Søg i 1200 opslag:

07/10/2023

Herlig Pouilly Fumé er Bilkas bedste bud

Ofte er en god hvidvin helt anderledes tiltrækkende en selv den mægtigste rødvin. Riesling kan noget -og det kan den hvide sauvignon også, når den smager som Pouilly-Fumé fra Fournier. 

Bilka ka' virkelig ikke i denne uge. Ruffino's Riserva Ducale (119) er godt køb som også Brunello Poggio Forte (119) -men den kunne du få i Føtex til 109 indtil torsdag. 

    Men Pouilly-Fumé Fournier (119) er en heerlig vin til en -for navn og kvalitet- særdeles rimelig pris. 

     Tonnelle fra Médoc er god vin, men jeg vil lige så gerne have Bouteilley (40 i Coop365) og foretrækker Ségur (Coop, ofte ned til 70) eller La Croix des Vignes fra St Estèphe (99 i Føtex). 

    Jeg er dog fortsat trofast kunde i diverse Bilkaer, for de har ofte nogle gode rester til rimelige priser. Men deres navn (og pris) holder jeg for mig selv! 

Bedste KØB: Fournier Pouilly-Fumé "Bois Charmants"
Godt KØB: La Tonnelle Haut-Médoc - Wild Life rød/hvid - Ruffino Riserva Ducale - Brunello Poggio Forte - Guigal Rhone rød/hvid
uge 41/2023

Fournier, Pouilly-Fumé "Bois Charmants"... 119,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12.oktober

Set i 2022. Fournier begyndte i Sancerre med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er ikke i top, men en helt anden klasse end f.eks. Calvet, som Salling-gruppen sælger til omtrent samme pris. Normalprisen 199 er for høj, 119 er en rigtig god pris.
Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. En god Fumé er en herlig ledsager til en god salat -måske Nicoise?- eller en grillet fisk. Sancerre er i reglen et par kroner dyrere, men jeg foretrækker ofte Fumé med en snert mere fylde, men samme sprødhed.  

Chianti Classico Ruffino ... 119,-

Riserva "Ducale" 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12.oktober

Ikke så godt køb som Felice's Grigio (ofte tilbud til 89), men en god Riserva, set i årgang 2018 med 3 røde glas fra Gambero Rosso (som Grigio også har fået et par gange, men dog et par år siden). 
    Vinen importeres af Hans Just, som nok skal tjene lidt på vinen, mens Bilka (Salling) selv importerer San Felice, derfor i reglen er bedre køb. 
    Vent en fast, fyldig vin med ret afrundet smag for Classico
     I min ungdom var Ruffino nærmest synonym for Chianti på bastflaske i ristorante Italia! Jeg smagte også deres Ducale, som var ok, selvom datidens kritikere rakkede den noget ned. 
    Brødrene Ruffino grundlagde huset i 1877 og fik et fint ry. I 1890 blev vinen en favorit for hertugen af Aosta, som siden 1927 har lagt navn til Ducale, husets mest kendte Chianti fra 600 hektar i Toscana, en god del ejet af huset. 

     Etiketten er modificeret for et par år siden, og i dag fylder den gamle stregtegning langt mindre (nederst i venstre hjørne). Huset har siden 2011 været den vigtigste del af Constellation i Europa (huset ejer også Mondavi, Simi o.a.). Efter nogle år synes vinene at vokse igen i kvalitet. 

Brunello Poggio Forte, Montalcino... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12.oktober

Kunne fås indtil torsdag i Føtex til 109, men 119 er stadig en lav pris for ok Brunello. Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  
    Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino.

    Til samme pris også Amarone le Arche (119, 3*), en letbenet Amarone, som mangler koncentration i duft og smag. Også Macon Lugny Louis Latour (119, 3*), en nydelig letbenet chardonnay til for høj pris. 

La Tonnelle, Haut-Médoc... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12.oktober

Set i 2018. Da jeg smagte vinen nogle gange i 00erne, fandt jeg den rustik og ucharmerende, men tror, den er bedre i dag. 2018 har fået 6* i JP og 91p/Andreas Larsson -flot i denne prisklasse. Familien Fabre ejer en lang række ejendomme i baglandet til St Estèphe, bl.a. Tonnelle siden 1982. Jorden er tung og "kold", så druerne kræver lang tid for at modne. Vinen laves i moderne stil, som kan nydes ung -men jeg vil dog give dette 60% cabernet blend 1-2 år endnu. 

Wild Life Syrah eller Riesling... 50,-

Godt KØB + ** (2/5), Bilka, indtil torsdag 12.oktober (tappet i Danmark)

Washington USA. Ganske ok basisvine fra staten Washington nord for Californien. Begge har pæn aroma og ren smag, den røde med lidt blomme og frugt, ganske fyldig, måske med en snert af restsødme, som runder vinen af. Den hvide riesling har en herlig aroma, ganske frisk og med fin syre, men igen fornemmer jeg lidt restsødme. 

Guigal Cotes du Rhone rød/hvid/rosé... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12.oktober

Guigal er nok kongen af Cote Rotie, men ikke af Rhone! Pengene til at købe de kostbare "stegte" terrasser tjener Philippe Guigal (foto) og fader Etienne før ham ved at sælge almindelig Rhone, som er god trods produktionen (vi er i fantasillion-klassen). Formentlig udgør de 5 Roties sammenlagt næppe mere end 1% af husets produktion.  

       Når det er sagt, er de 3 Rhone vine gode. Den røde er klassisk grenache-baseret Rhone med dyb farve (fra syrah) og åben aroma (grenache) samt solid fylde. Men sørg for at få en yngre vin. 2018 med 87p/Spectator er klasser over 2016 (som stadig ses på hylderne og jeg så tilmed 2010 sidste år). Vinen er nok bedst inden for 5-6 år. 
      Lyserød og hvid ses stadig i 2020, men prøv at lede efter 2021, da ditil alt held (men håber på 2021 snart). Den hvide 2020 er god med både friskhed, lidt bredde og længde foruden god frugt (89p/Spectator). Rosé er ikke smagt, men 2020 får 87p. Ikke imponerende -men du må betale for mærke som Guigal -du kan til samme pris finde bedre Rhone. 
      Og hvorfor køber Salling-gruppen ikke direkte i stedet for at købe hos Philipson

Silverboom rød/hvid/rosé.... 40,-
rød shiraz-merlot, hvidchardonnay, rosé pinotage, Sydafrika (tappet i Danmark)
** (2/5),  Bilka, indtil torsdag 12.oktober
Dette mærke er tappet af Taster Wine, men jeg kunne skrive akkurat det samme, som jeg har skrevet om  Stellenhof (som sælges af Globus): "Jeg har prøvet denne "single vineyard" vin 3-4 gange. Flere venner er glade for denne let sødladne, stærke (15%) rødvin, som dog (trods en lille sødme) er ret slank i smagen. Men ikke mig. Hvid kun smagt én gang, og det var ikke sjovt. For mig er etiketten det bedste -men den er også flot!
       Jeg brugte det meste af en time på at finde ud af hvor Stellenhof lå (ikke Stellenbosch, men 600 km fra vinmarkerne).
      Silverboom (Avenhoof i Aldi) eksisterer skam (men her er ingen vin), og ganske langt fra Swartland, hvor druen gror. Sidst smagt i 2020, hvid i 2022. 

Beefeater 40% Dry Gin... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 12.oktober
En gin skal holde minimum 40% alkohol -som Beefeater- og ikke de normale 37,5%  (Gordon's og andre). 
      Den er alt andet lige vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (både Gordon og Tanqueray kommer trods London-navnet fra Skotland). Og Beefeater af blot 9 botanicals er den mest præmierede gin, som de sidste 5 år har fået mere end 40 præmier (og det er de gængse udgaver inkl. denne). 

      Bilka tilbyder også Zubrowka Bison Vodka (99, 3*, 37,5%), en skygge af den bisongræs vodka, jeg husker fra ungdommen. Desuden Southern Comfort 35% whiskylikør (129, 3*), som er god (men du skulle have købt den til 99 i Føtex).