Søg i 1200 opslag:

21/10/2023

En klassisk vin til vildt og en gin fra Mexico!

En klassisk Bordeaux i stor årgang som 2018 er Meny's bedste bud på efteråret. En vin til lam, kalv -og naturligvis årstidens vildt. 

Meny fortsætter den gode stil med en række glimrende vine, ikke helt Irma, men ikke så efter Brugsen!

    Det sjoveste køb er Cantera, som er noget så originalt som Gin fra Mexico! Den smager vist nok også anderledes, men skal næsten smages -og så ere 110 en rimelilg pris! 

    Combes imponerer og er trods pris på 125 et excellent køb. Lige som Cono Sur's fine "Especial" vine (55) og ikke mindst Portvinene fra Baon de Vilar, som hos Meny har etiketten Lagarada. Men 89,95 er lavere pris end Bilka og Føtex' Menéres! 

Bedste KØB: Vieux Combes Grand Cru - Cono Sur Especial rød/hvid - Lagarada LBV + 10 år Port
Godt KØB: Rhone "Vieilles Vignes" - Peter Weinbach Riesling - Cantera Gin Mexico

Vieux Ch. des Combes, Grand Cru... 125,- 

2018 St Émilion
Bedste KØB + ***** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 26.oktober

93p/WineEnthusiast. En klassisk merlot (65% + cabernet) fra rigtig godt år, leveret af Cantin, en fin vingård på noget af den rigtige limstensjord på skråningerne øst for Middelalderbyen. Slottet blev bygget i 1600-tallet af benediktinerne og skiller sig ud fra naboer ved altid at have groet vin. Combes er tæt på Cantin, måske bare en anden etiket. 
      Jeg ville smage vinen nu -den har stadig frugt- men prøv at gemme 3-5 år for at få frugten modnet til bouquet. 
         Foto: For nogle år siden blev Cantin købt af Joseph Helfrich, som dermed træder ind i en lang række vinkøbmænd, som har tjent penge på konsumvin, som de nu bruger på luksusvin. Med i klubben er også familien Castel (Beychevelle), Boisset (Vougeraie i Bourgogne) og Bernard Magrez (Pape Clément). 

    Helfrich er manden bag giganten GCF, der har tjent en formue på billig Alsace, siden JP Chenet, Frankrigs mest solgte vin + mærker som Calvet, Eschenauer, Moillard osv. 

Marsan, Bordeaux... kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210, 2018 Cadillac
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober
Den bedste vin, jeg har smagt fra dette store slot, som ledes af familien Gonfrier, en af de mere dynamiske vingårde i "1. Côtes". God vin, men ikke topkøb, når jeg ser andre Bordeaux tilbud de senere uger, som Bouteilley, Barbe mv). I stil prøver vinen at nærme sig St Émilion, men vinen er i reglen for letbenet -men 2018 har nydelig fylde og god frugt med lidt dybde. Nyd den nu eller gem 3-4 år.  
      Cadillac er en gammel by ca. 30 km syd for Bordeaux over for Graves området. Ganske lille (2000 indb), men dog stor nok til at avle en adelsmand, Antoine de la Mothe Cadillac, som blev en ganske kendt nybygger i "Den ny Verden". Han har givet sit navn til et velkendt bilmærke i kraft af, da han i 1701 grundlagde Detroit, "MoTown". Han blev i øvrigt senere guvernør i New Orléans.

Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid... 55,-

rød Pinot noir eller Syrah, hvid Riesling eller chardonnay, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober

Jeg foretrækker at give 90 kr for 20 barrels, men "Especial" er bedre køb, et solidt trin op fra Bicicleta serien og lavet i 8-10 udgaver, som er signeret af Matías Ríos, chefvinmager for Cono Sur. 

Pinot Noir er altid flot og husets specialitet, men syrah er næsten bedre med 91p/TimAtkin. De hvide er fra Casablanca regionen og ganske flotte i en lidt mere anonym stil. Fed chardonnay med 90p7Descorchados, riesling er mere frisk og har fået sølv på Global Riesling Master.  


Le Preare Ripasso ... kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210, Valpolicella Classico

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober

Meny hævder, at kooperativet i Negrar "opfandt" Amarone. Det kan diskuteres, men lidt er der om snakken. Til gengæld var Masi først med ripasso. Negrar leverer meget ripasso, ofte god, men Preare er ikke i top, men dog middelfyldig, med god frugt og tilpas rundhed. Men lidt simpel.  

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, Cellier des Princes
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober

For mig en rigtig god Rhône, som laves af kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). En god Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. Ikke helt så flot som Meny's l'Hérédita fra samme kooperativ, men ikke langt bagefter! 

Le Ragose Ripasso, kr/fl v 3: 96,33

3 fl: 289**** (4/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober

En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. 
      Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine.

Peter Weinbach, Riesling, kr/fl v 2: 55,- 

2 fl. 110Medium Dry Mosel

Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 26.oktober

Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. For en halvtør vin virker hele 26,5 g/l restsødme voldsomt, men syren hjælper lidt. 
      Jeg elsker druen riesling og er egentlig godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, sorte katte og "barrøv" vine, der engang hærgede vinhylderne. Med kun lidt præg af Mosel og intet præg af druen riesling. Først kom Dr Loosen med en ren Mosel Riesling uden bynavn -siden fulgte naboen Bergweiler, "Peter & Peter" efter -resten er historie! 
      Bergweiler ligger ved Mosel, men sælger riesling fra Rhinen, mens Peter Weinbach ligger ved Rhinen -og sælger riesling fra Mosel! Den omvendte verden! Huset er for et par år siden købt af giganten GCF i Frankrig (Calvet, JP Chenet osv).  

Rob's Range shiraz-cabernet, kr/fl v 6: 33,34

6 fl: 200** (2/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober
Ikke smagt og vil ikke bruge penge på den trods prisen (den officielle pris på web er 100 kr/fl!). Druerne skal være høstet sent, men alligevel blot 13% alkohol -ikke just normalen i det varme indre, hvor denne vin gror. 

Lagarada Port, LBV eller 10 år.... 89,95
Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober

Få kender vist Lagarada Port, men det er ét (af flere) navne fra Baron de Villar, som ejes af den dygtige vinmager, Alvaro van Zeller, som startede Quinta do Noval, som dengang var ejet af hans familie i 14 generationer, en sjælden rekord. 

    Den dynamiske vinmager laver i dag store mængder Portvin under navne som Barao de Vilar, Maynard's og Menéres, ikke alle lige gode, men Lagarada er vist rigtig god til prisen -den 10-årige har fået 89p/100 fra Rydberg i DinVinguide + bedste køb. LBV er nok et lige så godt køb?

Cantera Gin Mexico.... 110,-
Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober

Vi har set gin fra Norge, Danmark, Frankrig, Tyskland, Skotland og naturligvis London. Men Mexico? "En moderne mexicansk gin, der blander de ikoniske noter af enebær og kardemomme med en usædvanlig finish. I løbet af de sidste produktionsdage passerer væsken gennem mezcal tønder, der forbedrer smagen med en subtil agavenote!" Prisen er næsten lavere end i hjemlandet Mexico -og lav for fuld 40% styrke.

Jim Beam Bourbon Whiskey... 110,-
*** (3/5), Meny, indtil torsdag 26.oktober

Beam er et af de største mærker i Bourbon fra Kentucky, destilleret på både majs, byg og rug, lagret 4 år i små egefade. En meget blød, krydret smag, lidt for sødlig for mig, men egentlig ok at nyde alene.