Søg i 1200 opslag:

24/10/2023

Ugens bedste køb: Verden rundt, men Portvinen er top!

Igen en uge, hvor Brugsen (inkl. Coop365) udgør halvdelen af de 15 udvalgte tilbud. Meny er bedre end længe med 3 tilbud i den endelige liste, mens Føtex og Bilka sammenlagt sniger sig op på 4 tilbud. 

Føtex' ene tilbud er en kandidat til ugens vin -den fine 2004 Portvin fra Offley som fylder 20 år næste år, men alligevel fås for blot 109. 
Men ellers kommer vi fint rundt i Verden med en lille dominans af vine fra Den ny Verden.
Der er også lille dominans af rødvin, men også herlig hvid og lidt rosé (som dog ikke er mindeværdig). Men ingen brus i denne uge, suk! 

    I alt er vurderet 102 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge tilbud fra Kvickly og Superbrugsen, Føtex, Bilka, Meny og Coop365. 

    De mindst attraktive tilbud var sjovt nok discount kæderne, for der var ikke tilstrækkeligt gode tilbud fra Lidl, Netto og Rema1000.

    Alle vine er tappet nær grostedet, så vidt vides, om andet ikke er nævnt. 

uge43/2023

7 vinkøb under 50,- 

Hardy's Crest rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, rød cabernet-sauvignon shiraz, hvid chardonnay sauvignon,, Australia (tappet i England)
Bedste KØB + *** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Hardy's er i dag mest kendt for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR" -samt Hardy's Crest, som for mig er et lille glas bedre (mens William Hardy er endnu et trin op i hierarkiet).
      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Årgang 2020 fik 5*/Vinavisen, mens 2019 fik 86p/Decanter Award. 
    Den hvide er tør, middel fyldig, med nydelig frugt, en vis friskhed med lidt syre, som dog virker påtaget. 
      Hardy's er faktisk et af de ældste huse i Australien (1853), ikke længe efter, at Adelaide blev grundlagt som en "fri" modelby uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne!

Alfredo Primitivo.... 35,-
*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 25.oktober
Har ikke smagt denne vin, men fået den anbefalet af en ven + i ældre årgang af BT -en typisk, fuldfed, men rimeligt tør zinfandel/amarone type med lidt balance. Ikke ren sødsuppe, men ren frugt -og så får den et ekstra plus, da vinen ikke er tappet på supertung flaske.  

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé... 39,-  

Rød Cotes du Rhone, rosé Syrah IGPhvid Chardonnay-Viognier IGP

Godt KØB + *** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

En solid mere end mindeværdig Rhone ('16 fik 87p(Spectator)! De lyse vine er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog!

Le Arche rød/hvid... 39,-
rød Rossogrande eller Barolino, 
hvid Garganega-Pinot Grigio Garda, 

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 26.oktober

Rød Rossogrande er en let Ripasso-type på lokale corvina, molinara og rondinella, ok frugt og let sødme i eftersmagen. Foretrækker den røde Bardolino, som er noget så sjældent som en let rød tørstslukker uden dikkedarer! Pæn frugt, lidt kisebær, lille syre. I den hvide Garda får Soave's garganega lidt vægt fra chardonnay, lette og friske. Med lidt held finder du også stadig den lyserøde Bardolino, tør og frisk. 

Francois Martenot pinot eller chardonnay... 39,-

*** (3/5), Føtexindtil torsdag 26.oktober

Martenot har postadresse i Bourgogne (21 som postnr), men vinen er ikke Bourgogne, selvom druen og flasken antyder det.
    Martenot er et mærke under GCF, med hovedsæde i Alsace og afdelinger i hele Frankrig, i Bourgogne bl.a. Garnier (med samme pinot og chard), Moillard og Pierre André.  

      Vinen er, som prisen antyder, fra Sydfrankrig, ikke Bourgogne. Simple landvine, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, letdrikkelig, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren. 

Capa, kr/fl v 6: 41,50

6 fl i træ:249, single vineyard tempranillo 

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Det store dansk-ejede Hammeken Cellars ved Alicante leverer denne vin, hvor druerne er druer fra tempranillo vinstokke fra en mark mellem Alicante og Madrid. 
Vinen er kraftig, fast men afrundet med let krydret duft uden større særpræg eller bare præg af 6 måneder i små egefade. Men imponerer godt nok -især til prisen! Meget flot trækasse gør vinen til et godt køb. 

WNTL? syrah/riesling.... 49,-
*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 25.oktober

Irma-mærket fås nu i 365. Den røde syrah fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet (2022) med ordene: "Flot duft af sorte bær. Ung og frugtig vin. Masser af brombær, peber og mørke krydderier. Fin balance og en fin saftig afslutning". Den hvide riesling har lidt sødme, men også sprød syre, som gør vinen særdeles egnet til et glasi utide.  
    Har ikke smagt vinene, men mon ikke begge er ekstremt tæt på Wow (Rema1000), Wild Life (Bilka/Føtex), Upper Case (S/R i Brugsen), Darkny (Fleggaard) og formentlig andre etiketter. Alle fås som rød syrah og hvid riesling. Wntl er nydansk for "What's Not To Like", dvs. den tiltaler enhver. Levernadøren er Globus i Køge, som i dag er 100% ejet af finske Anora, som herehjemme nok er bedst kendt for snaps (O.P.Anderson, Linie, rød Aalborg) og vodka (Koskenkjorva, Finlandia).

5 vinkøb 50-70,- 

La Mascota, rød/hvid, Argentina... 50,-

kræver Coop-app, Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnay 

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Den gode OPI "Barrel Selection" er basisvinen fra huset, mens Mascota er bedre, lavet med druer fra vingården, som har parceller i to af de bedste områder, Maipú og Uco. Pris er lav for så god en vin!

    Begge røde har dyb farve, rig frugt (lidt mere kødfuld malbec, lidt mere kompleks cab), rund fylde med silkebløde tanniner og pæn eftersmag. Vinene kan gemmes et par år, men ikke for længe (4-5 år er perfekt alder).   

    Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados (årgang 2020/21) som også malbec (2021). 
    Chardonnay (87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine.

Epicuro "Z" Zinfandel eller Fiano... 50,-

rød eller rosé Zinfandel, rød Zinfandel Organic, hvid Fiano

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Rød og øko zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke, den ene økologisk (5* i Vinavisen) og en traditionel med en snert mere alkohol, men stadig ganske frugtig og behagelig, trods 98/99p fra den (u)lovligt gavmilde Luca Maroni.
      Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Pink zin har en flot farve, men jeg vil ikke ofre penge på den. 

Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid... 55,-

rød Pinot noir eller Syrah, hvid Riesling eller chardonnay, Chile

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober

Jeg foretrækker at give 90 kr for 20 barrels, men "Especial" er bedre køb, et solidt trin op fra Bicicleta serien og lavet i 8-10 udgaver, som er signeret af Matías Ríos, chefvinmager for Cono Sur. 

Pinot Noir er altid flot og husets specialitet, men syrah er næsten bedre med 91p/TimAtkin. De hvide er fra Casablanca regionen og ganske flotte i en lidt mere anonym stil. Fed chardonnay med 90p7Descorchados, riesling er mere frisk og har fået sølv på Global Riesling Master.  


Baron de Ley, Rioja Reserva... 55,-

**** (4/5), Bilkaindtil torsdag 26.oktober

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Plus en rigtig god hvid. Rød 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. Set i 2018 med 91p/Guía Peñin. 
    Fås også som en ganske sprød, tør frisk hvid på hvid garnacha og den unikke hvide tempranillo. 
    Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa

Peter Weinbach, Riesling, kr/fl v 2: 55,- 

2 fl. 110Medium Dry Mosel

*** (3/5)Meny, indtil torsdag 26.oktober

Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. For en halvtør vin virker hele 26,5 g/l restsødme voldsomt, men syren hjælper lidt. 
      Jeg elsker druen riesling og er egentlig godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, sorte katte og "barrøv" vine, der engang hærgede vinhylderne. Med kun lidt præg af Mosel og intet præg af druen riesling. Først kom Dr Loosen med en ren Mosel Riesling uden bynavn -siden fulgte naboen Bergweiler, "Peter & Peter" efter -resten er historie! 

1 vinkøb 70-100,- 

Mascota "Unaminé", Gran Vino ... 89,- 

***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Unaminé er en topvin fra Mascota's bedste parceller (men stadig lavet i pæne mængder, 300.000 fl/år) i selve Uco på blend af cabernet og malbec med et år i egefade. Jeg er i total enighed -Unaminé -"unanimous"- med de kritikere, der har smagt denne vin. 
      Vinen er mørk, med indbydende og facetteret aroma, kraftig, imponerende, men med en dybde, som gør vinen interessant -men nyd den inden for de første 6-7 år af dens liv! 2019 og 20 fik begge 92p/Tim Atkin, 2018 5* af Rydberg, mens 2016 fik 91p/Parker. 

2 vinkøb over 100,- 

Offley 2004 Colheita Port... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26.oktober

Egentlig ret utroligt, ikke? Årgang annonceres ikke, men har kun set den i 2004 -næsten 20 årig tawny til 109! Andre årgangsvine af samme alder koster 200-300 kr.

   Vinen er lækker, med nødder og mørk frugt i næsen og pænt lang smag. Måske kan den lidt triste etiket trække lidt ned. Nyeste rating er 1999 med 95-96p/VertdeVin (pålidelig fransk guide) og 17p/GrandesEscolhas.  
    I dag er Baron Forrester reduceret til en signatur på etiketten, men huset Offley har betydet meget for Portvinen.
      Forrester fik sin baron titel af kongen for et kort over Douro dalen, som stadig bruges. Mindre ros fik han for lille bog udgivet anonymt, som kritiserede dårlig Port og tvang regeringen til at stramme op. Dén bog fik mest ros af vinelskerne, ikke myndighederne.  
    Han var kæreste med Dona Antonia Ferreira (hendes hus er også del af Sogrape i dag), og de var begge på vej fra Forresters jagthytte ned ad floden til Oporto, da barca'en -båden- væltede. Antonia overlevede (måske pga af de fjerlette skørter), mens baronens tunge pengebælter fik ham til at gå til bunds! I dag er de to elskende igen forenet under Sogrape's paraply! 

 

Viramon, Grand Cru St Emilion... 109,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Set i 2020 med 6* fra Vignerons Independents. Men uanset år er Viramon en rigtig god St Emilion, der i reglen er bedst efter 5-6 år, hvor tanninerne er modnet til en afrundet lang smag. I dag kan de 75% merlot nydes for en rig frugt. 
    På slottet snakker de meget om lagring i eg, men trods en del fade laver familien Lafaye god klassisk St Emilion. Den 11 hektar ejendom ligger på gode skråninger øst for St Emilion by og har tilhørt familien siden 1866.