eller primitivo, hvid pecorino, Italien
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 2.november

2 røde: Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og blødere, men mindre karakterfuld Primitivo fra Puglia. 
     Samt en 
hvid, rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, elegant fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den fine drue er unik for området stik øst for Rom og var længe anset for uddød. 

      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I december 2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 
      Farnese leverer god kommerciel vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

Ripasso Classico Righetti... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka indtil torsdag 2.november
Jeg har nydt ripasso'en et par gange for sin runde fylde og positive frugt, der fører til en nydelig pæn eftersmag. Foretrækker den faktisk for storebror Amarone! 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.

Il Grigio Riserva "Gran Selezione"... 119,- 

San Felice Chianti Classico Riserva, 
Godt KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 2.november

Storebror til den normale Riserva, bedre vin og mere fransk eg + i reglen et par år ældre (den aktuelle Grigio er 2020, mens Selezione stadig ses i 2017). Du får en mere moden -og bedre vin- fra det store gods' 3 bedste parceller, 40.000 fl/år. 2017 fik 94p/Spectator og 5* i JP, mens 2016 fik 96p/JamesSuckling, 92p/Parker og 2015 fik 93p/Parker. 

    Til samme pris Bourgogne Pinot Noir Antonin Rodet (119, 3*), for dyr som alt for meget Bourgogne, suk! 

Trapiche "Pure" rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99, Rød malbec, hvid sauvignon, rosé
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.november

"Pure" er Trapiche uden egelagring, men til gengæld en flot vin fuld af frugt.
Den røde malbec har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  
Også rød Pinot Noir fra Patagonien længere mod syd. Nydelig, men ingen "Bourgogne-dræber". 
Den hvide har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

Foto: Trapiche kommer fra Mendoza ved foden af Andesbjergene. "Pure" Malbec og sauvignon gror i højderne i Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by.

Baron de Ley Rioja Reserva... 55,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 2.november

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk. Set i 2018 med 91p/Guía Peñin og 92p/James Suckling. 
    Den noget dyrere Gran Reserva er mere "fløjlsagtig" og fed, men mangler for mig strukturen i den almindelige reserva, som er superkøb til 55. 
    85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
    Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa

Baron de Ley Rioja hvid... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 2.november

Laves på hvid garnacha, viura og ret unikt hvid tempranillo, som lagrer sur lie (stadig ret ukendt uden for Frankrig), dvs. vinen lagrer med resterne fra gæringen. Det giver en vin med mere aroma, tør, frugtig, stadig frisk og pænt lang smag. 5* fra Rydberg (forfatter til Spanske Vine) i Ekstrabladet og SpritNyt. 
    Har også set en lyserød, ren garnacha, hvor saften kommer uden presning ("Lagríma"). Lagrer også sur lie indtil tapning. Jeg var ikke helt så begejstret som andre,god, diskret aroma, men nydelig, fyldig, ganske frisk. Nydes ung til en salat.

Rioja Muga Reserva... 153,30

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 2.november

En favorit for enhver, der holder af klassisk Rioja -og det gør bl.a. Parker (denne 2019 får hele 94p/100). Huset har ry som traditionalist, og jeg var ikke helt vild med vinene i 90erne, men en Reserva smagt sidste år var meget flot, og den unge 2019 er formidabel -men ikke til fans af klassisk Rioja -vinen er stadig meget ung, dyb, fast, stor fylde og længde -men kræver 3-5 år på flaske, måske længere. 
      Muga var et af de huse, der fra starten gik til Laudrup, da de hørte, han ville starte et lille importfirma -og det har de ikke haft grund til at fortryde. Vinen er steget noget i pris -den "officielle" pris er i dag 219 (med besparelse på 30%).  

Cava Codorniu "Clásico"... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 2.november

Brut er en simpel, spinkel cava med æbleagtig aroma og ren eftersmag. Slet ikke klasse som crémant, men bestemt ikke ringe. Codorniu var den første cava historisk (udtal: gah-vá), til 55 er brut et godt køb. Undgå de sødere seco og demi-sec.

Wolf Blass "Yellow Label" sparkling brut... 59,-

Fås også som rød shiraz og hvid chardonnay, Australia

Godt KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 2.november

Den populære gule Wolf Blass kunne fås til 49 i sommer, men 59 er også ok pris. 
Boblerne er brugervenlig receptionsvin, brut -men uden excesser- på samme pinot og chardonnay som Champagne, blød og tør (men en let sødme fornemmes i eftersmagen). Får bobler på tank og tappes på flaske under tryk. Den røde er også ganske god, men imponerer ikke. Hvid er for dyr. 

Stellenhof rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17
Rød cabernet, pinotage, hvid chardonnay, rosé, Sydafrika (aftappet i Danmark)         

Rød: Godt KØB + ** (2/5), Bilka, indtil fredag 2.november

Jeg har prøvet denne "single vineyard" vin nogle gange. Flere venner er glade for denne let sødladne, stærke (15%) rødvin, som dog (trods en lille sødme) er ret slank i smagen. Men ikke mig. Jeg trøster  kig med, at vinen i glas nok smager bedre end vinen i pap/plastikpose. Rosé og hvid ikke smagt. 
      En lav pris tæller op (og en flot etiket). 

J&B Rare Whisky... 89,-

Godt KØB + ** (2/5), Bilka, indtil fredag 2.november

Justerini & Brooks er det pompøse navn på en vinhandel i den fine St James Street, som vist nok ligger på samme adresse som i 1745. Men i dag er mærket del af giganten bag et væld af mærker inkl. Gordon's gin. En letbenet whisky, ganske behagelig, ikke ulig Ballantine's fra samme firma. En meget lav pris (har set den til op mod 200!).